Prada-vänstern Lena Endre


Igår såg jag en artikel från 2014 valsa förbi i flödet och även om den är två år gammal är den ändå aktuell tycker jag. Jag hade inte bloggen i gång ordentligt när den publicerades och frågan är ständigt aktuell. 

Jag pratar givetvis om hycklande champagne-vänstern. Denna gång Lena Endre. 

I valrörelsen i en intervju i Vänsterpartiets tidning Rött, som återgavs i kvällstidningar och Dagens Industri, ondgjorde hon sig över bland annat vinst i välfärden. Såklart, det är ju Vänsterpartiets stora fråga. 

“En snäll människa är en vänstermänniska”

“Den där basen är väldigt fin, att man delar med sig”

I samma intervju berättar hon om sin pappas inställning till jobb, som är samma som Roland Paulsens och halva Mijöpartiets – man ska inte jobba.

Arbete har inget värde. Man skulle “huvudsakligen ägna sig åt att utveckla sig mot högre livsformer, bort från det materiella”.

Hon kan inte förstå hur det kan vara tillåtet med vinst i välfärdsföretag. 

“Jag tycker att det är kriminellt”

Starka ord kan jag tycka. Kriminellt?

Men det var inte första gången hon engagerade sig politiskt offentligt. 2004 till exempel, så medverkade hon på en vänsterskiva. 

Men hon tycker inte bara att vänstern är lika med snäll.

Man är också en bra konsument om man köper Prada istället för HM. 

Det var samma höst som hon gjorde reklam för lyxbilar, med texter av marxisten Karin Boye, med motiveringen “människan är komplex, va“.

Ja, Lena. Människan är ju komplex.

Särskilt de som inte lever som de lär och vill komma undan med det. 

Lena Endre jobbar på Dramaten, som är en av de kulturinstitutioner som staten varje år ger stora bidrag. 229 miljoner kronor fick de 2016 i statsbidrag. Hennes lön betalas alltså av skatt. 

941 kronor per besökare fick skattebetalarna betala 2015.

Endre är anställd på Dramaten och får alltså fast månadslön därifrån, förmodligen tillhör stjärnan en av de få med löner på över 30 000 kronor. Jag har inte hunnit kolla dock men det verkar sannolikt. 

Men som många stjärnor har hon även ett eget bolag där hon tar intäkter utanför Dramaten. Och enligt 2015 års årsredovisning tog hon ut noll kronor i lön därifrån men 300 000 i lågbeskattad utdelning (20 %). 

Valåret, när hon ondgjorde sig över vinst i välfärden, tog hon ut 500 000 som utdelning till 20 % i skatt, ingen lön det året heller. Och därmed inga löneskatter eller sociala avgifter, det vill säga mer skatt. 

800 000 kronor i lågbeskattad utdelning de senaste två åren. 

Skatt är överhuvud taget inget Endre föredrar att betala. Första året hennes bolag betalade vinstskatt var 2015, åren innan – noll kronor. 

Hade hon valt att ta ut pengarna som lön istället, och därmed bidragit till samhället, hade hon kunnat betala in drygt 200 000 i sociala avgifter. Och sedan löneskatter på knappt 600 000 kronor. Om hon tagit ut det med bara kommunal skatt hade löneskatterna landat på 180 000 kronor, mer om hon betalat statlig skatt.  

Alltså 380 000 i skatteinbetalning, mot de 160 000 kronor som hon istället fick betala med utdelningen.

Plus vinstskatten det två åren, det vill säga noll kr för 2014 och 131 000 kronor 2015.

Den vinst som hon hatar på skattemedel är finemang att göra på andra skattemedel. För filmer i Sverige, därifrån gissningsvis de flesta intäkter kommer ifrån, finansieras nästan uteslutande även de med skatt. 

Här ser ni lönekostnaderna för 2015 och 2014. 

Jag förstår henne. Det är jättedyrt med löneskatter så det vill man minimera. Mycket smartare att samla ihop fritt eget kapital och sedan ta utdelning till lägsta beskattningen. 

2013 tog hon inte heller så någon lön, men beviljade styrelsen ett styrelsearvode på 156 000 kronor. Så där betalades ändå lite sociala avgifter. 

Att utöver ett heltidsjobb på teater dra in 1,1 miljoner i extra intäkter i eget bolag är bra jobbat. Nästan dubbelt mot året innan dessutom. Därav de stora utdelningarna också, att det fria egna kapitalet kom upp i nivåer där stora utdelningar var möjliga. Om man inte gör vinst kan man nämligen inte ta utdelning även om man har intjänat utrymme. 

Det kan ju inte vara så att samhället sak betala ut skattemedel till företag, som sedan pressar verksamheten så att det blir ett överskott och tar pengarna i egen ficka

Som hon sa i intervjun i Rött 2014. 

Frågan är varför Endre kan ta skattemedel och göra vinst? Har hon pressat verksamheten?

Ja, det är ju lätt att göra vinst när man inte har löner att betala i och för sig. Pengarna hamnar i hennes egen ficka. Skattepengarna alltså. De av hennes intäkter som är det, en del kommer ju från lyxbilsreklam som vi vet. 

Men det är klart. Prada-väskor är dyra. 

Och ska man gifta sig lyxigt i Cannes och bjuda halva kändiseliten på hummer vid stranden måste man ju stoppa så mycket man kan i egen ficka. Endre gifte sig nämligen i somras. 

Bilden är från Camilla Thulins öppna Instagram och är alltså en redan publicerad offentlig bild. 

Jag gråter hellre i minkpäls, är ett känt uttryck. 

Det kanske borde moderniseras lite. 

Jag är hellre vänster i Prada-klänning och Mercedes?

Jag är hellre champagne-socialist än betong-sosse?

46 kommentarer till Prada-vänstern Lena Endre

 1. På något sätt är det fascinerande. Vår debatt styrs nästan helt av två ekonomiska skolor. De två skolorna ser olika ut men den gemensamma nämnaren är att ingen egentligen vill arbeta så mycket eller uppoffra sin inkomst. “Det får någon annan göra”.

  En annan gemensam del av de två skolorna är den kulturella uppfattningen att arbete är jätteviktigt och självförverkligande. Den så kallade vänstern har sin klassisk-ekonomiska syn på självförverkligande som egentligen är fråga om total uppoffring för kollektivets vilja. Den så kallade högern har också en syn på självförverkligande genom arbetet men på något sätt vill man frikoppla arbetet från lönen och få en växande mängd arbetare att uppoffra mer av sin inkomst och acceptera sämre arbetsverktyg därför att de kostar pengar.

  Min slutsats är att ingen vill arbeta egentligen och skammen över det projiceras på andra.

 2. En rättelse; hon gifte sig i Antibes – inte i Cannes.

  När det gäller masskonsumtion har hon en poäng måste medges. Dock inte i övrigt… Bra text.

 3. Lena du har missat att länder och kommuner med vänstermajoritet är fattigast och skapar korruption.
  HM och IKEA har skapat mest jämställdhet i världen då det gjort det möjligt för oss människor att handla vackra kläder och köpa möbler utan en tjock plånbok. Det är de stora framgångsrika företagen som skänker pengar till forskning och ger bistånd till länder i nöd genom sina vinster och genom att de betala skatt till landet som sedan fördelar dessa pengar.

 4. En del skådisar roar sig med att beteckna sig som kapitalistiska kommunister. Tyvärr vittnar det om dålig intelligens samt (ibland) om alkoholism.

 5. Lena, det är tur att vi välfärdsföretag går med vinst och betalar skatt, då har vi råd att ha kvar de landstingsdrivna som går med förlust

 6. Vinstuttag på en halv miljon med 20% skatt är väl ändå inte möjligt utan att ha tagit ut en krona i lön? Har du inte missat något där..?

 7. Tack för dessa granskningar av alla hycklare. Jag skulle gärna se motsvarande granskning av Alex Schulman. Där pratar vi hyckleri.

 8. Lorrybruden är ett skämt, har alltid varit. Smugit sig under Bergmans mantel , Dramaten el Stadsteater. Hennes stirriga löjliga ögon avslöjar hennes B- skådis status , spelar ingen roll när Ingmar är kåt då kan vad som helst med komma med.

 9. Då nästan samtliga vänstermänniskor demoniserar och fördömer alla andra som inte tycker som dem så är utsagan att “En snäll människa är en vänstermänniska” felaktigt och visar vilka hycklare och djävulsk vänstern är.

 10. Hycklerska av rang!

  Såna är många, som om de står över det system de rekommenderar.

  LSL kan man inte kräva sa en kommunistsläkting till mig. (Lev som du lär)

 11. Så suveränt skrivet och sååå avslöjande. Usch vad man avskyr dessa hycklande, godhetsknarkande kändisar. Tack för att du oförtrutet ångar på Rebecka!

 12. Bra avslöjande igen.

  Där försvann brallorna ner till fotknölarna på Lena som också är ett praktexempel på en PK människa som inte lever som hon lär och bor i skyddade områden..

 13. Dåligt skådespel av Endre. Hon trodde verkligen att vi skulle gå på rollen som själfull godhetsknarkande djupsinnig vänsterkvinna när hon i själva verket är en falsk egotrippad lyxlirare som står mycket långt från vanliga människors vardag i Sverige. Tack Rebecca Uvell för den demaskerande recensionen!

 14. Det hemska är att vänstermänniskor som har en offentlig plats eller är kändisar av olika orsaker har stora möjligheter att utnyttja sina “talartribuner” och gynna vänstern trots att de inte alls lever efter vänstermoralens regler. Som läsare och lyssnare så blir man lurad att tro att hon lever enligt den vänstermoral hon predikar. Därför är det bra att Uvell gräver fram de uppgifter som vi vanliga läsare och lyssnare inte känner till. Dubbelmoral bör avslöjas!

 15. Ännu en hycklande socialist? Jag är inte förvånad, alla socialister är hycklare utan undantag.

 16. Vi är väl de flesta av oss lite hycklare i något avseende, så jag känner inte för att fördöma Endre på grund av skattesmitningen, men jag reagerar desto mer på hennes “En snäll människa är en vänstermänniska”. För den där inställningen är banne mig otäck, vare sig den följs av ett litet skratt eller inte. Det handlar ju om en slags avförmänskligande av sina meningsmotståndare. Och det tycks tyvärr vara en ganska vanlig inställning hos den moderna vänstern.

 17. Lägenhet på Östermalm, sommarhus på Österlen, semester på rivieran. Inte mycket vänster där

 18. Det intressanta med dessa vänstermänniskor som förbannar vinster i välfärden är att de verkar förbise det enkla faktum att ALLA skattemedel de vill finansiera välfärden med kommer från vinster av privata företag.

  Enda skillmaden är att de medlem tvåmgsomhändertas av staten som (godtyckligt)fördelar dessa efter att de själva gött sig från dem, och det är där skon klämmer. -De tappar både makten och födkroken om de tillåter detta.

 19. Känner till Endrés hyckleri sen tidigare, men din genomgång är förödande. Verkar ha likheter med den kände Trump och Putin – allt verkar rinna av.

 20. Hej, lågbeskattad utdelning i fåmansbolag gäller väl bara utdelning upp till ca 160 000 kronor? . Resten ska man beskatta som lön. Eller har hon fler delägare? Annars är det olagligt.

  1. K10-värdet räknas upp med ca 170 000 per år oavsett om man tar utdelning eller inte. Om du inte tar något i 2 år kan du det tredje ta ut ca 500 000 kronor utan att ha tagit ut en krona i lön. Det kan finnas stora summor ackumulerade hos en del bolagsägare.

 21. Vidrigt att höra om denna kändiselit som inte verkar förstå att de stöder en politik som bokstavligt är byggd på Lik, Hellre död än röd!!!!!

 22. Ännu ett skådespel alltså! För att framstå mer folklig och jordnära. Men som alla andra röda kändisar talar skatteplaneringen och konsumentvanorna ett annat språk.. Leva som man “lär”.

  Att man inte vågar stå för en gnutta girighet är sorgligt.

 23. Ja! Det stämmer att hon kan ha ett sparat utdelningsutrymme, det tänkte jag inte på. Bra påpekande.

 24. Hyckleri är bland det värsta jag vet. Leva som man lär känns mer ärligt och renhårigt. Det finns många på vänsterkanten som har svårt att göra det.

 25. “En snäll människa är en vänstermänniska” säger Lena Endre. Så länge någon annan betalar, hade hon kunnat lägga till. Det är lätt att vara snäll med andras pengar (skattebetalarnas). Själv gör hon allt för att minimera sin egen skatt som du så effektivt har visat. Hycklare!

 26. Förvånad? Absolut inte. Att leva enligt sin officiella politiska inställning är för dyrt. Det får andra göra. Lena Endre gör som de flesta (vänstermänniskor) – ägnar sig åt läpparnas bekännelse. Att stoppa obeskattade intäkter i fickan är ju mycket roligare! Att alla inte kan göra det behöver hon ju inte bry sig om.

 27. Men hon fakturerar väl inte Dramaten från den egna bolaget? Hon är väl anställd av Dramaten och inte konsult? Hela resonemanget om att det är skattepengar i bolaget blir i så fall felaktigt.

 28. Patrik. Hennes bolag bildades 1998, de år hon inte tagit utdelning kan hon ju ackumulera och på så sätt få ut högre utdelning till 20%!

 29. Klockrent, kul att man granskar den elitistiska dubbelmoralen, det är lätt att tycka och gnälla ich göra tvärtom mot sina “ideal”

 30. Endre är i gott sällskap med bl a artisterna Timbuktu, Jonas Gardell, Henrik Schyffert som undviker löneskatt genom att utnyttja bl a 3:12 reglerna. Skämmigt enligt min uppfattning då de gärna framställer sig som moraliska föredömen.

 31. Sådan e socialismen
  otack e den armes lön
  de e de rikas paradis men
  ingen hör en fattigs bön

 32. Jodå, Lena E. kan ta lågbeskattad utdelning flera år i rad utan att bekymra sig om schablonbeskattning eller lönesummor. Tricket heter sparat utdelningsutrymme och är så enkelt att utdelningar som inte tas ut sämre år kan sparas till bättre tider. Så har man självklart gjort. Inget konstigt med det.

 33. Partik: Det är väl 30% skatt på utdelning över de 160 000 kronorna? Hon betalade alltså 20% skatt på 160 000 och 30 procent på resterande 340 000 kr? Fortfarande betydligt billigae än att ta det som lön. 🙂

 34. “All skit försvinner” (Lorry) Det är det rengöringsmedel som gåsleversocialister använder när verkligheten gör sig påmind. Bara spraya på och obehagliga knegare varken syns eller hörs.

 35. Hon borde inse att hon till skillnad från välfärdsföretagen inte tillför någon samhällsnytta. Härligt att Rebecka är åter på banan.

 36. Hyckleriet firar ständigt nya triumfer. Få funderar på vad som krävs för att verkligen bidra till en förändring.
  “You have to be the change you wish to see in the world.”
  – Mohandas Gandhi

 37. Jo, det är härligt att vara socialist. Särskilt om man kan bli rik på någon annans bekostnad. Leva efter regeln att “jag är värd hög inkomst – du förtjänar hög skatt”.

 38. Bra granskning (i vanlig ordning)! Men, utdelning kan enligt schablonregeln inte tas ut till 20 % skatt på belopp som överstiger ca 160 000:-. Undantag från denna regel gäller bara om Endres bolag betalat stora lönesummor, (och så verkar ju inte vara fallet) då kan ägaren ta ut större belopp än 160 000:- som lågbeskattad utdelning. Utdelning över gränsbeloppet upp till takbeloppet beskattas som lön.

  //www.foretagande.se/sa-beraknas-skatt-pa-utdelning-3-12-reglerna/

  För övrigt kul att hennes vinstmarginal i bolaget (som lever på skattebetalarnas pengar via teatern) är på drygt 66 %. Inga vinstbegränsningsregler här inte.

 39. Det var ett bra och nysvenskt uttryck
  Nånannannism
  Vi får väl hoppas Lena Endres pappa inte behöver/behövde någon som arbetar med omsorg, sjukvård utan han klarar det själv

 40. Det är nåt komiskt över salongssocialisterna 🙂 tack för ett bra inlägg och hoppas på fler i samma anda

 41. Ja dessa små vänster…

  Men det vet vi ju alla, det är otroligt lätt att vara kommunist med en pengafylld plånbok….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap