Pengakranen i skolan

Det finns fler sätt att urholka utbildningen i Sverige på pengar än Lernia och sossarnas egna fiaskon. 

För samtidigt som regeringen kallar att tjäna pengar på utbildning för ”stötande” och att ”pengarna i skolan ska stanna i skolan” fortsätter staten att plundra universitet på just pengar till utbildning. 

Akademiska Hus heter bolaget som äger och hyr ut de flesta universitetsbyggnaderna i Sverige. 300 000 studerar i hus som de äger och de är ett av landets största fastighetsföretag. 

Och ägs till 100 % av staten. 

 

Det går otroligt bra för Akademiska Hus.

 Enligt årsredovisningen 2015 så hade de intäkter på 6,3 miljarder och ett resultat på hela 4,7 miljarder. 

 

Tänk om ett friskoleföretag haft de marginalerna. För det tåls att upprepas: statliga Akademiska Hus tjänar alltså pengar på utbildning. Genom att de hyr ut till univeristet och högskolor tar de alltså pengar från skolan som kunde gått till elever. Ju högre hyror desto mindre pengar till just utbildning. En nyckelspelare inom universitetsutbildningarna i hela Sverige alltså. 

Samtidigt som Shekarabi och Hadzialiac tar i från tårna när de kritiserar friskoleföretag, som inte hittills tagit en enda krona i utdelning, kräver deras eget bolag 50 % av vinsten i utdelning.

Varje år. 

 

Enligt årsredovisningen ska Akademiska hus i det riksdagsbeslut som finns från 2013 (det kanske finns något nyare, vad vet jag), ”bedriva verksamhet på affärsmässig grund och generera marknadsmässig avkastning”. 

Som ett privat företag. Fast inget privat företag inom utbildning kan i och för sig ta miljarder i utdelning varje år. 

 

Nedan kan ni se hur Akademiska Hus haft som affärsstrategi att successivt mjölka universiteten på högre och högre hyror, för att ge ägarna staten så hög utdelning som möjligt.

Från årsredovisningen 2013 hittar man den nyare grafen. 

Pengar som alltså INTE går till utbildning utan som staten i vanlig ordning bara tar och gör något helt annat för. 

4,4 miljarder i hyresintäkter 2005, och åtta år senare är summan 5,7 miljarder. Det är en ökning på 30 %.

 

Utdelningen till staten 2014 blev 1,4 miljarder kronor. 

 

Sedan tog socialdemokraterna Rosenbad och full av självförtroende från sina egna utbildningsäventyr kallade de tämligen direkt till extra bolagsstämma, 2015. 

Varför då?

För att tömma bolaget på pengar. De gjorde de för övrigt även i bland annat SJ och gav sig själva ytterligare 1,7 miljarder i utdelning 2015.

Men det var småpotatis jämför med de 6,5 miljarder i extra utdelning den socialdemokratiska regeringen tyckte att skolan skulle förstärka deras plånbok med.

Pengar som skulle kunnat gå till utbildning. 

 

Detta hände 19  oktober 2015 och rapporterades om i flera stora tidningar, bland annat GP och DN.

Men givet hur regeringen uttrycker sig nu om att göra vinst på skolan tycker jag att det är bra tajming att påminna om flera saker i hyckleriet kring vinster i skolan. 

För bara genom Lernia och genom Akademiska hus tog samma regeringen som kallar en notering av Academedia för människohandel, att det är stötande att tjäna pengar på utbildning och att varje krona i skatt i utbildning ska gå tillbaka till elever,  2015 först 1,3 miljarder och sedan ytterligare 6,5 miljarder. I utdelning. 

Totalt försvann alltså 7,8 miljarder skattekronor för utbildning genom de privata företag staten äger och gärna tar just från utbildning, elever och lärare. 

 

Men det räcker inte med utdelningen och den löjligt höga vinstmarginalen. Akademiska Hus, det vill säga staten, betalar sin VD högst av alla statliga bolag.

Hela 2,9 miljoner i årslön. 

 

Det är verkligen beklämmande hur lågt man kan sjunka i retorik såväl som den eviga jakten på framgångsrika företagare utan att skämmas. 

Det är och förblir kvalitet som  spelar roll i allt från vård och skola till fastigheter. Men just att regeringen inte har några som helst problem med att Akademiska Hus först, i den monopolsituation de har, ökar sina hyresintäkter totalt med 30 % och låter skolorna betala miljarder för mycket i hyra är onekligen intressant.

Ja, jag kan skriva för mycket. För att marknaden för univeristetslokaler är inte en fungerande marknad utan just monopol. Som staten äger. Enda skälet till varför staten ska både ha ett privat bolag inom den branschen och dessutom monopol är att hyrorna ska hållas hyfsat låga. Annars kan man lika gärna sälja och låta marknaden, som gör sådant bäst, styra hela branschen. 

Många privata friskoleföretag tar liten eller noll kronor i utdelning och har låga vinstmarginaler.

Ändå får de kopiöst med skit. Akademiska hus har 75 % i vinstmarginal och otroligt bra soliditet. Och ger staten över 1 miljard i utdelning, Varje år. 

Förutom när det är sossar som styr.

Då agerar de pengakran och nästan 8 miljarder försvinner in i det stora svarta hålet. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!