Självhatarna i kyrkan


Svenska Kyrkan har inte haft något bra år. 

I juni avslöjades det en rad skandaler, med svarta löner, lyxiga middagar, privata semesterresor, 50-årsfester och svarta löner. Framför allt rörde skandalen Svenska kyrkan i London och kyrkoherder Michael Persson, som verkade ha använt sin arbetsgivare som en privat bank. Han visade sig också ha väldigt ofräscht sexistisk inställning till sina medarbetare. 

Men hela Svenska Kyrkan i utlandet verkar haft en generös inställning till sina och arbetsgivarens pengar, för hela 22 miljoner spenderades på fem år på utlandsresor, bland annat till Pattaya i Thailand, ett känt turistmål. 

Som vilket pampbeteende som helst alltså. 

Enligt kyrkan lämnade 13 000 medlemmar organisationen efter skandalerna i år, 10 000 fler än en normal månad. 

Men de har att ta av.

För hela 6,2 miljoner svenskar är fortfarande med i Svenska kyrkan och betalar glatt den höga medlemsavgiften varje år. För det är långt ifrån gratis. 

Om ni trodde att avgiften är en fast summa på några hundralappar om året, tänk om. Den beräknas nämligen i procent av din lön. Så har du hög lön betalar du alltså rätt mycket. 

1,01 % av lönen är kyrkoavgift, och ytterligare 0,24 % är begravningsavgift. Den senare måste alla betala oavsett om man går ur. 

En person som tjänar 25 000 kronor per månad betalar därför 3 750 kronor totalt till kyrkan varje år. Tjänar du 30 000 kronor per månad betalar du 4 500 kronor per år. Om lönen är 40 000 kronor per månad är kostnaden 6 000 kronor per år och 50 000 kronor per månad betalar 7 500 kronor per år. 

Inget billigt nöje som ni ser. 

Då tänker kanske vissa av er – “men jag bidrar gärna till att våra fina kyrkor underhålls”. Till exempel. 

Det hade kanske varit en relevant argument, om det nu inte vore så att kyrkans samlade tillgångar är 48,9 miljarder, enligt deras årsredovisning.  

Visserligen ingår där skog, mark och byggnader och en del orsakar kostnader men om kyrkan någon gång behöver pengar är det bara att avyttra lite tillgångar och göra medlem likvida.

Bara kapitalförvaltningen gav 2015 ett överskott på 326 miljoner kronor. 

På det hela taget är Svenska Kyrkan en organisation med mycket pengar och bra resultat. Intäkterna uppgick till 3 miljarder och resultatet landade på en vinst på 290 miljoner kronor. 

Då ingår gåvor från privatpersoner, både via kollekt, testamenten och andra gåvor, på 222 miljoner kronor.

Kyrkan behöver alltså inte era pengar. Alls faktiskt. 

Givetvis får Svenska kyrkan även skattebidrag, framför allt kyrkoantikvarisk ersättning (det som alltså går till att underhålla alla kyrkor) men även bistånd etc. 

Totalt fick de 773 miljoner kronor i bidrag, från skattepengar. 

Det högst beslutande organet inom kyrkan är kyrkomötet. Själva styrelsen väljs till exempel av kyrkomötet, ungefär som att en bolagsstyrelse väljs på bolagsstämman. 

Vilka sitter då i styrelsen?

En hel massa sossar faktiskt.

Vi kan börja med deras förste vice ordförande, som är före detta LO-pampen Wanja Lundby Wedin. Hon sitter för övrigt även i alla Svenska kyrkans bolags styrelser.  Inklusive Fairtrade Sverige AB.

Av de 14 ledamöter som finns exklusive ärkebiskopen själv är hela 5 stycken sossar.
Eller 36 %.

Apropå Fairtrade förresten, som Svenska kyrkan äger ihop med LO (såklart) omsatte de 23 miljoner kronor förra året, enligt Svenska kyrkans årsredovisning. 

Det är alltså egentligen inte konstigt att kyrkan blivit så politiserad, och vänster, om man ser till hur Svenska kyrkan och arbetarrörelsen Socialdemokraterna och LO medvetet under många år närmat sig varandra. De driver nu inte bara bolag ihop utan kyrkan har alltså gett deras företrädare en massa formell makt. 

Mer om vänsterns inflytande för kyrkan och vänster-opinonen de driver kan ni läsa i den här rapporten som Timbro gav ut 2016.

Det är under 2000-talet, under KG Hammars ledning och hans numera efterträdare Antje Jackelén, som kyrkan medvetet blivit opinionsbildande. Till vänster. 

Ett av alla utspel är det så kallade “påskuppropet“, som borde kallas del 2 för det första och originalet rörde flyktingpolitiken 2005. Detta påskupprop gällde MOT den borgerliga regeringen och de nya reglerna i sjukförsäkringen. Vad nu kyrkan har med socialförsäkringar att göra. 

Antje Jackelén använder gärna sociala medier för att ge sig ut i debatten. Till exempel när moskén i Eskilstuna brann. 

Där var hon snabbt ute i debatten. Och kallade den anlagd. 

Men det hon så starkt uttryckte sin avsky emot var några barn som lekt med eld i moskén. 

Ingen dog i den icke anlagda moské-branden som ärkebiskopen engagerade sig så i. 

Men när en katolsk präst blir mördad av en militant islamist i Frankrike nyligen valde ärkebiskopen att vara tyst och skicka fram “tf chef för sekretariatet för teologi och ekumenik”.

På sin egen hemsida. 

Men sett till kyrkans inställning till islam, och sin allt mer självhatande inställning till sig själva, är detta mindre märkligt. 

Jackeléns ordspråk, som man tar som ärkebiskop, är “Gud är större”. Mer känt än bibelcitatet är “Allahu akbar” som muslimer använder. Valet har kritserats av många, bland annat av ledarredaktionen på Östersundsposten och Lukas Berggren på Världen idag.

2011 ville Sofia Församling i Stockholm anställa en imam.

Ni läste rätt. Helle Klein, fd chef för ledarredaktionen på Aftonbladet och nu Arbetet, arbetade då som präst på den kristna socialdemokratiskt dominerade “tankesmedjan” Seglora applåderade initiativet. 

Arvsfonden gick in med pengarna. Hela 3 miljoner kronor. 

Men projektet fick, med rätta, väldigt mycket kritik. Av folk från kyrkan och kristna, framför allt. Jättebra att man är tolerant och samarbetar men att kristna Svenska Kyrkan anställer muslimska präster är ju bara helt orimligt. Han anställdes därför istället av Fryshuset.

Men det finns fler delar av kyrkan som länge velat föra organisationen närmare muslimer. I Gävle, där mosken i år avslöjades vara en av de mest extrema i landet och bland annat sprider salafismen, som IS bygger sin “ideologi” på, ville man lokalt ha samarbete. Muslimska kvinnor bjöds därför in för att berätta om islam. 

Men de kristna fick inte läsa ur bibeln för muslimerna. 

I Nacka beslutade kyrkofullmäktige 2014 att hjälpa till att finansiera bygget av en moské. 

Marken sålde Nacka kommun för 300 000 kronor, som spontant låter som mycket billigt då Nacka är ett populärt ställe att bo på och markpriser och huspriser därför stigit rejält de senaste åren. Men jag har inga siffror på om 300 000 kronor är marknadsvärdet just för den tomten. 

Jag har givetvis inget som helst emot att kyrkor samarbetar, de har trots allt mer gemensamt än med till exempel mig, som inte ens tror på gud. Men att anställa imamer, fördöma brott mot muslimer men inte mot kristna, finansera bygge av moskér etc är bara konstigt. 

Men kyrkans väg mot inte bara andra religioner utan bort från sin egen har pågått ett tag. KG Hammar ifrågasatte redan tidigt 2000-tal vissa fundamentala saker inom kristendomen.

Som att Jesus inte är Guds son

Nu tror ju inte jag det, som är ateist, men många skulle nog säga att tror man inte på Jesus som Guds son så är man helt enkelt inte kristen. 

Därför blir det ju rätt kontroversiellt när vår ärkebiskop luftar dessa tankar. 

Gud och Jesus är en “tankekonstruktion“. 

Självhatet har bara fortsatt inom kyrkan och i veckan la deras kommunikationschef Gunnar Sjöberg, på sin öppna privata Facebook-sida upp denna bild med texten:

Det här med att kristna plötsligt ska börja bära kors som tecken för eller emot något……känns uppgivlande.

“Vill vi dra saken till religionskrig?”

Sjöberg tycker också att det räcker fint med en svensk flagga. Hur den finska flaggan ser ut avslöjar dock Sjöberg att han inte har en aning om. Den är nämligen inte alls blå. Utan vit.

Bakgrunden till detta märkliga uttalande är ett inititativ att kristna i soldiaritet med förföljens av kristna i Mellanöstern och Europa av IS ska bära sina kors synliga.  

Vi har alltså en statskyrka som missbrukar medlemmarnas pengar till lyxresor, middagar, privata fester och svarta löner.

Som hela 2000-talet bedrivit opinionsbildning åt vänstern och som i någon form av självhat både ifrågasätter Jesus och korset som symbol, som finansierar imamer och moskeér men själva inte kan fördöma brott mot kristna.

Däremot tog deras högsta chef tydligt avstånd från en icke anlagd brand på en moské där ingen skadades. Branden orsakades av barn. 

En kyrka som när en obesvarad kärlek till islam och som gärna självutplånar sig för att bli gillade. 

Men också en kyrka som överhuvud taget inte behöver en enda krona av dina pengar. De äger tillgångar på nästan FEMTIO MILJARDER KRONOR. 

Bara förra årets vinst i verksamheterna blev 300 miljoner kronor. 

Underhåll av kyrkorna bekostas redan av skattsedeln så den försvinner ingalunda av att ni går. Det som försvinner är pengar de kan lägga på vänsterpolitik eller pampfasoner.

Om ni inte heller har lust att betala många tusen kronor per år till denna organisation (jag gick ur 2005) gäller följande:
 

 • begravningsavgiften betalar ni ändå så var inte oroliga att er döda kropp kommer ligga och skräpa någonstans
 • vill du gifta dig i kyrkan räcker det om en av er är medlem. Har ni båda gått ur kan någon gå med igen.  Du är, som det står på deras hemsida, alltid välkommen tillbaka och det finns inte karenstid.
 • det enda du behöver göra är att skriva ut och skicka en utträdesblanketten, som finns nerladdningsbar precis här nere
 • vill ni fortfarande vara med i en församling finns det en hel lista på ställen ni istället kan bli medlemmar i

Organisationer som inte äger bolag ihop med LO (Fairtrade), som lägger pengar på vänster opinionsbildning, lyxresor eller självutplåning.

Eller finansierar andra religioners byggnader och präster. 

29 kommentarer till Självhatarna i kyrkan

 1. Bra inlägg. Fick mig att äntligen gå ur. Kyrkan och Anders har egentligen världens enklaste jobb. Stödja och sponsra kristendom. Allt annat ska de i princip ge f@n i.
  Är inte religiös men har kristna värderingar.
  Tack inlägget.

 2. Om Jesus hade levt idag hade han röstat på Stefan Löfven eller Gustav Fridolin helt klart.
  Jesus är nämligen en av de första kända socialdemokraterna och på det sättet långt före sin tid.Svenska Kyrkan har alltid haft de åsikterna.

 3. Bra genomgång av Svenska kyrkans haveri.
  Jag har länge retat mig på hur ledande företrädare som Kg Hammar och Antje Jackelén bedriver vänsterpolitisk agitation i kyrkan och verkar göra vad dom kan för att släta ut sitt religiösa budskap till den grad att kyrkan har förlorat sin mening.
  När dom nu inte ens klarar av att fördöma mordet på den franske prästen och nunnorna förrän det yttre trycket blev för stort tappade jag totalt förtroendet för kyrkans ledning. Inte blev det bättre när dom säger att bära det kristna korset är
  ett sätt att uppvigla folk mot andra religioner.
  Jag är heller inte särskilt religiös utan har enbart valt att stanna kvar som medlem i kyrkan av slentrian och för att jag trodde att det behövdes för att bevara de ofta vackra svenska kyrkorna.Nu vet jag att dom får pengar för att hålla kyrkorna i skick.
  Jag har därför laddat ner ett formulär för att gå ur svenska kyrkan och kommer att skicka in det.Dom har mycket att bevisa för att jag eventuellt skall komma tillbaka..

 4. Nu betalas inte alla kyrkoreparationer av skattsedeln. Man kan säga att kanske halva kostnaden tas av kyrkoantikvarisk ersättning och andra halvan av medlemsavgiften.

 5. Hej.

  En kult utan tro, denna dyrkan av snickarsonen, profeten Jesus.

  Präster, prästinnor och magiska ramsor verkar nytta föga mot Mammon och Molok, Belial och Baal’Zebul. Hånskratt är allt de är värda.

  Så dör kristendomen, och ersätts av dyrkan av samma gud, men på andra kultplatser och med andra magiska ramsor. Islam har ännu den sanna trons oförsonliga hat mot avvikare – detta såväl som makthungern över det världsliga. Inom kort kommer de kristna att konvertera.

  För övrigt bör varje kristen fråga varifrån kyrkans tillgångar kommer ursprungligen. Hur gick det till, att organisationen blev ett företag?

  Till vad behöver den troende pengar, kyrkor, ritualer, och makt?

  Det var kärnan i profeten Jesus budskap, både till judar och polyteister.

  Är det attributen, ritualerna, ramsorna och templen som är viktiga, så att alla kan se din tro, eller är den något du endast kan visa i din dagliga gärning mot nästan?

  Det är inte de kristnas gud som övergett dem – det är de kristna som saknar tro, här i de gudars land som kristendomen i snart tusen år ockuperat – men inte ens Vite Krist undkommer Ragnarök.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 6. …men hela grejen med Jesus som Guds son (poor Joseph) och högtravande bibeltexter har vi väl lagt åt sidan nu, låt oss gå in i nästa fas efter kristendomen. Bespara oss även från dem som ligger 400-500 år efter oss i denna utveckling, de kan väl förgöra sig själva och andra någonstans.
  Nej, jag är inte medlem i någon kyrka längre!

 7. Mycket bra skrivet och en bra analys över det sedan millennieskiftet accelererande teologiska förfallet inom SvK. Jag gick ur kyrkan i protest mot att Ante Jackeken valdes till ärkebiskop. Utifrån flera av hennes märkliga uttalanden och utspel, som hon bl.a. gjort på DN debatt och på SvD:s debattsida, drog jag slutsatsen att hon är en villolärare och en falsk ledare som vilseleder människor i och utanför kyrkan. Beslutet var inte lätt eftersom
  jag är aktiv kristen och medlem i EFS-föreningen där jag bor som är en självständig väckelserörelse och en del av SvK. Dessutom är jag också medlem i en pingstförsamling. SvK har helt enkelt så mycket pengar att röra sig med att den blivit korrumperad och efter skiljandet från staten alltmer (vänster)politiskt styrd. Det känns som om medlemmarnas kyrkoavgiften i allt högre grad går till höga präst- och biskopslöner, Biskoparna har en lön på runt 80000kr/mån och en kyrkoherde har runt 50000 kr/mån även om en del kyrkoherdar och kontraktsprostar kommer upp i löner på runt 70000 kr/mån. Av vilken anledning ska präster och biskopar ha så höga löner? Jag undrar om ens påven i Rom har en lön i den här storleksordningen även om också katolska kyrkan har stora ekonomiska tillgångar. Men trots detta verkar det som om de som tjänar i katolska kyrkan i allmänhet har väldigt låga löner. Hur ska kyrkan kunna bli trovärdig utåt när dess tjänare har betydligt högre löner än vad de flesta som sitter i kyrkbänkarna har? Var har kallelsen och det ansvar som kallelsen förpliktar till tagit vägen inom SvK? Jag hoppas och bet om en splittring av SvK där en ny luthersk kyrka som styrs av troende medlemmar och inte av politiker bildas – en kyrka som återgår till tron på Bibeln som Guds Sanna Ord som den tolkas i bekännelseskrifterna. Jag hoppas och beh om att så många som möjligt av de klassiskt bibeltroende kristna lämnar SvK eftersom det inte längre är möjligt att påverka kyrkan inifrån som medlem. Politikerna kommer aldrig frivilligt att lämna ifrån sig makten över kyrkan.

 8. Det är ju ett mycket märkligt resmål för syndens motståndare att resa till Pattaya i Thailand. Detta är utan tvekan den största bordellen i hela Thailand. Hela stan är en stor bordell och tillhåll för pedofiler. Hade varit bättre med Salt Lake City i USA där det bara är mormoner och ingen alkohol.

 9. Vänstern tog sakta över journalistyrket och även kyrkan men när de tar över instutitioner som BRÅ och gör även statistik till propaganda börjar det bli läskigt.

 10. När jag fick slutliga skattebeskedet nu i juni så kunde jag konstatera följande:
  Min kyrkoskatt är ca 3500 kr/år
  Danderyds församling (som är en av de granskade) tog ALL personal på en långweekendresa till Istanbul i höstas. Det innebar att tre förskolor antagligen höll stängt i 2-3 dagar, eftersom det inte fanns någon personal på plats. Föräldrarna fick lösa barnpassningen på annat sätt.
  Istanbulresan kostade ca 8000 kr/ person (enligt lokaltidningen)
  En långweekendresa (4 dagar) till Istanbul i september inkl flyg på bra tider och 4-stjärnigt hotell kostar 1500 kr/person. Detta enligt flera resesajter, innan bombdåd och försök till kupper.
  Jag tar hellre med min familj på en weekendresa än betalar för att okända människor ska på resa med sina arbetskamrater.
  Fram tills dess så trodde jag att mina pengar gick i alla fall till något slags församlingsarbete, men där hade jag alltså fel.
  Jag hade funderat länge på att gå ur, men där gjorde jag äntligen slag i saken.

 11. Jag misstänker att SvK är avundsjuka på den makt den islamiska religion har och jobbar för att bli assimilerade av islam.

 12. Snäppet bättre än att gå ur svenska kyrkan,,vore ju om alla vi med borgerliga värderingar stannade kvar och började engagera oss i kyrkan. Det vore ju ett sätt att mota bort sossarna från makten.

  Sedan kan det ju redan om några år vara aktuellt att försvara kristendomens ställning i Sverige, gentemot Islam. Då är det ju direkt kontraproduktivt att överge organisationen som dessutom sitter på så mycket pengar.

 13. Jag vill givetvis gå ut SvK som använder våra pengar till sin antikristna agenda. Men jag vill också ha en kristen begravning och inte lägga den finansiella bördan på min familj. Kommer lämna SvK först när jag upptagits i en riktig kyrka, den katolska kyrkan eller den ortodoxa kyrkan, där definitionen av vad kristen tro är är låst till Bibeln och den uttolkning av Bibeln som gjorts av majoriteten av kristendomens helgon under 2000 år.

 14. Stefan skrev:
  “Mitt lik bryr sig föga men jag vill inte ge familjen merarbete eller ta bort möjligheten till en ceremoni.”
  Min älskade svärmor avled i våras 99 år gammal.
  Vi ordnade ingen begravningsceremoni då, men nu på sommaren hade vi en minnesstund.
  Vid en tid då alla släktingar, och de få vänner hon hade kvar i livet, kunde träffas.
  Vi ordnade ett litet bord med några fotografier från hennes långa liv, och med lite ljus.
  Och så åt vi lite och pratade, mest gamla minnen.

  Det blev en mycket fin stund.
  Och det var skönt att slippa präster och begravningsentreprenörer, som ändå inte hade en aning om vem svärmor var.

 15. Det var f.ö. en intressant artikel i senaste Axess av Annika Borg (i den länkade Timbroartikeln) som visar bl.a hur kyrkan vill införa feministiska och antisemitiska drag i nya kyrkohandboken.

 16. Kanonbra granskning. Sådant här måste fram. Jag anser mig vara kristen men kommer omgående att gå ur svenska kyrkan. Kan tänka mig att gå med igen bär de slutat med politiska samarbetet med vänstern/LO/socialdemokraterna, pampfasonerna och flatheten med att hjälpa fram andra religioner.

 17. Märkligt att det inte står något om hur stort skogsinnehavet är i årsredovisningen, eller har jag missat det?

 18. Eller så stannar ni kvar i Svenska kyrkan och röstar i nästa kyrkoval. Förslagsvis borgerligt, eller SD. Det är ju ett alternativ om ni vill påverka.

 19. Som kristen kan man ju inte annat än lämna Svenska kyrkan…
  Tack och lov så finns det gott om andra kyrkor.

 20. Jag tror inte på Gud men tycker kristendomen som sådan och hela kulturhistorien runt den är oerhört central för min kulturella identitet som svensk.

  Jag har stannat kvar just av omsorg för kyrkorummen och deras kulturhistoria. Jag tycker inte det helt framgår om underhållet helt och hållet finansieras av skatten eller om det till viss del finansieras av Svenska Kyrkan också. Du får gärna klargöra det.Viktigt att bevara våra fantasitska kyrkor, speciellt dem med medeltida ursprung, men även många moderna.

  En annan sak som jag funderat på är vem som beslutar om hur kyrkorummen används. Om alla rimliga människor går ur och kyrkan blir en vänsterorganisation helt och hållet tänker jag mig att kommunistprästerna i värsta fall kanske hyr ut eller på annat sätt möjliggör att lokalerna används till alla möjliga konstiga saker, i värsta fall som moskéer. Behovet finns och många byggnader står tomma och kan säkert anpassas. Därför väljer jag tillsvidare att stanna kvar och rösta mot vänsteridéerna i kyrkovalen. T.ex. SD eller KD. Vi kan inte lämna över centrala delar av vårt kulturarv till vettvillingar.

 21. Jag gick ur kyrkan för över 10 år sedan p.g.a. politiseringen och korruptionen. Jag betalar heller ingen begravningsavgift då jag har en mycket blygsam inkomst av tjänst, resten är inkomst av kapital.

 22. Så välskrivet och informativt! Läser som alltid med glädje din blogg.
  Tur att jag inte blivit blockad här som på Twitter. Sorgesamt då mina kommentarer till dig alltid varit lovord och inget klander.
  Kanske åkte jag ut i någon allmän storstädning tröstar jag mig med.
  Allt gott!

 23. Väldigt bra skrivet (som vanligt). Stunden närmar sig raskt för svenska kyrkan när den slutligen tar det sista steget och konverterar till Islam.

 24. Jag gick ur svenska kyrkan för länge sedan, i samband med att jag, för att hedra min fru, gick över till att bli ortodox. Det är ett val jag inte ångrat, i synnerhet efter alla dessa oegentligheter och skandaler.

  Till Stefan: Som jag förstår det så kan kyrkan får inte vägra dig en begravningsceremoni, däremot så kan de hänvisa familjen till församlingens kapell, och du får ingen prästerlig sista smörjelse. Men du kan också välja att bli medlem i en annan organisation och då få “full service”…

 25. De allra flesta kristna (även utövande!) begriper att Jesus inte bokstavligen helade sjuka, gick på vatten eller mättade 5000 och att han inte bokstavligt talat var Guds son – och är helt chill med det. De som tror att allt som står i bibeln är bokstavligt talat sant brukar också springa runt med skyltar med texten “God hates fags”…

 26. Har i många år övervägt att lämna av religiös orsak men på senare tid blivit allt mer beslutsam p.g.a. politiseringen. Det som bär emot är att familjen inte får ha en begravningsceremoni i kyrkan utan godkännande och att man själv måste stå för kostnaden (präst, musiker, kyrka). Mitt lik bryr sig föga men jag vill inte ge familjen merarbete eller ta bort möjligheten till en ceremoni. Möjligtvis att jag har för höga tankar om mig själv.

 27. Bra skrivet som vanligt. Vill bara tillägga: Sinnessjuk organisation. Välkänd för sina trakasserier och mobbing av sin egen personal. Varje god kristen bör akta sig noga för Svenska kyrkan. Ondskan lurar ibland där man minst anar…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap