Inte min klyfta


Alexandra Pascalidou har sedan starten av sin karriär på 90-talet skrivit om arbetarklass, ojämlikhet och sin egen fattiga bakgrund i Rinkeby.

Hon har även ett stort engagmenang i  antirasism och för det har hon tyvärr fått ta en massa hot och hat från högerextrema grupperingar, vilket givetvis är helt förkastligt. Men detta inlägg berör bara henne engagemang för solidaritet, klyftor, välfärd och skatt. Trist att behöva skriva folk på näsan om något så självklart men jag vet hur orimliga vissa vänsterdebattörer är.

Nu är hon aktuell med ännu ett inlägg i den debatten genom ett program om tiggare. 

Hennes engagemang från vänster är tydligt, vilket alla som hört henne programleda något i radio eller TV blivit varse då frågorna och sättet debatter letts tyvärr allt för mycket präglats av hennes egna åsikter. 

Inför premiären av tiggarprogrammet intervjuades hon i DN nyss, där hon bland annat just pratat om skillnader: 

“Samtidigt som det visar på hur vi gör skillnad på människor och människor: hur vi inte alls uttrycker samma ilska mot dem som gräver stora hål i våra välfärdskassor genom sin skatteflykt som mot dem som sitter längst ner på samhällssteget

Det handlar alltså om skattemoral tycker Pascalidou. 

Hon har bland annat engagerat sig i den socialistiska organisationen “Gemensam välfärd” som kräver att ingen välfärd ska vara privat. Organisationen grundads av Attac, SEKO, Jordens vänner och Transportarbetarförbundet. 

Där har hon föreläst tillsammans med bland annat Kajsa Ekis Ekman 6 november 2013. 

Rättelse: Pascalidou har via kommentatorsfältet nedan skrivit att hon inte alls föreläst på nedan konferens trots att det står så på hemsidan för Gemensam välfärd. 

I en intervju från 7 april 2016 i Expressen säger hon:

“Jag är helt klart sämre på att ta emot än att ge

I en artikel från maj 2014 i DN Kultur säger hon:

“Man behöver inte vara vänster för att säga det självklara: att upplopp både här och där är en konsekvens av sociala orättvisor”

Hon är en flitigt anlitad frilansskribent, moderator, programledare etc och omsatte 2 miljoner 2014, ett mycket bra resultat av en person att dra in. 

Hon gav sig själv därför en utdelning på 156 475 kr, vilket är ungefär exakt det beloppet man kan ta med lägst skatt. 

Men trots att hon alltså omsatte 2 miljoner tog hon bara 420 000 kronor i lön, något högre än hon tog förra året men under gränsen för statlig skatt.

Den ligger på 430 000 kronor så höjningen från förra året lägger sig ändå under den och hon slipper därmed att betala 50 % i skatt utan kan bara betala kommunalskatten. 

Hennes skicklighet i företagande har lett till att hon har byggt upp en bra buffert på 3,7 miljoner i tillgångar på börsen genom åren. 

Faktum är att hon haft höga omsättningar många år och legat på mellan 1,5 miljoner och 2 miljoner länge. 

Lönemässigt har hon trots detta lagt sig under gränsen för statlig skatt som ni kan se. 

Även 2012 tog hon utdelning till maxbeloppet för lägsta skattesatsen. 

.

Faktum är att Pascalidou tjänat  1 till 1,7  miljoner per år sedan 2009 men inte ett enda år tagit ut lön så att hon betalar statlig skatt på 50 % utan bara tagit lön för kommunalskatt, och kompletterat sedan med utdelning som beskattas till 22 %.

Det är just det här som är märkligt tycker jag. Att så många människor, likt Alexandra Pascalidou, ägnar sina plattformar åt att kritisera orättvisan i att vissa har mer än andra men själva gör aboslut ingenting än man absolut måste för att bidra till välfärden och annat som finansieras gemensamt via skatt.

Att trots stora inkomster inte betala statlig skatt är skatteplanering. Jag tycker aboslut att hon ska få ägna sig åt det, att följa givna regler är inget konstigt. Men just att kritisera att det gemensamma får mindre när man själv inte bidrar med så mycket man kan är det orimliga.  Det är ju exakt detta företagen hon kritiserar gör själv. 

Ännu en gång hittar man en vänster som sitter på höga hästar och pekar finger mot andra trots att det är skitigt framför egen dörr. 

Det finns klyftor men det är inte min klyfta. 

Uppdatering 10 april kl 23.05:

Vissa har efterfrågat information om vinsten så här kommer den. För 2014. Bilden efter är från årsredovisningen 2012. 

Mycket bra vinstmarginaler alltså och gott om utrymme att ge sig själv högre lön med statlig skatt. Alla företagare tar nämligen inte ut minimal lön för att undvika skatt och majoriteten av de som skatteplanerar håller inte sjukt hög profil i frågor om klyftor, dålig välfärd etc. 
 

51 kommentarer till Inte min klyfta

 1. Säkert en petitess i sammanhanget men det slår mig att det faktiskt alltid har funnits mäktiga män och kvinnor. Säkerligen kommer det alltid att vara så. Även om de inte sitter i Davos. Om ALLA hade lika gott ställt skulle vi alla då vara lika rika eller skulle vi ALLA vara lika fattiga. Och vem skulle utan incitament leda mänskligheten framåt?

 2. Har någon hört något svar på det här? Har Pascalidou läst kritiken mot hennes handlande jämfört med hennes aggiterande? Är det inte på tiden att de här människorna stiger ner från sina höga hästar och slutar peka finger åt oss som har jobbat sen tidiga tonåren.

 3. Ojoj.
  Jag hoppas att Madame Uvell gör en uppföljning om 12-18 månader och sätter dit Pasciluskan igen.

 4. Har svårt att se hur du gör en relevant koppling mellan AP´s uttalande om skatteflykt och bolaget som hon driver. Varken i siffror eller i text står det att AP har flyttat kapital till skatteparadis för att undvika beskattning. Det står inte heller något om att AP anser att bolag inte ska inneha kapital eller att företagare alltid ska ta ut all vinst i lön. Det enda som nämns är skatteflykt, vilket hon inte ägnat sig åt.

 5. Hon är dessutom ganska dålig på att skatteoptimera, hon använder schablonregeln trots att man numera får 50% av löneunderlaget från första kronan enligt huvudregeln, dvs hennes ca 420 000 i lön genererar i sig ett utdelningsutrymme på 210 000 kr som hon kan dela ut med 20% ig beskattning. (dvs huvudregeln blir bättre än schablonregeln). Men men … siffrorna visar tydligt vad hon är ute efter. Att jag väljer ordet skatteoptimera är mest för att det inte krävs särskilt mycket planering för det här…

 6. Jag saknar ord för hur all information om denna journalist kommer fram och anses vara en konstig eller oärlig redovisning av vad som verkar vara en hårt arbetande seriös sådan och som dessutom i mina ögon en bra medmänniska. Konstigt. ..

 7. Hon gör ju rätt i att minimera skatten som egenföretagare.
  Men hon är en stor hycklerska, vilket är vanligt inom vänsterflum.

 8. Damen ifråga är smart som utger sig för det hon är. Får mycket uppdrag tack vare det. Alierar sig med de som syns i debatter. Finns en inre krets inom media. Gäller att ha rätt vänner, bara man tjänar på det. Den verkliga åsikten är kanske en annan. Damen har grekisk bakgrund. Smilfink. Var inte så popular i Let´s Dance.

 9. Jag blir ärligt talat förvånad över hur många som försvarar henne. Det borde väl vara fler än jag som inser att inlägget inte handlar om att hon håller sig inom ramarna för att slippa betala statlig skatt och värnskatt, utan att hon hycklar, ger oss andra pekpinnar där vi ska betala och minska klyftorna, medan hon själv gör sitt bästa för att skatteplanera bort skatterna. Det hade varit helt okej om hon var en vanlig egenföretagare som INTE predikar som hon gör, men nu är så inte fallet.
  Kan det månne vara så att etablissemanget bett ett antal personer att försvara Alexandra? För jag har svårt att tänka mig att så pass många med så pass bra kunskaper om företagsekonomi inte klarar av att förstå artikelns syfte…. såvida man inte får ett manus så klart.

 10. Det är ju inte första gången den här damen kommer med sina pekpinnar och floskler och det är egentligen inte märkligt att hon är så avskydd av så många. Det är helt underbart att du sopar mattan med henne genom att hon själv inte lever som hon lär.

 11. Hon är dålig på att skatteplanera hade hon använt huvudregeln istället för förenklingsreglen 20141231 så hade hon kunnat ta ut mer utdelning, ca 215.000 istället för 156.000

 12. Ska man vara noga har väl A Pascalidou inte alls tjänat några miljoner? Hon har tjänat exakt det hon tagit ut i lön. Däremot har hennes företag haft intäkter och byggt upp en buffert, men så länge pengarna finns i bolaget tillhör de ju bolaget och inte A Pascalidou, oavsett om det råkar vara hon som är ägare till bolaget.
  Klarar hon sig på den lön och utdelning hon tar ut är det väl ett klokt val av henne – får bolaget mindre intäkter något år har hon ändå möjlighet att försörja sig genom att ta ut lön.
  Jag vill även påpeka att jag inte har mycket till övers för A Pascalidous politiska åsikter eller stora delar av hennes plakatpolitiska opinionsbildning. Men att insinuera att för att “leva som hon lär” borde hon ha tagit ut mer än hon anser sig behöva i lön bara för att betala mer skatt tycker jag är riktigt dålig opinionsbildning från R Veidemo-Uvells sida och inte något som hjälper till att höja nivån i debatten.

 13. När får vi se SVT, DN m fl kasta sig över Pascalidou och granska hennes affärer? Hon har inte gjort något olagligt, bara sett om sitt hus, men sådant brukar inte SVT m fl ta någon hänsyn till.

 14. Hej.

  Hon använder bara en rationell lösning på ett högt skattetryck: betala någon för att hjälpa dig att på laglig väg minimera skatten.

  Jag ser fram mot kommande programserier: slumpvis utvald svensk reser till främmande land och Pascalidou gör socialpornografi om varför denne behandlas orättvist då den inte omedelbart ges förmåner förbehållna den statens medborgare, så som bostad, sjukvård, med mera.

  Alternativ programidé för Pascalidou: slumpvis hemlös flyttar in i hennes bostad och bosätter sig i ett av rummen, bjuder in vänner och bekanta, skräpar ner, säljer hennes tillhörigheter, utför ‘reparationer’ med krav på ockerpris och förtäckta hot, med mera. Givetvis medan hon predikar om vilket offer personen är.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 15. Du är vår tids mest relevanta och viktigaste journalist (eller vad du vill kalla dig). Bara fortsätt!

 16. Har man själv varit egen företagare, där man är sin egen motorn för sin intjäningsförmåga tycker inte jag att hennes skatteplanering inom lagens ramar och vänsteråsikter är något konstigt. Det är en osäker tillvaro att vara lite “gossenruda”. Som egen “konsult” lever man en mkt osäker ekonomisk tillvaro och ersättningarna varierar år från år. Pascalidou skulle säkert oxå kunna föra ut sina pengar och undandra skatt om hon önskat. Och trots allt skattar hon i Sverige! Hon måste väl ändå ha en moralisk kompass. Kan statsminister Persson och Reinfeldt mfl kan hon eller? Det finns nog 100.000 tals andra svenskar inom företagseliten som endast tar ut aktieutdelning som lön och på detta sätt slipper en hög löneskatt. Moraliskt eller ej? Föredrar Pascalidous kritiska röst fri från politiskt påverka av mediaredaktioner.

 17. Svenskar, släng ut TVn. Använd surplattan om ni måste titta på Svensk kommunist television. Det kan de enligt domstol inte begära avgift för. Att SVT har en politisk agenda som står i bjärt kontrast med min egen gör att jag inte vill betala uppradandet av dessa extremvänsterpersoner längre. Dessutom helt utan idéer om lösningar på de “ömmande samhälsproblem de debatterar. Och som inte kan leva som de svär, förlåt, lär… tvi fan!

 18. Varför bli upprörd?
  Pascalidous affärside’ är väl att bluffa?
  Så är du säker på att siffrorna i redovisningen är från hennes bolag dom kan ju vara “lånade” från någon annan. Att “låna” brukar ju vara den gällande normen hos vederbörande!

 19. Fru Pascalidou passar på i sin replik att göra reklam för sitt – i mitt tycke – ganska dåligt genomförda socialporrprogram om romer där hon tom försöker sova i en offentlig toalett tillsammans med några av dessa tiggare.
  Så knapert kan man ha det om man BARA betalar kommunalskatt!
  Det hade varit anständigare, om hon i sin replik hade gått in på om det skall vara allmänt så i vårt land, att folk med höga inkomster kan spara delar av dessa rakt av för framtida bruk när de inte gitter arbeta mer och därigenom få betydligt äger skatter.
  Eller är det t o m så, att man en vacker dag ämnar flytta med bolaget och dess innehåll till det europeiska utlandet för att där komma i åtnjutande av lägre personbaserade skattesatser vid utdelning?

 20. Ett fall för Uppdrag Granskning Papperna på bordet upplåsta med tydliga stämmor
  så att alla förstår hur hon gör.!!

 21. Signaturen “Hej hopp” försökte leka kunnig och påtalade hur den så kallade dubbelbeskattningen av aktieutdelning fungerar.

  Det blev totalt fel. Men kan inte addera procent på det sättet eftersom underlagen är olika.

  Aktiebolaget betalar 22% skatt på vinsten. Det återstår 78% som sedan beskatfas med 20% av aktieägaren om denne tar ut vinsten som utdelning. Då återstår 62,4% och den totala skatten blir alltså 37,6% vid utdelning inom utrymmet för så kallat gränsbelopp.

 22. Misstänker starkt att flera kändisar som skriker högt om skattesmitare och bedyrar hur fint det är att betala skatt själva har liknande upplägg. Nu senast läste jag Malena Ernman beklaga sig över detta, hennes eget produktionsbolag drar också in bra pengar med lägger bara 348tkr på lön till VD. Hjälper gärna till att sammanställa en lista på skenheliga kändisar som nyttjar detta upplägg.

 23. Det är ju roligt det här, att man kan vara så dum att sätta sig på sina höga moral hästar och sedan inte förvänta sig att någon kollar upp fakta.

 24. Ibland kanske det inte räcker att följa givna regler men i det här fallet tycker jag det är självklart att inte betala statlig skatt om man inte måste. Hon kanske vill ha en buffert för framtiden med? Jag tycker det är okej att förespråka att reglerna ändras så att man betalar mer skatt så länge man själv också tänkt göra det. Bara för att man är vänster betyder inte att man måste skänka bort sina pengar. (Med det sagt håller jag troligtvis inte med om något hon säger).

 25. Detta är väl lite för enkelt, måste man bli moderat för att man lyckats och tjänar pengar helt plötsligt? Måste man i en klassresa också göra en politisk resa och åsiktsresa?
  Att hålla sig inom regelverket är ok, men inte som banker och de riktigt rika se till att man undanhåller skatt som skulle ha betalats. Detta har hon faktiskt inte gjort. Sen kan man kanske föra resonemanget att om man har åsikter som ligger mer åt det solidariska hållet, så ska man betala så mycket skatt som möjligt. Vet inte om jag köper det. Om nu Alexandra bygger upp en buffert för senare tider så är det henne väl unt, man vet ju aldrig hur nästa år ser ut. Men att det ska göra henne till någon i klass med resten av Bankerna och Panama pojkarna, NEJ! Inte en chans.

 26. Väl granskat, mer sånt här, så jävla trist att hon ska rida på andras misär, och sen inte ge ett piss tillbaka!

 27. Men när Pascalidou förgyller SR och SVT, med sin journalistik och programledarskap gör hon det inte som anställd?

 28. När sådana som Pascalidou kritiseras så är det hat. Och kritik mot fel personer straffas hårt i detta land. Det är en stor bedrift att visa detta!

 29. Tack för grym granskning, igen! Lite kul att Pascalidou bara kommenterar att hon inte deltog på den där konferensen, men struntar i att nämna allt annat som står i texten. I stället den passivt aggressiva inledningen: “Tack för att du ägnar mig så mycket uppmärksamhet.”

 30. en hög omsättning innebär inte per definition att utrymmet att ta ut vinst i form av lön eller utdelning är större. Kapital som stannar i bolaget kommer beskattas förr eller senare och är inget som kommer henne till gagn eftersom man inte får göra avdrag för personliga-/levnadskostnader.

  För inkomst av kapital är det dubbelbeskattning vid utdelning, bolagsskatt 22% på företagets redovisande vinst. Sedan beskattas utdelning av vinsten igen som en kapitalinkomst 20%, vilket totalt blir 42%. Inkomst som lön tas upp som en kostnad i balansräkningen och är aldrig aktuellt för någon av dessa skatter.

  Denna “metod” är hur skatteverket rekommenderar fåmansföretag att agera och utförs i princip automatiskt, inte särskilt kontroversiellt.

 31. Uppskattar verkligen dina granskningar. Det är de obekväma och modiga, som förändrar världen.

 32. Utan att ge mig in i vänster/högerdebatten bör det påpekas att du inte tagit med företagsskatten. Inte heller det faktum att det är relativt svårt att ta ut vinsten över tid som annat än inkomst av tjänst.

 33. Av allt ovanstående tycker alltså Alexandra Plussiluskan att det är mest angeläget att kommentera att hon inte deltagit på en välfärdskonferens. Tack, då vet vi.
  Och ehuru med skattemoralen?

 34. Tack för ytterligare en bra artikel. Ännu en gång står en vänsterdebattör naken med byxorna nere. Lägg märke till att Alexandra P i sin kommentar inte med ett ord nämner det som är essensen i din artikel. Att hon tar ut en lön som gör att hon endast behöver betala kommunalskatten i sin kommun. Att hon inte i solidaritetens namn betalar mer än den absolut nödvändiga skatten. Resten av inkomsten tar hon ut som utdelning och betalar för detta ännu lägre skatt än för inkomsten.

  Moral? Dubbelmoral?

 35. Det har väl mer eller mindre alltid varit så att vänsterns företrädare,som ser sig som moraliskt högtstående,sysslar med skatteplanering och ser till att sko sig så gott de kan på andra.
  Du har ju själv visat att Timbuktu gör detsamma och du eller någon annan bloggare jag läser visade att även Henrik Schyffert skatteplanerar.

  Hyckleriet är vänsterns adelsmärke.
  Det är ju väldigt lätt att prata om solidaritet
  om det är någon annan som skall vara solidarisk.

 36. Hon gør jo bare hvad alle socialister er bra på, sparer sammen pengar til sig selv og anvender andres penge på sin indbildte godhed.

 37. Tycker det är ok att inte göra det man kritiserar om man kritiserar ett system. Däremot inte okej att kritisera andra som bara använder dom lagliga möjligheter som finns.

 38. Hej Rebecca Uvell. Tack för att du ägnar mig så mycket uppmärksamhet. Men du har fel fakta. Jag medverkade aldrig på den där konferensen. Ledsen att behöva göra dig ledsen. Hoppas du tittar på “Vi kallas tiggare” som finns på SVT Play och sänds tre torsdagar 21.00 i SVT1. Lycka till med ditt arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap