Byggnads förklarar saker

Byggnadsarbetarförbundet, som snart strejkar de med, har just nu mycket hög profil inom jämställdhet. 

De har vunnit priser. Visserligen fick de pris av Vänsterpartiet, men ändå. 

Nu tycker jag givetvis att alla försök är bra försök. Jag vill på något sätt inte desillusionera de fina intentionerna Johan Lindholm har när han till exempel säger att han vill göra upp med machokulturen på byggena. 

Men hur går det när Byggnads på Twitter ska förklara saker?

Jag har kallat det här konstverket ”Byggnads förklarar saker”

Först kommer verket: ”Byggnads förklarar jämställdhet”

Det hela började med att jag postade en påminnelse om Byggnads egen kampanj från förra året. 

 

Sedan kom en diskussion mellan mig och Twitterkontot Byggnads som pågick lågintensivt flera dagar. Alla tweets nedan är inte publicerade i kronologisk ordning, det är vad de säger som är viktigt. 

 

Eftersom de så gärna framhärdar sitt enorma arbete för jämställdhet ställde jag en enkel fråga, baserad på en bild av deras egen styrelse: var är kvinnan?

 

Ah. Hon var väl sjuk när kortet skulle tas.

Eller så fick hon kanske ingen inbjudan för att den delades ut under fredagsbastun?

Det intressanta här är att Byggnads alltså hävdar att representationen av kvinnor i själva organisationen och företaget är det som ska styra hur många exempelvis styrelseledamöter man har av visst kön. Byggnads av 1 % kvinnor, alltså är det en bra sammansättning idag i styrelsen med att inte ens ha en ordinarie ledamot som kvinna. 

Undrar om det är så de resonerar när det gäller all annan jämställdhet? Att bara de företag med 50/50 kvinnor som anställda alltså ska ha 50 % kvinnor i styrelsen?

Vi kan gå vidare med verket: ”Byggnads förklarar ton på Twitter”

 

Innan avtalsrörelsen verkligen drog igång förhandlingarna tapetserade Byggnads stan med sådana här affischer, som fortfarande finns uppe. 

”Direktörernas löner är redan 54 gånger högre än din”

Kampanjen pryder nu Byggnads Facebook-grupps profil. 

 

Jag har döpt följande verk till: ”Byggnads förklarar objektivitet”

 

Mycket roande att Byggnads kräver objektivitet av alla andra när de själva har ful-kampanj baserat på en LO-rapport som bara mäter 54 VD-löner, av 1 miljon företag i Sverige. 

Men sedan ber de om ursäkt för att kampanjen ”inte är tydlig nog”. Va? Hur kan de vara otydligt? Det står ju uttryckligen direktörer? Jag gissar, men jag kan ju vara ute på hal is här, att Byggnads inte alls beklagar att det inte var tydligt. 

 

Och apropå just objektivitet är det kul att se att Byggnads noga praktiserar det på sin Facebook.

I ett inlägg berömmer de resultatet av att de personer de skickat ut att kommentera på Svenskt Näringslivs inlägg säger exakt det som de är ombedda att säga. 

 

Helt otroligt, vilken slump. Tur att Byggnads inte ser saker svart eller vitt, tar in flera källor, är källkritiska och objektiva. 

Det är också himla tur att Byggnads tycker att folk är oseriösa när de raljerar och beklagar att ingen konstruktiv debatt kan föras.

Och så får vi inte glömma jämställdheten. De jobbar så hårt. Så himla bra jobbat tycker jag. Synd att ingen av de 1000 kvinnliga medlemmar som redan finns är tillräckligt bra för att väljas som lagbas eller till styrelsen bara. Men det kommer nog en tillräckligt kompetent kvinna till det bara antalet anställda byggare femdubblas. 

DÅ blir det andra bullar.

Då kanske till och med festerna på det där stället kommer rocka?

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!