Baastads röstskola

Lena Baastad från Örebro blev ny partisekreterare. Hon bekräftade i P1 att hon redan i somras fick frågan från Löfven så skiftet av partisekreterare var noga planerat redan sedan i våras.

Vad Jämtin ska göra är oklart, kanske startar hon företag som många andra politiker som slutar?

Det gjorde nämligen Lena Baastad när hon slutade som kommunalråd i Örebro 2015 nämligen. I januari i år blev det känt att hon blev partner på ett ledarskapsutvecklingsföretag. 

 

I februari registerade hon aktiebolaget Lena Baastad Leadership AB samt registrerade sig för både moms och F-skatt. Bolaget är aktivt men är inte arbetsgivare.

Det är knappast en tillfällighet, gissningsvis hade hon en deal med Gaia att få ta jobb vid sidan om. Jag ringde Skatteverket och den beslutade momsen för jan-mars var 1 086 kronor och för april-juni minus 224 kronor. Det antyder att verksamheten inte är någon heltidssysselsättning. 

 

Det starkaste skälet att välja Baastad verkar vara att “hon vet hur man vinner val“, något både Löfven och hon själv betonade i de första intervjuerna efter pressträffen.

 

När Baastad var ordförande för Socialdemokraterna i Örebro och kommunalråd genomförde partiet “röstskolor” i utanförskapsområden för att få utlandsfödda att rösta. På Socialdemokraterna givetvis.

2010 ansvarade Alaa Idris för dessa, som då satt i kommunfullmäktige för just sossarna. Högst ansvarig för röstskolorna var givetvis Baastad. 

 

Dåvarande partiordförande Mona Sahlin talade på sista passet i Vivalla, och sedan ledde hon deltagarna till det tält sossarna slagit upp och där de sedan hjälpte dem att rösta i förtid

 

De blev polisanmälda. Dåvarande partisekreterare Ibrahim Baylan förstod inte ens kritiken och “det är svårt att belägga anklagelserna”. 

Leda utlandsfödda i handen till en vallokal precis efter att endast deltagare för ett (1) parti – Socialdemokraterna – pratar om vikten av att rösta och där partiordföranden själv deltog är inget märkligt för en sosse.

 

I Örebro kommun fick Socialdemokraterna 39,4 %.

Som av en händelse fick också sossarna 67,6 %, 68,3 % och 72,1 % i Vivalla 2010.

 

Valmyndigheten hade en annan åsikt än Baylan så valet i Örebro fick göras om i de stadsdelarna.

Alaa Idris, som höll i valskolan, fick sin belöning. Hon utsågs sedan till en av Carin Jämtins närmaste medarbetare och kommer nu arbeta nära Lena Baastad, sin gamla chef i Örebro då hon är organisationssekreterare för partiet. 

 

Idris karriär inom partiet inleddes i SSU tidigt 2000-tal. Hon var ordförande för SSU Örebro och satt sedan i SSU:s förbundsstyrelse. 2003 såg hon själv till att bli invald i LSU:s styrelse (Landsrådset för Sveriges ungdomsorganisationer)  trots att hon inte var nominerad, för att hon kritiserade att det inte fanns någon med utländsk bakgrund. Något hon har med sina rötter i Eritrea. 

 

Hur är det egentligen med Baastads valvinnar-förmåga då?

När Baastad blev kommunalråd 2006 fick sossarna i Örebro 37,89 %. 

 

Det var ett rejält mycket sämre valresultat än 2002, då sossarna fick 40 %.

 

Valet 2010 blev däremot onekligen en framgång för S i Örebro under Braastads ledning – de ökade från 37,89 till 39,4 %. När S nationellt gjorde sitt sämsta val någonsin. Mona Sahlin avgick, Juholt tillträdde och ni vet resten. 

Av dessa röster fick de högst resultat i just de områden de haft röstskolan i (stapeln längst till höger visar röster på S). Helt osannlika 67 % och 70 % något S inte ens har i sina kärnområden och kärnväljare – män över 65 år i Norrbotten. 

 

På grund av valfusket i Vivalla tvingades Örebro kommun att göra om sitt kommunalval 2010 i just den nordöstra valkretsen, där bland annat Vivalla ligger. 

 

Följande lades till 24-08-2016:

Valnämndens beslut för omval kan ni se här.

“Enligt Valnämnden synes det alltså framgå att ledande partiföreträdare hållit valskola med partipolitiskt innehåll, ledsagat deltagarna till röstmottagningsstället samt uppehållit sig tillsammans med deltagarna inne i den lokal där rösterna avgavs.”

“Valnämnden konstaterar att en av röstmottagarna funnit att det fanns så mycket folk att det för en tid var omöjligt att hålla ordning – om det kan anses att någon otillbörligen verkat vid valet torde det med beaktande av partiernas styrkeförhållanden i den aktuella valkretsen med fog kunna antas vad som förekommit ha inverkat på valutgången”

De socialdemokrater som satt i Valnämnden reserverade sig samtliga mot yttrandet. 

 

Men det senaste valet var verkligen ingen framgång för Baastad.

Det valresultatet var nästan 2 %-enheter lägre än när hon tog över 2006 och hela 3,3 %-enheter lägre än valet före. 

Intressant nog samma år som S nationellt tog makten och ökade svagt från 2010. Då misslyckas Baastad. 

 

2014 har S fortfarande osannolika 67 % respektive nästan 72 % av rösterna i just Vivalla, där röstskolorna hållits. 

 

Jag är van att vinna val, kanske borde kompletteras med “jag har bara ökat resultat för S ett enda val”.

Och det var valet 2010, då försökte alltså S fuska sig till en seger.

Något annat kan man inte kalla de röstskolor med förtidsröstning som partiledaren själv deltog i och som Valnämnden underkände och utlyste omval för. 

I två av de tre val Baastad varit ansvarig för S i Örebro har de tappat väljare. Utom i Vivalla och några utanförskapsområden till, där de har röstsiffror som inte ens känns verkliga. Över 70 %.

I en intervju med Sverige Radio P1 den 17 augusti sa Baastad “På kongressen fattas besluten som sedan blir regeringens politik”.

Så var det tidigare. Det som bestämdes på S-kongresserna blev lag månader senare. Men det är tack och lov decennier sedan. Även om detta var något av en freudian slip och Baastad givetvis vet att det är riksdagen som fattar besluten, men att de förslag som läggs fram först är en förhandling med det andra regeringspartiet Miljöpartiet och vad DE har fattat för beslut på sin egen kongress, säger det något om synsättet hos Baastad.

I kombination med röstskolorna visar det den gamla skolans socialdemokrater, där makten, staten och partiet var samma sak. 

Det ska bli intressant hur Baastad tänkt sig vinna valet 2018 och vilka metoder hon tänker använda. 

 

17 kommentarer
 1. Kan ge Lena Baastad lite tips, Gör som i USA. Inte som i Österrike där de blev tagna på bar gärning.

  Kräv inte legitimation på den som röstar, det gör att all efterkontroll förvinner. Trump har krävt att detta ska ändras och att de ska behöva visa leg men samlad media blev skogstokig och pratade om konspirationsteorier, tokigast av alla blev Obama som gick ut i ett tal och sa, – Riggade val vad menas med det?

  Låt datamaskiner räkna rösterna. I USA så finns det två företag som säljer mjukvaran för rösträkningen, en har koppling till republikanerna (bombhökarna som nu är emot Trump) och en har kopplingar till George Soros som dyker upp i alla skumma sammanhang jorden runt. De här apparanterna kan manipuleras och inte bara av tillverkaren. //www.youtube.com/watch?v=u4FPuLNjvAc

 2. “I en demokrati byter medborgarna sina politiker. I det socialdemokratiska Sverige byter politikerna ut sina medborgare.” /Okänd
  Tack å lov så äger inte migranterna rösträtt till Rikets lagstiftande församling (ännu?). Om så tillåts i framtiden, såsom globalisterna vill, får vi svenskar som inte gillar sharialagar fly. Sista svensken tar med sig flaggan!

 3. Kollektivistiska och totalitära partier både höger och vänster tror att det är ok att bryta lagen och att sanningen är samma som propaganda och manipulation. Bara så länge vi accepterar det.

 4. granskar du också (nya) och gamla moderater? Eller är det “enklare” att vara höger helt enkelt? (ideologisk alltså), Dvs folk blir inte lika chockade om de är sviniga? det är länge sedan S var vänster, för övrigt.

 5. “Det ska bli intressant hur Baastad tänkt sig vinna valet 2018 och vilka metoder hon tänker använda. “

  Det vet vi ju redan? Sveriges befolkning har ökat till 10 miljoner invånare.

 6. Hon passar som handen i handsken med Löfven som kommer från facket. Samma brist på förståelse för demokrati.

 7. Tydligen är alla medel tillåtna för socialdemokrater, dom är så fartblinda att dom inte ens FÖRSTÅR att dom gjort fel. Ett sådant parti är naturligtvis dömt att gå under (under 10% valet -22)

 8. Bra artikeln.
  (Länken vid texten “Som av en händelse fick också sossarna 64,3 % i Vivalla västra 2010.” går till valet 2014.)

 9. Tack för detta, hon var van att vinna val, det är nog skillnad att vinna val i Örebro än att vinna på riksplanet. Ännu en världsfrånvänd politiker som kommer att driva socialdemokraterna under 25 procent.

 10. Det är inte annat än att man förstår att hela partiets socialdemokraterna är beroende av import av röstberättigande och att för dem är invandringen inget annat än rekrytering av valboskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *