Sosse-matte

Kom ihåg det här till nästa valrörelse: ingenting sossarna säger betyder någonting. Vallöften för dem är en valuta för att makt. De betyder ingenting. 

Så på knappt 2 år, varav bara snart ett år på egen budget, har de redan hunnit bryta de allra flesta av sina ”vallöften”. 

Det senaste i raden är att inte höja skatten på inkomster.

De inledde med att i budgetpropositionen för 2016 ta bort jobbskatteavdraget för de högsta inkomsterna. Men det var inte allt. De gjorde det dyrare för pensionärer att jobba istället för att mata duvor. 
  

Regereringen Löfven, som gjort fummel och fel till sin röda linje, råkade lägga ut ett pressmeddelande på sin sajt som DN såg innan det togs ner och kunde därför redan igår rapportera om att regeringen höjer skatten på inkomst ännu mer nästa år. 

Totalt beräknar de få in 1,35 miljarder

 

Fast finansministern tycker inte man kan säga att de som får höjd skatt kommer få höjd skatt. Man kan lika gärna se det som att inte skatten inte sänks

Undrar om finansministern resonerar så här om annat?

– Det är inte så att man måste visa id vid gränsen. Man kan lika gärna se det som att du slipper vara id-lös.
– Det är inte så att du är sjuk. Man kan lika gärna se det som att du inte är frisk. 
– Det är inte så att du är barnlös. Man kan lika gärna se det som att du är barnfri. 

 

Kommuninsterna är nöjda. Det är ”mer rättvist” nu. 

 

Så hur många handlar det här om egentligen? De som Jonas Sjöstedt tycker betalar orättvist lite skatt redan idag. 

Enligt SCB så tjänar 400 892 personer över 36 000 kronor idag. 
 

En del av dessa tjänar redan över brytpunkten och över värnskattsgränsen så de får varken högre eller lägre skatt. Deras skatt höjdes redan i år i och med att jobbskatteavdraget försvann. 

Men låt oss återkomma till 1,35 miljarder, som denna reform förväntas ge. 

Vad är det? Ingen siffra säger något utan att sättas i relation till något annat. 

Försäkringskassans budget gör 2016 är 209 miljarder kronor. 

1,35 miljarder motsvarar 6 promille av Försäkringskassans budget. 

 

När man höjer skatte på andra saker gör man det för att styra ett beteende. 

Trängselskatten är till för att få färre bilar att köra inne i stan. Tobaksskatt ska resultera i färre rökare. Alkoholskatt ska ge mindre försäljning av alkohol. Diskussionerna om fettskatt och sockerskatt förs i termer av att få konsumenter att äta mindre av feta och söta saker. 

Men plötsligt, när det kommer till arbete, det vi lägger ner mest tid på och som är viktigast för oss i vårt liv förutom relationer då det ger oss vår försörjning, då låtsas vänstern som att högre skatt på arbete inte leder till mindre arbete. 

Hög skatt på arbete = färre vill arbeta. För att det inte lönar sig. 

Det är som att socialister är immuna mot de incitamentsstrukturer de i åndra sidan själva vill använda i vilket annat området som helst för att kontrollera medborgarna. Inget område är för litet för att detaljstyra från politiskt håll, både med lagar men också just med skatter. 

Givetvis kommer högre skatter på arbete leda till exakt samma sak som man vill uppnåg med höga konsumtionsskatter – lägre incitament. 

Det är alltså 400 000 personer som idag har inkomster över statlig skattegräns, och fler lär det bli med Anderssons förslag. 

Hur ser det då ut bland företagen?

Det finns 1 088 310 företag i Sverige. 803 000 av dem är enmansföretag. Ytterligare 246 000 har max 9 anställda, alltså väldigt små företag. 

 99 % av dem kan alltså idag bestämma sina egna löner. 

 

Är du anställd kan du du förhandla med din arbetsgivare om att istället för löneförhöjning få extra semester eller mer pensionsinbetalningar. Så att du slipper betala 50 % av din löneförhöjning i skatt. 

Är du egenföretagare låter du bara bli att ta ut mer i lön än den aktuella gränsen. För egen del innebär det en sänkning från 38 000 kronor till 37 000 kronor. 

Istället kan man låta vinsten ligga kvar i bolaget och sedan ta utdelning som lön. Vilket många företagare gör och ännu fler kommer göra. 

Så de där 0,6 % promillena av bara Försäkringskassans budget kommer inte ens bli det. 

Det handlar alltså inte om att statens ska få högre intäkter. Det handlar bara om den ”socialdemokratiska avundsjukan”. Straffskatt på utbildning och flit. 

Om man kollar på hur regeringen ser på det här med att låna till utgifterna, något de gladeligen beskyllde Allians-regeringen för, kan man se hur räntorna på statsskulden utvecklats. 

När Löfven tog över betalade vi 3 miljarder i ränta. Ett år senare betalar vi 29 miljarder. 

 

Jag har modifierat diagrammet från budgetpropositionen för att man enklare ska se vem som ansvarat för vilken stapel. 

Som ni kan se sjönk statsskuldsräntorna (delvis beroende på att räntorna sjönk men också för att man lånade mindre, ni kommer kunna se statsskuldens utveckling längre ner). 

När Löfven tog över var de rekordlåga, från att ha sänkts kontinuerligt från 2006 då man tog över från Göran Persson. 2007 var första året med Alliansbudget. 

 

Så här har statsskulden utvecklats över samma tid. Även detta diagram har jag modifierat för att man enkelt ska kunna se vem som lånat hur mycket.

Det visar tydligt hur sossarna brukar lösa sina förslag – låna. 

 

När flyktingkrisen var ett faktum lånade man därför ännu mer pengar. 

 

Idag lånar Magdalena Andersson 600 miljoner kronor PER DAG

Så pengarna hon vill ta in på att straffbeskatta lärare, sjuksköterskor och poliser är alltså motsvarande drygt 2 dagars lånande. Av 365 dagars lånande. 

 

Beloppen man de facto fick in på att höja skatten för arbetande pensionärer och höginkomsttagares jobbskatteavdrag på 1,77 och 2,71 miljarder har jag inte sett ännu men jag är tämligen säker på att summorna inte är i närheten av de man hoppades få in. 

För varför ska man jobba när det mesta man tjänar går till staten?

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!