Byggnads förklarar saker

Byggnadsarbetarförbundet, som snart strejkar de med, har just nu mycket hög profil inom jämställdhet. 

De har vunnit priser. Visserligen fick de pris av Vänsterpartiet, men ändå. 

Nu tycker jag givetvis att alla försök är bra försök. Jag vill på något sätt inte desillusionera de fina intentionerna Johan Lindholm har när han till exempel säger att han vill göra upp med machokulturen på byggena. 

Men hur går det när Byggnads på Twitter ska förklara saker?

Jag har kallat det här konstverket “Byggnads förklarar saker”

Först kommer verket: “Byggnads förklarar jämställdhet”

Det hela började med att jag postade en påminnelse om Byggnads egen kampanj från förra året. 

 

Sedan kom en diskussion mellan mig och Twitterkontot Byggnads som pågick lågintensivt flera dagar. Alla tweets nedan är inte publicerade i kronologisk ordning, det är vad de säger som är viktigt. 

 

Eftersom de så gärna framhärdar sitt enorma arbete för jämställdhet ställde jag en enkel fråga, baserad på en bild av deras egen styrelse: var är kvinnan?

 

Ah. Hon var väl sjuk när kortet skulle tas.

Eller så fick hon kanske ingen inbjudan för att den delades ut under fredagsbastun?

Det intressanta här är att Byggnads alltså hävdar att representationen av kvinnor i själva organisationen och företaget är det som ska styra hur många exempelvis styrelseledamöter man har av visst kön. Byggnads av 1 % kvinnor, alltså är det en bra sammansättning idag i styrelsen med att inte ens ha en ordinarie ledamot som kvinna. 

Undrar om det är så de resonerar när det gäller all annan jämställdhet? Att bara de företag med 50/50 kvinnor som anställda alltså ska ha 50 % kvinnor i styrelsen?

Vi kan gå vidare med verket: “Byggnads förklarar ton på Twitter”

 

Innan avtalsrörelsen verkligen drog igång förhandlingarna tapetserade Byggnads stan med sådana här affischer, som fortfarande finns uppe. 

“Direktörernas löner är redan 54 gånger högre än din”

Kampanjen pryder nu Byggnads Facebook-grupps profil. 

 

Jag har döpt följande verk till: “Byggnads förklarar objektivitet”

 

Mycket roande att Byggnads kräver objektivitet av alla andra när de själva har ful-kampanj baserat på en LO-rapport som bara mäter 54 VD-löner, av 1 miljon företag i Sverige. 

Men sedan ber de om ursäkt för att kampanjen “inte är tydlig nog”. Va? Hur kan de vara otydligt? Det står ju uttryckligen direktörer? Jag gissar, men jag kan ju vara ute på hal is här, att Byggnads inte alls beklagar att det inte var tydligt. 

 

Och apropå just objektivitet är det kul att se att Byggnads noga praktiserar det på sin Facebook.

I ett inlägg berömmer de resultatet av att de personer de skickat ut att kommentera på Svenskt Näringslivs inlägg säger exakt det som de är ombedda att säga. 

 

Helt otroligt, vilken slump. Tur att Byggnads inte ser saker svart eller vitt, tar in flera källor, är källkritiska och objektiva. 

Det är också himla tur att Byggnads tycker att folk är oseriösa när de raljerar och beklagar att ingen konstruktiv debatt kan föras.

Och så får vi inte glömma jämställdheten. De jobbar så hårt. Så himla bra jobbat tycker jag. Synd att ingen av de 1000 kvinnliga medlemmar som redan finns är tillräckligt bra för att väljas som lagbas eller till styrelsen bara. Men det kommer nog en tillräckligt kompetent kvinna till det bara antalet anställda byggare femdubblas. 

DÅ blir det andra bullar.

Då kanske till och med festerna på det där stället kommer rocka?

 

5 kommentarer
 1. Kan du inte passa på att göra en koll på vad de här fackbossarna tjänar? Det kan ju inte vara småsummor precis 🙂

 2. Det är klart att Byggnads klagar över dom höga direktörslönerna dom om någon sitter ju inne med fakta.

  Facket hade en gång i tiden eget byggbolag, BPA å där fanns många som var överbetalda å som lekte direktör!

  BPA byggde bl. a. åt sossenyttan, ofta utan att behöva lämna anbud å fick sedan extradebitera efter behov, å dom var stora, men BPA hade trots all extradebitering svårt att gå med vinst!
  Det sista överbetalda direktören “fick/tog som tack”, med sig en fin “liten” fjällstuga, troligtvis för att ha drivit företaget i (s)ann facklig anda!

 3. Bra att du granskar Byggnads! Fortsätt med det och ta deras RSO-verksamhet näst, dvs den on regionala skyddsombud. Pengar strömmar in från (S)taten men knappt något görs. Sen lämnar Byggnads pengarna vidare i partistöd till (S) som var de som inrättade bidraget från början…

 4. Hej.

  När du ändå sätter sågen i Byggnads kan du ju kanske kolla hur det ser ut med sympatierna för ett visst riksdagsparti. Kan du dessutom hitta några gubbar som kan uttala sig om hur Byggnads arbetar mot det där förargliga partiet så tror jag det blir riktigt intressant.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 5. Haha jadu Rebecca jag jobbar som snickare jag kan säga dig så här de största gnäll spikarna på mitt jobb det är dem som är med i byggnads fack förbund dem gnäller för minsta lilla grej.

  Några exempel!

  *Nej det är inte mitt jobb att göra det där*
  *Varför för hon/hon göra det där medans jag får göra det här?*
  *Men på den firman har dem ju raster så! Varför kan inte vi ha det?*

  Min min favorit grej är nog hur irriterade dem blir på det som inte är med i byggnads inom firman och jobbar hårdare och mer en dem själva.

  Inom bygg i Sverige så finns det en genetisk sjukdom som går igenom alla medlemmar och det är den manliga förkylningen som man brukar tala om när vi män bli förkylda så är det värre en när kvinnorna blir sjuka. Det stereo typen är väldig verklig skall jag säga dig.

  Bästa är nog när dem ringer in och sjukanmäler sig dagen innan röd dag eller bästa jag hörde var “Jag har gjort illa tån så jag har svårt att hålla balansen” Vilket är väldigt märklig då alla våra killar har stålhätta i skorna 😀

  Rolig läsning dock Rebecca fortsätt granska dessa nissar inom byggnads fack förbund tror större gnällspikar får man leta länge efter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *