Byggnads är ledsna

Regeringen Löfven hade i vanlig ordning inte förberett sig för att få stöd för sitt förslag av en majoritet i riksdagen. Han räknade även denna gång att SD skulle rösta med regeringen. 

Lex Löfven borde det kallas. Att inte förbereda sig inför omröstningar utan chansa. 

Denna gång gällde det den nya lagen att all offentlig upphandling måste kräva kollektivavtal av de som deltar i upphandlingen.  

I en artikel på DN debatt från i maj sammanfattade Shekarabi och Löfven vad lagen innehåller. 
 

Men SD meddelade i veckan att man tänker säga nej och kallade förslaget socialism.

 

Löfven och Shekarabi är mycket besvikna, de hade räknat med stödet. Trots att de bara för några dagar sedan återigen kallat partiet nazister. 

 

Men även fackförbundet Byggnads är besvikna. Superbesvikna faktiskt. Idén med att kräva kollektivavtal är nämligen LO:s från början.

Idén kallas ”vita jobb”. Fast själva idén är att det är röda jobb. I korthet bygger det på att facket ska få mer makt i samhället genom att offentlig upphandling kräver kollektivavtal. Då tvingas alla bolag som inte har kollektivavtal att teckna och bland annat Byggnads kan få fler medlemmar. 

Men idén med ”röda jobb” är ännu mer sofistikerad, på en löntagarfonds-sätt. För inbakat i kravet på kollektivavtal finns kravet på kontroller. Och här har facket tänkt att de själva ska få vara kontrollanter. 

Då kan de med lagens hjälp kräva att få snoka i alla företags information om allt ifrån anställdas adresser till bokföringen. Genom att de får tillgång till alla företags information kan de också lätt ta reda på vem som är medlem och inte, och vips skaffat sig ett informationsövertag för att kunna börja värva. 

 

Men nu blir det alltså inget med den myndighetsutövning som LO sett fram emot. Några av de mest besvikna är alltså Byggnads. 

På deras Facebook finns en sådan rolig tråd att ni måste poppa popcorn innan ni läser. Byggnads vill få tröst men måste ägna hela dagen åt att debattera mot arga medlemmar som tycker att Byggnads är ett skitfack. Mycket roligt. 

Jag har klippt ut något av de bästa åt er. 

Enjoy. 
 

Här kommer en av mina personliga favoriter. När Byggnads i samma tråd säger att de behandlar alla lika och inte behandlar alla lika. 

 

Den här är också fantastisk. När de skriver att de inte sitter i knät på något parti men sedan avslöjas ha ringt upp alla sina medlemmar och frågat vad de röstar på (vilket inte är tillåtet, vi har valhemlighet). 

 

Deras standardsvar är att SD är köpta av en lyxmiddag med Svenskt Näringsliv. Om det hade stämt hade man ju tyckt att om de kostar så lite kanske Byggnads hade haft råd att bjussa på en middag för att få förslaget igenom riksdagen?

 

Aldrig har väl begreppet ”backfired” illustrerats så väl som i denna tråd. 

Det kan också bero på att SD nästan fick 25 % inom Byggnads 2014. 

 

Man börjar ju undra hur det gick med den där ”debatt-utbildningen” LO hårdsatsade på 2012 då 150 000 (!) skulle utbildas i ”konsten att argumentera mot rasism”.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!