Byggnads är ledsna


Regeringen Löfven hade i vanlig ordning inte förberett sig för att få stöd för sitt förslag av en majoritet i riksdagen. Han räknade även denna gång att SD skulle rösta med regeringen. 

Lex Löfven borde det kallas. Att inte förbereda sig inför omröstningar utan chansa. 

Denna gång gällde det den nya lagen att all offentlig upphandling måste kräva kollektivavtal av de som deltar i upphandlingen.  

I en artikel på DN debatt från i maj sammanfattade Shekarabi och Löfven vad lagen innehåller. 
 

Men SD meddelade i veckan att man tänker säga nej och kallade förslaget socialism.

Löfven och Shekarabi är mycket besvikna, de hade räknat med stödet. Trots att de bara för några dagar sedan återigen kallat partiet nazister. 

Men även fackförbundet Byggnads är besvikna. Superbesvikna faktiskt. Idén med att kräva kollektivavtal är nämligen LO:s från början.

Idén kallas “vita jobb“. Fast själva idén är att det är röda jobb. I korthet bygger det på att facket ska få mer makt i samhället genom att offentlig upphandling kräver kollektivavtal. Då tvingas alla bolag som inte har kollektivavtal att teckna och bland annat Byggnads kan få fler medlemmar. 

Men idén med “röda jobb” är ännu mer sofistikerad, på en löntagarfonds-sätt. För inbakat i kravet på kollektivavtal finns kravet på kontroller. Och här har facket tänkt att de själva ska få vara kontrollanter. 

Då kan de med lagens hjälp kräva att få snoka i alla företags information om allt ifrån anställdas adresser till bokföringen. Genom att de får tillgång till alla företags information kan de också lätt ta reda på vem som är medlem och inte, och vips skaffat sig ett informationsövertag för att kunna börja värva. 

Men nu blir det alltså inget med den myndighetsutövning som LO sett fram emot. Några av de mest besvikna är alltså Byggnads. 

På deras Facebook finns en sådan rolig tråd att ni måste poppa popcorn innan ni läser. Byggnads vill få tröst men måste ägna hela dagen åt att debattera mot arga medlemmar som tycker att Byggnads är ett skitfack. Mycket roligt. 

Jag har klippt ut något av de bästa åt er. 

Enjoy. 
 

Här kommer en av mina personliga favoriter. När Byggnads i samma tråd säger att de behandlar alla lika och inte behandlar alla lika. 

Den här är också fantastisk. När de skriver att de inte sitter i knät på något parti men sedan avslöjas ha ringt upp alla sina medlemmar och frågat vad de röstar på (vilket inte är tillåtet, vi har valhemlighet). 

Deras standardsvar är att SD är köpta av en lyxmiddag med Svenskt Näringsliv. Om det hade stämt hade man ju tyckt att om de kostar så lite kanske Byggnads hade haft råd att bjussa på en middag för att få förslaget igenom riksdagen?

Aldrig har väl begreppet “backfired” illustrerats så väl som i denna tråd. 

Det kan också bero på att SD nästan fick 25 % inom Byggnads 2014. 

Man börjar ju undra hur det gick med den där “debatt-utbildningen” LO hårdsatsade på 2012 då 150 000 (!) skulle utbildas i “konsten att argumentera mot rasism”.

10 kommentarer till Byggnads är ledsna

 1. Det är lustigt hur denna regering säger sig vilja åstadkomma Europas lägsta arbetslöshet men tar sedan varje chans de får att slänga käppar i hjulet på företagen, dvs de där som faktiskt erbjuder jobben. Politikerna skapar ju inga jobb (förutom för sig själva då).

 2. När man läser ovanstående från byggnads och lägger ihop allt som skrivs och sägs om SD både från politisk håll och av mediaföreträdare så inser man att SD är Sveriges största problem. SDs största problem verkar vara tillståndet just nu i Sverige.

 3. Media ger en lite felaktig bild av den nya upphandlingslagen och det verkar även som att politikerna själva inte riktigt förstår den. Det kommer inte att bli möjligt att ställa krav på kollektivavtal utan på att lönerna ska vara minst på samma nivå som kollektivavtalen. Annars bryter man mot Likabehandlingsprincipen i LOU och gör det omöjligt för utländska företagare eller småföretagare att delta i upphandlingar – detta i sin tur strider mot EU-rätten. Det kommer dessutom att bli mycket svårt att utföra en kontroll av ett sådant krav eftersom det strider mot PUL att lämna ut information såsom lönespecifikationer utan att arbetstagaren lämnat sitt uttryckliga samtycke. Kravet blir alltså i princip helt tandlöst. Varför det ens finns med i propen är en gåta då det inte finns med i det ursprungliga EU-direktivet.

 4. Facken har ett gigantiskt behov av modernisering. Deras tankesätt och modell är förlegad och passar inte in i ett tjänstesamhälle där människor byter jobb allt oftare och även karriärväxlar mitt i livet. Facket har absolut en funktion att fylla, men inte som de ser ut idag.

  Porrklubbar, mutor till S, starka band till S som de vägrar göra upp med, en extremt akademikerfientlig miljö, hatar företag och entreprenörer och förstår inte grundläggande ekonomi. Lägg till att de tar till djupt odemokratiska maffiametoder mot småföretagare som inte gör något illegalt och man blir mörkrädd.

  Vill också påminna om att just Byggnads körde en “jämställdhetskampanj” som var så djupt patetiskt att det var skrattretande. Hela deras ledningsgrupp består av vita män i 45- åldern, alla har väl gott skolan i Bommersvik.

  Detta utspel visar återigen att de saknar en vision och en handlingsplan för framtiden.

 5. Mitt i allt eskalerande förfall håller Sverige på att bli ett mycket otäckt land. När alla tappar kontrollen samtidigt (staten, kommuner, landsting, överbelånade hushåll etc etc) uppstår gärna ett “Nord-Korea light” tänkande och då behövs någon att skylla på. Lustigt om det blir det enda parti som hållits utanför allt samarbete de senaste åren. Tycka vad man vill om SD men det är ju det enda parti som inte har något ansvar för den kommande svenska finanskraschen. Fråga er istället hur stort LO:s ansvar är……

 6. Jag tycker att Kennet Bergsqvist’s sista mening väl beskriver kärnan i hela problemet. Han tror fullt och fast att “ifrågasättandet av invandringen” och “rasistiska grejer” är samma sak.

  Så länge han tror det ser jag inte hur vidare diskussion är möjlig. Men det vore förstås bra om han samtidigt kunde berätta vilka andra regeringsdirektiv som inte får ifrågasättas, bara så att man vet vad man vågar prata om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap