Ärthjärnor

Findus lägger ner i Bjuv och som alltid när socialister ska försöka ge sig in i debatter om företagande och ekonomi är det stor underhållning. 

Jag vet inte om de anstränger sig för att inte förstå eller om en socialisthjärna helt enkelt är oförmögen. 

Jag hade ett mycket uppskattat och delat inlägg för ett år sedan som jag döpte till ”Socialistmatte” och det känns som det snart är dags igen. 

Det ironiska i Findus-historien är tajmingen.

Att de lägger ner på grund av höga kostnader mitt i pågående avtalsrörelse där det bland annat handlar om att just göra ett av de dyraste länderna att producera saker i ännu dyrare. 

 

Genast ryckte samma debattörer ut som alla andra dagar om året roar sig med att skriva krönikor om giriga direktörer, feta plånböcker och hur mycket mer de anställda borde tjäna. 

Ingvar Persson på Aftonbladet ledare är en av dessa frontsoldater i inkompetensbrigaden gällande företagens villkor och företagsekonomi. 

”Sätt stopp för ärtdirektörerna”

Findus ägare Nomad Foods köpte bolaget för 7 miljarder för att lägga ner. Saken är biff. Igen dessa destruerande direktörer som drar världen runt bara för att förstöra, nu ska de förstöra Bjuv. De vaskar gärna 7 miljarder bara de får göra folk arbetslösa i Bjuv och förstöra för ännu ett land. 

Men eftersom Persson inte har någon kunskap om ekonomi kan man väl egentligen inte lasta honom för att han, när han för en gångs skull försöker förstå ämnet, fick ont i huvudet och nöjer sig med denna enkla slutsats, utan en enda rad av problematiserande. 

Det finns också en viktig skillnad här: flytta verksamhet är inte samma sak som att lägga ner, i aspekten att allt av värde flyttar. De betalade inte 7 miljarder för husen i Bjuv. 

 

Hade det bara handlar om en opinionsbildare på Aftonbladet, för man ska inte glömma att hela Aftonbladet Ledare delvis ägs av LO och deras syfte är att opinionsbilda för arbetarrörelsen och deras ideala världsbild, hade det väl varit mer okej. 

Men delar av landets obegåvade regering drar givetvis samma slutsatser. Ylva Johansson, som ju borde kunna det här med arbetsmarknad och företagande eftersom hon är arbetsmarknadsminister, drar samma slutsatser som Ingvar. Ihop med Jonas Sjöstedt, så klart.

Jag har en stark misstanke att en vänsterpartist faktiskt riskerar att avlida om de tänker en logisk tanke.&nbnbsp;

 

Slutsatsen är klar: Nomad Foods köpte Findus för att vaska.

7 miljarder men hey, rika direktörer sätter inget pris på underhållningsvärdet att få lägga ner företag. Det är deras livsluft. 

 

Stefan Löfven vill inte vara sämre och ”kräver besked” av ägarna.

 

Jag vet inte vilket annat svar Löfven tänkt sig eller hur Persson här uppe har tänkt sig att ”sätta stopp för ärtdirektörerna” ska gå till. Gissar att Nomad Foods säger:

”Tack för din fråga, Stefan. Som vi skrev i pressmeddelandet måste vi alltså flytta produktionen till Tyskland för att det är för dyrt i Sverige. Tack för att du kom.”

Och på Schibstedts Aftonbladet-kontor blir Ingvar Persson frustrerad för att de som köpt något faktiskt också får bestämma över det utan att Ingvar får vara med och bestämma. 

Men eftersom inte ens regeringen verkar vilja tänka längre än till Norra Bantorget tänkte jag göra det åt dem.

För just nu bråkar sossarnas kompisar i LO om att få högre löner än de av internationell konkurrens utsatta branscherna, vilket industrier som Findus är. Byggnads, Målarna och de andra facken i 6F lamslår just nu landet med strejk efter strejk för att de ska få ännu mer. 

LO vägrar konsekvent i avtalsrörelsen genom alla branscher att frysa ingångslönerna. Trots att vi redan har OECD:s högsta. De arbetare som är yngst och inte har någon erfarenhet tjänar alltså bland de högsta i hela OECD. 

Enligt Ekonomifakta skulle lägstalönerna vara 13 400 kronor och inte 18 900 kronor* per månad om vi hade Tysklands nivåer. 

Sammanräknat snitt av Medlingsinstitutets officiella siffror på ingångslöner.

Varför tar jag Tyskland som exempel?

För att det är dit Findus tillverkning flyttar

 

Vi har inga lagstadgade minimilöner eftersom vi har den svenska modellen men summorna är i euro och snittlönen som ingång i LO är 18 900 kronor per månad om man ser till Medlingsinstitutets siffror. I euro motsvarar den summan ca 2 000. 

Tabellen hittar ni här på Eurostat i orginal

Jag har kollat på Findus årsredovisningar. 

2006 hade de 1 055 anställda, 2010 hade de 843 och sista årsredovisningen jag hittade var från 2013, då hade de 785 stycken. 

 

Men trots att antalet anställda alltså på tio år sjunkit med 26 %, eller 270 personer har kostnaderna legat still.

Personalkostnaderna var 2006 ca 323 miljoner. 2010 låg de på 320 miljoner och senaste bokslutet 321 miljoner. 

Med andra ord: snittkostnaden per anställd har ökat från 306 kkr per år till 408 kkr per år. En ökning med 34 %.

 

Minimilönerna är 30 % lägre i Tyskland. Om vi antar att även resten av industrilönerna inom livsmedel följer detta skulle flytten till Tyskland innebära en besparing på 95 miljoner kronor per år bara i personalkostnader. Till det kan man lägga till exempel just transport. Detta  exempel är dock bara rent teoretiskt och ska bara betraktas som ett sätt att exemplifiera hur omlokaliseringsbeslut tas. Inte som faktiska siffror. 

Att företaget väljer att därför flytta produktionen till Tyskland där lönerna är lägre är inget konstigt alls. Findus säljer inte bara ärtor till Sverige även om sossarna gärna vill försöka tro det just nu. Deras marknad är hela världen och de konkurrerar därför med andra frysta ärtor som tillverkats i länder med helt andra kostnader, där personalkostnaderna givetvis spelar en stor del. 

Sedan ligger vi som sagt inte särskilt strategiskt rent geografiskt så transporter är också en stor kostnad. 

Att driva upp lönerna på enkla jobb medvetet som LO och S gjort sedan 70-talet, den så kallade ”solidariska lönepolitiken” har fått effekten att just enkla jobb i allt större utsträckning lämnar Sverige.

Då kan man inte sitta i TV med krokodiltårar nu när effekten blir exakt så: industrier lämnar Sverige fabrik för fabrik för att vi har för höga lönekostnader. 

Be careful what you wish for, ärthjärnor

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!