Tiggeriet


Det verkar som om även tiggeri-debatten håller på att normaliseras. Ofta används det ordet i negativ bemärkelse (SD-normalisering), här syftar den på något positivt.

 Att vi kanske kommer kunna prata om tiggeri som vi pratar om andra saker. Som vuxna människor. 

Ardalan Shekarabis öppnade igår dialogen. Knappast av en slump, få saker i politiken är slumpartade även om de till synes kan verka så. Framför allt inte av ett fullblodsproffs som Shekarabi (motsatsen till Lex Romson, red. amn).

Vad har han då sagt?

I en intervju med Sveriges Radio sa han: 

– tiggeriet kan aldrig vara lösningen på det (syftar på fattigdom red.anm)
– titta på erfarenheter från andra länder, utvärdera åtgärderna
– det är ett problem som kommuner möter
– vi måste analysera alla möjliga åtgärder som kan vidtas

Han utesluter alltså inte ett tiggeriförbud, det var så hela medie-karusellen drog igång. 

Vad har då Stefan Löfven sagt? 

Ja, hade Shekarabi fabulerat helt fritt hade han sagt något i stil med

“Det är är inget regeringen står bakom utan Ardalan Shekarabis uttalande ska inte tolkas så på något sätt. Man kan inte förbjuda fattigdom och en socialdemokratisk regering kommer som vi alltid gjord driva en politik som tar bort ojämlikheten och klyftorna i samhället, inte permanenta dem genom förbud för fattiga människor”

Istället sa han: 

“Vi har inget sådant här förslag”

Vilket Shekarabi heller aldrig påstått och ingen annan heller. Sedan upprepar han vad Shekarabi sagt – att alla modeller ska utvärderas. Det vill säga även olika typer av förbud. Detta är politiska för att ge en signal till sina väljare att man inte tänker saker låta fortgå som det är. 

Och vad handlar då egentligen tiggeri-debatten om?

4 700 fattiga rumänska romer bor just nu i Sverige och tigger utanför affärer. De är diskriminerade sedan urminnes tider i Rumänien. Många barn går inte klart skolan så många vuxna har dålig eller ingen utbildning. Även svenska romer tar sina barn ur skolan. Feministiskt Initiativs parlamentariker Soroya Post lät sin dotter sluta skolan vid 11 års ålder och gifta sig vid 16 år. 

Men det finns många fattiga i Europa. Alla de andra reser inte hit och tigger. Problemet är alltså inte bara fattigdom. 

Även om ett av grundproblemen är fattigdom har debatten hamnat snett genom att fokusera enbart på det. För den vanligaste invändningen mot att förbjuda tiggeri är “vi kan inte förbjuda fattigdom”. Men det har aldrig någon hävdat.

Att reglera något har inget med att bota det som orsakar det.

Det är ingen som tror att man botar alkoholism genom att kasta fulla människor i fyllecell. Man har fylleceller för att vi har regler kring hur man får bete sig och inte bete sig i offentliga rum, av hänsyn till andra människor. När man överträder de reglerna har polisen rätt att inhysa en full eller narkotikapåverkad person i det vi kallar fyllecell över natten. Frihetsberöva tillfälligt med stöd av ordningslagar.

Det är inte substansen eller orsaken till varför kan tar den som vi fokuserar på. Det är ordningen och hänsynen till andra i offentliga rum. 

Så varför ska just tiggeri vara det enda  i samhället som är oreglerat?

Det är en ny företeelse och just nu finns det ingen reglering över huvudtaget. Vad annat i samhället låter vi vara så? Vi har regler för saker i ett samhället för att det är en förutsättning för att upprätthålla det. Allt är reglerat.

Vi måste sluta prata om tiggeriet som en fattigdomsfråga utan börja prata om det som en företeelse i samhället som vilken som helst. Det är lätt att låta känslorna ta överhanden när folk sitter på marken med utsträckt hand. Det är lätt att inte se förbi det när vi diskuerar det på ett politiskt plan. Vad man känner i ögonblicket som människa, när man passerar de utsatta är nämligen inte utgångspunkten vi kan ha när vi diskuterar hur vi ska reglera det. 

Ingen människa får helt fritt bete sig exakt hur de vill i alla lägen. Vi har till exempel ordningsregler som gäller för samtliga personer som upprätthåller sig på svensk mark, medborgare eller turist spelar ingen roll. 

Därför är det rimligt att vi nu reglerar tiggeriet.

Att låta kommuner själva få bestämma om förbud mot tiggeri på särskilt utvalda platser är helt rimligt, det kommunala självbestämmandet är en central del i svenska samhället.  Idag finns som sagt inte en enda regel kring tiggeri, varför det sitter en tiggare utanför i stort sett varje mataffär i städernas city men även i små städer. I lilla Nävekvarn sitter det folk utanför den enda Coop-butiken, 2 mil från Nyköping. Affärsidkare har givetvis länge lidit av att inte kunna avhysa människor som helt uppenbart bidrar negativt till intäkterna och stör kunder. Fulla personer som stör kunder har de kunnat avhysa med hjälp av polis men tiggarna har kunnat sitta bokstavligen talat precis utanför porten. 

Återigen, allt annat i samhället är reglerat och man får inte göra vad man vill på vilket stället som helst. Man får till exempel inte gå och lägga sig och sova i en möbelaffär, ta av sig kläderna och gå runt naken på stan eller ta med matsäck och slå sig ner på en uteservering. Du får inte demonstrera utan att först söka tillstånd eller ställa ett bord på ett torg och sälja saker. Allt är reglerat. 

Att förbjuda tiggeri på vissa platser är mer än rimligt. Till exempel utanför mataffärer, på shoppinggator, utanför arenor och sporthallar, på och i närheten av kollektivtrafik, X meter utanför entrér till butiker. Och göra det tillåtet för ansvariga för lokalerna att med hjälp av säkerhetsvakter eskortera bort personerna från området. Göra det till en ordningsfråga. Inte främst en polisiär då dessa resurser behövs till annat i första hand.

Polisen borde framför allt i tiggerifrågan fokusera på att upprätthålla den lagtiftning vi redan har gällande bosättning.

Det ÄR inte tillåtet att bostätta sig på parkeringar och parker, eller på privat egendom. Punkt. Alla som gör det ska omedelbart köras bort av polis och åtalas. Resultatet av olagliga bosättningar följer också andra lagbrott när de tömmer latriner utomhus, slänger sopor, eldar och grillar. En rad olika lagar bryts härmed. 

Samma regler för alla.

Så upprätthåller man ett rättsäkert samhälle i en demokrati. Du och jag kommer bli polisanmälda om vi ställer upp vår husvagn på någons mark och slänger sopor där. Därför måste alla bosättningar oavsett vem och varför som bor där tas bort. Vi har sedan länge stiftat lagar kring det och dessa måste upprätthållas.

Det som hände i Malmö med den privata ockuperade marken som blev en flera månader lång kamp för att få bort den lilla by som tillåtits etablerats är inget annat än ett misslyckande från rättssamhället att behandla alla lika. Man lät folk bryta mot lagen för att de var fattiga romer. 

Gissningsvis kommer vi inom snar framtid se ett av riksdagen fattat beslut att kommuner får förbjuda tiggeri på vissa platser och ökade insatser till polisen för att upprätthålla lagen så att olagliga bosättningar rivs direkt. nbsp;

Det är helt korrekt att vi inte kan förbjuda fattigdom. Att förbjuda tiggeri på vissa platser handlar inte om fattigdom, det är en ordningsfråga. Varför folk tigger är ett helt annat problem med helt andra lösningar.

Vi måste bort från den debatten, för det är känsloargument byggt enbart på hur det känns människa till människa i mötet med dem. Problemet med tiggeriet som en samhällsföreteelse är en organisatorisk fråga, precis som varför vi avhyser fulla personer från offentliga rum.

För att upprätthålla ordningen och hänsynen gentemot övriga som vistas där. Inte för att vi tror att avhysningen på något enda litet sätt botar alkoholisten eller narkomanen.  Det problemet kräver helt andra lösningar. 

Så länge tiggeriet är helt oreglerat kommer det vara lönsammare för tiggarna att lämna sina barn hemma och åka ända hit för att tigga. Någonstans måste de bo och bryter därför massa lagar för det, istället för att bo på vandrarhem eller annat som alla andra besökare i landet gör. Så länge de är här lägger de inte tid och kraft på att lyfta sig själva ur fattigdomen genom utbildning och jobb hemma. Och permanentar fattigdomen för nästa generation, generationen under och så vidare i en evig tragisk cykel. 

Med en fisk kan du mätta en man. Lär du honom att fiska mättar du en hel by. 

Nej, vi botar inte fattigdom genom att förbjuda tiggeri. 

Men vi botar heller inte fattigdom genom att låta folk tigga.

Bota fattigdom kan man bara göra genom att människorna lyfter sig själva ut fattigdomen, med hjälp av samhällsresurser. Resurser som Rumänien redan får av EU men inte använder till det de ska. Romer måste gå i skolan, utbilda sig och jobba. Precis som alla andra. Först då kommer fattigdomen att utrotas. Fattiga människor alldeles oavsett var de är kan bara hjälpas om de hjälper sig själva. Först då kan vi andra hjälpa till på vägen. 

Historien är full av fattiga människor, som börjat i embarmlighet, smuts och lidande men som slutat i framgång och ett bättre liv, till och med berömdhet och en helt egen plats i historieböckerna. 

Varje resa börjar inom människan själv. 

23 kommentarer till Tiggeriet

 1. Hej! Det jag funderar på varje gång jag ser en tiggare är följande. Fick i en föreläsning om akuttandvård på Kronobergshäktet 2015 se att i princip alla exempel hon tog upp var rumäner och bulgarer mellan 18 och 30 år. Som ett exempel på häktestandvård. Men det jag då tänker på är om dessa kanske reser ihop med de gulliga tandlösa tiggartanterna från Bulgarien och Rumänien? Kanske tiggeriet bara är en gullig fasad för att dölja tyngre kriminalitet typ inbrott, vägpirater, prostitution mm. Jag är säker på att hela familjer verkar tillsammans. Gubbarna “jobbar” med brott och tanterna tigger. Varför ser inte samhället dessa samband?

 2. Bra formulerat men… som Sacke mycket riktigt påpekar i sin kommentar är det dels varken synd om romerna för deras utsatthet, dels ska man inte bara vältra över problemställningen till att Rumänien måste lösa det på hemmaplan. Romerna väljer sin situation själva. De lever precis som de vill. De har valt rollen som samhällets parasit.

  Jag har själv bott i Tjeckien i några år och sett hur jätteinvesteringar för att försöka inkludera romerna i samhället. Med väldigt få undantag har det varit resultatlöst. Det är ungefär som med våra egna ghettoområden i Sverige fast hundra gånger värre. Romerna vägrar att ha barnen i skolan. Om man försöker tvinga dem så göms barnen undan när socialarbetare kommer för att hämta dem till skolan. De vägrar bo tillsammans med andra tjecker, och får de stadsdelar och hus åt sig själva så monterar de ner alla lösa delar i husen och säljer dem. Dörrar, fönster, toaletter, duschar mm mm. Tjeckien har försökt lösa problemet med romerna på olika sätt under 50 år. Men det är omöjligt när de själva inte vill vara med.

  Igen kan man dra paralleller med våra problem med invandrare som inte assimileras. Om de inte vill själva så förblir det ett olösligt problem. T.o.m för kulturmarxister!

 3. I somras, under Almedalsveckan, fanns det inga tiggare innanför Visby ringmur. Alla gatuaktiviteter var tillståndspliktiga. Det finns redan verktyg som går att använda i vissa sammanhang. Nästa fråga är om det finns resurser från rättsväsendet att hantera ytterligare lagar, då man inte klarar av att efterleva de vi har .

 4. Underbart klart och klokt skrivet, det behövs hjälp till självhjälp och inte allmosor utanför ica

 5. Det har tagit ofattbar lång tid för regeringen att reagera och att skicka en signal om en attitydförändring. Hela tiggeridebatten är styrd av känslor, när det i stället borde ha varit en ordningsfråga från första början. Ge polisen det verktyg de behöver genom en lag mot tiggeri precis som i Danmark. Ett gott exempel och något att lära av för flertalet av svenska politiker.

 6. Tiggeri är förvisso inte en ny företeelse i Sverige utan en nygammal företeelse. Det fanns väl tiggerilagar förr men de avskaffades eftersom man trodde att de inte behövdes längre. Vilka optimister vi var förr i tiden!

  För övrigt kan jag inte annat än hålla med. Förbud är den enda rimliga möjligheten att komma vidare i den här frågan. Sedan får man ju se hur mycket det leder till. Redan i nuläget finns mängder med lagar som inte används som skulle kunna minska tiggeriet. Treåmånadersregeln struntar man uppenbarligen i och strategiska biljettkontroller skulle förmodligen drastiskt minska vagnstiggeriet.

 7. Tack för denna sakliga genomgång av “tiggerifrågan”. Jag kommer att använda argumenten i mina diskussioner med mina fd partivänner inom Liberalerna och med vännerna inom Svk.

 8. Läser i tidningen att À Schulman ondgör sig över att socialdemokraterna blir mer o mer populistiska . Har han problem med att champagnen blir ljummen på Stureplan. Har han inte förstått att landet måste börja regeras nån gång. Vi kan inte ha politiker som gör allt ad hoc

 9. Jättebra skrivet, håller med dej i ditt resonemang och förslag till åtgärder.
  Kan nämna att jag var för någon vecka sedan i Höllviken som tillhör Vellinge kommun i Skåne. I Höllviken och Skanör/ Falsterbo fanns inte en tiggare utanför affärerna. Hur kan det komma sig, inte vet jag. Men det var riktigt behagligt att slippa tiggarna när man handlar. Ur ekonomisk synpunkt borde det finnas tiggare på dessa ställen då det mest är högavlönade som bor på dessa platser. Kan det ha något att göra med att Vellinge kommun har en stark moderat styrning och varför kan då ingen annan kommun göra liknande.

 10. Även tremånadersregeln gällande rätten för EU-medborgare att tillfälligt vistas i Sverige väntar på sin tillämpning.

 11. Recep som fortfarande har magsår sitter kvar utanför bolaget i häggvik.
  När skall han opereras i Rumänien?
  Han har suttit där i över ett år.
  Med samma skylt.
  Lurendrejeri eller?
  Lita aldrig på en Rom.

 12. Gör som i Frankrike.
  Myndigheterna i Paris ville bli av med hemlösa som sov under broarna. Diskriminering, hojtade de hemlösa. Nej, sa myndigheterna. Fransk lag är opartisk, den förbjuder såväl fattiga som rika att sova under broarna.
  För övrigt håller jag med Sacke. Rumänska staten erbjuder social hjälp till romer. För att få social hjälp måste romer registrera sig som romer i Rumänien. Den hjälpen är givetvis förenat med villkor. Barnen ska gå i skolan och vuxna söka jobb, visa att de verkligen vill jobba och förändra sin slafsiga livsstil. Romer som tigger i Sverige har valt att leva utanför samhället. Det här vet alla utom dumsnälla svenska politiker

 13. Lysande resonerat och konkluderat Tiggeri o bosättning i bilar etc i den omfattning som är nu är en ordningsfråga.
  Är så förvånad hur organiserat tiggandet är, t o m i varje liten ort, vanligen varje livsmedelshall för ICA, Lidl, Hemköp, Coop finns tiggare. Förvåningen är lika stor att de hittar dit.

 14. Håller med dig i din argumentation. Till stor bär romerna själva en stor del av skulden för sin fattigdom. Man gifter bort sina barn vid 15 års ålder, tar ut de från skolan och de barnen skaffar sig i sin tur massa ungar. De vill inte beblanda sig med icke romer. Hur har de tänkt- att andra skall sörja för deras uppehälle?

 15. Hej.

  Man kan från liberalt håll inte förorda tiggeriförbud, då det vore ett ingrepp i tiggarens näringsfrihet.

  Nu kanske man vill invända att tiggaren inget säljer, men i så fall kan man lika gärna hävda att diverse gatumusikanter och liknande inget säljer de heller.

  Jo men de säljer ju musik; en upplevelse, kanske man vill påstå. det gör tiggaren också. Tiggaren säljer för en billig penning upplevelsen av att göra gott och hjälpa en nödställd.

  När kommer ‘grävet’ om hur de borgerliga regeringarna satt med bägge tummarna i a**let i åtta år angående tiggeri och ockupationer av mark?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 16. Det tycks som om media- och kändisvänstern plötsligt – i och med anländandet av tiggare från Rumänien – insåg att det fanns grundlös fattigdom i världen och att detta enorma problem skulle kunna lösas genom att människorna kom till Sverige för att få några kronor på Mariatorget.

  Hade dessa godhetsapostlar varit mer aktiva i skolarbetet kanske de redan innan horderna från Rumänien strömmade över gränsen vetat om att det säkerligen existerar miljoner tiggare i ex vis Indien, som förmodligen lever på en än sämre levnadsnivå än sina rumänska olycksbröder/systrar.

  Men det krävdes uppenbarligen att de fattiga satt utanför deras matvarubutik för att de skulle inse världens orättvisor. Det säger mer om denna rödvinsvänsters verkliga engagemang än det plötsliga uppvaknande, som parats med höga rop och oförskämda tillmälen, som de fått senaste åren.

 17. Det bästa är om det blir en ordningsfråga. Låt samtliga tiggare sitta på en och samma plats och de som vill ge pengar får masa sig dit i såfall.
  Ett annat alternativ är ett förbud mot att ge pengar. Eftersom tiggeriet till stor del är människohandel så borde samma lag gälla som mot prostitution.

 18. Bilden av romer som förfördelat folkslag är otroligt naivt.

  För det första: Rumänska staten ger dem alla möjligheter att bilda sig och inkorporera sig i samhället. Detta vägrar dessa människor och lagarna struntar de i eftersom de lyder enkom under deras kung.

  För det andra: Tiggeriet är mycket lönande, de får i genomsnitt över 1000 kronor per dag, skattefritt. Det är inte konstigt då att organiserad tiggeri är vanligt förekommande. Insamlarna kommer dit ofta i flotta bilar.

  För det tredje: Romerna kör iväg andra hjälpsökande, som Faktumsäljare, med hot om våld så att de själva blir kvar och därigenom håva in pengarna till gruppen.

  Jag har sett exakt samma bilder deras plakat på barn och 10-15 olika “mödrar”. Antingen är incesten vida inom deras grupperingar så att alla barn ser likadana ut, eller så är det bluff och båg alltihopa.

  Jag har själv lyssnat av vad dessa diskuterar sins emellan när de fördelar platserna på morgonen, både i Trollhättan Resecentrum och Göteborg C. Det är inga vackra ord de har för oss andra, vi är lättlurade patrask, idioter, korkskallar, och tusen andra nedvärderande ord.

  Så nej, jag tycker inte synd om dessa människor, just för att de utnyttjar fattigdom för att berika sig på andras godtrogenhet.

 19. Tycker Göran Persson svarade väldigt bra på vad tiggarna borde göra – “åk hem och ta kampen”. Ett svar värdigt vänstern. Romerna har rättigheter, i Rumänien, inte här. Tänk om tex olof palmes center eller andra bidragsproffs faktisk hjälpte dem att organisera sig och kräva sina rättigheter, att få loss de 300 miljarder som eu sätt av för dem men som inte används.

 20. Väldigt bra skriv! När kommer lagen? Just nu är ju inte ens en utredning påbörjad och såsseriet är mer kluvet an vanligt och partnern MP2,8% skriker som en stucken gris! Obs jag skulle aldrig kalla Ferm för stucken gris!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap