Aftonbladet ledares myter om rika

Som jag tidigare skrivit om finns det en röd tråd i sosse-opinionsbildningen sedan i våras: påstå att skattefusket är det stora samhällsproblemet. Skriva om rika. 

Vi ska få intrycket att det dräller av rika människor i Sverige. Som smiter från skatten. 

Senast idag på Aftonbladet Ledare skrev Anders Lindberg ännu en i raden av dessa jaga-rika-krönikor. Jag länkar inte till Aftonbladet Ledare så den får ni googla fram. 
 

”De rikaste smiter från notan”

 

”Hela systemet har riggats för att skydda dem med mycket pengar

Ett av 2016 års modeord är ”faktaresistent”. Sällan har det passat så ypperligt som just på Lindbergs krönika, för det han uppvisar här är en veritabel kavalkad av hitte-på. 

När jag debatterade mot honom i våras i SVT Opinion himlade han med ögonen när jag påpekade att självrättelse ingalunda är något modernt påfund. Det har funnits i över 100 år, för att systemet fungerar bra. Skatteverkets expert sa att man får in mer pengar den vägen än utan och att de flesta som självrättar har begått misstag. De flesta är vanliga personer. Ett fåtal har stora förmögenheter.

Självrättelsen innebär att man betalar in det saknade beloppet plus ränta 6 år tillbaka. Pengarna kommer alltså in till statskassan. Det glömmer Lindberg också bort att nämna i sin krönika. 

 

En sak har Lindberg helt korrekt: Reinfeldt sänkte skatten på arbete med 140 miljarder.

Resultat: statens intäkter ökade med 160 miljarder 2006-2014 trots kraftig befolkningstillväxt av framför allt flyktingar som inte ännu bidrar till BNP utan är en nettokostnad. I snitt tar det 8 år innan 50 % av flyktingarna har ett riktigt jobb. 

 

Minskade då resurserna till välfärden som sossar och socialister brukar hävda i debatten?

Nej. Resurserna till välfärden ökade med 28 % enligt SKL från 1990 och de borde ju veta eftersom det är deras medlemmar som tar in kommunalskatten och landstingsskatten och med dessa betalar välfärden för medborgarna. Rekordstora resurser, som vuxit dubbelt så snabbt som demografins tryck. 

 

Är då skattesystemet riggat för att gynna de rika mest?

Verkligen inte. Vi kan börja med jobbskatteavdraget. Procentuellt fick låginkomsttagarna dubbelt så stort avdrag som höginkomsttagarna. Själva idén från början var att framför allt sänka skatten på de lägsta inkomsterna. 

 

Resten av skattesystemet är progressivt. Ett ord sossarna gärna använder om sig själva av någon märklig anledning. Vad gäller skatter betyder det att ju högre inkomster desto högre skatt inte bara i kronor utan även i procent. 

Jag har via SCB fått antalet i varje inkomstnivå. 

2014 fanns det följande personer per inkomstnivå:
> 1 000 000 kr = 60 189
800-999 000 kr = 66 347
600 – 799 000 kr= 207 205
500 – 599 000 kr = 276 392 
400 – 499 000 kr = 646 371

Om man tar inkomstnivån i mitten av intervallet och använder Ekonomi-faktas utmärkta skattesnurra får man fram exakt vad en individ per intervallet betalar för skatt.

 

De bäst betalda betalar 73 % i skatt på sin bruttolön då sociala avgifter är en skatt. De med lägst inkomster betalar 52 %.

En person som tjänar 20 000 kronor har tack vare jobbskatteavdraget på 7,3 % hela 15 363 kronor i disponibel inkomst. 

En person som tjänar 10 000 kronor mer brutto och tjänar 30 000 kronor per månad får behålla 23 073 kronor. Dennes jobbskatteavdrag är 6,8 %.

En höginkomsttagare som tjänar 57 000 kronor per månad får behålla 37 269 kronor. Dennes jobbskatteavdrag är blott 3,3 %.

Skillnaden i disponibel inkomst mellan en person som tjänar 20 000 kr och en som tjänar 57 000 kronor, vilket enligt en Demoksop-undersökning nyligen är vad folk uppfattar en höginkomsttagare är, är 21 906 kronor bara. 

Trots att den som tjänar 57 000 kronor 2,8 ggr mer i lön får de bara 1,4 ggr mer i disponibel inkomst. Höginkomsttagaren bidrar med 37 640 kronor per månad i skatter på lön, vilket är en årsinbetalning på 451 680 kronor. Den som tjänar 20 000 kronor bidrar bara med 125 000 kronor per år. 

Den som tjänar mest i landet bidrar med minst 741 204 kronor per person och år till välfärden.

Höginkomsttagare bidrar mellan 3,6 och 6 gånger mer till vår välfärd än låginkomsttagaren. 

Idag är marginalskatten, den skatt du betalar på din sist intjänade krona, som högst 60 % i Sverige. Det gör vår skatt till världens högsta. Alla personer som tjänar över 53 000 kronor, där gränsen för värnskatt ligger idag, betalar 60 % på alla löneförhöjningar. 

 

Så även här har Lindberg fel i sak: vårt skattesystem är inte alls riggat för att gynna de rika.

Det är progressivt och straffbeskattar därför alla som tjänar högre än snittet. De med lägst inkomster har både högst jobbskatteavdrag och lägst övrig inkomstskatt. 

Nedan ser ni hur samhällets intäkter, som ju endast består av just skatt (förutom utdelningar i statliga bolag etc) fördelar sig. De största intäkterna är just direkta skatter på arbete (kommunalskatt, landstingsskatt, statlig skatt, värnskatt), de indirekta (arbetsgivaravgifter) och moms, som vi alla betalar på allt vi köper. I skatt på kapital räknas bolagens vinstskatt in, vilket är den absolut största delen. 

 

Hans nästa grepp är att kräva att förmögenhetsskatten återinförs. Av rättviseskäl. Han glömmer att det var hans partiordförande som började fasa ut den, och tog bort såväl gåvo- som arvsskatt. Anledningen är att alla experter och forskare var eniga om att förmögenhetsskatten förstörde betydligt mer än den gav. Investeringsvilligt kapital flydde ut ur landet och investerades istället i andra länder. För vi lever i en globaliserad värld. 

 

Men inte bara kapital är fritt att placera vart man vill. Även dig själv kan du placera någon annanstans om du till exempel är less på de höga skatterna och inte vill betala 60 % i marginalskatt. Så många som över 600 000 svenskar bor helt eller delvis utomlands idag.

Nedan ser ni en tabell över de 10 vanligaste länderna man flyttar till. Länder i Europa dominerar förutom engelsktalande USA och Australien. Tabellen kommer från SOM-institutet 2014:22.
 

De flesta som bor utomlands är 60- 70- och 80-talister. De är alltså mellan 25 och 56 år, i en ålder man arbetar mest. 

 

Vad är då dessa utlandssvenskar mest missnöjda med i Sverige?

Framför allt skattenivån. Citatet kommer från en analys av SOM-undersökningen, med titeln ”Tål den svenska välfärden att jämföras?” 

 

Enligt bloggen Politologerna, som också anlyserat SOM-undersökningen om utlandssvenskar har 58 % hög utbildning, det vill säga examen från universitet/högskola eller forskarstudier. 

 

Vi har alltså en så kallad ”brain drain” från Sverige, där högutbildade och framgångsrika flyttar utomlands på grund av de höga skatterna, framför allt. 

Idag betalar var sjätte vuxen svensk statlig inkomstskatt. Lägger man ihop direkta och indirekta skatter på arbete med moms och andra konsumtionsskatter blir skatten 77 %. 

 

I en nyligen släppt rapport från Timbro konstaterar två forskare att precis som värnskattens avskaffande skulle finansiera sig själv (den ger bara 5 miljarder till statskassan som det är) skulle även statlig skatt förmodligen göra det. 

 

Slutsatsen är att krönikan i Aftonbladet är en nästan perfekt illustration till ordet ”faktaresistent”. 

Skattesystemet är riggat för att de rika ska betala det mesta. 

Ordna röstskolor och leda folk in i vallokaler för att rösta på S, så att valet fick göras om som partisekreterare Baastad tyckte var en bra idé i Örebro är, mot bakgrund av att fakta och schyssta spelregler som gäller alla inte intresserar socialdemokrater, en helt naturlig företeelse. 

Men jag förstår inte ens varför socialisterna klagar, när vi äntligen återigen fick VM-guldmedaljen i högst marginalskatter?
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!