Vinst-i-välfärden-testet

Samma dag som Reepalu läckte innehållet i utredningen meddelade Academedia att man vill dela ut vinsten till aktieägarna, det vill säga alla som köpte aktier när bolaget noterades. Vilket innebär till exempel att de lärare som köpte aktier skulle få utdelning. Det är det fina med börsnotering – alla kan äga.

Ingen slump om du frågar mig. 

En annan orsak till varför det inte är någon slump att det läcker just nu trots att utredningen ska presenteras först i november – man vill ta fokus från migrationspolitiken och försöka skaka lite liv i klassis vänster-höger-politik. 

Sossarna sjunker som en sten i opinionsmätningarna. Inte lika fort som de gröna kompisarna men det ser inte bra ut. 

Vad passar väl då bättre än lite klassisk giriga-direktörer-retorik? Vilket när allt kommer omkring även passar Moderaterna. 

För att begränsa vinster i en marknadsekonomi är en form av socialisering. Det som löntagarfonderna var det värsta exemplet på. Olika saker men en del av samma större sak – att göra ingrepp i marknadsekonomin genom socialism. 

Jag har därför gjort ett litet självtest. 

 

Nu ska man ha klart för sig att det idiotiska förslaget som läckt kommer från mannen som sköt Malmös skolor i sank under 20 år och inte regeringen. Från utredarens förslag till färdig proposition och sedan beslut i riksdagen är en annan sak. Men Reepalu har ju inte läckt på eget bevåg, det är instruktioner från Löfven. Tro inget annat. Just på att sätta fokus på något annat och dra igång en liten testballong innan förslaget ska presenteras och regeringen ta ställning till hur man vill göra. 

Men det är anmärkningsvärt att utredaren själv konstaterar att flera av de stora koncernerna skulle riskera konkurs. 

 

Jag har inte läst rapporten, den är inte publik, men det är förvånande att man kan rekommendera något som skulle få sådana enorma konsekvenser. Och var är analysen kring de juridiska möjligheter att ens kunna genomföra dessa ingrepp på marknadsekonomin? Vi har en aktiebolagslag och är dessutom styrda av EU-lagar. 

Men kom ihåg att Reepalu inte själv läckt detta, det kommer från instruktion från hans chef – Stefan Löfven. Och han har själv kallat att börsnotera Academedia för att ”sälja barn på börsen”. Det är han och hans regering som vill socialisera näringslivet, precis som han polare på LO ville socialisera näringslivet på 80-talet med löntagarfonderna. 

Tur nog är chansen att detta förslag, eller något annat som begränsar välfärdsföretagen, lika stor chans som att Stefan Löfven blir president i USA. 

För att Alliansen säger blankt nej till minsta agrepp på valfriheten är redan sedan länge klart, faktiskt sedan decennier. 

Då återstår Sverigedemokraterna, som regeringen låtsas inte är de som alltså egentligen avgör den här frågan. 

Vad säger de?

”Den sortens socialism är jag djupt allergiskt mot”

 

För att citera PM Nilssons utmärkta ledare idag i Dagens Industri: 

S och Stefan Löfven har bekänt färg. Han vill socialisera vinster i fria företag. Han vill förstärka skolkrisen med en företagskris. Han vill strypa investeringarna i svensk välfärd. Han vill slå ut företag. Han accepterar inte skillnaden mellan statliga och privata pengar. Han tycker att Stockholmsbörsen säljer barn.

Och han går på punkt efter punkt emot de löften han gav före valet för att tillfredsställa det gamla kommunistpartiet.

Sätt stopp​​​​​​​

Alliansen lämnade walk-over i frågan redan 2013. Dags att inte göra samma misstag, för detta säger något om synen på närigslivet i stort. 

Just det här förslaget, att socialisera välfärdsbolagen, kommer de tack och lov att få göra så här med:
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!