LO-certifierat kaffe

Jag skrev redan 2014 om Fairtrade men i veckan läste jag att vänstermajoriteten i Stockholm stad nu gjort Stockholm till en Fairt Trade City. 

Det är redan 72 kommuner som gått på den här ”diplomeringen”:
 

Piteå, Lund, Örebro, Gnosjö, Borås, Kalmar, Ludvika, Hallsberg, Linköping, Jönköping, Nässjö, Trollhättan, Södertälje, Kumla, Forshaga, Sigtuna, Botkyrka, Ängelholm. Söderköping, Hammarö, Mark, Härryda, Boxholm, Landskrona, Malmö, Gotland, Tranås, Västerås, Emmaboda, Kil, Eda, Askersund, Eskilstuna, Kristinehamn, Fagersta, Härnösand, Sundbyberg, Ljungby, Umeå, Ystad, Trelleborg, Hörby, Skurup, Norrköping, Karlstad, Haparanda, Strömstad, Lidköping, Lomma, Öckerö, Österstund, Allingsås, Göteborg, Helsingborg, Lerum, Luleå, Munkfors, Säffle, Töreboda, Uddevalla, Vänersborg, Växjö, Kristianstad, Uppsala, Mjölby, Vara, Vetlanda, Ale, Ronneby, Avesta, Sunne, Värnamo, Borlänge.
 

När man läser detta som stockholmare ska det kännas härligt i magen av att bli nämnd i samma mening som stora städer som London, är tanken. Ännu härligare känns det säkert om man bor i Mark eller Töreboda kan jag tänka mig. 

Jag kommer lite längre ner gå igenom exakt vad som krävs för att bli ”city”, först går jag igenom vad det här egentligen är. 

Fairtrade har nämligen samma image som Miljöpartiet hade, innan glorian halkade ner. 

Fairtrade vill gott.

Att fattigare bönder i tredje världen blir mindre fattiga etc genom att du som proppmätt vit medelklass med dåligt världssamvete men utan intentioner att göra något jobbigt och uppoffrande lätt bara kan betala lite mer för den runda symbolen på kaffet och bananerna och vips, är samvetet rent igen. Lätt som en plätt.

Det är bara det att Fairtrade inte alls är altruistiska godhetsapostlar som bara vill göra jorden bättre.

De är professionella opinionsbildare från LO allihop.

Och de jobbar för det LO alltid jobbat för – deras version av vad bra arbetsvillkor är. De ägs av LO, får pengar av LO, styrs av folk från LO och eftersom LO och S är två grenar på samma träd, sitter har de sina bundsförvanter i regeringen.

Faitrade är en inofficiell del av arbetarrörelsen och opinionsbildar för LO. 

Som jag tidigare skrivit om består Fairtrade av två delar: ett aktiebolag och en förening. Det är föreningen som jobbar med opinionsbildningen och alltså de man ofta menar när man pratar om Fairtrade Sverige, bland annat var det där Alice Bah Kuhnke var generalsekreterare när det hette Rättvisemärkt. 

Så här ser nämligen den aktuella styrelsen för föreningen Fairtrade Sverige ut idag:

 

Tobias Baudin är som ni vet vice ordförande för LO och kandiderar som ordförande för Kommunal nu när Anneli Nordström tvingades avgå efter skandalerna i vintras. 

Ordförande för föreningen är Per Grankvist, som är föreläsare om bland annat engagemang och anlitas flitigt av arbetarrörelsen. Han har bland annat medverkat i en antologi om folkrörelsen av sossetankesmedjan Tiden. 

Anna Nilsson är ledamot av fackförbundet Visions förbundsstyrelse, där Annika Strandhäll var ordförande innan hon blev minister. 

Kent Johansson är enda undantaget här. Han är centerpartist och satt för C i Europaparlamentet innan Fredrick Federley kryssade sig förbi honom i valet 2014. 

Katarina Andersson är insamlingschef för biståndsorganisationen We Effect, som är KF:s egen organisation. En del av gamla arbetarrörelsen alltså. 

Per Söderberg arbetar med internationell arbete i Svenska Kyrkan, som också äger Fairtrade ihop med LO. 

Minna Hellman är pressekreterare på Konsumentföreningen Stockholm, som är huvudägare av Coop. Ytterligare en del av arbetarrörelsen alltså. 

Eva-Maria Munck arbetar på Kyrka för Fairtrade, en del av Svenska Kyrkan. 

Bertil Högberg är bland annat föreläsare på Röda Korsets folkhögskola, om Fairtrade. 

Som ni ser tar Fairtrade inga risker alls att de ska ha någon i styrelsen som inte tycker exakt som LO och socialdemokraterna, förutom Kent som får ses som någon typ av borgerlig alibi vilket ändå hedrar dem på något sätt kan jag tycka. 

När man ser valberedningens sammansättning 2013 och 2014 klarnar allt ännu mer: LO och Svenska kyrkan (ägarna), Konsumentföreningen Stockholm och Ulrika Knutsson, som arbetar på Åsa folkhögskola. Den folkhögskolan kommer liksom Röda Korset att dyka upp igen i dessa sammanhang.

Marie Linder, tidigare LO och numera förbundsordförande för Hyresgästföreningen, satt i valberedningen 2014 (enligt verksamhetsberättelsen) och titta där, dök ännu en gammal del av arbetarrörelsen upp. 
 

Det är ingen slump att två folkhögskolor finns representerade här och jag ska strax förklara varför. 

 Röda Korsets Folkhögskola i Skärholmen fick 2016 bidrag från statliga Folkbildningsrådet på nästan 9 miljoner kronor. De får bidrag varje år.

 

En del av detta statsbidrag har Fairtrade lyckats få indirekt, för Röda korsets folkhögkola har en distanskurs i just Fairtrade.

Snyggt opinionsarbete måste jag säga. Det är som om Motormännens Riksförbund skulle fått en egen kurs någonstans i vikten av att köra och äga minst en bil. 

Studier på folkhögskolor är studiemedelsberättigade, så skattebetalarna får till viss del även betala för studenterna på Fairtrade-kursen, inte bara för själva kursen. En kurs man kan tycka Fairtrade själva borde ordna. 

 

Kursen genomförs dock officiellt i samarbete med Nätverket Rättvis Handel, som också finansieras av fackföreningsrörelsen.

 

Nätverket Rättvis Handel är alltså någon typ av paraplyorganisation för fackföreningsrörelsens och kyrkans olika initiativ, bland annat. Ihop med andra vänsterorganisationer. 

Vilka är då medlemmar?

Givetvis Fairtrade. En annan medlem är Fair Action, som tidigare hette Fair Trade Center och de lever också på bidrag från bland annat LO, via LO-TCO biståndsnämnd. 

 

Andra organisationer man hittar i Nätverket Rättvis Handel är Afrikagrupperna, ABF, Sensus, Svenska Kyrkan, Röda Korsets Folkhögskola och Åsa Folkhögskola.

 

Åsa Folkhögskola råkar som av en händelse vara den andra folkhögskolan i landet som ger en fairtrade-kurs, och där jobbar Ulrika Knutsson, som sitter i Fairtrades valberedning. 

De får ännu mer bidrag från Folkbildningsrådet än Röda Korset. Hela 11,8 miljoner kronor, och en liten del av detta läggs alltså på gratis opinionsbildning för Fairtrade via en studiemedelsberättigad distanskurs, ledd av en av föreningen Fairtrades förtrogna.

Samma personer på alla stolar. Många i arbetarrörelsen är mycket praktiskt lagda på det sättet. 

 

Men det är inte bara studiemedelsberättigade vuxna på folkhögskola som Fairtrade lyckas indoktrinera med kurser. 

De har även skolmaterial. Som vänder sig till så små barn som på dagis. 

Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli, som det gamla ordspråket lyder. 

 

I materialet till 13 – 15 åringar hävdar Fairtrade i skolmaterialet att de är oberoende. Inte en rad om att de ägs av LO och Svenska Kyrkan. Varför inte vara ärlig med det?

 

Där får 13-åringarna möjlighet att till exempel svara på den här frågan, en version om storkapitalets ansvar för fattigdomen. 

 

Enligt föreningens verksamhetsberättelse för 2015 så har de sedan 2011 fått statliga bidrag av Konsumentverket, parallellt med pengar från Arvsfonden, för att kunna ta fram indoktrineringsmaterialet till 2-5 åringarna på dagis, och äldre barn i skolan. 

 

I årsredovisningen kan man också läsa att Sverige har den allra största tillväxten inom Fairtrade-märkt bland de etablerade marknaderna. 

 

Det är egentligen inte särskilt konstigt. För föreningen Fairtrade är mycket skickliga opinionsbildare. 

Och eftersom de sedan de bytte namn från med LO-klingande Rättvisemärkt till Fairtrade för att uppgå i den internationella organisationens varumärke seglar de också under någon typ av falsk flagg av oberoende, fast deras enda syfte är att opinionsbilda för LO.

Något Svenska Kyrkan som äger den andra hälften verkar tycka är okej eftersom Jesus tydligen var sosse, enligt uppgift från LO:s politiska gren Socialdemokraterna 

Föreningen Fairtrade har medlemmar. Som ni kan se domineras medlemslistan av arbetarrörelsen. 

ABF, Coop, SSR, Handels, Byggnads, Seko, Unga Örnar, PRO, Kommunal, Vision, We Effect, Konsumentföreningen Stockholm och Socialdemokrater för tro och solidaritet (Ulf Bjerelds organisation alltså), till exempel.

 

Jag har som sagt skrivit tidigare om Fairtrade och gjorde då bilden nedan för att illustrera deras smarta affärsupplägg. 

För de har en ideell förening som jobbar mot politiker och allmänhet med opinionsbildning, delvis finansierade av skattebidrag, för att öka efterfrågan på Fairtrade-produkter, som drivs av både efterfrågan på märkning från producenter och efterfrågan av produkter av konsument.

Sedan har de ett aktiebolag som kapitalierar på intäkterna den ideella föreningen bygger. Det är aktiebolaget som sedan säljer licenser till märkning. På detta sättet kan de ackumulera intäkterna och behålla dem samtidigt som de kan vigga pengar av skattebetalarna för att bedriva LO-opinionsbildning. 

 

Styrelsen för aktiebolaget Fairtrade AB, som tar samtliga intäkter som Fairtrade Sverige bygger upp genom sin skattefinansierade sälj- och opinionsbildningstrategi, består av LO:s fd ordförande Vanja Lundby Vedin, som suttit flera år.

I styrelsen sitter även LO-controllersn Erik Spernaes. Och Per Söderberg från Svenska Kyrkan, som även sitter i föreningen Fairtrades styrlse. 

VD:n för bolaget heter Morgan Zerne. 

 

Lundby Vedin är för övrigt intressant på flera sätt.

Hon var ju LO-ordförande men hennes fem styrelseengagemang är Trossamfundet Svenska Kyrkan, Svenska Kyrkans Förvaltnings AB och Svenska Kyrkans Utbildning AB, vid sidan om Berling Media och just Fairtrade AB. 

Detta bekräftar ännu mer än tidigare hur nära banden är mellan Svenska Kyrkan och arbetarrörelsen faktiskt. 

Jag ringde även och kollade hennes taxerade inkomst. Hon tjänar bra för att vara pensionerad LO-ordförande och styrelseproffs – 1 091 900 kronor drog hon in taxeringsåret 2014.

En månadsinkomst på 90 991 kronor per månad. Lika mycket som LO:s nuvarande ordförande tjänar alltså. 

 

Det går jättebra för bolaget Fairtrade.

De omsatte 22,2 miljoner kronor 2014 och gjorde 1,7 miljoner i vinst. De har hela 17 miljoner i totalt fritt eget kapital hittills.

Som ni kan se utgör licensintäkterna, det vill säga den summa som producenter av produkter från betala till Fairtrade AB för att få sätta på märket på sina produkter, majoriteten av intäkterna. 

De har också ökat sin omsättning rejält varje år. 

Mellan 2013 och 2014 ökade intäkterna med 22 %. Mellan 2012 och 2013 ökade de med 24 %. Sedan 2008 har Fairtrade AB lyckads öka omsättningen med ofattbara 120 %. 

De skulle kunna ha utsetts till Di-gasell nästan. 

 

Samtidigt lever alltså föreningen på bidrag. De drog in 8,3 miljoner 2014 men då fick de bara in 930 000 på medlemsavgifter. Under ”Gåvor” redovisas de 3 miljoner kronor de fått av aktiebolaget. Så trots att att aktiebolaget ger dem 3 miljoner gjorde aktiebolaget ändå nästan 2 miljoner kronor i vinst. 

2,3 miljoner fick de direkt från LO-TCO biståndsnämnd och nästan 1,3 miljoner kronor fick de av skattebetalarna.

 

Och inte undra på att det går bra, nu är Fairtrade-ägarnas politiska gren utgör regering och dessutom styr många kommuner  landet. Till exempel Stockholm. Ju fler städer som söker diplomering, desto mer ökar efterfrågan på produkter och licenser och desto mer intäkter itll Fairtrade AB.

Följande kriterier har Fairtrade för att en stad ska kunna ”diplomeras” till Faitrade City:

  • Kommunen lovar att upphandla Fairtrade-produkter i sina egna upphandlingar (driver efterfrågan på produkter och licenser = intäkter till Faritrade AB)
  • En ”styrgrupp” tillsätts, där Fairtrade ingår
  • -Kommunen förbinder sig att de privata företag som säljer saker i kommunen SKA erbjuda ett visst sortiment av Fairtrade-produkter (driver efterfrågan på produkter och licenser = intäkter till Faritrade AB)
  • Ett visst antal lokala arbetsplatser SKA servera Fairtrade-märkta produkter (driver efterfrågan på produkter och licenser = intäkter till Faritrade AB)
  • Styrgruppens uppdrag är att ”arbeta aktivt med lokalt informationsarbete om rättvis handel (gratis opinionsbildning för Faitradedriver efterfrågan på produkter och licenser = intäkter till Faritrade AB)

 

Med en kulturminister som varit generalsekreterare för Faitrade i en regering med socialdemokrater, vars fackliga gren ÄGER Fairtrade, samt sitter i styrelserna, är det naturliga att kräva att även hela landet Sverige ska ”rättvisemärkas” och bli världens första Fairtrade Nation. 

Lösa flyktingkris, bostadskris, skolkris och annat är nämligen trist. Ge frikort till gamla kompisar desto roligare. 

 

Det är ungefär de har tänkt att det ska fungera som jag tolkar det. 

 

Men Fairtrade har fler planer. Nu när vänsterregeringen satsat alla kort på offentlig upphandling, för att gynna sina kompisar i LO som måste få betalt för alla miljoner de skickat in i S, är inte de dummare än så än att haka på. 

Så Fairtrade tog initiativ till projektet #ModUpp2020 för att få sossarna att inkludera krav på Fairtrade när reglerna för offentlig upphandling görs om och en myndighet skapas. 

När de nu ändå ska gå in och kräva kollektivavtal och annat kan de ju även kräva Fairtrade, är deras idé. Förstå hur mycket licensintäkterna skulle öka om detta skulle lyckas. Att alla kommuner och landsting och hela staten MÅSTE handla Fairtrade. 

 

Så de tog bland annat fram en rapport, tillsammans med bland annat Naturskyddsföreningen och TCO-bolaget TCO Development. Oväntat kommer rapporten fram till att de 600 miljarder kronor den offentliga marknaden beräknas omsätta utgör en mycket lukrativ marknad även för att kunna tvinga all offentlig upphandling att köpa LO-certifierade produkter. 

 

Och se där, vem som dyker upp i texten, under titeln ”miljöforskare”, om inte Naturskyddsföreningens före detta ordförande Mikael Karlsson, som även har mycket nära relationer med partiledningen för Miljöpartiet. Som råkar sitta i regeringen. 

 

Den 11 april skrev gruppen en debattartikel av rapporten i Dagens Samhälle. 

 

Bland de som undertecknade kraven på att Shekarabi och vänsterregeringen inkluderar LO-certifierade produkter i sin digra kravlista på offentlig upphandling finns generalsekreteraren för Fairtrade.

 

Rättvisemärkt är alltså LO. Men fungerar den där certifieringen av produkter som ska göra att fattiga bönder blir mindre fattiga då?

Såklart den inte gör.

Eftersom den sätter marknadsekonomiska spelregler ur spel. Och precis som allt sådant fungerar den inte. Till exempel att den avgift det kostar att vara Fairtrade-odlare äter upp det extra pris de kan få för produkten så att det blir ett nollsummespel. Eller att systemet premierar dåliga kaffebönor eftersom de får priset för Fairtrade oavsett kvalitet och dumpar därmed de sämsta bönorna i Fairtrade-kaffet för att sälja de bättre bönorna på fria marknaden där priset är högre. 

Enligt en artikel i Huffington Post, som refererar till en studie som gjorts på Harvard, finns det minst tio anledningar till varför Fairtrade är en kass idé. De har studerat Costa Rica och funnit att det finns inga förbättringar för odlarnas barns utbildning, inga postivia effekter för arbetarnas villkor och negativ effekt för icke utbildade kaffe-odlares barn, de med lägst utbildningsnivå bland vuxna. Det finns helt enkelt inget som visar att just Fairtrade-odlare skulle ha bättre liv och vilkor än de odlare som inte är det. 

Faktum är att det finns konsensun bland utvecklingsekonomer som indikerar att fairtrade-kaffe är ett av de MINST effektiva medlen för att reducera fattigdom i utvecklingsländer. 

Vi borde uppmuntra fattiga att producera mindre kaffe, inte mer. För så hålls priset uppe men genom Fairtrade sätter man som sagt marknadsmekanismer ur spel genom att de får en fast summa för bönorna, vilket gör att produktionen ökar och marknadspriset därmed faller. Mikrolån som uppmuntrar kaffeodlare att starta andra typer av företag är dessutom betydligt bättre väg om man vill lyfta folk ur fattigdom. 

 

Så Fairtrade har lyckats bli en gren av LO som gör samma sak som LO men inga konsumenter kopplar ihop dem.

Istället har de fått representera pur godhet som vill rädda världen. Kan man bli skickligare som politisk opinionsbildare för arbetarrörelsen? Well played säger jag. 

Trots att forskning gång på gång visar att Faritrade är ett värdelöst sätt att bota fattigdom på växer märkningen och LO tjänar mer och mer pengar för varje år. 

För de har dessutom lyckats bygga upp ett företag som omsätter 22 miljoner kronor och växer med över 20 % per år. Och bättre lär det bli

Dessutom jobbar de som arbetarrörelsen alltid gjort: genom politisk indoktrinering av förskolebarn och barn mellan 13 och 17 år, sanktionerat av pengar från statliga Konsumentverket.

Genom aktivt lobbyarbete mot regeringen via projektet #MotUpp2020 lobbar de nu för att få in krav på Fairtrade i offentlig upphandling, samt försöka få regeringen att ”diplomera” hela landet som Faritrade Nation.

Allt syftar till att bara på ett annat, dolt sätt, föra fram ägaren LO:s vanliga frågor. 

Där föreningen bedriver lobbyarbete och opinoinsbildning, och indoktrinerar barn, dopade på bidrag samtidgit som föreningen bygger på sitt fria egna kapital med miljontals kronor varje år. Vilket går rätt ner som buffert till ägarna LO och Svenska Kyrkan (vars bolag bland annat styrs av fd LO-ordföranden) att när som helst plocka ut. 

Det är bara att säga grattis till denna snillrika LO-certifieringsverksamhet. 

Med en regering som sitter i knät är det dubbelt grattis. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!