Prada-vänstern Lena Endre

Igår såg jag en artikel från 2014 valsa förbi i flödet och även om den är två år gammal är den ändå aktuell tycker jag. Jag hade inte bloggen i gång ordentligt när den publicerades och frågan är ständigt aktuell. 

Jag pratar givetvis om hycklande champagne-vänstern. Denna gång Lena Endre. 

I valrörelsen i en intervju i Vänsterpartiets tidning Rött, som återgavs i kvällstidningar och Dagens Industri, ondgjorde hon sig över bland annat vinst i välfärden. Såklart, det är ju Vänsterpartiets stora fråga. 

”En snäll människa är en vänstermänniska”

 

”Den där basen är väldigt fin, att man delar med sig”

 

I samma intervju berättar hon om sin pappas inställning till jobb, som är samma som Roland Paulsens och halva Mijöpartiets – man ska inte jobba.

Arbete har inget värde. Man skulle ”huvudsakligen ägna sig åt att utveckla sig mot högre livsformer, bort från det materiella”.

 

Hon kan inte förstå hur det kan vara tillåtet med vinst i välfärdsföretag. 

”Jag tycker att det är kriminellt”

Starka ord kan jag tycka. Kriminellt?

 

Men det var inte första gången hon engagerade sig politiskt offentligt. 2004 till exempel, så medverkade hon på en vänsterskiva. 

 

Men hon tycker inte bara att vänstern är lika med snäll.

Man är också en bra konsument om man köper Prada istället för HM. 

 

Det var samma höst som hon gjorde reklam för lyxbilar, med texter av marxisten Karin Boye, med motiveringen ”människan är komplex, va”.

Ja, Lena. Människan är ju komplex.

Särskilt de som inte lever som de lär och vill komma undan med det. 

 

Lena Endre jobbar på Dramaten, som är en av de kulturinstitutioner som staten varje år ger stora bidrag. 229 miljoner kronor fick de 2016 i statsbidrag. Hennes lön betalas alltså av skatt. 

941 kronor per besökare fick skattebetalarna betala 2015.

 

Endre är anställd på Dramaten och får alltså fast månadslön därifrån, förmodligen tillhör stjärnan en av de få med löner på över 30 000 kronor. Jag har inte hunnit kolla dock men det verkar sannolikt. 

 

Men som många stjärnor har hon även ett eget bolag där hon tar intäkter utanför Dramaten. Och enligt 2015 års årsredovisning tog hon ut noll kronor i lön därifrån men 300 000 i lågbeskattad utdelning (20 %). 

Valåret, när hon ondgjorde sig över vinst i välfärden, tog hon ut 500 000 som utdelning till 20 % i skatt, ingen lön det året heller. Och därmed inga löneskatter eller sociala avgifter, det vill säga mer skatt. 

800 000 kronor i lågbeskattad utdelning de senaste två åren. 

 

Skatt är överhuvud taget inget Endre föredrar att betala. Första året hennes bolag betalade vinstskatt var 2015, åren innan – noll kronor. 

 

Hade hon valt att ta ut pengarna som lön istället, och därmed bidragit till samhället, hade hon kunnat betala in drygt 200 000 i sociala avgifter. Och sedan löneskatter på knappt 600 000 kronor. Om hon tagit ut det med bara kommunal skatt hade löneskatterna landat på 180 000 kronor, mer om hon betalat statlig skatt.  

Alltså 380 000 i skatteinbetalning, mot de 160 000 kronor som hon istället fick betala med utdelningen.

Plus vinstskatten det två åren, det vill säga noll kr för 2014 och 131 000 kronor 2015.

Den vinst som hon hatar på skattemedel är finemang att göra på andra skattemedel. För filmer i Sverige, därifrån gissningsvis de flesta intäkter kommer ifrån, finansieras nästan uteslutande även de med skatt. 

Här ser ni lönekostnaderna för 2015 och 2014. 

 

Jag förstår henne. Det är jättedyrt med löneskatter så det vill man minimera. Mycket smartare att samla ihop fritt eget kapital och sedan ta utdelning till lägsta beskattningen. 

2013 tog hon inte heller så någon lön, men beviljade styrelsen ett styrelsearvode på 156 000 kronor. Så där betalades ändå lite sociala avgifter. 

 

Att utöver ett heltidsjobb på teater dra in 1,1 miljoner i extra intäkter i eget bolag är bra jobbat. Nästan dubbelt mot året innan dessutom. Därav de stora utdelningarna också, att det fria egna kapitalet kom upp i nivåer där stora utdelningar var möjliga. Om man inte gör vinst kan man nämligen inte ta utdelning även om man har intjänat utrymme. 

 

Det kan ju inte vara så att samhället sak betala ut skattemedel till företag, som sedan pressar verksamheten så att det blir ett överskott och tar pengarna i egen ficka

Som hon sa i intervjun i Rött 2014. 

Frågan är varför Endre kan ta skattemedel och göra vinst? Har hon pressat verksamheten?

Ja, det är ju lätt att göra vinst när man inte har löner att betala i och för sig. Pengarna hamnar i hennes egen ficka. Skattepengarna alltså. De av hennes intäkter som är det, en del kommer ju från lyxbilsreklam som vi vet. 

Men det är klart. Prada-väskor är dyra. 

Och ska man gifta sig lyxigt i Cannes och bjuda halva kändiseliten på hummer vid stranden måste man ju stoppa så mycket man kan i egen ficka. Endre gifte sig nämligen i somras. 

Bilden är från Camilla Thulins öppna Instagram och är alltså en redan publicerad offentlig bild. 

 

Jag gråter hellre i minkpäls, är ett känt uttryck. 

Det kanske borde moderniseras lite. 

Jag är hellre vänster i Prada-klänning och Mercedes?

Jag är hellre champagne-socialist än betong-sosse?

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!