Sossar här, sossar där, sossar överallt

Jag kan bli så trött på borgerlighetens naivitet och att de vill göra det moraliskt överlägsna istället för att spela enligt reglerna.

Som fallet med utnämningar. När borgerligehten har makt är de schyssta och utnämner även politiska motståndare till landshövdingar, utredare, sitta i statliga styrelser etc. När sossarn har makten sparkar de gärna de som inte är sossar och ersätter med sina egna. Och tar varje chans att utnämna partisterna. För att det ska finnas sossar överallt.

Grundkurs 1A på Bommersvik: utnämn dig själv så ofta det går. På så sätt tar man makten i samhället på fler stället parallellt och när man förlorar makten sitter man ändå kvar.

Men innan jag går igenom hur det jobbat sedan den 3 oktober 2014 måste jag bara lyfta fram en utredare som väckt särskilt mycket uppmärksamhet, inte på grund av partibok utan att hon lyftat egendomliga åsikter om äganderätten, som i sig definitivt är ideologisk: avskaffa äganderätten av skog.

Det var regeringens skogsutredare Riberdahl som på ett seminiarium projektet Egendomlig arrangerade i Almedalen som Riberdahl yttrade denna redan klassiker.

Det finns några undantag i utnämningarna av sossar – utnämningar av miljöpartister. För den andra partiet vill också peta in så många av egna de kan. Därför blev Svante Axelsson, fd ordförande för Naturskyddsföreningen – landets mäktigaste lobbyister inom miljö och personlig vän med framför allt Maria Wetterstrand och Åsa Romson men även med Fridolin.

Och detta måste ju belönas. Så nu ska Axelsson samordna Fossilfritt Sverige. 

En annan lojal mot Miljöpartiet som belönats är Lena Adamsson, som tidigare utrett Miljöparitets egna skolprogram. Hon fick äran att bli chef för Skolforskningsinstitutet. Ett säkert kort att få sin egen skolpolitik ”forskningsförankrad” gissar jag.

Maria Wetterstrand går såklart inte lottlös när partilojala söks för ”utredningar” inom miljö. Hon och partivännen Anders Wijkman drog vinstlotten i Miljömålsberedningen i uppgift att tycka rätt.

En av de första sakerna Ardalan Shekarabi gjorde var att utse en utredare för den nya myndighet han vill skapa, säkert kort att befolka landets institutioner med sossar är att skapa nya myndigheter under mandatperioden och sedan anställa alla man känner. Han började med att utse utredaren av upphandlingsmyndigheten – Hans-Eric Holmqvist, som varit statssekreterare åt Bodström och som själv är sosseadel då han är son till en gammal  sosse-bostadsminister.

En annan gammal sosselojal som fått utredningsuppdrag är Sven-Erik Österberg, som var gruppledare för riksdagen förut och nu är landshövdning (såklart).

Han utsåg även Malmös starke man, mannen som förstört Malmö under 20 år – Ilmar Reepalu, till utredare om vinst i välfärden. Han som själv förstört skolorna i Malmö. Bra val.

Ett enda exempel: Kunskapsskolan ville öppna skola i Rosengård. Men bara kommunens egna skolor fick den högre skolpengen för resurssvaga elever, inte friskolor. Och dessutom är kravet i kommunen att varje elev ska ha 30 kvadratmeter skolgård, annars beviljas inte tillstånd. Kommunens skolor lever dock inte under det kravet. Detta gör det omöjligt att öppna skolor. Arkitekten bakom är såklart Reepalu.

Ulf Bjereld, som sitter i Verkställande utskottet för S i egenskap av ordförande för Tro och Solidaritet, utsågs nyligen till utredare.

Ny ordförande för Riksteatern är givetvis en sosse. Vice gruppledare för S i riksdagen, Berit Högman. 

Den gamla lojala partisten Sten Heckscher utsågs också till utredare. När det gäller att ha lojala partibokskramare på poster söker man uppenbarligen även bland veteranerna.

Han var bland annat statssekreterae åt Leijon.

Även den gamla trotjänaren Björn von Sydow fick nytt gig som utredare.

Även Pierre Schori fick vara med på ett hörn och hjälpa till att vigga röster till FN, ett arbete som nu är avslutat.  Han har bland annat varit statsråd åt Ingvar Carlsson och Göran Persson och ledamot av Europaparlamentet.

Trafikverket fick nyss två nya sossar i styrelsen, det gäller att passa på. Reepalu och Elvy Söderström, socialdemokratiskt kommunalråd. 

Efter förhandlingarna mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna om flyktingkrisen i november utsågs plötsligt en ny GD till Livsmedelsverket och Stig Orustfjord fick kicken. Som av en händelse är det en av Åsa Romson gamla kompisar, de jobbade ihop på Forum Syd en gång i tiden. Annica Sohlström, som även varit chef där i fem år. Gissningsvis var detta ett av MP:s krav för att gå med på id-kontrollerna etc.

Det ska bli intressant hur mycket sockerskatt och köttfri måndag det blir nu från Livsmedelsverket.

Laura Hartman har visserligen ingen känd partibok men är ändå känd för att hon i en uppmärksammad rapport påstod sig bevisa att valfriheten inom välfärden inte gett några effektivitetsvinster, på SNS. Därifrån fick hon sedan gå. Jag förstår att Ardalan Shekarabi uppskattar en sådan person.

Johanna Adami har vid första anblick inte heller sosse-partibok. Men om man gräver lite djupare hittar man hennes man. Som är Mårten Palme och vips visar hon sig vara en del av sossarnas finaste adel.

Ett annat sossekommunalråd som fått vinstlott av regeringen är Ebba Östlin, som ska utreda utbildning för nyanlända. Botkyrka är inte direkt en framgångssaga i hög sysselsättning bland utrikes födda men det gör inget så länge man är sosse.

Ylva Johansson sparkade moderaten Elisabeth Svantesson och Agneta Dreber så fort hon kunde som utredare. Nu har hon utsett en ny person. Sin egen, såklart. Med rätt partibok, från Unionen och LO – Cecilia Fahlberg.

Detta var vad jag hittade vid första anblick, det finns garanterat mer i lådan om man gräver.

Sossar gör som de alltid gjort – utser sina egna.

Så har de gjort i 100 år och så kommer de göra i 100 år. Det enda som kan förändras är om borgerligheten slutar spela på en helt annan planhalva och slutar utnämna politiska motståndare. Jag håller med om att det är så DET BORDE fungera men så fungerar det inte.

Jag hoppas Alliansen för en gång skulle inser detta och börja jobba på samma sätt. Man kan inte spela schysst mot en motståndare som fuskar, det förstår alla. 

Att den mest kända utredaren som borgerligheten utsåg heter Mona Sahlin säger tyvärr en hel del.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!