Ha ha?

Jonas Gardell har ett av landets största Twitter-konton och är både en flitig twittrare och använder andra sociala medie-kanaler aktivt i sitt jobb, exvis Instagram och Facebook. 

Men framför allt är han känd från början.

Han tillhör de stora twitterkonton som fått följare framför allt för att han är känd, som komiker och författare. Att han sedan förvaltat den skara följare han fått och använt sin mediala makt för påverkan är en annan sak. Men han har ju fått otroligt mycket gratis jämfört med andra som inte börjar som en av landets största kändisar. 

Och han har nu med en tweet fått otroligt mycket uppmärksamhet. Gardell är ju komiker så han förpackar väldigt ofta sina politiska åsikter i humor, men det ligger väldigt ofta en åsikt bakom. 

 

Världen brinner. 

Andemeningen, bakom det lite krystade försöket att vara rolig, verkar vara att när allt är så här dåligt, hur kan folk spela ett larvigt spel på mobilen?

Alternativt försökte han verkligen bara vara komiker och menade inget alls. Men det skulle gå emot allt annat han gjort på Twitter. 

Då inställer sig två frågor direkt, hos mig i alla fall. Brinner världen verkligen? Och vad ska man i så fall göra för att hantera det? 

Ja, inte ägna sig åt meningslösa saker som att spela spel med sina barn, verkar Gardells uppfattning vara.

Samtidigt, i redan nästa tweet i hans feed, dyker svaret på fråga två upp vad Gardell egentligen tycker man ska göra medan världen brinner – gå på en av hans shower. 

 

Och det kan man ju förstå. Att en person som kallat sig själv clown i decennier och som lever på att i urtvättad T-shirt göra roliga grimaser och skämta om finsk pinne i baken för 25e året i rad mycket hellre ser att personer istället för att via en gratis app på den telefon de redan har springa runt och fånga påhittade monster betalar nästan 700 kronor styck för biljetter att se honom själv på Rival. 

 

För det kommer inte billigt att få höra Gardell haspla ur sig ömsom i eget tyckande visdomar om livet och politiken, och andligt liv, och ömsom skämta om 70-talet och Mark, vilket varit hans egentliga affärsidé sedan starten på 80-talet.

Intressant att människor gillar upprepning men det finns ju massa människor som köper allt han gör, trots att det ofta snarare är nya vinklingar på samma tema och historia än nya originella historier. 

Även om Tårka tårar var nytt, skild från hans vanliga produktionstema. Även jag gillade TV-serien, otroligt duktiga skådisar också. 

Men det är alltså lukrativt att vara Gardell och uppfinna hjulet igen och igen.

Enligt hans senaste årsredovisning omsatte han på en enda person 11 miljoner, exklusive finansiella poster.

 

De finansiella intäkterna är inte blygsamma de heller. Nästan 8 miljoner kronor bara 2015 och 17,5 miljoner förra året. Så hans bolag har en löpande omsättning på mellan 20 och 25 miljoner kronor per år numera. Årets resultat blev därför skyhögt – 14,5 miljoner kronor. 

 

Ser man på överblicken på Alla bolag har han en vinstmarginal som är ofattbar – 125 % bara i år, 221 % förra året. En soliditet på ca 95 %. En anställd. 

Gardell är en duktig företagare och kapitalist, inte minst. 

 

Han har tillgångar på 104 miljoner kronor. 

 

Men det räcker inte. Han har även skaffat sig två stiftelser.

En pensionsstiftelse för sig själv där givetvis en hel del kapital finns dolt, och en barnfond, gissningsvis är förmånstagarna parets egna två barn endast, den har ingen allmännyttigt ändamål så vitt jag kan se. Utan är säkert enbart ett sätt att skydda förmögenheten. Många förmögna lägger kapitalet i familjestifteler för att till exempel undvika bråk mellan arvingar, genom att ta pengarna från bolagsstrukturen skyddas de också från att bolaget i framtiden går dåligt och kapitalet försvinner.

Skattemässigt har jag inte lyckats reda ut konkreta fördelarna, det är för komplicerat för en lekman som jag men det kan säkert någon läsare utveckla för mig. 

 

Andra företags vinster, i andra branscher, har dock Gardell inte mycket höga tankar om. Som välfärdsbolagen. Eller snarare, ”skattepengar från vård och skola”.

 

Gissningsvis har han dock inga problem alls med att anställda i offentlig verksamhet, som ju drivs enbart av skattepengar, lägger lite av dem på någon av hans shower. För det är garanterat så att en del av Gardells egna intäkter kommer från biljettköp av olika delar av det offentliga Sverige, som drivs av just skatt. 

Jag tänker att Gardell i fortsättningen kanske borde förbjuda offentlig verksamhet att i jobbet köpa biljetter till något han gör, för att säkerställa att skattekronor inte finansierar hans egen verksamhet eftersom de pengarna ju borde stanna i vården och skolan?

Själv låter han bli att låta en del av förmögenhet komma skattebetalanra till godo genom att han helt enkelt bara ackumulerar överskottet i bolaget och tar varken ut den som utdelning eller lön. Det billigaste sättet att ha kvar sina pengar alltså. 

 

Trots utspel som det där uttryckte Gardell nyligen förvåning på Twitter över att han ”betraktas” som vänster. 

 

Ja, du Jonas.

Det kanske beror på att det mesta du uttrycker politiskt i offentligheten är vänster, och att du själv enligt egen utsago ÄR sosse?

 

Eller att han kallar musikalen ”Livet är en schlagers” musik att vilja vara sossarnas valmanifest?

”En för alla, alla för en”

 

Men så har Gardell sedan länge en rätt stor självbild. Som i den här intervjun från mars i år där han lyfter upp komikernas (det vill säga bland annat han själv) betydelse i historiska händelser. 

 

I en recension av hans 30-årsshow kommer också det omdömet med – odräglig självtillräcklighet, ser sig själv först ut och längst fram på alla frontlinjer. 

 

För att återkomma till hans nya, väl spridda tweet om Pokemon Go då: brinner världen? Och brinner den så mycket att man ska låta bli att ha kul?

Kul som i att spela spel alltså. 

Kul som att se överåriga flams-bögar (använder bara det ordet för att Gardell själv gör så stort nummer av sin sexualitet, själv bryr jag inte mig om vem folk vill ligga med) på dyra shower brinner aldrig världen för mycket för att göra. 

Världsfattigdomen har halverats sedan 1990.

Det finns idag 700 miljoner (!) färre extremt fattiga. 2 miljarder männniskor fler har nu tillgång till rent vatten och dödligheten i malaria minskade med 25 % sedan 2000.

 

Hans Rosling kämpar verkligen i motvind när det gäller att föra ut den korrekta bilden om hur det står till med världen. All respekt för han envetna arbete. 

Idag vaccineras till exempel 8 av 10 barn i världen mot mässling. Svenskarna tror att det är ett av tio. Vi tror också att medelivslängden i världen är 60 år när den är 71 år. 

 

Vi tror att folk lever under helt bedrövlig förhållanden när världen har blivit otroligt mycket bättre bara på några decennier. 

 

En sak har dock ökat – de väpnade konflikterna. Men de är i alla fall geografiskt begränsade till Mellanöstern, Afrikas Horn och Ukraina. Sydostasien fortsätter att bli fredligare och Sydamerika är på god väg att avveckla det sista inbördeskriget. Nyligen inleddes förhandlingar mellan Colombias regering och FARC-gerillan, seriösa fredsförhandlingar alltså.

 

I det avseendet brinner världen, och människor flyr. Framför allt från IS-konflikten men även ekonomisk migration från framför allt Afrika. 

Och antalet terrordåd ökar i Europa, på grund av IS. Det är liksom de som är roten till mycket skit just nu rent ut sagt och först när vi i väst militärt lyckats utplåna dem i konflikten kommer få få kontroll över sympatisör-tillströmningen. För vem vill gå med i det förlorande laget?

Europa är också mer instabilt än det varit på länge. 

En hel del har blivit mycket bättre, några saker är sämre. Att säga att världen brinner är dock fel i sak. 

Och alldeles oavsett hur dåligt saker blir är just att kunna roa sig ändå människans överlevnadsinstinkt. 

Nästa gång Gardell vill föra fram lite åsikter i humorpapper, tänk på att han inte bara tjänar pengar på dyra shower.

Han tjänar också pengar på att samla sina ”roligaste” tweets i böcker. Hittills har han släppt tre. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!