Inte min klyfta

Alexandra Pascalidou har sedan starten av sin karriär på 90-talet skrivit om arbetarklass, ojämlikhet och sin egen fattiga bakgrund i Rinkeby.

Hon har även ett stort engagmenang i  antirasism och för det har hon tyvärr fått ta en massa hot och hat från högerextrema grupperingar, vilket givetvis är helt förkastligt. Men detta inlägg berör bara henne engagemang för solidaritet, klyftor, välfärd och skatt. Trist att behöva skriva folk på näsan om något så självklart men jag vet hur orimliga vissa vänsterdebattörer är.

Nu är hon aktuell med ännu ett inlägg i den debatten genom ett program om tiggare. 

Hennes engagemang från vänster är tydligt, vilket alla som hört henne programleda något i radio eller TV blivit varse då frågorna och sättet debatter letts tyvärr allt för mycket präglats av hennes egna åsikter. 

Inför premiären av tiggarprogrammet intervjuades hon i DN nyss, där hon bland annat just pratat om skillnader: 

”Samtidigt som det visar på hur vi gör skillnad på människor och människor: hur vi inte alls uttrycker samma ilska mot dem som gräver stora hål i våra välfärdskassor genom sin skatteflykt som mot dem som sitter längst ner på samhällssteget

 

Det handlar alltså om skattemoral tycker Pascalidou. 

Hon har bland annat engagerat sig i den socialistiska organisationen ”Gemensam välfärd” som kräver att ingen välfärd ska vara privat. Organisationen grundads av Attac, SEKO, Jordens vänner och Transportarbetarförbundet. 

Där har hon föreläst tillsammans med bland annat Kajsa Ekis Ekman 6 november 2013. 

Rättelse: Pascalidou har via kommentatorsfältet nedan skrivit att hon inte alls föreläst på nedan konferens trots att det står så på hemsidan för Gemensam välfärd. 

I en intervju från 7 april 2016 i Expressen säger hon:

”Jag är helt klart sämre på att ta emot än att ge

 

I en artikel från maj 2014 i DN Kultur säger hon:

”Man behöver inte vara vänster för att säga det självklara: att upplopp både här och där är en konsekvens av sociala orättvisor”

 

Hon är en flitigt anlitad frilansskribent, moderator, programledare etc och omsatte 2 miljoner 2014, ett mycket bra resultat av en person att dra in. 

 

Hon gav sig själv därför en utdelning på 156 475 kr, vilket är ungefär exakt det beloppet man kan ta med lägst skatt. 

 

Men trots att hon alltså omsatte 2 miljoner tog hon bara 420 000 kronor i lön, något högre än hon tog förra året men under gränsen för statlig skatt.

Den ligger på 430 000 kronor så höjningen från förra året lägger sig ändå under den och hon slipper därmed att betala 50 % i skatt utan kan bara betala kommunalskatten. 

 

Hennes skicklighet i företagande har lett till att hon har byggt upp en bra buffert på 3,7 miljoner i tillgångar på börsen genom åren. 

 

Faktum är att hon haft höga omsättningar många år och legat på mellan 1,5 miljoner och 2 miljoner länge. 

 

Lönemässigt har hon trots detta lagt sig under gränsen för statlig skatt som ni kan se. 

 

Även 2012 tog hon utdelning till maxbeloppet för lägsta skattesatsen. 

.

Faktum är att Pascalidou tjänat  1 till 1,7  miljoner per år sedan 2009 men inte ett enda år tagit ut lön så att hon betalar statlig skatt på 50 % utan bara tagit lön för kommunalskatt, och kompletterat sedan med utdelning som beskattas till 22 %.

 

Det är just det här som är märkligt tycker jag. Att så många människor, likt Alexandra Pascalidou, ägnar sina plattformar åt att kritisera orättvisan i att vissa har mer än andra men själva gör aboslut ingenting än man absolut måste för att bidra till välfärden och annat som finansieras gemensamt via skatt.

Att trots stora inkomster inte betala statlig skatt är skatteplanering. Jag tycker aboslut att hon ska få ägna sig åt det, att följa givna regler är inget konstigt. Men just att kritisera att det gemensamma får mindre när man själv inte bidrar med så mycket man kan är det orimliga.  Det är ju exakt detta företagen hon kritiserar gör själv. 

Ännu en gång hittar man en vänster som sitter på höga hästar och pekar finger mot andra trots att det är skitigt framför egen dörr. 

Det finns klyftor men det är inte min klyfta. 

Uppdatering 10 april kl 23.05:

Vissa har efterfrågat information om vinsten så här kommer den. För 2014. Bilden efter är från årsredovisningen 2012. 

Mycket bra vinstmarginaler alltså och gott om utrymme att ge sig själv högre lön med statlig skatt. Alla företagare tar nämligen inte ut minimal lön för att undvika skatt och majoriteten av de som skatteplanerar håller inte sjukt hög profil i frågor om klyftor, dålig välfärd etc
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!