Desinformation

Jag hade inte tänkt att skriva mer om Aftonbladet Ledare. Jag tyckte att mitt förra inlägg räckte och jag är egentligen rätt lite intresserad av vad de pysslar med på sin ledarsida. 

Men jag kan ju inte låta bli när Anders Lindberg sin vana trogen fabulerar helt fritt om försvaret idag. Han har nämligen kommit ut som rikets största försvarskramarvän och skrivit många artiklar om det fruktansvärda i att försvaret fått mindre anslag.

Nu ska ni inte tro att detta är något genuint intresse, ni får inte glömma att han är sosse. Anders Lindbergs engagemang i försvarsfrågan blev framför allt aktuell på ledarsidan när Moderaterna, som ju traditionellt är starka på försvarsfrågan, plötsligt övergav den linjen. Lindberg är opinionsbildare och såg väl chansen att tilltala missnöjda gammelmoderater. 

Moderaterna “kvaddade” försvaret enligt Lindberg.

 

Men ett bedömningskriterium för anställning på Bladet ledare gissar jag är selektivt minne, åtminstone underlättar det garanterat arbetet. 

För den som genomförde nedskärningen av försvaret var Göran Persson. Och inte med hjälp av Moderater, de hoppade av för att de inte kunde acceptera de stora nedskärningarna, bland annat med en 3 miljarder lägre budget 2004/2005. 

 

Kollar man på Moderaternas budgetmotion, för eftersom Socialdemokraterna utgjorde regering är det en motion man som opposition har att tillgå, ser man också att deras försvarsanslag för 2005-2007 var högre än sossarnas. 

 

En sak har Anders Lindberg rätt i: det kan inte vara någon annans ansvar än sittande regering. Inget som rör budgeten kan nämligen vara någon annans ansvar, eller förtjänst, än de som styr landet. Och Socialdemokraterna satt på avbytarvänken 2006-2014. 

Så det enda man kan jämföra med är vad Socialdemokraterna hade velat göra med försvaret OM de varit regering alla dessa år. 

Till exempel 2008

För att sitta och låtsas att Socialdemokraterna är landets största försvarsvänner, det köper inte jag. Det har nämligen ingenting med verkligheten att göra. 

I deras budgetmotion för 2009 och 2010 ville de dra ner försvarsanslaget med 3 miljarder respektive 4,5 miljarder. 

 

Inför valet 2010 kom Socialdemokraterna överens med Miljöpartiet och Vänsterpartiet att minska försvarsanslagen med 2 miljarder. 

“Nödvändiga nedskärningar”

 

2012 la Socialdemokraterna en egen budgetmotion, och där var deras förslag att inte ändra något gentemot regeringen. De accepterade helt Alliansens försvarsbudget på totalen. 

 

Det är en efterhandskonstruktion att hävda att Socialdemokraterna inte ville något annat än att skära ÄNNU MER i Försvarsanslagen, från 2006 och framåt.

Anders Lindberg ska alltså vara glad ur försvarssynpunkt att väljarna valde bort dem, annars hade nedskärningarna alltså varit många miljarder större än de blev. 

Att sitta här 2016 och låtsas som om verkligheten är en annan duger faktiskt inte tycker jag. 

Men vi som gillar att förhålla oss till fakta är glada för att internet finns, då går ju påståendet som detta lätt att kolla. 

 

7 kommentarer
  1. Om det ändå hade varit menat som ironi från Lindbergs sida, då hade man åtminstone kunnat ana det fanns ett inslag av sarkasm i det han skrev. Men som sagt, han upphör visst aldrig att förvåna.

  2. Är det kanske därför som regeringen med sossarna i spetsen så hårt lobbar för att få igenom internetcensur? För att det är alldeles för lätt att slå hål på deras lögner?

  3. Jag är tacksam för att du gräver vidare. Lider med makarna Adelsohns m.fl. som medvetet ska missförstås… Gammelmedia känns vilseledande många gånger och nu verkar de börja få allt mer panik.

    Och a propos dagens “ledande” politikers märkliga turer, går mina tankar inte bara till HC Andersens nakne kejsare, utan även Jonathan Swifts satir där lilleputtarna valde sina ledare genom gycklarspel. En synnerligen sedelärande och aktuell samhällskritik som många borde studera idag…

  4. S måste längta tillbaka till den gamla “goda” tiden då inte vem som helst kunde göra en bakgrundscheck av uppgifter, bra synat Rebecca!

  5. Anders Lindberg går till historien som en av de största mediequislingarna vi någonsin haft. Någon framtida mediaforskares karriär kommer byggas på hans skamfyllda gärningar och unkna eftermäle.

  6. Tack för underbart underhållande och upplysande läsning, Rebecca Weidmo Uvell! Den här bloggen borde ingen svensk vilja missa. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *