Lex Persson, Messing och Nuder

Då och då dyker det upp artiklar om politiker, fd riksdagsledamöter eller fd statsråd, som lever på pension. 

Det är bra att detta regelbundet granskas. För är det något jag avskyr så är det just olika regler.

Att politiker först i total konsensus från rödaste rött till blåaste blått ger sig själva orimligt bra förmåner då själv är närmaste dräng, och sedan maximerar uttaget från dessa i åratal är inget annat är stötande.

Och bidrar definitivt till politikerföraktet.

Vissa vill göra gällande att detta beteende skulle vara värre för att en moderat gör det, som DN:s ledarsida häromdagen till exempel.

Jag ställer frågan: varför är inte alla partier emot bidragslinjen i sin politik? 

Det är Fredrik Reinfeldt som fått klä skott för hela detta synsätt. Men han varken hittade på det eller är värst, långt ifrån. 

 

För den som inte var först men utnyttjade upplägget till perfektion var inte Reinfeldt, utan Pär Nuder. 

Han slutade i riksdagen 2010. Samma år började han jobba i egna bolag, och plockade ut statsrådspension. I flera år.

Han drog in över 16 miljoner i sina bolag, utan att ta ut någon lön . Den betalade vi skattebetalare. 

Direkt stötande tycker jag personligen. 

 

Intressant nog hade han bolaget Dabok AB när han satt i riksdagen och drog samtidigt som han satt i riksdagen fram till september 2010 in 4,7 miljoner kronor. Året innan, då han satt i riksdagen hela året drog han ”bara” in 2,1 miljoner kronor. 

 

Verksamhetsåret 2011, när han slutat i riksdagen, exploderade intäkterna till 12,6 miljoner och med bara 49 000 kronor i lönekostnader för att vi skattebetalare stod för fiolerna, blev vinsten 11,7 miljoner kronor. 

 

Dabok AB har över 11 miljoner kronor i tillgångar. Idag har han ingen verksamhet där längre utan verkar ha kört allt via Dabok Advisory sedan 2011.

 

De pengarna drog han delvis in för att han hjälpte polaren Jan Emanuel Johansson att sälja sitt välfärdsbolag, med HVB-hem, asylboenden etc, för 223 miljoner kronor. 

 

Men Nuder har flera bolag, Samtidigt som han tjänade alla dessa miljoner i Dabok AB drog han också in 1,5 miljoner kronor i Dabok Advisory AB. Inte heller där tog han ut någon lön.

 

Enligt Statens tjänstepensionsverk (SPV) begärde Pär Nuder totalt 830 000 kronor i statsrådspension mellan 2007 och 2012, trots att hans bolag drog in enorma summor. Våra märkliga regler möjliggör också att statsråd som går tillbaka till att vara riksdagsledamöter ändå kan begära ut pensionen. 

Dokumentet finns nerladdningsbart nedan, rensat från personnummer. 
 

Enligt en artikel i Aftonbladet från 2012 kan före detta statsråd tjäna upp till 62 000 kronor i månanden utan att pensionen minskas. 

 

Men Pär Nuder inspirerades säkert av sin förra chef, Göran Persson, som slutade 2006. Han tog ut statsrådsarvode samtidigt som han konsultade via enskild firma. En bolagsform som inte kräver offentlig redovisning så hur mycket han tjänade vet ingen. 

 

2009 startade han aktiebolaget Baven AB så från och med då kan man följa intäkterna. 2010 omsatte han 2,8 miljoner, 2011 steg den till 3,5 och inga av åren hade han några personalkostnader i aktiebolaget. 

Under de här åren kvitterade han ut 240 000 kronor av skattebetalarna (2010-2013).

 

Senaste åren har Baven AB omsatt knappt eller runt 10 miljoner kronor per år. 
 

Han har tagit schablonbeloppet för utdelning till inkomst av kapital varje år som det ser ur, nedan 2011 och 2013 års utdelning. 

 

Men en av de som tagit ut allra mest i pengar från pensionen är varken Nuder eller Persson. Det är Ulrica Messing. 

Vi skattebetalare har fått betala henne 2 357 000 kronor mellan 2007 och 2014. 

Hon slutade i riksdagen i augusti 2007 och i oktober kablades nyheten ut att hon skulle bli VD för inredningsföretaget Porthouse AB. Samma år under våren blev det känt att hon skiljde sig från sin make sedan 9 år. Skälet visade sig vara att hon och företagaren Torsten Jansson blivit ett par. Hennes nya man var styrelseordförande. 

 

Hon är verksam i flera av Jansson bolag enligt Alla bolag, hans koncernmoder heter New Wave och äger en uppsjö bolag, bland annat glasbruket Kosta Boda AB.

 

Bolaget Porthouse Interior AB omsatte förra året 5,8 miljoner på tre anställda. 

 

2013 rekryterades Messing till den stora PR-byrån Prime. Då satt hon dessuom i styrelsen för Länsförsäkringar LIv, Wallenstam, Bergvik skog, Astrid Lindgrens världs och Anna Lindhs Minnesfond. 

 

2009 tog Messing ut 401 001 i pension, samtidigt som hennes bolag omsatte 6,7 miljoner. 2010 tog hon ut 382 000 och då hade omsättningen stigit till 8,4 miljoner kronor. Året hon dessutom blev PR-konsult för en av de största PR-byråerna krävde hon 252 000 av oss samtidigt som hon drog in pengar som konsult och bolaget omsatte 3,5 miljoner kronor. 

 

Det är ju det här som blir extra provocerande med Messing. Hon var bara 40 år när hon slutade. Och hon slutade för att hon gifte sig med en miljardär och ville spendera mer tid med familjen. Sedan startar hon eget med maken och det går bra. Ändå kan hon inte låta bli att kräma ut så mycket hon kan av skattebetalarna. 

Vissa är väl helt enkelt lite mer jämlika

Den andra personen som viggat oss på mest pengar är Leif Pagrotsky. Men han har tämligen blygsam omsättning i sitt bolag jämfört med partikollegorna. Däremot kan man ju ifrågasätta varför han inte jobbar när han är så aktiv som han är i styrelser etc.

Han har haft styrelseuppdrag i Business Region Göteborg, där han nu är styrelseordförande, Stim, Avanza Pension, Husvärden och Nationalteatern i Oslo.

Han tog statsrådspension direkt när sossarna förlorade valet 2006 och han återgick till riksdagen. Men han slutade i riksdagen 2012, samtidigt som Messing. 

 

Sedan 2007 har han fått över 2 miljoner i statsrådspension, varav 1,7 miljoner kronor sedan 2012. 

2013, när han fick 666 000 kronor i pension, drog hans bolag in 225 000 kronor. 2014, när han fick 446 000 kronor, drog det in över en halv miljon. 

 

Men det är inte bara sossar och Reinfeldt som utnyttjar systemet. Fler av de borgerliga statsråden plockar också ut ersättningen. 

Göran Hägglund till exempel. Som trots att han avgick våren 2015 redan har tre styrelseuppdrag och ett eget bolag enligt Alla bolag. 

Han har fått ut 365 000 kronor sedan 2014 i statsrådspension. 

 

Enligt honom själv i en intervju i Aftonbladet i år vill han använda skattepengarna till att bygga upp sitt eget bolag och tänkte ta ett år. 

 

Bolaget startade han direkt när han avgick och har omsatt 695 000 sitt första verksamhetsår. Ingen lön betalades ut så resultatet blev 609 000 kronor.  Han tog lågbeskattad utdelning redan år ett, för likviditeten i bolaget är ju god tack vare att lönen betalas av någon annan. 

 

2016 hade han januari till april tagit ut 184 000 kronor i ersättning hittills. Bolaget startades i mars så han är ju redan 13 månader in i ettårs-projektet om man räknar så. 

Före detta miljöminister Andreas Carlgren, som ersattes av Lena Ek 2011 då Annie Lööf tog över partiledarskapet efter Maud Olofsson, är den borgerliga fd minister som tagit ut mest i ersättninge enligt det dokument jag fått från SPV.

857 000 kronor 2014-2016. Trots att han alltså bland annat arbetar som projektledare för Newmaninstitutet.

Varför har han pension om han är anställd? 

 

Ewa Björling, före detta handelsminister, tog 420 000 i pension 2014-2016 men jobbar bland annat på Karolinska institutet. 

Hon startade 2015 ett bolag som ska syssla med konsultverksamhet, dock har det inte lämnat in bokslut ännu. 

 

För det är ju just det här. Att människor som haft mycket höga inkomster under många år kräver att skattebetalarna ska betala deras första år som egenföretagare, i bästa fall. 

I sämsta fall resonerar de som sossarna Persson, Messing och Nuder – att skattebetalarna är en lönekran för dem att bygga förmögenheter i egna bolag i åratal. 

Om Fredrik Reinfeldt kan tjäna 7 miljoner sina första 14 månader, från december 2014 och ta 100 000 kronor per föredrag tycker jag faktiskt att han kan låta bli att ta pensionen så fort pengarna börjar rulla in, även om han har rätt till pensionen. Det hade varit moraliskt och han hade kunna föregå med gott exempel på hur man ska se på de pengar han politiskt ändå värnat – nämligen att de som betalar in dem ska få behålla mer av dem. Men han tog bara ett års pension, precis som han sa så det hedrar honom i alla fall. 

Jag utgår från att Hägglund nu slutat ta pensionen eftersom han sagt ett år men jag väntar på nytt material från SPV för att kolla det. Jag friar hellre än fäller. 

Men det råder inget snack om vilka det är som satt i system att mjölka skattebetalarna på pengar och det är inte de borgerliga före detta ministrarna. 

Det är sossarna

Parallellt har vi den tredje sortens före detta statsråd, det som Pagrotsky representerar som helt enkelt bara verkar gå runt och skrota och njuta av livet och att någon annan betalar. Den även riksdagsledamöter som Lars Ohly tillhör – Ledighetskommittéen. 

Någonstans känns den tredje kategorin ändå värst trots allt. Att människor går runt och medvetet lökar för mina pengar. Nuder, Messing och Persson startade ju ändå nya bolag och bidrog med vinstskatt och moms etc. De skapade ändå någonting. 

Uppdatering  160811 kl. 00.11

Jag såg den här artikeln i mitt flöde och den sätter fingret på en viktig sak i den här diskussionen:

 

Lena Adelsohn Liljeroth tycker att hon som pensionär är förtjänt av samma lön hon hade som minister. 

Politiker, som ger sig själva dessa ohemula förmåner ingen annan i samhället har, tycker alla så här. Att de förtjänar att ha samma inkomst som pensionär som de hade när de jobbade som statsråd. 

Och det är här det brister. För det första, ingen pensionär i Sverige oavsett om du har varit cancerforskare, advokat eller sjuksköterska får pension på samma nivå de hade lön, av det gemensamma pensionssystemet politiker som Adelsohn Liljeroth ansvarat för och tagit beslut kring. 

För det andra, OM de ska kunna ha samma inkomst som när de jobbade har de sparat. Antingen har deras arbetsgivare erbjudit dem tjänstepension som en del av förmåner och lön eller så har de sparat privat. 

Som egenföretagare får jag glatt lägga undan egna pengar ur mitt bolag och de inkomster jag får in varje månad om jag ska få mer än de dryga 10 000 det offentliga kommer ge mig efter ett yrkesliv. 

Istället för att politiker enas om att ge sig själva urbra förmåner har jag ett förslag:

Vi höjer lönerna för riksdagsledamöter och statsråd rejält i en engångsjustering. Sedan tar vi bort allt utom 6 månader omställning. Och ger både riksdagsledamöter och statsråd eget ansvar att ombesörja både pension och omställning post politik med den lön de får.

Vill du ha samma lön som pensionär – spara en avsevärd summa varje månad och du kommer uppnå det. Men samma regler för dig som för mig. 

Vad sägs om det? 

Och när vi ändå är igång kan vi införa en ny regel: intäkt i bolag är inkomst. Skatteverket är ju alltid jättepigga på schabloner så vi kan ta dem till hjälp för att räkna ut en schablon-kostnad för ett enmansföretag ett år. Allt över denna kostnad, säg 100 000 kronor bara för att göra det enkelt, är inäkter som kan tas ut som lön. Och borde därmed avräknas mot pension. 

Hepp, så går det inte att trolla bort skattebetalarnas pengar samtidigt som man hamstrar egna som om det inte fanns en morgondag. 

Då kan vi för en gång stänga dörren till de mumsiga förmånerna och ge alla politiker eget ansvar över sin egen framtid, utan att behöva vara deras krycka och pengakran för resten av deras liv. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!