Sjuk regering

Att sossar och socialister, röda som gröna, inte gillar eller ens förstår företagare och företagande är intet nytt.

Men då och då försöker de ändå bry sig. När Stefan Löfven var nyvald och gick från fackpamp till partiordförande över en natt ville han visa att han minsann förstår företagare. 

Den andra sjuklöneveckan skulle bort, sa han 2012 enligt bland annat en artikel på SVT.

Idag måste företagare, vilken storlek som helst, betala hela sjuklönen de första 14 dagarna av alla sjukskrivningar. Därefter tar Försäkringskassan vid. 

 

2012 visade Löfven prov på att han faktiskt förstår lite om företagande, för skälet varför han ville avskaffa den andra sjuklöneveckan var att bland annat minska tröskeln för små företag att anställa. 

I en intervju i Sveriges radio också 2012, utvecklade han vidare om varför medfinansiering, som fanns 2005-2006 och som infördes av regeringen Persson men som avskaffades av regeringen Reinfeldt, var dålig. 

Medfinansieringen var dålig för att det då var de långa sjukskrivningarna som ökade, meddelade Löfven. 

 

Det är mot bakgrund av detta som man blir mer än lovligt förvånad över att samma Löfven, nu som statsminister inte bara struntat i vallöftet om andra sjuklöneveckan, som är kvar. Utan också tänker införa medfinansiering. Igen. Trots att det var en usel idé förra gången. 

Sjukskrivningarna ökar, och det är det långa som ökar mest. Medfinansieringen var en dålig idé 2012 just på grund av detta, idag är det en utmärkt idé. Uppenbarligen. Hittade Löfven på då, eller hittar Strandhäll på idag, är ju frågan. För det kan inte båda vara sant. 

 

Medfinansieringen innebär att företagarna avkrävs att vara Försäkringskassa, för de ska betala 25 % av sjuklönekostnaden på alla sjukskrivningar på över 90 dagar. 

Strandhäll går så långt som att kalla kritiken mot medfinansieringen ”upptrissad stämning av arbetsgivarorganisationer ”.

 

Det är den massiva kritiken i remissvaren som fått Strandhäll att prata om ”upptrissad stämning”. För en nästan enig remissinstansrunda sågar förslaget. Svensk Handel, Visita, Arbetsgivarverket, SKL och Handikappförbundet är bara några av de som avfärdar förslaget från regeringen. 

SKL:s kommentar kan ni se nedan: 

 

För den oinvigde kan det kanske låta som en bra idé att företagen ”får ta ansvar” när folk blir sjuka. Folk spenderar en hel del tid på jobbet. Det är väl bara rättvist att företagen börjar bidra? Det gör de redan. Sverige är ett land som traditionellt sett styrts av sossar, ergo fackförbundet LO, och mer företagarhatande grupp människor får man leta efter. Det visar sig direkt i hur arbetsmarknaden är utformad, till exempel sjukförsäkringen. 

Jag har kollat på hur sjukförsäkringen är utformad redan idag för företagen. Ni vet redan att de måste betala hela sjuklönen två veckor. 

Men ni kanske liksom jag missat att om någon blir sjuk på sin semester kan de enligt lag sjukanmäla sig och på så sätt slippa att ta semesterdagar utan kan ta sjuklön istället. 

Helt absurdt att detta står i lagen idag. Blir man sjuk på semestern blir man sjuk på semestern, det är ju inget företaget ska lastas för. 
 

Som företagare måste du också betala 80 % av faktisk lön oavsett vad personen tjänar. Medan det i sjukförsäkringen, det Försäkringskassan måste betala från dag 15 och framåt är 80 % av 7,5 prisbasbelopp. 

Prisbasbelopp är en statlig enhet som används just i olika typer av transfereringar av bidrag för att enkelt kunna justera summorna upp eller ner. 2016 års prisbasbelopp är 44 300, vilket betyder att sjukpenningens maxtak är 332 250. Sedan tar man 97 % av det, och beräknar 80 % av, för att få ut den faktiskt ersättning man får ut. Vilket blir 257 826 kronor per år. Eller 21 485 kronor per månad. Före skatt. 

Men företagen måste betala 80 % på själva lönen, inte något maxbelopp. Tjänar en person över 21 485 kronor per månad kostar det alltså arbetsgivaren mer än det kostar Försäkringskassan att personen är sjuk.  En person som tjänar 30 000 kronor per månad får 24 000 kronor som sjuk, tjänar personen 50 000 är det alltså 80 % av detta, det vill säga 40 000 kronor per månad för att personen inte jobbar under två veckor. Plus sociala avgifter. 

Vad är då sjuk enligt staten?

Ja, om du funderar på en snyggare näsa eller större bröst till exempel får du sjuklön för det. Trots att ingreppet alltså bara är estetiskt.

 

Försäkringskassan får utföra kontroller, på eget bevåg eller efter tips eller begäran från arbetsgivare. Men, Försäkringskassan får alltså inte berätta för arbetsgivaren varför personen är sjukskriven. Och de får bara lämna uppgifter som arbetsgivaren ”behöver för att kunna ta ställning till om de har rätt till sjuklön”. 

 

Sjuka medarbetare är alltså en stor kostnad redan idag för arbetsgivare, såväl företag som offentliga arbetsgivare, som kommuner och landsting. 

Men även för staten, som tar över via sitt maxtak dag 15, är det en stor kostnad. Eller, för oss skattebetalare snarare eftersom det är vi som betalar kalaset. Vi lägger över 100 miljarder på Ersättning för sjukdom, funktionsnedsättning etc idag. Till det tillkommer Försäkringskassans kostnader. Nedan ser ni budgeten för 2016 just för Ersättnings-delen

 

Men kostnaderna skenar. Försäkringskassan begärde i år hela 5 miljarder mer bara för 2016 på grund av detta. 

Sjukpenningens kostnader har fördubblats sedan 2010, från 16 till 32 miljarder. 

 

Och nu tänker alltså regeringen Löfven vältra över dessa kostnadsökningar på landets arbetsgivare istället. Arbetsgivarverket och SKL beräknar att kostanden skulle bli miljarder, pengar som i deras fall borde läggas på kärnverksamhet vård, skola och omsorg istället för att leka Försäkringskassa så att regeringen kan frissera sina siffror lagom till nästa val. 

 

För ni minns väl Göran Persson, som kom på att flyttar man bara över arbetslösa till sjukförsäkringen så ser det ut som arbetslösheten är låg, och flyttar man över sjukskrivna till förtidspension försvinner de även från sjukpenningsstatistiken?

2002 hade Sverige nästan 300 000 sjuskrivna, därefter började man förtidspensionera en masse. 

 

Men nu ökar alltså sjukskrivningen igen. Notera att bara 3 % av dem är företagare. De flesta är anställda, den sista gruppen är arbetslösa. 

Diagrammen har jag hittat i en rapport från Försäkringskassan.

 

Det finns en anledning varför SKL och Arbetsgivarverket, som organiserar de skattefinansierade arbetsgivarna, säger kraftigt nej till medfinansieringen på 25 %: det är en stor andel av de sjukskrivna som jobbar just där. Närmare hälften av alla sjukskrivna kvinnor jobbar inom välfärdsyrken. 

 

I debatten om sjukförsäkringens bortre gräns, som nu är borttagen mot Försäkringskassans vilja, pratar man ofta om cancersjuka och dera situation. Men majoriteten av alla sjukskrivna är det för psykiska diagnoser, som exempelvis depression.

 

Regeringen säger att ”reformen i princip är kostnadsneutral” genom att arbetsgivaravgiften sänks generellt med hela 0,16 %-enheter. Alltså inte ens en femtedels procent. 

 

Hur mycket är detta i verkligheten då?

Ja, enligt Småföretagarnas Riksförbund kommer sänkningen på en medianlön på 26 000 kronor per månad innebära en månatlig sänkning av arbetsgivarens kostnader med hela 41 kronor för den anställde. 

Eller enligt Schyffeconomics – en halv pizza, eller två fanta. För att få betala 25 % av sjuklönen efter 90 dagar. Plus de 14 första dagarna som alla redan måste betala 80 % faktisk lön på. 

 

Det passar alltså i valrörelse att lajva företagarvänlig och prata som om man faktiskt brydde sig om de som är motorn i svensk ekonomi och hela förutsättningen för att snurra runt den enorma välfärdsapparat sossarna gjort till sitt livsuppdrag att bygga ut och skydda, kosta vad det kosta vill. 

Men så fort man intagit Rosenbad dyker företagarhatet upp, det som socialisterna byggt halva sin ideologi på. Eller hela. Bortblåst är pratat om att möjliggöra för företagare, framför allt små- och medelstora företagare som står för 4 av 5 jobb, att anställa. 

Nu ska företagen istället under tvång bli en del av sossarnas patenterade siffertrixarmaskin, när man skyfflar undan statistik man ogillar till andra kolumner och sedan kan man proklamera att arbetslösheten sjunker och kostnaderna minskar. 

Lagom till valet kommer man kunna peka på en kolumn på ett papper och säga: ”se, tack vare vår klokhet sjunker nu kostnaderna för sjukpenningen”. För att det inte längre är staten som betalar. 

Nu ska arbetsgivarna tvingas blir Försäkringskassa och finansiera sossarnas borttagna gräns i sjukförsäkringen. För Gud förbjude att man tar ansvar och skjuter reformer man inte har råd med på framtiden. På med spenderbyxorna bara och skicka notan dit man alltid gör – till någon annan. 

Det mesta sjuka i Sverige just nu är inte de sjukskrivna. Det är regeringen. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!