Spelmonopols-hyckleri

När man har spelmonopol förbjuder man att andra aktörer än ”monopolisten”, det vill säga staten, får sälja på marknaden. Och därmed är alla utländska aktörer förbjudna, likväl som privata svenska att sälja på den marknaden. 

Men det är inte bara Svenska Spel som får ordna spel, trots monopolet. För vi har lite olika undantag, bland annat för ”föreningar som främjar allmännyttiga ändamål”. Det regleras i Lotterilagen.

 

Av någon outgrundlig anledning anses Socialdemokraterna ”främja allmännyttig ändamål” för de äger A-lotterierna, som jag skrivit om tidigare

Ägande tillför partikassan för sossarna varje år i runda slängar mellan 40 och 50 miljoner kronor. Intjänade på spel. 
 

Anledningen till att vi har monopol säger försvararna av systemet är ”folkhälsoskäl”. Bara Svenska Spel kan jobba mot spelberoende, är devisen. 

 

Svenska Spel erbjuder därför sina kunder länkar till spelberoendesajter, spärra sitt konto, spelbudget etc.

Om man då tittar på några av de utländska företag som av folkhälsoskäl inte får etablera sig på den svenska marknaden och hur de jobbar mot spelberoende kan man se att exempelvis Unibet länkar till spelberoendesajter, har insättningsgränser, tillfälligt stopp och dessutom att man kan blocka spelsajter från sin dator. Vilket inte Svenska Spel har. 

 

Ett annat stort företag är Nordicbet och de länkar också till spelberoendesajter, har självtester och möjlighet att sätta spärrar.

 

Nu har vi inte bara ett spelbolag på monopolmarknaden som man kanske kan tro. Vi har två. För ATG, ett privat aktiebolag, har sedan 70-talet undantagits permanent från monopolet för att ”rädda jobben” inom hästnäringen. Ingen annan än ATG kan göra det nämligen. 

De jobbar också mot spelberoende, som sig bör. På ungefär exakt samma sätt som alla andra. 

 

Samtidigt som Svenska Spel och ATG, som skyddas av monopolet, alltså jobbar till synes mindre omfattande mot spelberoende än till exempel Unibet, där du dessutom kan blockera alla spelsajter, har de båda till exempel satsat på varsin app. 

Så att alla så enkelt som möjligt varsom helst kan spela lite. På bussen, när du väntar på sonen vid fotbollsträningen, när du köar på banken. Bara klicka och rulla iväg pengarna. 

 

ATG marknadsför appen på sin sajt med orden ”kompromisslöst gränssnitt”, ”snabb access” och ”direkt navigering”.

 

ATG har även virtuell racing, det vill säga animerade hästlopp. För att folk ska kunna spela ännu lite mer. Det är väldigt bra gjort, som ni kan se på bilden nedan. Det ser ut som ett riktigt lopp i princip. 

 

Men monopol på hästspel räcker inte för ATG.

För internet finns och det är inte längre förbjudet att som privatperson använda utlandsregistrerade bolags sajter. Detta är ATG otroligt irriterade på, för det minskar deras intäkter som via politikerna och monopolet skulle vara garanterade just deras privata aktiebolag. 

Utländska bolag kallades ”parasiter” av ATG:s förra VD till exempel. 

 

ATG har även hotat med att lämna Sverige och placera sig på Malta, för att ”komma runt” det spelmonopol de själva fått av staten. Mycket märkligt resonemang kan man tycka. För det de irriterar sig på är att svenska staten inte kan bestämma över vad som händer på internet. 

De tycker att det är ”orättvist” att utländska bolag får sälja till svenskar trots monopolet, för att internet är fritt. Och svenska staten har inte jurisdiktion över andra länders företag. 

 

ATG gillar alltså inte att utländska bolag kan få kunder i Sverige. Då kanske man kan tro att ATG själva inte bedriver någon verksamhet via utlandet?

Men givetvis gör de det. Samtidigt som inga andra bolag ska få tjäna pengar på svenska spelare vill alltså ATG tjäna så mycket de kan på utländska. 

”ATGs internationella affär bidrar med intäkter som kan användas till att förbättra trav- och galoppsportens förutsättningar i Sverige”

 

Den internationella verksamheten omsatte 597 miljoner kronor 2014.

 

ATG har verksamhet via partners i följande länder: 

 

Den skatt ATG måste betala på det så kallade ”totto-nettot” som betalning för undantaget i monopolet gäller inte utomlands fiffigt nog. Och dessa avtals innehåll är lika hemliga som gynnsamma, åtminstone om man får tro folk som är ordentlig insatta i frågan och som spelar själva. Som Hatten Helander, som driver en flitig blogg om trav generellt och ATG i synnerhet. 

 

Hatten Helander är också en stor kritiker till just ATGs internationella verksamhet, där det enligt honom finns provisioner, spel på kredit och ett antal skandaler har också briserat just kring utlandsspelet. 

 

Enligt ATGs egna listor har en hel del stora vinster gått just till utlandet, där ingen totto-skatt kommer svenska staten till godo och inga pengar alltså går till landets hästnäring. Skatten betalas i respektive land.

Det ATG kritiserar utländska bolag för alltså som verkar via internet – att de inte bidrar till statens intäkter. 

 

2012 blev det känt att ett spelsyndikat i Sydafrika vunnit 21 miljoner kronor på en enda omgång, till exempel. 

 

2015 stängde ATG av flera internationella partners, bland annat amerikanska Paribet för att de brutit mot maxgränsen för inlämnade spel. Då blev det känt att Paribet blivit godkända trots att de bara hade en Beta-version av sajten uppe, och enligt Helander hade de till exempel ingen egen kundstock samt erbjöd kunder 30 dagars kredit, något som är förbjudet enligt ATGs egna regler. 

 

2014 var det en annan skandal med en internationell partner, det som i travkretsar numera kallas Östersundgate. Då omsatte ett spel som normalt omsätter 25 000 kronor hela 19 miljoner kronor på Östersundstravet.

 

ATG blev anmälda till Lotteriinspektionen för det. 

 

2014 stoppade ATG spel via sin estniska partner Totalisaator för att de misstänkte att svenska spelare spelat via dem, något som är ett kontraktsbrott. För de svenska spelarna vill ju ATG ha själva, det är de utländska de vill åt via sina samarbeten. 

 

Vi har alltså spelmonopol för att Svenska Spel är bättre på att jobba mot spelberoende, vilket de inte alls är. Utan det är bara ett svepskäl för att staten vill ha intäkter. 

ATG är en del av monopolet och besitter inte en chans att kritisera de utländska bolag som alltså inte får etablera sig i Sverige men pga internet kan nå alla de vill, trots att ATG själva inte har några som helst problem med att tjäna pengar på de utländska bolagens kundbas.

De utlandsreggade bolagen är ju dessutom just detta för att de inte FÅR vara på svenska marknaden. Om monopolet bryts kommer de kunna etablera sig här och betala skatt.

Genom de internationellas samarbetena ska sedan ATG kapitalisera på utländska spelare och konkurrera med samma utländska bolag som inte får tjäna pengar på ATGs kunder.  

Ett klassisk ”ni har vissa regler, jag har andra”-beteende. 

Verkar ju rimligt. 

Bara i en monopolkramares skruvade värld. 
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!