Fotbolls-såpa

Det är EM i fotboll igen. Då finns det anledning att kolla lite på de som styr allt kring EM, och all annan fotboll i landet – Svenska Fotbollförbundet.

Nej, de heter tydligen inte ”Fotbollsförbundet”. Lätt att tro det annars, eftersom det vore korrekt svenska. Men den som döpte dem körde sin egen stil, vilket man i och för sig kan beundra någonstans. 

Anledningen till att jag intresserar mig för dem, jag som är helt ointresserad av sport, är att jag är desto mer intresserad av vart mina skattepengar går. Och de går bland annat till just fotboll. 

Det jag hittade var en härva av hundratals skattemiljarder, en total brist på att sköta sin ekonomi, miljonprovisioner till skum norsk agent, bygghärva, mutor, pengar i skatteparadis, bjudresor, samarbete med LO-pampar och orimligt täta kopplingar mellan förbundet och Svenska Spel. 

Falcon Crest – släng dig i väggen. 

Historien börjar med pengar. Som det alltid gör. 

För två år sedan regnade det nämligen pengar över svensk fotboll. Svenska Fotbollförbundet (SVFF) tecknade då ett nytt sponsoravtal med statliga spelmonopolet Svenska Spel på ofattbara 900 miljoner kronor under sex år, varav 240 miljoner totalt går till just SVFF och resten av pengarna fördelas inom olika delar av svensk fotboll. 

 

Vi har ett spelmonopol med förevändningen att ”bara ett statlig bolag” kan hantera spelmissbruk.

Det verkliga skälet är att staten gillar monopolet för att det är en extra pengakran, och givet att vi alltså har planekonomi inom just spel kan jag ha synpunkter på vad Svenska Spel spenderar pengarna på, om de nu inte betalas in till staten och går till till exempel sjukvård. 

Men avtal med Svenska Spel är inget nytt. Det har svensk fotboll haft länge.

Exempelvis 2003 då elitföreningarna fick 73 miljoner per år, för att de skulle tacka nej till att utländska spelbolag skulle sponsra dem.

Att ta emot sponsring från utländska spelbolag är på inget sätt förbjudet. Men Svenska Spel betalade alltså fotbollen för att de skulle tacka nej. Det finns ett annat ord för att betala folk för att avstå att göra saker eller göra saker man önskar.  

 

2008 tecknades ett nytt avtal mellan Svenska Spel och SVFF, då 119 miljoner kronor per år totalt. Jämfört med det idag aktuella avtalet på 150 miljoner kronor per år. 

 

Men avtalet har aldrig inneburit bara pengar för fotbollen.

En motprestation har varit att deras företrädare arbetar för ett bevarande av monopolet, så har det varit från start. Det var ju därför Svenska Spel 2003 sponsrade elitklubbarna, för att hålla utländska bolag borta. 

Och vips, så har Svenska Spel köpt sig lojala opinionsbildare för spelmonopolet. 

 

Svenska Spel får fler saker av sin sponsring. Nästan 10 platser på den generösa bjudresa de arrangerat för 100 personer av sina sponsorer. Mingla, dricka vin, champagne och kolla på fotboll. Låter fantastiskt. 

När det blev känt i media valde Folksam (LO/SAP-knutna pensionsbolaget) att hoppa av. 
 

Men det nya feta avtalet kanske blir mindre märkligt när man vet att Svenska Fotbollförbundets chef Håkan Sjöstrand jobbade 13 år på just Svenska Spel innan han blev generalsekretererare där 2015.

Fast jobbet han hade då han rekryterades var som marknadsdirektör på ICA, också en sponsor av SVFF. Och alltså också en av deltagarna på den generösa lyxvinresan i samband med EM.

 

Svenska Spel sponsrar inte bara förbundet och fotbollen, de utsåg förra året fotbollsspelaren Marcus Allbäck till ”ambassadör” för Svenska Spel under EM. 

 

Men det är inte bara vidlyftiga bjudresor SVFF håller på med.

Nyss blev det känt att de anlitat den norska fotbollsagenten Rune Hauge och därmed varit inblandade i Panama-dokumentskandalen.

Via honom har 150 miljoner kronor hamnat i skatteparadiset British Virgin Islands.
 

Hauge är en välkänd person inom internationell fotboll. Inte på något bra sätt. 

Enligt norska Verldens Gang kopplas Hauge till 200 bolag i skatteparadis. 

 

Samarbetet mellan Hauge och Svenska Fotbollförbundet är inget som inleddes förra året, det har varit pågående sedan 2000. 

1991 tog Lars-Åke Lagrell över förbundet, som då omsatte 50 miljoner ungefär. Tränaren Tommy Svensson förde landslaget till EM- och VM-brons 1992 respektive 1994. Intresset för svensk fotboll ökade, publiken ökade och utbudet i TV blev större. Här fanns pengar på TV-rättigheter att tjäna. 

År 2000 anlitade Lagrell Hauge och hans företag Profile Media, som hjälpte till att sälja de svenska TV-rättigheterna för 1,35 miljarder kronor, ett värde på ofattbara 300 miljoner kronor om året. 

 

Redan på 90-talet fick Rune Hauge sin licens indragen för inblandning i mutaffären kring Arsenals manager George Graham.

Det hindrade honom inte från att vara inblandad när norska fotbollsförbundet sålde sina TV-rättigheter för en miljard, och gav Hauge själv 100 miljoner i provision. 

 

2005 anlitade SVFF återigen Hauge för att förhandla TV-rättigheter. 

 

2010 var det dags igen. Då blev det känt att Hauge samtidigt som han fick betalt av SVFF för att förhandla också var avlönad rådgivare åt köparna Canal Digital. 

 

Men det är inte bara Svenska Spel som betalar SVFF för att driva deras frågor, i deras fall bevarande av monopolet generellt och Svenska Spels förträfflighet i synnerhet. 

Nyligen gick SVFF ut och meddelade samarbete med ”fackföreningsrörelsen”. Men tittar man på underskrifterna var det inte landets samtliga förbund man samarbetar med. Utan LO. Som om LO representerar något annat än just LO. Fackföreningsrörelsen i Sverige inkluderade sist jag kollade TCO, Unionen och SACO också. 

Vad SVFF får för ersättning för att driva LO:s frågor och definition om ”gränslös respekt” och ”schyssta villkor” framgick inte på debattartikeln på DN nyligen. Men tydligt är att SVFF lovat LO att kräva kollektivavtal (helst med LO utgår jag från) från alla sina underleverantörer. 

Och vips, så driver SVFF inte bara Svenska Spels opinionsbildning utan även LO:s.

 

Tydligt är dock att det är såväl LO centrals som Byggnads, IF Metall och HRF som tecknat samarbetsavtalet. 

 

Men kärleksaffären mellan Svenska Fotbollförbundet och LO-facken är inte heller ny. Byggnads har länge gått in med pengar och har bland annat en egen cup för pojkar, Cup Byggnads. 

 

Och eftersom LO sedan länge dominerats av traditionella dammiga idéer sponsrar givetvis kvinnodominerade förbundet Kommunal en cup för….tjejer. Cup Kommunal heter den

Gud förbjude att mansdominerade förbund skulle döpa en tjej-cup för Cup Byggnads. Hur skulle det se ut?

 

Hur går det då med alla hundratals miljoner som pumpas in till fotboll från Svenska Spel, pengar som kunde gått till något annat? Antingen någon annan sport, eller direkt in i statskassan. Fotbollen får nämligen många gånger mer pengar än någon annan sport i landet. 

I varje årsredovisning skriver SVFF att deras mål är att gå ”runt”. Det står faktiskt så. De har för länge sedan gett upp att gå med vinst. Och ”runt” tyder på att även en årsredovisning i balans är något flexibelt. Att noll på raden kan lika gärna vara ett minus. Vilket det tyvärr är. Varje år. 

 

Enligt årsredovisningen 2015 så har omsättningen i förbundet ökat sedan 2014 men minskat sedan 2013. 2015 omsatte de 456 miljoner kronor från förbundets sida. Men de är en koncern. 

Tittar man på koncernen så hade de totala intäkter 2015 på 461 miljoner kronor. Ändå gjorde de 38 miljoner i förlust. 43 miljoner i förlust året innan. Rekordintäktsåret 2013 då de hade 510 miljoner i intäkter gjorde de 104 miljoner i förslust. 2012 gjorde de 40 miljoner i förslut. 

Svenska Fotbollförbundet har lyckats göra ofattbara 225 miljoner kronor i förlust på fyra år. 

 

Trots detta urusla resultat och uppvisande en väl utvecklad talang att inte sköta sin ekonomi fick de alltså 2014 skaka hand med statens företrädare om 900 miljoner nya pengar under sex år. 

För att inte tala om hela soppan kring Friends Arena, men det tar jag i ett separat inlägg. 

När Fifa-skandel 2015 briserade med penningtvätt, mutor om TV-rättigheter, miljonstora under-bordet-provisioner till Fifa-pampar och korruption blev många förvånade. Men även om Sverige har långt ifrån den omfattningen råder det ingen brist på såpopera även här, med pengar i skatteparadis, skumma agenter, hundratals miljoner som försvinner och lyxiga bjudresor. 

Själv är jag mest irriterad över att ett förbund som gör mångmiljonförluster varje år trots att de får mest bidrag av alla idrotter i Sverige, pengar som kunde gå till annat, fortsätter åka gräddfil tack vare sina personkopplingar med Svenska Spel. Vad sänder det för signaler till andra organisationer?

Att det är okej att missköta sig. Är svaret. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!