Kaplan och hyresrätten

Det stormar kring bostadsminister Mehmet Kaplan. 

Men även om hans umgänge med högerextrema fascisterna Grå Vargarna är väldigt graverande är den främst anledningen till att kritisera Mehmet Kaplan att han är en helt värdelös bostadsminister. 

När tidningen Fastighetsvärlden gjorde en undersökning i branschen i november 2015 fick Kaplan sämst betyg av regeringen, och då är som vi vet konkurrensen om jumboplatsen ändå anmärkningsvärt hård. 

Han fick noll femmor, noll fyror och bara 6 treor. Men hela 27 stycken tvåor och 15 ettor. Han kom inte ens upp i ett medelbetyd över 2. 

 

Innan Kaplan blev minister har han inte uppvisat särskilt stort engagemang i bostadsfrågan, alls faktiskt. Inte om man tittar till motioner och debattartiklar. 

Men från början verkar det åtminstone funnits ett intresse för stadsbyggnad, för han började på Lantmäteriprogrammet på KTH 1992. 

Det kan man läsa på hans CV på regeringens hemsida.

Det intressanta är att han inte är klar.

Och att han inte är klar trots att han gick på KTH 6 år för en utbildning som tar 4 år att bli klar med. 

Det finns förutom kassa studieresultat en lucka på 2 år i hans CV efter studierna där han……inte gjorde någonting? Eller jobbade med något ministern inte har lust att skylta med? Gick på en skola han inte vill prata om? Jag blir i alla fall nyfiken. 

Rätt intressant ändå tycker jag, luckor i CV brukar som sagt alla potentiella arbetsgivare ställa följdfrågor om på till exempel en anställningsintervju. Men inte Stefan Löfven. 

 

Enda idén regeringen och Kaplan haft på två år är ett investeringsstöd till ”små och klimatsmarta hyresrätter”, som de tror ska ge 15 000 nya hyresrätter. Med betoning på tror. 

 

Problemet är att ingen som bygger bostäder tycker att investeringsstödet är någon bra idé. Nedan kan ni läsa ett av alla kritiska remissvar, detta från Byggherrarna. Det snedvrider marknaden, får marginell effekt och kommer skada mer än det gör nytta. 

 

Ett av problemen med stödet på 3,2 miljarder är nämligen att ett av kraven är att hyrorna inte höjs. Alls. På 15 år. 

Och nivån regeringen tycker är lämplig är 1 450 kronor per kvadratmeter och år i Stockholm. Vilket ger en hyra på 4 833 kr/mån för en 2:a på 40 kvadrat i Stockholms stad. Där snittkvadratmeterpriset är 80 000 kronor kvadraten. 

Att bygga hyresrätter och sedan inte för regeringen få höja hyran alls på 15 år förstår jag inte låter som någon bra deal som byggbolag. Så några 15 000 lägenheter lär det knappast bli, Kaplan kan ju inte tvinga företagen att söka stödet och bygga dessa ”små och klimatsmarta hyresrätter”. 

 

Kaplan engagemang för just hyresrätter går långt tillbaka.

Han bodde själv i hyresrätt länge. Ironiskt nog köpte han radhus, för att det inte gick att byta trean mot en fyra

I en intervju i Hyresgästföreningens tidning Hem och Hyra samma dag han utsågs till minister berättar han att han tycker att identitetspolitiken borde inkludera boendeform. Att man borde tänka på hur folk bor när man rekryterar, är ju lätt att tolka hans svar som. 

 

Hyresgästföreningen däremot, de vill bara bevaka intressena för de som redan bor. Och är medlem i Hyresgästföreningen. Några nya bostäder vill de aboslut inte medverka till. 

För kollar man på den rapport Fastighetsägarna i Stockholm nyligen släppte och som går igenom hur just Hyresgästföreningen lokalt agerat när det gäller överklaganden av nya byggen samt opinionsbildning i media mot nya bostäder hittar man ett otrevligt mönster: 

– inga bostäder där jag bor. 

9 428 bostäder har Hyresgästföreningen mellan 2005 och 2015 motsatt sig. 

 

Istället för att äta tårta med Hyresgästföreningen, som han gjorde i augusti 2015 då Hyresgästföreningen firade 100 år, och då han passade på att hylla hyresrätten, borde han prata med dem om det här med byggprotesterna. 

 

Men detta är symptomatiskt för bostadsminister Kaplans gärning hittills som bostadsminister. Ingen verkstad. Eller ens snack. 

När han inte äter middag med fascister är han som Alfons Åbergs kompis Molgan. Han är osynlig. 

Förutom det värdelösa investeringsstödet är det enda jag hört honom prata om, förutom de få gånger han yttrar sig och då mest får ut varmluft, är 50 000 bostäder. Att ”regeringen” nu bygger 50 000 bostäder. 

Regeringen bygger ingenting, de bygger inte ens broar mellan de två regeringspartierna, bildligt. Det är bostadsföreg som bygger bostäder. 

 

Och regeringen har inte ens möjliggjort för att 50 000 bostäder kan byggas. För de bostäder som byggs nu planerades när Alliansen styrde landet. Som ni kan se på diagrammet sköt alltså bostadsbyggandet fart ordentligt under deras tid vid makten, även om staplarna runt 2006 givetvis inte heller var deras förtjänst eftersom dessa bostäder planerades under regeringen Perssons styre. 

Diagrammet är från en artikel i DN den 4 april 2015.

Kaplan får 1,8 i betyg på en 5-gradig skala av branschen, som dessutom sågar den enda konkreta idén han fått ur sig sedan den 3 oktober 2014. För branschen gillar inte att marknaden dopas, visar det sig. Eller att bygga hyresrätter som man inte får röra hyran ens 5 kronor på under 15 år. 

Samtidigt ägnar han den lilla tid han syns i offentligheten ofta åt att lyfta fram hyresrätten. Han skulle till och med gärna se någon form av utökad identitetspolitik kring hur man bor, där hyresgäster alltså vore mest önskvärt. 

Trots att den förening som organiserar just hyresgäster, det vill säga Hyresgästföreningen, ägnar varje vaken minut åt att med alla medel som finns tillgängliga stoppa såväl nybyggen som renoveringar. 

Och så undrar vi varför det inte byggs mer i Sverige. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!