Utan upphandling i Botkyrka

Miljöpartiets tveksamma innehåll av islamism rullar vidare. 

De har lite att städa, minst sagt. 

Nyss avslöjade Ivar Arpi  via sin Facebook-sida att Ali Khalil, miljöpartist från Botkyrka gillar både Islamiska brödraskapet och deras chefsideolog Yusuf al-Quardawi på Facebook. 

 

Khalil svarade att han bara följer Muslimska Brödraskapet för att omvärldsbevaka. 
 

Men Khalil sitter som chef över internationella program på Islamic Relief. 

 

Islamic Relief har kopplingar till Muslimska Brödraskapet, vilket bland annat Ledarsidorna. se skrivit om tidigare. 

 

Islamic Relief är terrorstämplad av andra länder. Och har samröre med Hamas, dit de bland annat skänkt pengar. Bilderna är hämtade från en artikel på Nyheter24.

Ett av projekten IR via pengar från SIDA finansierat är praktikplatser på det Islamiska Universitetet i Gaza, vilket grundats av Hamas andlige ledare. Inte nog med det, hedersdoktor där är numera Muslimska Brödraskapets andlige ledare Yusuf al Qaradawi. 

Så personligen tror jag inte en sekund på Ali Khalils försvar att han bara följer dem för omvärldsbevakning. 

 

Islamic Relief var också inblandad i fallet där Ihab Hallak samlade in 870 000 kronor till Al-Qaida i Syrien via Stockholmsmoskén på Medborgarplatsen. Han hade varit aktiv i just Islamic Relief. 

 

I år slängde storbanken HSBC Islamic Relief i England som kunder på grund av risken för finansiering av terrorverksamhet. 

 

Islamic Relief får 75 miljoner kronor per år i bidrag av skattebetalarna. Men samlar in ynka
2 000 kronor i medlemsintäkter. 

 

Islamic Relief betalade ut 3 miljoner kronor i lön men fick även ett lönebidrag på 333 442 kronor från Arbetsförmedlingen för någon eller några av de anställda. Man kan undra vilka. 

Så Khalil är alltså anställd av Islamic Relief, för det står ingenstans att han skulle jobba ideellt där. 

 

Samtidigt har Khalil en mängd förtroendeuppdrag för Miljöpartiet i Botkyrka.

Han är vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, sitter i arbetsmarknads- och näringslivsberedningen och i kommunfullmäktige. Han är även regionombud. 

 

Han är också ordförande för fotbollsklubben Konyaspor i Botkryka. 

 

Men Ali Khalil är en flitig man. För trots att han är anställd på Islamic Relief och har en mängd förtroendeuppdrag för Miljöpartiet driver han även en eget företag – Miljonbemanning AB. 

I styrelsen sitter en annan miljöpartist från Botkyrka – Shafik Mukalazi Muwanga. Han sitter bland annat i Tekniska nämnden i Botkyrka. 

 

Från början hette Miljonbemanning SSA Group. De skrev affärsplanen på en Big Mac-kartong enligt en intervju i DN i januari 2016. Första kunden var…… Botkyrka kommun. Finansierat av SIDA-pengar, precis som bland annat Islamic Relief. 

Gissningsvis hade Ali Khalil fått kunskap via arbetet där hur man söker bidrag. 

 

I somras kunde man läsa på Miljonbemannings hemsida att CV-labbet fortsätter, det projekt de fick någon gång efter det första SIDA-projektet. 

 

Från och med 1 juli 2015 fick också Miljonbemanning kontrakt med Arbetsförmedlingen att kunna välja dem som arbetssökande och berättigad till tjästen Stöd och Matchning. Fler intäkter via skattepengar alltså. 

 

Och som av en händelse börjar Miljonbemanning att sponsra Konyaspor, den fotbollsklubb som ägen Ali Khalil är ordförande för. Detta nämner de inte utan kallar det kort och gott för ”CSR-arbete”. Nu tycker jag i och för sig att företagare för sponsra vad de vill men det är ändå intressant att kalla att sponsra ägarens eget lag för CSR.

 

Den 1 januari 2015 undertecknade Botkyrka kommun en Direktupphandlingsrapport för 80 000 kronor. Med just SSA Group, Khalils företag. De hävdade ”synnerliga skäl” , vilket var ”lokalt företag som är det enda i sitt slag”. Det var den CV-matchning som alltså inleddes i januari och fick fortsättning enligt nyheten från juli 2015. 

 

I februari skickade Miljonbemanning en till offert till Botkyrka kommun. Den undertecknades av Saleh Karrani, som äger Miljonbemanning tillsammans med Ali Khalil. 

Som jag nämnde är alltså Ali Khalil miljöpartist och sitter i Arbets- och vuxenutbildningsnämnden samt Arbetsmarknads- samt Näringslivsberedningen. 

Även kompanjonen Saleh Karrani är miljöpartist och sitter som ersättare i samma nämnd

 

Karrahni är också aktiv i fotbollsklubben Konyaspor.

Samtidigt som de gör detta säljer de sedan minst ett år tillbaka arbetsmarknadstjänster till just Botkyrka. Ingen av dem har mig veterligen anmält jäv. 

Den sista offerten gällde 100 000 kr inkl moms. Eftersom de hela 2015 drev samma projekt i Botkyrka borde den summan ligga på minst 100 000 kronor för det helåret. Som gissningsvis direktupphandlats med undantaget ”särskilda skäl”, precis som de gjorde 2016. 

 

Detta tycker jag är rätt anmärkningsvärt faktiskt. Att samma person som sitter i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden får sälja till kommunen utan upphandling. 

Detta är sådant korruptionsenheter brukar intressera sig för. 

Men Botkyrka har en historia av misskötsel. 2015 fick inte dåvarande kommunalrådet Dan Gahnström, Miljöpartiet, ansvarsfrihet av revisorerna vad gäller Tekniska Nämnden. 

 

Gahnström sa nyligen upp sig från jobbet som kommunalråd för att börja jobba på regeringskansliet för Miljöpartiet men den 2 maj meddelade statssekreterare Per Ängquist att erbjudandet dragits tillbaka. 

 

I slutet av april avslöjade DN att det tillträdande miljöpartistiska kommunalrådet Fredrik Olsson skrivit sig hemma hos Esabelle Dingizian och hennes make Dan Gahnström för att kunna väljas, för att man måste bo i kommunen för det. Enligt en bandupptagning argumenterade hon för att Olsson skulle väljas istället för två kandidater som redan bodde i Botkyrka. Olsson var vid tillfället makens närmaste medarbetare, som politisk sekreterare för kommunalrådet Gahnström. Klassisk svågerpolitik alltså. 

Gahnström uppgav att Olsson ”bodde i deras garage”. DN såg honom pendla från bostadsrätten i Fredhäll. 

Tre dagar senare drogs jobberbjudandet på regeringskansliet in. 

.

Det finns fler intressanta Miljöpartister i Botkyrka. Till exempel Shakhlo Altieva som är personen bakom förslaget om separata badtider för kvinnor i Botkyrka. 

 

Vad gäller Khalils bolag så går det bra. 

Omsättningen ökade otroligt mycket mellan 2015 och 2014. De anställda 18 personer. Enligt årsredovisningen fick de kontrakt med Mathem, vilket garanterat ökat omsättningen. Jag gillar alltid duktiga entreprenörer. 

Men det hjälper såklart till att sälja till sig själv. 

 

Nu väntar jag på att få veta exakt hur mycket Botkyrka kommun egentligen anlitar Miljonbemanning. 

Under tiden kan vi alla fundera på exakt hur väl Miljöpartiet i Botkyrka fungerar egentligen, och hur rimligt partiet som sådant är. 

De har ett kommunalråd som hanterat skattebetalarnas pengar så illa i tekniska nämnden att han inte beviljas ansvarsfrihet. Det nya kommunalrådet fuskar med bostad och skriver sig i det före detta kommunalrådets garaget trots att han bor i bostadsrätt i Fredhäll. En person som sitter i Arbetsmarknadsnämnden säljer uppdrag inom arbetsmarknad till Botkyrka kommun, och dessutom under undantag från direktupphandlingsreglerna av ”särskilda skäl”. 

En person som arbetar åt terrorstämplade Islamic Relief, som har kopplingar till Hamas och vars engelska organisation blivit utslängda från banken HSBC på grund av misstanke om terrorfinansiering. Samma person gillar Muslimska Brödraskapet och Qaradawi på Facebook men påstår  att detta bara är omvärldsbevakning. 

Jag tror Miljöpartiet har många års städjobb framför sig. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!