Bidragsfusk – en vänsterdygd

Jag vet inte om det är fler som har noterat med. Men ett PM måste ha skickats ut till landets sosse-tidningar under våren från partihögkvarteret på Sveavägen 68 (socialdemokraternas alltså).

För det har varit en veritabel kavalkad i ondgöra-sig-över-skattesmitare-krönikor sedan april.

Detta är bara ett axplock från Aftonbladets Karin Pettersson, Anders Lindberg, sommarvikarie Linnea Swedenmark, LO-tidningen Arbetet,  Arbetet igen, Dagens Arena, Ingvar Persson på Aftonbladet och Politism och Politism igen skrivit sedan i början av april. 

 

Är då skattefusket vårt stora samhällsproblem? Och har det ökat?

Man kan tro det av den massiva media-fokusering från vänsterpressen. Men artiklarna ska ses snarare som en PR-kampanj för S än något som anknyter till verkligheten. 

För enligt Brå sjunker skattefusket kraftigt. 

Sedan 2013 har andelen misstänkta för skattebrott minskat med hela 45 %. 
 

Enligt Skatteverket (Skattefelets utveckling 2007-2012) minskar också det totala skattefelet, som är diskrepansen mellan vilken summa  som ska betalas in varje år och den summa som de facto betalas in. Det är alltså en salig blandning av rena små misstag privatpersoner gör, svartjobb, rent fusk och skattebrott.

Långt ifrån alla pengar i skattefelet är medvetet fusk. 

Det minskar tack vare att svartarbete minskade perioden 2007-2012. 

 

I rapporten finns några grafer som väldigt illustrativt visar utveckling efter den borgerliga regeringens tillträde och de sänkta skatterna på arbete i kombination med infört RUT- och ROT-avdrag samt sänkt krogmoms.

Andelen som känner någon som arbetat svart under senaste året sjönk från 49 % 2006 till bara 27 % 2012. Nästan en halvering alltså.

Andelen som känner någon som skattefuskat själv sjönk från 31 % till bara 16 % 2012. Även där en halvering.

ROT-avdraget och skattesänkningarna på arbete halverade alltså svartjobben under den borgerliga regeringen.

 

Ironiskt nog är det LO-branscherna som stod och fortfarande står för mest fusk. Hotell-och restaurang och bygg är sämst i klassen.

 

Den så kallade ”Demoskop-panelen” har ställt samma fråga om svartjobb sedan 2002 och visar en fantastisk utveckling i attityden till att såväl köpa svarta tjänster som att jobba svart själv. 

 

Enligt nuvarande Slöseriombudsmannen Lars Wilderängs privata blogg Cornucopia om det omdiskuterade Uppdrag Granskning från i våras om skattepengar utomlands, (det vänsterskribenter låtsas är samma sak som hela skattefelet), handlar det om betydligt mindre än de 7 miljarder som påstås i programmet. 

Majoriteten av skattefelet är för det första inte fusk.

Det är bara slarv och misstag privatpersoner och bolag gör. För det andra är den största posten av det som är medvetet fusk svartjobb. 

 

Det som däremot ökar är bidragsbrotten enligt Brå:s egen statistik för andra kvartalet 2016 (anmälningar).

Första halvåret ökade bidragsbrotten med 32 % gentemot samma period 2015.

Men tittar man bara på de brott som avser brott mot Försäkringskassan ökade dessa med 78 %. Det är helt otroligt stor ökning. 

 

Samma sak 2015. Bidragsbrott mot Försäkringskassan ökade 2014-2015 med 71 %.

 

Men några upprörda krönikor om fuskare i välfärdssystemet har vi inte sett indignerade opinionsbildare från vänster skriva, och det lär vi aldrig få läsa heller. För vad är väl roligare än att skriva samma krönika om Krösus Sork.

En nyare uppskattning har jag inte hittat men 2007 uppskattade regeringens utredare att bidragsfelet är 20 miljarder per år och minst 10 miljarder är rent fusk. 

 

Det finns mycket medvetna halvsanningar och missförstånd i debatten om skattefusk kontra bidragsfusk.

En populär sådan har jag redan nämnt – att hävda att det totala skattefelet är fusk när det alltså handlar om fel. Fusk och misstag i kombination. Senaste siffran Skatteverket släppte var 130 miljarder men den är från 2007 och svartjobben har minskat betydligt sedan dess. 

Ett annat medvetet missförstånd är att att hävda att skattefelet är just från rika bankdirektörer och finansmän som gömmer pengar på utländska banker. Den senaste siffran från Skatteverket är även den från 2007, på 7 miljarder, men som ni kunde läsa ovan från just Skatteverket är siffran med stor sannolikhet ”betydligt lägre idag” tack vare självrättning och ändrade internationella regler. 

En rätt ny siffra inom bidragsfusk är fusk med assistensersättningen, som nu uppskattas till minst 2-3 miljarder. Sannolikt är alltså fusket totalt betydligt högre än 10 miljarder. 

Sanningen är att vi inte vet hur stort det medvetna skattefusket är.

Och en betydande andel av det medvetna fusket handlar inte alls om rika bankdirektörer utan om svartjobbande LO-medlemmars ovilja att betala skatt. 

För det är i deras branscher svartjobben alltid dominerat, även om det tack och lov sjönk.

De står för halva skattefelet på 66 miljarder kronor per år enligt Brå.

Men på grund av sänkningen av ROT-avdraget kommer svartjobben att öka igen tror Skatteverket.

 

Intressant nog finns det enligt en Brå (rapport 2011:12) en koppling mellan just svartjobb (som ju är majoriteten av skattefusket) och bidragsfusk.

Så svartjobbandet orsakar inte bara miljardförluster för staten i missade inbetalningar utan dessutom orsakar det alltså även bidragsfusk. 

 

Enligt en mycket intressant rapport från Brå från 2015, Intyget som dörröppnare till välfärden, beror de största bidragsbrotten mot alla delar av välfärden på falska intyg av olika slag, framför allt arbetsgivarintyg och sjukintyg. 

Exempelvis har falska arbetsgivarintyg och kontrolluppgifter från företag använts för att få SGI och därmed sjukpenning som är på en högre nivå än man har rätt till, om man ens har rätt till någon eftersom den bygger på inkomst av tjänst och om den i själv verket var noll är också noll den summa man får i sjukpenning. Folk har också kunnat få a-kassa via falska arbetsgivarintyg. Falska läkarintyg kan utnyttjas till att få sjukpenning trots att man inte är sjuk. 

 

Rapporten tar också upp den uppskattade fusk-siffran 20 miljarder. Som i själva verket bygger på ett medelvärde i ett intervall. Siffran kan alltså lika gärna vara närmare 30 miljarder. 

 

Om man ska in i vårt välfärdssystem måste man börja med att folkbokföra sig i Sverige hos Skatteverket. För det är härifrån andra myndigheter sedan inhämtar sin information om personnummer, bostad, civilstatus och kontrolluppgift. 

Folkbokföringen är nyckeln som öppnar välfärdssystemet. 

Om man inte är medborgare i Sverige får man ett samordningsnummer, till exempel om du ska gästarbeta inom EU eller har fått uppehållstillstånd för asyl. 

Men, det är den begärande myndigheten som ska ha fastställt så att inte samma person ska kunna ha flera samordningsnummer, vilket det visar sig att folk har. För att fuska. 

 

Nästa steg är att skaffa sig ett i Sverige giltigt ID-kort. Har man inget personbevis till exempel räcker det med att en person som har svenskt ID-kort intygar skriftligen att du är du. Här öppnar också för fusk alltså. 

Migrationsverket är liksom Skatteverket en viktig dörr in i systemet. För de granskar stora mängder passhandlingar och det vanligaste fusket är inte helt förfalskade pass utan manipulerade pass.

 

2014 saknades minst 177 000 svenska pass enligt en artikel i DN. 

Med hjälp av ett svenskt manipulerat pass kan du skaffa dig en godkänt svenskt ID-kort och dörren öppnas. 

 

Med ett svenskt ID-kort och folkbokföring i Sverige är det sedan betydligt lättare att skaffa ett falskt arbetsgivarintyg. För det finns ingen standard hur dessa ska se ut eller formella krav. Det finns heller inga säkerhetsdetaljer i intyget som kan underlätta kontroll om äktheten. 

Det är alltså bara att skriva ett intyg som du själv hittar på innehållet och utformningen till och skicka in.

 

Ett exempel på ett falskt arbetsgivarintyg och hur ett sådant kan se ut är det Mona Sahlin skrev till sin före detta livvakt. Som ni kan se duger det alltså med ett vanligt mail där arbetsgivaren intygar lön och anställning åt personen. 

 

Med hjälp av ett falskt arbetsgivarintyg kan alltså sedan en person med falsk identitet intygat av ett manipulerat pass eller skriftligen intygad identitet av en medkumpan, få till exempel sjukpenning av Försäkringskassan. Om man har ett läkarintyg, falskt eller äkta. Baserat på en påhittad arbetsinkomst. 

Eller personen kan kräva a-kassa förutsatt att man varit med i en a-kassa 12 månader. 

Med ett falskt id kan du även starta företag och låtsas-anställa andra med falska id-handlingar, utfärda falska arbetsgivarintyg, låtsas anställa folk för att få lönesubventioner, fuska med assistansersättning etc. 

Intyget är verkligen dörröppnare till den svenska välfärden. Intyget och id-kortet. 

Stefan Fölster skrev en bra gästkrönika i Göteborgsposten i somras om värderingar. Han är barnbarn till sosseledaren Gunnar Myrdal som redan på 80-talet tyckte att ”svenskar har blivit ett folk av fifflare”.
 

Och det är i ljuset av följand mening Mona Sahlins intygsfusk ska ses:

Människor tar intryck vad andra gör, inte vad de säger

 

Kan en före detta statsministerkandidat och partiordförande för samma parti Gunnar Myrdal en gång ledde fuska med arbetsgivarintyg så att en person hon är nära kan fuska sig till saker i samhället, må så vara att det uttalade syftet här inte var bidragsfusk utan att få ett högre banklån än han hade råd med och banken utan de falska intyget inte hade beviljat, så kan vem som helst göra det. 

Det är därför det är än mer allvarligt. För att det permanentar en låg moral även hos medborgarna. Agerandet hos eliten legitimerar eget fusk. 

Slutsatsen här är att vi måste prata betydligt mer om biragsfusk och göra något åt det. Socialisterna vill utmåla en värld där massor av moderata Krösus Sork-personer hånskrattar åt lättlurade svenska staten när de simmar runt i sin pool med pengar i Monaco och Luxenburg eller Cayman Island. 

I själva verket är svartjobb och bidragsfusk ett större problem och det ökar radikalt. 

Tänk om att faktiskt få in bortfuskade pengar vore målet och inte att ha nöjet att framställa hela borgerligheten som fuskande utlandsboende skattefuskare?

Men så blir det när bidragsfusk är vänsterns paradgren.

Uppdatering 22-08-2016

Vissa verkar läsa detta inlägg som att jag gillar skattefusk. Det gör jag absolut inte. Allt typ av fusk är förkastligt. Men inlägget ska ses som en motvikt mot alla de krönikor som flödat ut 2016 om ”det enorma skattefusket”, inga av dem någonsin reflekterande eller avståndstagande kring det andra fusket – bidragen. 
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!