Lajva företagare

Politism startades med stor lansering i Almedalen 2013. Det skulle bli något HELT NYTT. 

Användarkarriär någon i media aldrig skådat, innovativt, progressivt, en ny typ av media. 

Hösten 2014 bolagiserades de, från att tidigare varit förening. På tre år ska man uppnå balans, det vill säga 2017. 

Första årsredovisningen visade de försluster med 850 000 kronor – per månad. 

 

På deras sajt kan man läsa att Politism ”rör sig i gränslandet mellan ledarsida och sociala medier”. 

Och att de ”inte är lojala med en rörelse eller ett parti”. Det sistnämnda vill jag protestera emot. De är lojala med socialdemokraterna och LO. De ägs av dem, skribenterna har varit eller är aktiva inom arbetarrörelsen de flesta och de driver exakt samma frågor som S och LO driver. 

Men det är ändå härligt att deras ambition är att vara oberoende. För att ha målsättningarna man ständigt misslyckas med är lite grann av Politisms tema faktiskt. 
 

Årsredovisningen 2015 har kommit och jag var naturligtvis nyfiken om de lyckats bättre än 2014. 

Politism AB ägs till majoritet av Kommunal och LO.

 

Kollar man på intäkterna 2014 ser man att perioden bara sträcker sig från 5 mars till 31 december, vilket ger en snittmånadsintäkt på 132 111 kronor. 

2015 var den genomsnittliga intäkter per månad 96 583 kronor. De har alltså lyckats med konsttycket att sänka sina intäkter med 27 %. 

Samtidigt har de uppenbarligen försökt få ner kostnaderna. Snittkostnaden per månad var 513 111 kronor 2014. 

2015 hade den sjunkit till 369 166 kronor. 

Förlusten var hisnande 3,2 miljoner kronor, en månatlig förlust på 272 583 kronor per månad vilket alltså är den summa de måste öka snittinäkten med per månad för att uppnå balansen Tobias Gerdås pratade om när föreningen bolagiserades. 

 

Hur löser man detta problem då?

Politism har hittat ett sätt att lösa de flesta av sina problem – pappa betalar. 

För kollar man under Not 5 hittar man ett aktieägartillskott på 1 miljon kronor. 

 

Gissningsvis är det inte  kommersiella Schibstedt som gått in med pengar – de upplåter ju redan dyrt utrymme åt Politism på Aftonbladets startsida regelbundet, som kan se som ett aktieägartillskott. Jag är tämligen säker på att pengarna istället kommer från majoritetsägarna LO och Kommunal. 

Jag har försökt leta i Kommunals årsredovisning men de redovisar fiffigt nog bara dotterbolag där de ensamma äger minst 50 %.

Intressant bedöms bolaget har kvar samma marknadsvärde som när de startades, trots att de två år i rad gör kraftiga förluster.

 

Men ”pappa betalar” på fler sätt än gratis annonsering/länkning på landets största sajt och aktieägartillskott. Pappa Kommunal köper även sponsrade redaktionella annonser, så en del av intäkterna på 1 159 kkr kommer alltså från ägaren. Det är inte riktiga intäkter, det är förtäckt aktieägartillskott.

Det är som om jag som privatperson skulle köpa annonser på min egen blogg. 

 

Politism hävdar att de har 100 000 unika besökare per vecka. I snitt. 

Precis som allt annat gällande dem är detta en målsättning, som är långt ifrån uppnått resultat. I likhet med ambitionen att göra vinst till exempel. Eller röra sig ”i gränslandet mellan ledarsida och sociala medier”. Om man inte kallar en blogg med flera skribenter det, vilket Politism alltså har blivit. En sosse-blogg. 

 

Jag roade mig mig att söka på Politism på KIA-indec varje vecka i år och sedan kolla var deras egentliga siffra är. 

 

De har lika mycket 100 000 unika per vecka som de är oberoende och gör vinst, är slutsatsen. Siffran jag fick fram var  61 420 unika besökare per vecka i snitt. Bara två månader sedan årsskiftet har de haft över 100 000 unika en vecka, flera veckor så lite som 33 000 och 36 000. 

Jag förstår att man avrundar uppåt men detta är inte det, det är att skarva. Eller fritt fabulera. 

Själv pendlar jag mellan 80 000 och 100 000 unika per månad, med dalar på 50 000 och toppar på 160 000. Per månad. Men så är jag ju bara en enda person utan landets största mediekoncern (Schibsted) och lobbyorganisation (LO) i ryggen och min sajt marknadsförs inte på landets största nyhetssajt Aftonbladet. 

Om man kollar på innehållet på bloggen förstår man lite  bättre varför de inte kan tjäna pengar. Detta är en aktuell artikel till exempel . Där skribenten föreslår ett ”Socialism Go” till nästa valrörelse. 
 

Eller dessa skarpsynta analyser av samtiden?

 

Politism X är något nytt sedan 2016, förmodligen ett desperat försök att få fler klick genom lättsmält nöje och skvaller. Det går alltså utför rent publicistiskt. Också. 

Men det är klart, när en blind leder en blind…. För deras ägare LO är inga stjärnor på att driva tidningar och få lönsamhet. 

LO Mediehus, som är ett relativt nytt bolag LO startat som skulle samla alla organisationens medlemsstidningar men det i likhet med Politim bidde inte så. Det bidde 5 tidningar bara. 

 

De gjorde 2,8 miljoner i förlust 2015. 

 

Och i år drabbades de av akut likviditetsbrist då över halva det egna kapitalet var förbrukar så ägarna tvingades skjuta till 5 miljoner kronor akut. 

 

En detalj som är rolig är att inte heller deras VD omfattas av LAS. Det är legio i näringslivet att VD inte gör det men det är ju kul att även LO och Kommunal använder det undantaget, trots att de ju älskar LAS över allt annat. 

 

Deras ambition att vara som Twitter är lever de verkligen upp till. Bland annat i denna artikel där jag kallas: högertroll, interektuellt ohederlig, konspiratorisk, svajing, Sveriges twitter-inkarnation av Fox New…. och så vidare. 

 

Jag vet inte vad ni tycker men själv är jag djupt road över hur otroligt dåliga Politism är. Både på att skapa ett innehåll som är kul och relevant, på att dra trafik till sin sajt, på att få intäkter och driva företag. 

Istället får de ringa pappa Kommunal och pappa LO stup i kvarten och tigga antingen aktieägartillskott eller ”sponsrat innehåll”, det vill säga förtäckt aktieägartillskott, eller pappa Schibstedt för att få hjälp med att dra trafik via gratis exponering på Aftonbladet. 

Men så här blir det när ung-sossar ska lajva företagare. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!