Målarepaus

Målareförbundet inleder idag sin strejk som berör minst 35 arbetsplatser, och några strategiskt utvalda projekt i Stockholm. Givetvis. Så gör facken alltid, väljer de företag där de ställer till mest oreda. 

Måleriföretagen och facket har förhandlat via medlare i över en vecka. 

Därför var det mycket intressant att se den bild som lades upp på Målarnas Facebook-sida igår, men som togs ner igen. 

Där kan man se ordförande Mikael Johansson äta tårta. Strejktårta.

Tydligen gör man så i facket, att man firar när man får strejka. Äntligen strejk, äntligen händer något kul. 

Intressant nog var det inte när strejken inleddes idag som man åt tårta för att fira att man slipper jobba och få bråka på arbetstid med de man hatar mest – giriga direktörer som bara ska ha och ha. Utan Målarna valde att äta strejktårta igår. I en ”paus” i medlingen. 

Om ni ser under texten i bilden kan ni se hans egen biltext: Paus i medlingen

Men 35 tårtor snyter man ju inte ur näven, det kan hans kollegor i Livsmedelsarbetarförbundet berätta. Jag pratade med en bagare idag för att jag var nyfiken på hur lång tid i förväg man måste beställa så många tårtor. 

Han sa minst en vecka innan. De måste ha minst 5 hela arbetsdagar. 

Det här betyder att Mikael Johansson, ordförande för Målarna, alltså beställde sina skojsiga strejktårtor förra veckan.

På onsdagen den 30 mars. Annars hade bagaren inte kunnat leverera dem igår till alla de arbetsplatser som tas ut i strejk idag

 

De varslade den 23 mars om strejk som ska inledas den 8 april.

Men beställer alltså tårtor redan en vecka efter varslet för att ”fira strejken”.  Strejken man alltså bara hotat om men inte inlett ännu. 

För 10 000 kronor av strejkkassan.*

Jag får en känsla av att Målareförbundet hela tiden sedan åtminstone den 30 mars alltså bestämt sig för att äntligen, äntligen få strejka igen och alltså satt på förhandlingsmötena med Måleriföretagen med samma entusiasm som en elev med alla ämnena underkända gör veckan innan studenten. 

Vad bråkar de om då?

Målareförbundet kräver att deras polare i företag Målerifakta, som mäter ackord, fortfarande ska få ta betalt av företag de inte utför tjänster av. 

Jag tycker att det är vackert att det fortfarande finns fackförbund som till varje pris vill hedra den svenska modellen om att förhandla. Och respektera den fredsplikt som rådit. Vackert.

Det ironiska här är att fackförbundet alltså kämpar för att ett aktiebolag ska kunna kräva betalning trots att de inte sålt något.  

Skurkfacken i 6F gör en verkligen aldrig besviken. 

*(280 kr för en 8-bitarstårta x 35 = 9 800 kr)

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!