Follow the money

Hur många muslimska organisationer finns det egentligen? Hur finansieras de? Och vilka är mäktigast? Jag går igenom det jag hittills hittat.

Jag är som bekant alltid intresserad av att kolla hur svensk offentlighet strör skattepengar omkring sig. 

Jag har tidigare inte kollat på de muslimska föreningarna för att det rent krasst legat lite för långt bort från mitt intresseområde. Jag har haft fullt upp med att kolla på hur sossarna missbrukat sitt 60-åriga maktinnehav och gett sig själv en massa demokratiskt fattade förmåner. 

Men nu är detta högaktuellt. 

Som liberal tycker jag att det bara är att engagera sig i vilken förening man vill eller starta egna men jag har svårt att förstå varför så kallad ”ideell” verksamhet alltid ska innebära att vi andra som jobbar ska betala.

Varför kan folk inte syssla med sin hobby på fritiden utan kräva att vi betalar deras löner via olika bidrag? 

Även det muslimska samhället i Sverige har förstått hur lukrativt detta är. För vi är ett land som tyvärr formligen kastar pengar på olika ”ideella” initiativ, och har man en gång fått bidrag verkar det vara helt omöjligt att någonsin förlora det alldeles oavsett hur dålig eller orimlig du är. 

Att få koll på de muslimska organisationernas alla grenar har inte varit jättelätt och jag kan inte säga att jag jättebra koll på allt även om jag suttit med detta ett tag. 

Islam är ju som bekant en religion så jag började kolla på vilka som fåt stöd från Nämnden för statlig stöd till trossamfund (SST).

 

Totalt delade SST 2015 ut nästan 54 miljoner i bidrag till olika trossamfund 2015. Jag kan verkligen inte förstå varför jag ska tvingas betala för andra människors tro. Det borde de få finansiera själva. 

Via Islamiska Samarbetsrådet (ISR) fick de olika muslimska förbunden totalt  8 868 000 kronor 2015.

Årets siffror ligger inte ute men jag utgår från att de minst får samma i år. 2014 fick de en miljon mindre, 7 848 000 kronor tillsammans. 2013 fick 6 203 000 kronor. Samma summa fick de 2012 också. Bidraget har alltså ökat med 11 % mellan 2014 och 2015 och 26 % mellan 2014 och 2013. 

2007 fick de 4 880 000 kronor. Jämfört med det bidraget har bara bidragen till trossamfunden ökat med 82 % på bara 8 år. Hade de varit ett företag hade detta varit en mycket bra utveckling. Men nu lever de alltså på skatt från oss andra, som alla trossamfund. 

Då kanske ni tänker att vi haft stor invandring och därför har medlemmarna i de olika muslimska organisationerna ökat?

Fel.

Enligt SST själva har islamiska samfund exakt lika många medlemmar 2014 som de hade 2011. 

För många muslimer som kommit är inte medlemmar. De sköter sin religion privat. Man beräknar att det finns ca 450 000 personer i Sverige som har muslimsk bakgrund. Alltså är mindre än var fjärde med i ett samfund. Och det ökar inte.

Så varför ökar då bidragen? Mycket bra fråga som jag gärna skulle se någon svara på. 

 

Islamiska Samarbetsrådet (ISR) som anges som källa här har ingen egen hemsida. Istället skriver Sveriges Muslimska Råd om dem och att de har ”mycket gott samarbete”. Vilka som är med, vad de gör och framför allt, hur de finaniseras finns alltså inte en rad om på någon officiell hemsida. De vill helt enkelt inte berätta antar jag. 

Nu har vi betat av religions-delen. 

Men vilka muslimska organisationer finns det då?

En hel del, är svaret på den frågan. Muslimerna har länge varit väldigt bra på att organisera sig, trots att alltså inte ens 25 % av muslimerna i Sverige ens är med i ett samfund. Gissningsvis är de som är det samma personer som även engagerat sig i många av alla dessa organisationer. 

För de har också fattat att för varje förening man har desto mer birag får man. Våra officiella insititutioner ger nämligen glatt bidrag till föreningar som gör exakt samma sak som någon annan förening och har du väl börjat få bidrag får du det bara du lämnar in redovisningen de kräver och uppfyller formella krav. 

Det finns inte någon enhetlig lista att gå efter utan man får jobba via massa olika källor. 

En lista jag hittade var via SVT:s retriever som mätte hur ofta muslimska organisationer figurerat i media 2013. 

Här verkar i alla fall de flesta jag stött på finnas med.

Islamic Center, Islamiska förbundet, Islamic Relief, Sveriges Muslimska Råd, Sveriges Unga Muslimer, Svenska Muslimer för fred och rättvisa, Sveriges Imamråd, Islamiska sunnicentret, Islamiska informationsföreningen, Sverige muslimska förbund, Bosniakiska islamiska församlingar i Sverige, Svenska Islamiska Samfundet, Imam ali Islamic Center, Islamiska samarbetsrådet, Islamiska kulturcenterunionen i Sverige, Islamiska shiasamfunden i Sverige, Svenska islamiska församlingar, Svenska islamisk samling, Islamiska Rådet i Sverige, Islamiska kvinnoförbundet i Sverige, Ibn Rusdh studieförbund, New Moon kulturförening, Skandinaviska islamiska organisationen, Sidratul Muntaha, Aksaa islamutbildning, Sveriges muslimska akademi, Koranläsarnas förbund, Sveriges muslimska scouter, Stiftelsen islamiska skolor i Sverige, Muslimskt Politiskt forum, Svenska islamska akademin, Ahmadiyya muslimska samfundet, Islamiska kulturföreningen i Trollhättan.

 

På listan finns inte: Sveriges Muslimska studenter (Al-Khawarizmy, ingen hemsida finns), Sveriges muslimska akademiker, Muslimska mänskliga rättighetskommittén och Charta 2008.

Muslimska mänskliga rättighetskommittén bildades 2007 och sysslar i princip uteslutande med islamofobi. Den mest aktiva debattören är Fatima Doudbakil, gift med Kitimwba Sabuni från Afrosvenskarnas Riksförbund. Dessa har även engagerats till den kritiserade raskartläggningen i Botkyrka kommun nyligen. 

Till detta får man sedan lägga till alla andra föreningar som mer eller mindre också är muslimska organisationer i Sverige, som Grå vargarna, Milli Görus och annat som blivit aktuellt på senare tiden. 

Förutom gudspengar finns det studiepengar att hämta hem hos skattebetalarna. Via Folkbildningsrådet.

I deras årsredovisning kan man läsa att det muslimska studieförbundet Ibn Rushd studieförbund fick 17 360 000 kronor förra året. 

 

Dessutom delade Folkbildningsrådet ut 200 000 kronor i extra bidrag för digitalisering, varför nu inte det mycket generösa andra stöden inte kan täcka det

Ibn Rushd startades 2008 på inititativ av Islamiska Förbundet (IFIS) och de är huvudman fortfarande. Det var då de fick egna statsbidrag, tidigare hade de samarbetat med Sensus. 

 

IFIS är alltså nära knutet till Ibn Rushd.

Ibn Rushd:s intäkter stannar inte vid 17 miljoner från Folkbildningsrådet. De fick ytterligare nästan 8 miljoner i andra bidrag, tjänar över en miljon på hyresintäkter och Övriga intäkter var 5,3 miljoner. 

Totalt hade de 31,6 miljoner kr i intäkter 2014, en ökning med 20 % på ett år.

 

Att Ibn Rushd plötsligt fått så många fler medlemmar var något Botkyrka kommun reagerade på, som också är bidragsgivare. Verksamheten blev mellan 2013 och 2014 nämligen 37 gånger större plötsligt och var 2014 större än ABF. 

 

Ibn Rushd har i sin tur en massa medlemmar:

Sveriges Muslimska råd (SMR), Förenade Islamiska föreningar i Sverige (FIFS), Islamiska shiasamfundet i Sverige (ISS), Sveriges Muslimska Förbund (SMF), Sveriges Unga Muslimer (SUM) Eritreanska kulturforum, Koranläsarnas Riksförbund, Sveriges Muslimska Scoutkårer och Islamiska Förbundet. 

På ISS, Eritranska kulturforum och Koranläsarnas Riksdförund går det att hitta exakt noll information då de antingen inte har hemsidor eller de inte inte fungerar. Samma gäller FIFS.

Jag blir alltid misstänksam när man inte är transparent. Varför har föreningarna inga hemsidor?

 

Ibn Rushd sysslar inte bara med utbildning. De äger dessutom en gård i Sörmland tillsammans med Islamiska Förbundet där de bedriver konferensanläggning. 

 

Bolaget bildades 2014 så ingen årsredovisning finns ännu men kollar man på de uppgifter som finns kan man se att i styrelsen för bolaget Granhedsgården AB hittar vi Omar Mustafa. 

 

Omar Mustafa dyker även upp i Ibn Rushd:s årsredovisning, som rektor. 

 

Men det finns som sagt mer att fiska i skattesjön och f d Ungdomsstyrelsen (MUCFS) delar också ut pengar som om det inte fanns någon morgondag. Så givetvis har många av de mest framträdande organisationerna även bidrag härifrån. 

Ibn Rushd fick till exempel 570 000 kr år 2011, 911 560 kr 2012, 720 000 kr 2013 och 350 000 kro 2014.

Totalt 2,5 miljoner kronor i ytterligare skattebidrag på fyra år. 

 

Svenska Muslimer för Fred och rättvisa har varit mycket flitiga. 

2011: 1 137 000 kr
2012: 1 175 000 kr
2013: 775 000 kr
2014: 1 923 000 kr
2015: 2 372 000 kr

Mehmet Kaplan grundade föreningen ihop med bland andra Yasri Khan 2008.

Hans partikamrat Alice Bah Kuhnke var tidigare chef för MUCFS och ansvarar som kulturminister för regleringsbrev och statsbidrag till myndigheten. Sedan Miljöpartiet hamnade i regeringsställning har MUCFS plötsligt beviljat dem 148 % mer i bidrag 2014 och 200 % mer i bidrag 2015 än de hade 2013. 

 

Svenska Muslimer för Fred och Rättvisas ordförande heter Osman Adem. 

Han bland annat yttrat sig negativt om att regeringen inkluderat islamistiska extremister i sin handlingsplan mot terror. 

 

Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa anger själva att de har 1500 medlemmar via 10 lokalföreningar, vilket låter jättemycket givet att till exempel Grön Ungdom 2015 hade 1913 medlemmar och Ung Vänster 1689 st. 

Föreningen bildades ur ett 3-årigt fredsprojekt Ibn Rushd hade 2006. 

2015 fick även Sveriges Förenade Muslimer bidrag, på 300 000 kronor. 

 

Sveriges Unga Muslimer får också bidrag av MUCFS. 

2011: 2 143 000 kr
2012: 503 293 kr
2013: 1 409 000 kr
2014: 0 kr
2015: 1 821 000 kr

 

SUM består också av en massa föreningar: Akalla Islamska Ungdoms- och Kulturförening, Al -Menahil kulturförening, Arabiska och Svenska under ett tak (ASUT), Botkyrka Islamiska ungdoms- och kulturförening, Eskilstunas Unga Muslimer (ESUM), Falköpings Unga Muslimer, Gävle Islamiska ungdomsföreningen, Göteborgs unga muslimer, Hanuun Unga förening, Islamiska Informationsföreningen Ungdom (IIF), Islamiska ungdomsföreningen i Bergsjön, Islamiska ungdomsföreningen i Borlänge, Islamiska ungdomsföreningen i Skärholmen, Islams vänner, Järva Unga Muslimer (JUM Kista), Katrineholms unga muslimer, LInköpings Unga Muslimer (LUM), Malmö Unga Muslimer, Muslims in Medical Institute, Muslimska Studenter, Mångkulturella ungdoms center, Noor Ungdoms och kvinnoförening, Norrköpings Unga Muslimer, Nyköpings Unga Muslimer, Nätverket för Ungdomars framtid (NUF), Stockholms Unga Muslimer, Sultan Förening, Swedish Mekteb, Södertörns muslimska studenter, Södra Stockholm unga muslimer, Unga muslimer i Mölndal, Unga Umit muslimer i Tensta, Ungdomars utbildningsförening, Ungdomiska modersmålsförening, Unga muslimeri Karlskrona, Vårby gård islamiska ungdoms- och kulturförening, Växsjö muslimska ungdomsförbund (VMUF), Young light, Örebros muslimska studenter.

De får en massa bidrag trots att SUM gång på gång bjuder in hatpredikanter, som bland annat Bawar Ismail skrivit om på ”Det goda samhället” och även Per Gudmundson på SvD var tidig om att rapportera om. 

 

En organisation som inte officiellt är del av det muslimska nätverket men inofficiellt är Forum för lika rättigheter, eller Byrån för lika rättigheter som de också verkar heta. 

 

De har också fått en hel del pengar

2012: 738 500 kr
2013: 853 000 kr
2014: 807 500 kr
2015: 718 750 kr
2016: 843 750 kr

Här har Mehmet Kaplan jobbat som verksamhetschef. 

 

De samarbetar enligt sin hemsida med fackförbund och myndigheter. Men de ”erbjuder” även föreläsningar, seminarier och utbildning inom diskriminering. Vilket jag förutsätter att de säljer. 

 

En debattartikeln byrån presenterar som sin egen på hemsidan har undertecknats av en rad frontfigurer inom den muslimska rörelsen, bland annat Yasri Khan och Omar Mustafa.

 

Byrån har nära kontakter med de olika muslimska organisationerna och arrangerar aktiviteter tillsammans med dem. 

Omar Mustafa är ett namn som dyker upp lite här och kvar, tillsammans med bland annat Mehmet Kaplan. Han är ordförande för Islamiska Förbundet (IFIS).

2013 skulle han bli invald i Socialdemokraternas partistyrelse men då granskades hans aktiviteter som ordförande i IFIS och det visade sig att han bjudit in både antisemiter och homofober som föreläsare. Omar Mustafa var sossarnas Yasri Khan  och Mehmet Kaplan kan man säga. 

Islamiska Förbundet är medlem i Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE). De är i sin tur knutna till Muslimska Brödraskapet, den ledande islamistiska organisationen i världen idag. 

I paraplyorganisationen sitter idag den fd moderata riksdagsledamoten Abdirizak Waberi som chef för PR. Han var också tidigare ordförande för just IFIS. 

Waberi var Moderaternas Yasri Khan. Han hamnade i blåsväder när han uttalade att våld var okej i äktenskap, att muslimska män inte hälsar på kvinnor i hand etc. 

Deras ungdomsförbund är Sveriges Unga Muslimer (SUM), där Mehmet Kaplan varit ordförande. Idag heter ordföranden Rashid Musa.

SUM är medlem i FEMYSO, som är en paraplyorganisation för unga muslimers organisationer i Europa. De är också knutna till Muslimska Brödraskapet. 

Nyligen valdes den tidigare ordföranden i SUM, Mohammed Fatha Atia till ordförande och i styrelsen sitter den nuvarande vice ordföranden i SUM, Khaoula Channoufi. Omar Mustafa har också suttit i styrelsen för just FEMYSO. 

 

En annan före detta ordförande i SUM är Mohammed Amin Kharakki. Han blev sedan ledamot i IFIS styrelse och talesperson för dem. 

Om vi ska återgå till aktuella Yasri Khan så grundande han som sagt Svenska Muslimers för Fred och Rättvisa ihop med bland andra Mehmet Kaplan och han är fortfarande aktiv där. Nuvarande ordförande heter Osman Adem. 

Khan sitter i styrelsen i två bolag idag, Johai AB och Deviq. I styrelsen för Johai AB sitter även Osman Adem. 

 

Johai bedriver skolverksamhet och förskoleverksamhet. De äger friskolan Gryningeskolan i Botkyrka och deras rektor har ett bekant namn, nämligen Osman Adem. 

 

De omsatte 14 miljoner förra året men gjorde förlust och det har inte gått något vidare värst bra för bolaget något år faktiskt. 

 

De har också sedan 2009 haft problem med Skolinspektionen, som haft synpunkter på brister i undervisningen. 2013 kvarstod problemen. 

Sammanfattningsvis kan man alltså konstatera att delar av den svenska muslimska rörelsen har täta kontakter med islamister.Mäktigast i den muslimska organisationskretsen verkar Ibn Rushd, IFIS, SUM, SMR och Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa vara.

Samma namn dyker upp hela tiden runt dessa organisationer och det finns en del centrala figurer där, bland annat Mehmet Kaplan, Yasri Khan, Osman Adem, Omar Mustafa, Rashid Musa och Waberi . Jag har garanterat förbisett flera. 

De muslimska organisationerna representerar inte alls en stor del av muslimerna i Sverige, max 25 % av muslimerna är ens med i ett samfund och ännu färre är engagerade.

Det är en liten hård kärna som står för det mesta och samma namn dyker upp på många ställen i kartläggningen. 

Det är också de mest extrema muslimerna som har mest makt och är organiserade. De som är mest radikala. 

Och för att de är duktiga på att organisera sig och har förståt att ju fler föreningar desto mer pengar och därmed både desto fler plattformar men också fler sätt att försörja sig själva genom skattebetalarna. Så slipper man jobba ihop till pengarna utan kan söka bidrag istället. 

Jag har räknat till 39 muslimska föreningar, plus de föreningar som är medlemmar i SUM, vilket är 38 stycken. Totalt alltså närmare 80 föreningar. 

Jag har inte ens kollat på vad föreningarna får av Allmänna Arvsfonden, av Postkodlotteriet, Svenska Spel samt alla de framför allt stora kommunerna och deras föreningsbidrag. 

Bara från SST, Folkbildningsrådet och MUCFS fick de organisationer jag hittat online minst 40 miljoner kronor i bidrag.

En andel bara av deras totala bidragsintäkter, gissar jag. 

Men mycket få föreningar av alla de muslimska som finns har ens en hemsida.

Transparensen är obefintlig. Det går inte att kontrollera vilka som är engagerade, vad de gör etc. Och av de som har en hemsida är det bara Ibn Rushd som är transparenta nog att dela med sig av sin årsredovisning. 

Jag tycker, och det har jag sagt många gånger, att alla som tar emot bidrag från oss andra, vi skattebetalare, skulle avkrävas att:

1) ha en hemsida
 2) lägga ut sin årsredovisning online. Så att vi som betalar kan kontrollera vad de gjort med våra pengar. 

En del av bidraget borde MUCFS kräva att det läggs på en hemsida och att årsredovisningen läggs ut synligt och lätt för medborgarna att hitta för varje år föreningen tagit emot en enda krona i bidrag. 

Du får gärna vara med i olika föreningar, och starta själv. Och tro på påskharen, enhörningar eller något annat. Men betala själv. 

Varför ska jag betala för andra människors tro?

Jag är ateist. Tro är en privatsak och borde finansieras privat. Jag gör ingen skillnad alls mellan religioner. Oavsett om du är pinstvän, katolik eller muslim borde du finansiera din kyrka själv. Blanda inte in mig. 

Och vad gäller andra typer av organisationer förstår jag verkligen inte varför det har blivit en mänsklig rättighet att bli försörjd av andra. Det bidragsindustriella kompelexet är väl utbyggt, tyvärr. Och utnyttjas till max av en massa lycksökare som under ”ideell” flagg blir heltids och livtidsförsörjd av oss andra. 

När ska vi införa ett system där vi har ett maxtak på möjligt bidrag? Medfinansiering till allt och en tidsgräns för hur länge en förening kan förväntas bli försörjda av oss andra? Och när ska föreningar som fuskar, inte gör det de ska, bjuder in antidemokratiska hatpedikanter eller något annat bli av med bidraget för gott?

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!