Självhatarna i kyrkan

Svenska Kyrkan har inte haft något bra år. 

I juni avslöjades det en rad skandaler, med svarta löner, lyxiga middagar, privata semesterresor, 50-årsfester och svarta löner. Framför allt rörde skandalen Svenska kyrkan i London och kyrkoherder Michael Persson, som verkade ha använt sin arbetsgivare som en privat bank. Han visade sig också ha väldigt ofräscht sexistisk inställning till sina medarbetare. 

 

Men hela Svenska Kyrkan i utlandet verkar haft en generös inställning till sina och arbetsgivarens pengar, för hela 22 miljoner spenderades på fem år på utlandsresor, bland annat till Pattaya i Thailand, ett känt turistmål. 

Som vilket pampbeteende som helst alltså. 

 

Enligt kyrkan lämnade 13 000 medlemmar organisationen efter skandalerna i år, 10 000 fler än en normal månad. 

Men de har att ta av.

För hela 6,2 miljoner svenskar är fortfarande med i Svenska kyrkan och betalar glatt den höga medlemsavgiften varje år. För det är långt ifrån gratis. 

 

Om ni trodde att avgiften är en fast summa på några hundralappar om året, tänk om. Den beräknas nämligen i procent av din lön. Så har du hög lön betalar du alltså rätt mycket. 

1,01 % av lönen är kyrkoavgift, och ytterligare 0,24 % är begravningsavgift. Den senare måste alla betala oavsett om man går ur. 

En person som tjänar 25 000 kronor per månad betalar därför 3 750 kronor totalt till kyrkan varje år. Tjänar du 30 000 kronor per månad betalar du 4 500 kronor per år. Om lönen är 40 000 kronor per månad är kostnaden 6 000 kronor per år och 50 000 kronor per månad betalar 7 500 kronor per år. 

Inget billigt nöje som ni ser. 

 

Då tänker kanske vissa av er – ”men jag bidrar gärna till att våra fina kyrkor underhålls”. Till exempel. 

Det hade kanske varit en relevant argument, om det nu inte vore så att kyrkans samlade tillgångar är 48,9 miljarder, enligt deras årsredovisning.  

Visserligen ingår där skog, mark och byggnader och en del orsakar kostnader men om kyrkan någon gång behöver pengar är det bara att avyttra lite tillgångar och göra medlem likvida.

 

Bara kapitalförvaltningen gav 2015 ett överskott på 326 miljoner kronor. 

 

På det hela taget är Svenska Kyrkan en organisation med mycket pengar och bra resultat. Intäkterna uppgick till 3 miljarder och resultatet landade på en vinst på 290 miljoner kronor. 

 

Då ingår gåvor från privatpersoner, både via kollekt, testamenten och andra gåvor, på 222 miljoner kronor.

Kyrkan behöver alltså inte era pengar. Alls faktiskt. 

 

Givetvis får Svenska kyrkan även skattebidrag, framför allt kyrkoantikvarisk ersättning (det som alltså går till att underhålla alla kyrkor) men även bistånd etc. 

Totalt fick de 773 miljoner kronor i bidrag, från skattepengar. 

 

Det högst beslutande organet inom kyrkan är kyrkomötet. Själva styrelsen väljs till exempel av kyrkomötet, ungefär som att en bolagsstyrelse väljs på bolagsstämman. 

 

Vilka sitter då i styrelsen?

En hel massa sossar faktiskt.

Vi kan börja med deras förste vice ordförande, som är före detta LO-pampen Wanja Lundby Wedin. Hon sitter för övrigt även i alla Svenska kyrkans bolags styrelser.  Inklusive Fairtrade Sverige AB.

 

Av de 14 ledamöter som finns exklusive ärkebiskopen själv är hela 5 stycken sossar.
Eller 36 %.

 

Apropå Fairtrade förresten, som Svenska kyrkan äger ihop med LO (såklart) omsatte de 23 miljoner kronor förra året, enligt Svenska kyrkans årsredovisning. 

 

Det är alltså egentligen inte konstigt att kyrkan blivit så politiserad, och vänster, om man ser till hur Svenska kyrkan och arbetarrörelsen Socialdemokraterna och LO medvetet under många år närmat sig varandra. De driver nu inte bara bolag ihop utan kyrkan har alltså gett deras företrädare en massa formell makt. 

Mer om vänsterns inflytande för kyrkan och vänster-opinonen de driver kan ni läsa i den här rapporten som Timbro gav ut 2016.

Det är under 2000-talet, under KG Hammars ledning och hans numera efterträdare Antje Jackelén, som kyrkan medvetet blivit opinionsbildande. Till vänster. 

Ett av alla utspel är det så kallade ”påskuppropet”, som borde kallas del 2 för det första och originalet rörde flyktingpolitiken 2005. Detta påskupprop gällde MOT den borgerliga regeringen och de nya reglerna i sjukförsäkringen. Vad nu kyrkan har med socialförsäkringar att göra. 

 

Antje Jackelén använder gärna sociala medier för att ge sig ut i debatten. Till exempel när moskén i Eskilstuna brann. 

 

Där var hon snabbt ute i debatten. Och kallade den anlagd. 

Men det hon så starkt uttryckte sin avsky emot var några barn som lekt med eld i moskén. 

 

Ingen dog i den icke anlagda moské-branden som ärkebiskopen engagerade sig så i. 

Men när en katolsk präst blir mördad av en militant islamist i Frankrike nyligen valde ärkebiskopen att vara tyst och skicka fram ”tf chef för sekretariatet för teologi och ekumenik”.

På sin egen hemsida. 

 

Men sett till kyrkans inställning till islam, och sin allt mer självhatande inställning till sig själva, är detta mindre märkligt. 

Jackeléns ordspråk, som man tar som ärkebiskop, är ”Gud är större”. Mer känt än bibelcitatet är ”Allahu akbar” som muslimer använder. Valet har kritserats av många, bland annat av ledarredaktionen på Östersundsposten och Lukas Berggren på Världen idag.

 

2011 ville Sofia Församling i Stockholm anställa en imam.

Ni läste rätt. Helle Klein, fd chef för ledarredaktionen på Aftonbladet och nu Arbetet, arbetade då som präst på den kristna socialdemokratiskt dominerade ”tankesmedjan” Seglora applåderade initiativet. 

 

Arvsfonden gick in med pengarna. Hela 3 miljoner kronor. 

 

Men projektet fick, med rätta, väldigt mycket kritik. Av folk från kyrkan och kristna, framför allt. Jättebra att man är tolerant och samarbetar men att kristna Svenska Kyrkan anställer muslimska präster är ju bara helt orimligt. Han anställdes därför istället av Fryshuset.

 

Men det finns fler delar av kyrkan som länge velat föra organisationen närmare muslimer. I Gävle, där mosken i år avslöjades vara en av de mest extrema i landet och bland annat sprider salafismen, som IS bygger sin ”ideologi” på, ville man lokalt ha samarbete. Muslimska kvinnor bjöds därför in för att berätta om islam. 

Men de kristna fick inte läsa ur bibeln för muslimerna. 

 

I Nacka beslutade kyrkofullmäktige 2014 att hjälpa till att finansiera bygget av en moské. 

Marken sålde Nacka kommun för 300 000 kronor, som spontant låter som mycket billigt då Nacka är ett populärt ställe att bo på och markpriser och huspriser därför stigit rejält de senaste åren. Men jag har inga siffror på om 300 000 kronor är marknadsvärdet just för den tomten. 

 

Jag har givetvis inget som helst emot att kyrkor samarbetar, de har trots allt mer gemensamt än med till exempel mig, som inte ens tror på gud. Men att anställa imamer, fördöma brott mot muslimer men inte mot kristna, finansera bygge av moskér etc är bara konstigt. 

Men kyrkans väg mot inte bara andra religioner utan bort från sin egen har pågått ett tag. KG Hammar ifrågasatte redan tidigt 2000-tal vissa fundamentala saker inom kristendomen.

Som att Jesus inte är Guds son

Nu tror ju inte jag det, som är ateist, men många skulle nog säga att tror man inte på Jesus som Guds son så är man helt enkelt inte kristen. 

Därför blir det ju rätt kontroversiellt när vår ärkebiskop luftar dessa tankar. 

 

Gud och Jesus är en ”tankekonstruktion”. 

 

Självhatet har bara fortsatt inom kyrkan och i veckan la deras kommunikationschef Gunnar Sjöberg, på sin öppna privata Facebook-sida upp denna bild med texten:

Det här med att kristna plötsligt ska börja bära kors som tecken för eller emot något……känns uppgivlande.

”Vill vi dra saken till religionskrig?”

 

Sjöberg tycker också att det räcker fint med en svensk flagga. Hur den finska flaggan ser ut avslöjar dock Sjöberg att han inte har en aning om. Den är nämligen inte alls blå. Utan vit.

Bakgrunden till detta märkliga uttalande är ett inititativ att kristna i soldiaritet med förföljens av kristna i Mellanöstern och Europa av IS ska bära sina kors synliga.  

 

Vi har alltså en statskyrka som missbrukar medlemmarnas pengar till lyxresor, middagar, privata fester och svarta löner.

Som hela 2000-talet bedrivit opinionsbildning åt vänstern och som i någon form av självhat både ifrågasätter Jesus och korset som symbol, som finansierar imamer och moskeér men själva inte kan fördöma brott mot kristna.

Däremot tog deras högsta chef tydligt avstånd från en icke anlagd brand på en moské där ingen skadades. Branden orsakades av barn. 

En kyrka som när en obesvarad kärlek till islam och som gärna självutplånar sig för att bli gillade. 

Men också en kyrka som överhuvud taget inte behöver en enda krona av dina pengar. De äger tillgångar på nästan FEMTIO MILJARDER KRONOR. 

Bara förra årets vinst i verksamheterna blev 300 miljoner kronor. 

Underhåll av kyrkorna bekostas redan av skattsedeln så den försvinner ingalunda av att ni går. Det som försvinner är pengar de kan lägga på vänsterpolitik eller pampfasoner.

Om ni inte heller har lust att betala många tusen kronor per år till denna organisation (jag gick ur 2005) gäller följande:
 

  • begravningsavgiften betalar ni ändå så var inte oroliga att er döda kropp kommer ligga och skräpa någonstans
  • vill du gifta dig i kyrkan räcker det om en av er är medlem. Har ni båda gått ur kan någon gå med igen.  Du är, som det står på deras hemsida, alltid välkommen tillbaka och det finns inte karenstid.
  • det enda du behöver göra är att skriva ut och skicka en utträdesblanketten, som finns nerladdningsbar precis här nere
  • vill ni fortfarande vara med i en församling finns det en hel lista på ställen ni istället kan bli medlemmar i

Organisationer som inte äger bolag ihop med LO (Fairtrade), som lägger pengar på vänster opinionsbildning, lyxresor eller självutplåning.

Eller finansierar andra religioners byggnader och präster. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!