Ärthjärnor

Findus lägger ner i Bjuv och som alltid när socialister ska försöka ge sig in i debatter om företagande och ekonomi är det stor underhållning. 

Jag vet inte om de anstränger sig för att inte förstå eller om en socialisthjärna helt enkelt är oförmögen. 

Jag hade ett mycket uppskattat och delat inlägg för ett år sedan som jag döpte till “Socialistmatte” och det känns som det snart är dags igen. 

Det ironiska i Findus-historien är tajmingen.

Att de lägger ner på grund av höga kostnader mitt i pågående avtalsrörelse där det bland annat handlar om att just göra ett av de dyraste länderna att producera saker i ännu dyrare. 

 

Genast ryckte samma debattörer ut som alla andra dagar om året roar sig med att skriva krönikor om giriga direktörer, feta plånböcker och hur mycket mer de anställda borde tjäna. 

Ingvar Persson på Aftonbladet ledare är en av dessa frontsoldater i inkompetensbrigaden gällande företagens villkor och företagsekonomi. 

“Sätt stopp för ärtdirektörerna”

Findus ägare Nomad Foods köpte bolaget för 7 miljarder för att lägga ner. Saken är biff. Igen dessa destruerande direktörer som drar världen runt bara för att förstöra, nu ska de förstöra Bjuv. De vaskar gärna 7 miljarder bara de får göra folk arbetslösa i Bjuv och förstöra för ännu ett land. 

Men eftersom Persson inte har någon kunskap om ekonomi kan man väl egentligen inte lasta honom för att han, när han för en gångs skull försöker förstå ämnet, fick ont i huvudet och nöjer sig med denna enkla slutsats, utan en enda rad av problematiserande. 

Det finns också en viktig skillnad här: flytta verksamhet är inte samma sak som att lägga ner, i aspekten att allt av värde flyttar. De betalade inte 7 miljarder för husen i Bjuv. 

 

Hade det bara handlar om en opinionsbildare på Aftonbladet, för man ska inte glömma att hela Aftonbladet Ledare delvis ägs av LO och deras syfte är att opinionsbilda för arbetarrörelsen och deras ideala världsbild, hade det väl varit mer okej. 

Men delar av landets obegåvade regering drar givetvis samma slutsatser. Ylva Johansson, som ju borde kunna det här med arbetsmarknad och företagande eftersom hon är arbetsmarknadsminister, drar samma slutsatser som Ingvar. Ihop med Jonas Sjöstedt, så klart.

Jag har en stark misstanke att en vänsterpartist faktiskt riskerar att avlida om de tänker en logisk tanke.&nbnbsp;

 

Slutsatsen är klar: Nomad Foods köpte Findus för att vaska.

7 miljarder men hey, rika direktörer sätter inget pris på underhållningsvärdet att få lägga ner företag. Det är deras livsluft. 

 

Stefan Löfven vill inte vara sämre och “kräver besked” av ägarna.

 

Jag vet inte vilket annat svar Löfven tänkt sig eller hur Persson här uppe har tänkt sig att “sätta stopp för ärtdirektörerna” ska gå till. Gissar att Nomad Foods säger:

“Tack för din fråga, Stefan. Som vi skrev i pressmeddelandet måste vi alltså flytta produktionen till Tyskland för att det är för dyrt i Sverige. Tack för att du kom.”

Och på Schibstedts Aftonbladet-kontor blir Ingvar Persson frustrerad för att de som köpt något faktiskt också får bestämma över det utan att Ingvar får vara med och bestämma. 

Men eftersom inte ens regeringen verkar vilja tänka längre än till Norra Bantorget tänkte jag göra det åt dem.

För just nu bråkar sossarnas kompisar i LO om att få högre löner än de av internationell konkurrens utsatta branscherna, vilket industrier som Findus är. Byggnads, Målarna och de andra facken i 6F lamslår just nu landet med strejk efter strejk för att de ska få ännu mer. 

LO vägrar konsekvent i avtalsrörelsen genom alla branscher att frysa ingångslönerna. Trots att vi redan har OECD:s högsta. De arbetare som är yngst och inte har någon erfarenhet tjänar alltså bland de högsta i hela OECD. 

Enligt Ekonomifakta skulle lägstalönerna vara 13 400 kronor och inte 18 900 kronor* per månad om vi hade Tysklands nivåer. 

Sammanräknat snitt av Medlingsinstitutets officiella siffror på ingångslöner.

Varför tar jag Tyskland som exempel?

För att det är dit Findus tillverkning flyttar

 

Vi har inga lagstadgade minimilöner eftersom vi har den svenska modellen men summorna är i euro och snittlönen som ingång i LO är 18 900 kronor per månad om man ser till Medlingsinstitutets siffror. I euro motsvarar den summan ca 2 000. 

Tabellen hittar ni här på Eurostat i orginal

Jag har kollat på Findus årsredovisningar. 

2006 hade de 1 055 anställda, 2010 hade de 843 och sista årsredovisningen jag hittade var från 2013, då hade de 785 stycken. 

 

Men trots att antalet anställda alltså på tio år sjunkit med 26 %, eller 270 personer har kostnaderna legat still.

Personalkostnaderna var 2006 ca 323 miljoner. 2010 låg de på 320 miljoner och senaste bokslutet 321 miljoner. 

Med andra ord: snittkostnaden per anställd har ökat från 306 kkr per år till 408 kkr per år. En ökning med 34 %.

 

Minimilönerna är 30 % lägre i Tyskland. Om vi antar att även resten av industrilönerna inom livsmedel följer detta skulle flytten till Tyskland innebära en besparing på 95 miljoner kronor per år bara i personalkostnader. Till det kan man lägga till exempel just transport. Detta  exempel är dock bara rent teoretiskt och ska bara betraktas som ett sätt att exemplifiera hur omlokaliseringsbeslut tas. Inte som faktiska siffror. 

Att företaget väljer att därför flytta produktionen till Tyskland där lönerna är lägre är inget konstigt alls. Findus säljer inte bara ärtor till Sverige även om sossarna gärna vill försöka tro det just nu. Deras marknad är hela världen och de konkurrerar därför med andra frysta ärtor som tillverkats i länder med helt andra kostnader, där personalkostnaderna givetvis spelar en stor del. 

Sedan ligger vi som sagt inte särskilt strategiskt rent geografiskt så transporter är också en stor kostnad. 

Att driva upp lönerna på enkla jobb medvetet som LO och S gjort sedan 70-talet, den så kallade “solidariska lönepolitiken” har fått effekten att just enkla jobb i allt större utsträckning lämnar Sverige.

Då kan man inte sitta i TV med krokodiltårar nu när effekten blir exakt så: industrier lämnar Sverige fabrik för fabrik för att vi har för höga lönekostnader. 

Be careful what you wish for, ärthjärnor

 

33 kommentarer
 1. Tassel T • 11 april 2016 14:11:44

  Är det är billigare att bygga ut en fabrik för frysta produkter från 20 miljoner konsumenter till 100 än att bygga ut en för 80 till 100?

  Tänk noga innan du svarar för uppenbart är det din något som börjar med ärt… som passar in hur ogenomtänkt din kommentar är.

  Överkapacitet är överkapacitet.. kanske är det så rent av att fabriken i Tyskland kan hantera ALLT som görs i Bjud förutom just ärterna. Problemet för dig är. Hur stor del av fabriken pysslar med ärtor?

 2. En tysk fabrik som producerar frysta produkter gör det till en marknad med 80 miljoner. Det innebär att öka med 25% kapacitet för att täcka in den nordiska marknaden är relativt möjligt. Rent av att den kapaciteten redan fanns. Att för findus öka fabriken från en marknad för 20 miljoner till 100 miljoner innebär en mångdubbling av fabriken. Knappast billigt och gjort i en handvänding.

  Detta kallas på ekonomispråk synergier. Två företag har var för sig lite överkapacitet men tillsammans har de överkapacitet som gör att den lägga ner enheter. Kostnadssynergier är termen som används. Jättevanligt att det sker. Men de köpte inte Findus för att vaska det.

 3. Stefan Weiner • 12 april 2016 21:05:19

  Dessa ersättningar ingår inte inte i den del som redovisas. Ja, även dessa kostnader lär ha gått upp med 34%. Från 6 till 10 eller något liknande. 4 miljoner relativt 100 (300/0,34) om de inte sparkat 25% av personalen. Visst är det märkligt att de sparkade ungefär så många att lönesumman blev densamma? Gör din hemläxa och läs på om du vill kritisera. Du pratar trots allt om publik data. Om något som är TJUGOFEM gånger mer i värde.

 4. mikael • 13 april 2016 14:14:34

  Forskningen säger att så inte är fallet. Återkom när du har annat än hörsägen och okunskap i ämnet.

  Märkligt att de länder (t.ex. Frankrike) som har dyrast att säga upp också tappar riktigt mycket i konkurrenskraft relativt t.ex. Tyskland. Så, uppenbart vet du inte vad du pratar om.

 5. Hej jag vill bara göra er uppmärksamma på att en av anledningarna till att det nästan alltid är svenska företag som måste läggas ner o inte europeiska avd. handlar tyvärr om att vi har ett antal lagar typ mbl eller som den också kallas tuta innan ni lägger ner.
  tyvärr Europa har inte dessa lagar vilket gör det mycket svårare ja nästan omöjligt att lägga ner företag. bara vi har det o javisst därför läggs det gärna ner här o inte där vilket är logiskt. sen har svenska företags intressenter i många år velat införa svenska kollektivavtal i övriga Europa utan framgång med ett enda syfte att det ska bli lika lätt o lägga ner företag i Europa som i Sverige. Tack för ordet

 6. Tror nog regeringens ministrar vet,men de måste hälla sin väljarkår på gott mod,de ministrarna vill sitta vid köttgrytorna ett tag till genom att lura sina trogna sovande.

 7. Så snittkostnaden per anställd har ökat med 34%. Låter såklart högt. Jag blir lite nyfiken på hur många procent snittlönen per person inom gruppen “Styrelse och VD” har ökat under samma tid? Jag är inte så duktig på huvudräkning, men ser det inte ut som att den har ökat betydligt mer än 34%. “Styrelse och VD” kostade från början relativt lite av totalen, men har succesivt växt till att kosta 3%. Puh! Vilken tur att Findus avskedade 270 arbetare, annars hade det ju knappt funnits utrymme i budgeten för de skenande styrelsekostnaderna. 😉 Om du räknar bort kostnaderna för “Styrelse och VD”, och bara ser till arbetarna – kommer du fortfarande fram till 34% i ökning?

 8. Men vad köpte de då? Maskiner? Varför köpa för 7 miljarder, för att sen lägga ner produktionen? Nånting måste de ju få ut av det, för personalen följer ju knappast med till Tyskland.
  Håller med Fredrik Nelsobs inlägg.

 9. Bra granskning. Sveriges företagspolitik gynnar stora företag med marknad i Sverige. Konkurrensen leder till lägre priser (och kvalitet?). För att motverka använder de stora företagen underleverantörer. Dessa som åtminstone i tjänstesektorn är fåmansföretagare pressas till lägre priser/löner. Dessutom finns en risk för att svarta och gråa tjänster ökar. Ungdomar få inga jobb och samhällets kostnader för utanförskapet ökar. Anställning är en förmån för de som kom in i arbetslivet för 20-30 år sedan. Deras ställning bevakas hårt av facket och är därmed ohotad. Vilken dynamit! Förmodligen har facket skjutit sig själv i foten. Det kommer man att upptäcka då den verksamhet som kräver investeringar och behöver drivas i stora företag flyttar utomlands och kvar blir bara fria småföretag i tjänstesektorn. Vart tog då skatteunderlaget vägen?

 10. Skönt att läsa klartext om ekonomi och företagande. Men ett argument från Nomad Foods är löjligt. Man talar om transportavstånd. Det är inte långt från Bjuv till Europa.

  Man talar emellertid inte om jorden runt resan för torsken fångad utanför Norge innan den som färdig fiskpinne finns i våra frysdiskar med varumärke Findus.

 11. Höga lönenivåer i brancher med lågt kunskapsinnehåll, dessutom i kombination med groteska pålagor, gör det svårt att behålla större tillverkningsindustri med många anställda. En stor utslagning av elkrävande industri blir nästa våg då kärnkraften läggs ner. Våra unga får väl söka sig till framtidsbrancher som dataspelsindustrin. Nu finns ju högskoleutbildning i hur man blir WOW-spelare. Vojne, vojne.

 12. Om du läser ATL ex så konstateras att detta årets skörd är sista. Ärtor skördas och fryses inom någon timme, sen blir det som grönt gräsklipp, varmt och mögligt. Svenska förädlade sorter och dygnet runt skörd med korta avstånd och Findus har alla specialtröskor och maskiner . Utan Findus på plats i Nordvästskåne blir det inga ärtor. Bönderna upplåter i stort sett marken mot bra betalning och allt det försvinner. Sen försöker Findus mildra media genom att hävda att de ska fortsätta köpa vaddå. Av bönderna. Nej grundlurade om både anledning och konsekvenser har de flesta som inte är här nere och nära blivit.

 13. Eftersom sossarna ville köpa Saab istället för att de skulle gå under är jag förvånad att de inte redan köpt ärtfabriken, för pengarna de som jobbade där har betalat i skatt….

 14. ” Ylva Johansson, som ju borde kunna det här med arbetsmarknad och företagande eftersom hon är arbetsmarknadsminister, drar samma slutsatser som Ingvar. “

  “Att Veta AB” … hon borde åtminstone lärt sig att hon inget begriper om företagande av den härdsmältan. Att journalisterna låter henne komma undan detta är helt obegripligt.

 15. Det som i detta fall räknas är lönekostnaden för anläggningen i Tyskland vs Bjuv.
  Jag ser här ingen information om vad som gäller för anläggningen i Tyskland.
  Denna bör ligga högre än minimilön i Tyskland.

 16. Men usch! Vad elak du är som slår gamla sossar på fingrarna såhär med hjälp av sunt förnuft, välunderbyggda fakta, samt orsak kontra verkan resonemang! Väldigt elakt av dig! I Nangijala så lever alla i ett överflöd av kärlek och harmoni! Förstör inte det här nu!
  – I. Roni

 17. Ungefär samma som hände på SKFs fabrik i göteborg om jag inte missminner mig. Hade en vän som arbetade extra där under studietiden, han är effektiv kan vi säga och fick då de fackanslutna på sig som sa till honom att sakta ner. Ja sedan flyttar/lägger de ner fabriken på grund av att den inte lönar sig. Lustigt sånt där!

 18. När Ericsson lade ned sin fabrik i Katrineholm förra året så fanns det inga sossepolitruker där. Ej heller när samma företag lade ned sin verksamhet i Norrköping långt innan.
  Det är naturligtvis för stunden rent politiskt som gäller.
  Avslöjande genomskinligt.

 19. i stort har du rätt, men i Findus fall är ju ärtan själva produkten. Man kan inte odla svenska ärtor och sorter i Tyskland hur gärna man än vill. 56 breddgraden ligger inte i Tyskland, lika lite som äkta persiska mattor inte går att tillverka här. Om Nomad struntar i kvalitén som gjort att Italien länge varit en stor marknad , ja då funkar ju flytten. men att som de gör, hävda att transporten är problemet , blir patetiskt. Ärligare vore då att konstatera att man ville köpa ett varumärke och i övrigt faktiskt inte bryr sig alls om vad som produceras.

 20. Ett av de bästa inlägg jag läst på länge vad gäller riskkapital och ägande. Varför köper inte KF in fabriken och fortsätter produktionen? De är ju i branchen och borde ha alla möjligheter att utveckla verksamheten.

 21. Känner mig djupt kränkt som ärta att mitt intellekt påstås ligga i nivå med den nuvarande regeringens. Vad har jag gjort för ont för att förtjäna detta epitet. Det är jobbigt nog som det är just nu.

 22. Löfven faller och vi med dem kanske man skulle säga. Nomad Foods behöver inte ens bemöda sig att skriva ett svar till denne härlige f.d. fackbas. Hans fråga är egentligen en icke-fråga, MEN den har ett PR-syfte där betydelsen är “vi agerar”, “vi bryr oss om er” och om de nu skulle lyckas få till stånd en “SAAB” men enorma subventioner av diverse slag för en kort period (varefter företaget självfallet ändå flyttar produktionen), säg ett år, får Löfven med anhang även möjligheten att säga “se där, vi räddade er”. Förklaringen till detta är enkel. Regeringen vet att tillräckligt många inte har den utbildning som krävs för att läsa sig till den egentliga innebörden av deras påstådda interventioner och det är för dem tillräckligt för att de ska försöka dra den här typen av penna, dessutom mitt under pågående avtalsrörelse…
  Löfven faller och vi med dem… Kan det sägas bättre?

 23. Vi är ju vana vid att Kommunisterna uttalar sig i nattmössan i allehanda samhällsfrågor. När det gäller vissa kommunistiska “rikdagshen” är jag inte förvånad över någonting. Vad Jonas Sjöstedt beträffar är jag konfunderad. Karln är ju uppenbarligen inte dum i huvudet!
  Allvarligt att regeringen lägger ribban på samma låga nivå, dvs tävlar i Politisk Åsikts Limbo.
  Mest allvarligt av allt är att vi saknar en opposition värd namnet. Allt vi har är en opposition som enbart existerar i opinionsundersökningarna samt en allians som bäst kan beskrivas som mörk materia – vi vet att den finns men vi vet inte vad den består av.

 24. Jag, för min del, är särskilt road av den rappa, närmast raljanta “ton” med vilken Rebecca Weidmo Uvell oförväget levererar en imponerande mängd information, som fortlöpande behandlar allt från lätt deprimerande till svårt ångestframkallande företeelser i dagens svenska samhälle.

  Smaken är som baken, men jag vill hellre skratta än gråta åt elände så jag tackar för dagens underhållning. 🙂

 25. Hahaha!
  Klockren känga till den sämsta regering vår generation någonsin skådat!
  Utgår från att de vill ta billiga politiska poäng, annars står det sämre till i denna regering än jag någonsin ens kunnat föreställa mig, och det vill inte säga lite det!!

  Jag använder Obi-Wan’s retoriska fråga för denna regering och alla dessa aningslösa socialister;
  Who’s more foolish? The fool or the fool who follows him?

  Lite skratt mitt i denna regerings radda av misslyckanden och bedrövelser var välbehövligt! Tack!

 26. Touché! Det är fascinerande att bilden av “kapitalet”, företag och arbetsgivare fortfarande är den att bolagen och arbetsgivarna innerst inne vill de anställda illa och just vill smörja kråset på deras bekostnad. Att fundera över kopplingen mellan sin egen politik och verkligheten är bevisligen inte att tänka på… Nu heller.

 27. Jag tror du glömmer en väldigt aspekt som många verkar vara ovetande om: Det är mycket billigare att lägga ner verksamhet i Sverige än i t ex Tyskland. Kostnaden per anställd vid avveckling kan vara så mycket som 5-6 ggr högre i länder som Tyskland och Frankrike, så när man överväger var man ska lägga ner en verksamhet så faller valet just därför oftast på Sverige.
  Man hade lika gärna kunnat lägga ner verksamheten i Tyskland och flytta den till Bjuv i Sverige, men det blir som sagt alldeles för dyrt, alltså gör man tvärtom.

 28. Hej! Jag tycker dina reportage är fantastiska! Stort tack!

  På senaste tiden så tycker jag dock att tonen blivit lite mer dömande än vad bedömer som framgångsrikt. Jag är orolig för att just dom du/jag/vi vill skall förstå slår bakut pga tonen och missar hela budskapet och det vore jättetråkigt tycker jag.

  Återigen, tack för superbra granskningar!!!

 29. Nja. Folk i branschen har just tanken på att man ville åt varumärket samtidigt som man, om man lägger ner, blir av med en konkurrerande verksamhet. I annat fall kan det vara svårt att motivera ett köp för 7 miljarder och sex månader senare en nerläggning av ett annars fungerande företag med kvalitetsmässigt överlägsna produkter. Sen håller jag med dig om socialistmatematiken.

 30. Det finns bara en i världen som rostar makthavare så klockrent som du nämligen Ricky Gervais. I hanns fall är det kyrkan, homofober och djurplågare som får en släng av den mycket hårda sleven. Jag skrattar oftast när jag läser dina texter men idag fick du till det extra bra. Tack, du bringar mig skratt i det sorgliga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *