Skolfiaskot

Nu när Stefan Löfven jämför börsnotering med människohandel och Ardalan Shekarabi och kollegan Aida Hadzialic är ute och vevar mot privata utbildningsföretag känns det läge att påminna väljarna om deras eget partis äventyr. 

Det finns nämligen betydligt mer skit i den lådan än Lernia, som jag skrev om på SVT Opinion i veckan. 

Socialdemokraterna och LO är i mångt och mycket samma organisation. Partiet grundades av LO och LO finansierar stora delar av S. De flyttar folk fram och tillbaka mellan sig. ABF – Arbetarnas Bildningsförbund – är LO och SAP:s studieförbund. Allt är del av samma rörelse. Så det som ABF och LO gör har alltså sossarna i allra högsta grad del av. 

Det finns mycket kul att hitta i olika episkt dåliga försök att bedriva privata utbildningsverksamheter här. 

För det är just så – det är inte att göra vinst som är problemet. Det är förluster. Framför allt när notan skickas till landets skattebetalare, vilket arbetarrörelsen har en dålig ovana att regelmässigt göra just vad gäller olika utbildningsaktiebolag. 

Vi kan börja med e-learningfiaskot Att Veta AB, som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson rattade. Hela vägen till 200 miljoner kronor i förlust. 

År 2000 skickades det ut ett pressmeddelandet att den då 36-åriga Ylva Johansson skulle bli VD. Ett utbildningsföretag för vårdpersonal, var idén. Via internet. 

 

Fem år senare var utbildningsäventyret över, och notan på hela 200 miljoner kronor skickades direkt till skattebetalarna. För det var Sveriges Kommuner Landsting (SKL) som fick skriva av dem, under många år framöver efter 2005. Statliga Lernia var också inblandade. 

 

Samtidigt som Ylva Johansson lekte företagare med 200 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar fifflade Ardalan Shekarabi med andra delar av pengarna. För vår civilminister var 2004 ordförande för SSU, då skandalen att han använt hemliga pengar till sin kampanj. Pengar från en integrationsfond. 

 

Det fanns även omfattande medlemsfusk, med kraftigt överdrivna medlemssiffror, vilket hade gett SSU mycket högre bidrag från Ungdomsstyrelsen än de hade rätt till.  De hade inte 19 000 medlemmar som de uppgav. Utom 1 900 betalande medlemmar. Resten var fusk. 

Apropå konkurser kanske några av er tänker på JB-koncernen, som gick i konkurs 2013?

Vad har det med LO att göra då? Jo, det var LO som investerat i bolaget, och var drivande via Folksam att just försätta det i konkurs. Folksam Fondförsäkringsaktiebolag ägs av LO och dess medlemsförbund, och Folksam Liv. 

 

Folksam investerade i den danska banken FIH, som i sin tur ägde bland annat JB-koncernen. Ett avancerat riskkapitalupplägg, som alltså LO var en del av. Banken var nämligen storägare i riskkapitalbolaget Axcells fond Axcell III som i sin tur köpt JB av grundarna. Och det var sedermera också banken som drev på att JB skulle försättas i konkurs. 

 

2013 var för övrigt inte alls något bra år för utbildningsäventyren i arbetarrörelsen.

Förutom konkursen i JB som LO indirekt drev på, gick nämligen ABF Storstockholms utbildningsbolag Verab AB i konkurs det året. 

Verab bedriv utbildning inom bygg och måleri.

 

Sedan blev ABF Nordöstra Stor-Stockholm även föremål för en utredning om misstänkt ekobrott. 

 

Med sig i konkursen drog man även frikolan naturbruksgymnasiet Sävbyholm. 

 

Skolan var 100 år gammal och hade 200 elever, som arbetarrörelsen alltså satte på backen för att de inte klarar av att driva skolföretag. Notan skickades i vanlig ordning till skattebetalarna. 

 

Folkhögskolorna Brunnsvik, Väddö och Södertörn var också illa ute, bland annat stod Brunnsvik med förslust på 3,4 miljoner och akuta betalningssvårigheter. 

 

Brunnsvik får årligen statsbidrag av Folkbildningsrådet, i år blev det 13,7 miljoner kronor av skattepengarna. 

 

2014 satte sig ABF Nordöstra Storstockholm också i konkurs. 

 

Även den konkursen betalades av skattebetalarna, för ABF lever också på skattebidrag. 

Enligt deras årsredovisning 2014 fick de 465 miljoner kronor det året. Allt från skatt du och jag jobbat ihop. Lite av det brände alltså ABF Nordöstra Storstockholm i och med sin konkurs, och dessuom fick fodringsägarna betala. 

 

Under Not 11 i samma årsredovisning kan man också hitta att ABF centralt har en fodran pån just Brunnsvik på 7,3 miljoner kronor.

Så utbildningsäventyret med våra pengar fortsätter alltså på Brunnsvik. 

 

Efter de ekonomiska problemen flyttade Brunnsvik till fina adresser till Gamla stan. 

 

Det är nämligen inte vinst man ska vara rätt för. Det betyder att man är duktig på sitt jobb, på att driva företag. Framför allt inom skolverksamhet, där alla kommunala skolor och friskolor får exakt samma summa per elev att röra sig med. Om man då är bättre på logistik, inköp, organiserar sin personal bättre, centraliserar IT och HR exvis, så kan man både få samma pengar som kommunala skolor och samtidigt göra ett överskott, som i sin tur bland annat kan gå till investeringar i skolan. 

Det är förluster vi ska vara rädda för. Och avsky. 

Här uppvisar Socialdemokraterna och deras kompisar en synnerligen väl utvecklad talang att leka bort skattebetalarnas pengar i olika utbildningsverksamheter som alla går omkull och bränner stora hål i skattebetalarnas icke oändliga tillgångar. Pengar som du, jag och alla andra som betalar skatt betalat in och alltså får betala. 

Varje år gör mängder med kommunala skolor underskott, där notan skickas till skattebetalarna. 

Ändå har vi en regeringen som inte bryr sig alls om det, förmodligen för att de tycker att det är okej att leka med våra pengar. 

Istället är det framgång man ska jaga. I jakten på ”orättvisa skillnader” bryr sig en sann socialist inte om att lyfta det dåliga utan skjuta ner det bra. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!