Mediekritik


Vi var många som fick tårar i ögonen om historierna om flickorna i Nepal som säljs till bordeller och blir sexslavar som media skrev om nyligen. 

Om organisationen Love Nepal som räddar dem. 

Jag gav själv pengar dit efter att ha läst artiklarna och varje tidning skrev om dem. Ett enormt genomslag. 

Expressen, Aftonbladet, Metro, SVT

Alla berättade om familjen Alfvén som såg flickorna i Indien och startade organisationen. 

Love Nepal hävdar att de är religiöst obunden. Det kanske stämmer. 

Men, och här kommer kritiken mot media:

– varför tyckte ingen av redaktionerna att det var relevant information att organisationen grundades ur en missions-verksamhet?

Som ni kan läsa i exemplen ovan finns inte en enda rad om det. 

Familjen Alfvén har varit med i Livets ord, Mikael Alfvén är någon form av pastor i pingströrelsen, eller åtminstone predikar och föreläser han och är numera engagerad i Hillsong Church i Stockholm, som en fristående kyrka ur pingströrelsen om jag förstått det rätt. 

Både Fokus och Elaine Eksvärd har skrivit om Hillsong. 

Missförstå mig inte, det är aboslut inget fel med detta. Love Nepal får gärna ha band till pingströrelsen för min del. 

Men som läsare hade jag uppskattat informationen i media.

Att organisationen föddes ur en missionsverksamhet och att det var därför Mikael Alfvén var i Indien. Till exempel. 

Att sedan organisationen hävdar att de är religiöst obunden är också okej, säger de att de är det så får man tro dem. Jag ringde och pratade med dem och alla som jobbar där kommer ur den kristna rörelsen men de intygade att man inte måste det för att jobba där. 

Min kritik är mot media. 

Varför gjordes ingen research här? Eller varför bedömdes den här informationen inte ha något journalistiskt värde?

Personligen vill jag veta bakgrunden till organisationer som jag funderar på att stötta. Nu gav jag dem pengar direkt.  Men jag hade velat veta att de tidigare missionerade, för att kunna ta ett informerat beslut. 

För jag tycker att det är relevant. 

2015 predikade Mikael Alfvén i just Livets Ord. 

2016 predikade han på Jesusfest som Citykyrkan i Älmhult ordnar. 

Om man bara googlar får man historien om hur Love Nepal bildades.

Alfvén var missionär med sin organisation Mission Good News. Artikeln kommer från en tidning i pingströrelsen. 

Faktum är att Love Nepals verksamhet först låg i Mission Good News. I deras material jag hittade online står tydligt att det var Jesus som räddade flickorna. Det var alltså från början också en missionsverksamhet.

Pappan som hade sålt sitt barn hade bett om och fått Jesus förlåtelse. 

Med andra ord, han hade fått frälsning. En lyckad mission. 

2011 skrev Världen idag om Mission Good News. Då var som ni kan se budskapet ett annat än det vi läst nyss om Love Nepal. Här är det Jesus i fokus. 

“När vi nu besökte henne predikade hon om Jesus kärlek”

Flickorna är hinduer men omvänds alltså till kristna av rörelsen. 

Men någon gång efter 2011 bytte alltså organisationen namn, varumärke och det kristna togs bort.

Trots att det är samma personer som driver den och de gör samma saker. 

Detta tycker jag är märkligt. 

Men alldeles oavsett om de inte längre missionerar och omvänder de räddade flickorna till kristendomen tycker jag alltså att media borde ställt någon fråga om detta när de skrev om Love Nepal. Någon borde tagit med bakgrunden. Någonstans. 

De som inte har lust att stödja en före detta (?) missionsverksamhet kanske nämligen velat ha den informationen innan de gav pengar. 

Med detta sagt vill jag säga att givetvis är Love Nepals räddande av sexslavar otroligt viktigt och jag ångrar inte att jag gav pengar. Det är inte främst mot dem kritiken gäller, även om jag alltid blir lite misstänksam när man inte själv är öppen heller. De har tydligen plötsligt slutat prata om Gud i media, kanske drog de slutsatsen att de skulle få mer pengar om de lät bli. 

Kritiken gäller media. 

Förtydligande: 

Personligen har jag väldigt svårt för företeelsen mission, från alla religioner. Folk får tro på vad de vill, praktisera vilken religion de vill men att aktivt gå ut och försöka omvända folk, i fallet med Love Nepal, mycket sårbara emotionellt och fysiskt skadade kvinnor tycker jag är väldigt tveksamt. Eller åtminstone, som de gjorde innan de bytte namn. 

Det är skillnad på att ha öppna aktiviteter där man låter alla få komma och upptäcka och knacka på hemma hos folk. 

17 kommentarer till Mediekritik

 1. Jag förstår faktiskt inte varför det spelar någon roll om det är kristet eller inte (själv är jag inte det). Om bara pengarna kommer fram och går till rätt saker.
  Dessa flickor behöver hjälp! Och någon behöver hjälpa dem!
  Denna organisationen lägger sin energi på att faktiskt GÖRA någonting för dem. En del lägger sin energi på att kritisera dem, vilket inte hjälper någon.

 2. Jag kan bara hålla med hade också velat ha den infon innan och nu är det väldigt tyst undrar hur mycket pengar dom fick in.

 3. Håller med dig, jag har också varit misstänksam men de gör ju gott som räddar barn från prostitution. Dock förfärligt att de missionerar!!!

 4. Jag har också blivit rörd av LoveNepals arbete, skänkte en liten slant, men beslöt mig för att undersöka lite närmare. Jag liksom du är stark motståndare till mission från vilken religion spm helst. Jag tillhör själv inget religiöst sällskap. Nu när jag läser kopplingen till Livets Ord, som jag avskyr, blir jag lite splittrad. Jag hoppas ändå att LoveNepal gör ett gott jobb. Framför allt så har dom ju lyft fram frågan. Det är viktigt att bekämpa denna fruktansvärda form av slaveri.

 5. Dom går under Svensk insamlingskontroll (90-konto). Jag har dock aldrig fått något svar från dem på mina frågor om hur stor del av insamlade medel som går till ändamålet. Det frågade jag dock före deras ansökan om 90-konto hade trätt i kraft. Dom gav heller ingen respons på mina frågor om hur jag kunde hjälpa till trots att jag skrev att jag var beredd att åka dit. Eftersom jag inte fick några svar så skänkte jag heller inga pengar.

 6. En av de första intervjuerna som jag såg i TV, såg jag att Jonatan bar ett kors. Tänkte att de kanske är en kristen organisation som ligger bakom. Kollade upp Mikael på nätet och läste om anknytningarna till Livets Ord- och pingströrelsen. Mailade till LoveNepal för att fråga om det är en kristen organisation som ligger bakom, men har aldrig fått något mailsvar.

 7. Det är helt klart relevant mediekritik. Själv skulle jag vara skeptisk till att skänka om en stor kristen organisation fanns med i bakgrunden. De har stora egna resurser och jag skulle inte lita på att pengarna används effektivt. En kritik som jag i och för sig har mot de flesta hjälporganisationer, att mycket pengar går till fel saker även om de har 90-konto.

 8. Hej.
  Blir så upprörd över detta. Vill hjälpa på något sätt. Jag jär mycket engatiserad men barn är god man för ensamkommade och har det att alla kan göra något.
  Skänker etn oerhörd stor eloge till er . Men hur kan jag hjälpa
  Tack .

 9. Hej.

  Ett återkommande tema i dina gräv är frågan varför journalister inte rapporterar människors olika relevanta kopplingar och hemvister, åtminstone religiöst och politiskt. Svaret är bedrägligt simpelt: majoriteten människor, i synnerhet journalister syntes det mig, resonerar i goda och onda (eller snälla och stygga om det föredras). Den som gör något gott är god, och den som arbetar för en ond grupp är ond. Mer nyanser än så kan dagens journalister (och kulturbidragsarbetare m fl) inte hantera.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 10. Hej Rebecca
  Förstår att du skänkte medel till en så fin organisation, även om du inte visste vad som fanns bakom.
  Får jag berätta om en liknande sak jag blev inblandad i i början av 90-talet.
  Jag var då chef hos ett större transportföretag och där ansvarig för utveckling av de nya marknaderna i forna Sovjetunionen. Jag hade då dessutom nyligen genomgått en privat separation och var lite “nere”.
  Jag blev då kontaktad av en organisation bestående av företrädare för Svenska Kyrkan, Missionsförbundet och Pingströrelsen, de hade köpt en långtradare och fyllt den med gåvor i form av mat,kläder mm från sina församlingsmedlemmar.
  Man ville hyra en chaufför för att köra bilen med gåvorna och sänka både bilen och gåvorna till en rysk församling.
  Jag uppfattade dem som mycket seriösa och när Sv Kyrkan (där jag då fortfarande var medlem ) var med så erbjöd jag mig på stående fot att själv ta en veckas semester och köra in bilen gratis.
  Men kan du tänka dig ? När jag kom fram låstes alla gåvor in i ett förråd och nyfiken som jag var lyckade jag få dem att erkänna att de med hjälp av en annan svensk vid namn Ulf Ekman skulle sälja varorna, de var ju tvungna att få in pengar för att bygga en ny kyrka !!
  När jag kom hem meddelade jag min kontaktperson vad som hänt men det blev bara “HyschHysch” församlingen skulle inget få veta, Efter det så adresserades gåvorna till en ny adress !!
  Så det är nog inte fel om media ägnar sig åt lite mer koll av inte bara muslimska trossamfund ???
  Mvh Kjell-Åke

 11. Hej Rebecca
  Jag är Kristdemokrat sitter i Nämden för vård&omsorg i Trosa Kom.
  Jag är också Kristen med i en församling i Vagnhärad. Så vet du vem som skriver till dig. Jag uppskattar allt som du skriver i din blogg. Även sånt som jag inte alltid håller med om. I vår församling förmedlar vi stora summor pengar som går till gatubarn i Lettland och Ryssland. Gör vi detta för att dom ska bli kristna i första hand ? Nej för att dom ska känna att några ger dom mat och kärlek, att nån bryr sig! Jag har själv varit i Lettland och sett med egna ögon nöden och bristen på kärlek till dessa barn. Som ateist förstår jag att du kan känna tveksamhet över att det är kristna som bedriver denna verksamhet. Men är det ett brott att man som kristen lyfter ut barn ur förnedring och ger dom ett bättre liv, när ingen annan bryr sig! Jag tänker inte att dom måste bli kristna, utan att dom måste bli hjälpta. Rebecca jag förstår att du känner dig lurad och tycker att Love Nepals kör med falsk marknadsföring där det inte står att det vilar på kristen grund, men ärligt? skulle du inte skänka några pengar om du visste detta? Väger inte dessa flickor tyngre än att du som ateist skänkt pengar till förmån för dessa flickor? Till sist så vill jag bjuda med dig till Riga så får du se vad verklig barnfattigdom är.
  Kenneth

 12. Usel research, eller att media medvetet hårdvinklar, framhåller och förtiger kända uppgifter, som läsaren själv borde fått möjlighet att analysera, är bekymmersamt.

 13. Har en släkting som bott i Indien sen 1978 hon massor av info om denna insamling och andra liknande. Hur dom fått 90 konto är konstigt då 95% går till administration resor i businessclass och dyra hotell.

 14. Livets ord finns ju över hela Sverige. Normal församling som tom samarbetar med andra kyrkor, tex svenska kyrkan.
  Försökte va lite hippa på sin tid. Men är numera som vilken pingstkyrka som helst. Nu när Livets Ord är tråkigt. Har man ju Hillsong tagit över som det nya coola. Samma tro som övriga svenska kyrkor. Men lite mer fart och sång för de som gillar det. Så kopplingen till Livets Ord är ju trams. Kunde lika gärna vart koppling till pingst eller gamla mission. Sak samma.

 15. Bra att du gräver och vill fram. MEN: Om de så trodde på tomten vore det värt o skänka pengar om flickorna verkligen blev hjälpta. Vi har varit ett ”kristet” land i 1000 år, vad är grejen. Sen måste man lägga alla kort på bordet självklart. I kristendomens DNA ligger själva principen att hjälpa nödställda. De första som kom fram till Aceh efter Tsunamin var inte SIDA eller FN, det var ett läkarteam från-
  Livets Ord(Finns artiklar från UNT om det). Var de där för att frälsa ngn, tror inte de hade tid. Kyrkor brukar agera mkt snabbare än staten.
  Love and Hopes svar. Rebecca; i en rättegång brukar man rimligtvis ”checka” båda sidor.:
  //loveandhope.org/vart-svar-pa-aftonbladets-artikel/
  Bytheway: Islamisk mission är ngt helt annat. Talesättet: ”Av frukten känner man trädet” är inte så tokigt. Man ser vad som kommer ut av resp religion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap