Pinsamt Aftonbladet


Idag skriver Karin Pettersson på Aftonbladet Ledare om SD. Igen. 

Aftonbladet Ledare, där Pettersson basar, tog för länge sedan ledartröjan i rasiststämpling.  Inte bara SD själva utan alla som ens pratat med SD, även de som vågade dryfta att migration ska betraktas som ett vanligt politikområde, att förstå dem och varför folk röstar på dem är nyckeln, skulle fulas ut, ljugas om, stämplas som rasister.

Som ett rövarband har vänstern dragit fram i spalter, etermedia och på sociala medier, med främsta syfte att få folk att helt sonika att hålla tyst.  Kallar du folk fula namn tillräckligt ofta, med tillräcklig kraft, kommer många inte palla att framhärda.

En fri debatt skulle med vilka metoder som helst inte få finnas. 

Men idag skriver Pettersson något helt osannolikt på sin ledarsida

“I Sverige har fokus inom vänstern legat på att fördöma SD:s politik”

“Mindre energi har lagts på att försöka förstå vad det är som driver utvecklingen och hur man därmed bör agera för att möta den”

“……blir vägen att bekämpa ett SD som etablerat sig i opinionen, inte att fördöma deras åsikter. Det kan vara viktigt av andra skäl men är inte effektivt som strategi för att minska deras stöd”

Det är någonstans här jag känner att jag börjar koka av ilska faktiskt. Av så många skäl.

Det är inte bara den totala avsaknaden av eget ansvar i den här texten som upprör mig. Om man tänkt att vara trovärdig i sin nya åsiktskostym måste man nämligen samtidigt erkänna sina tidigare felaktiga åsikter. Man måste bära dem som en ryggsäck med någon form av värdighet.

Det Karin Pettersson gör i den här texten, där hon i den aktuella historiebeskrivningen helt sonika ritar ett eget mönster utanför verkligheten och klipper ut med sin röda sax, är ett klockrent exempel på mediekrisen vi har och varför den finns. 

Hur ska läsarna kunna ta detta på allvar menar hon?

När hon låtsas som hennes egna ledarsida inte har ens en del i det som varit? Utan det är den slängiga formuleringen “vänstern” som ska hållas som skyldiga. När hon bara tillskriver andra människor uppfattningarna som igår var hennes egna?

Men jag tänker inleda med att bemöta dessa citat. 

Nej, Karin Pettersson. “Fokus” har inte legat i vänstern på att fördöma SD:s politik.

Det har varit DEN ENDA idén ni haft. I åratal. Och inte bara “fördöma”. Fokus, om vi ska använda den skeva termen, har varit att fula ut alla människor som inte tyckt exakt som ni. 

Mindre energi har lagt på att förstå dem? Mindre?!

I själva verket har ingen energi lagts på att ens åtminstone försöka nyansera och förstå. Gräva djupare. Resonera. Allt det som man kan kräva av människor som faktiskt har till yrke att via media beskriva och påverka sin samtid. Men nej, det har väl varit för roligt att med tjära och fjädrar jaga varenda meningsmotståndare, ivrigt påhejad av en rasande mobb likt de gäng som jagar utsatta elever i en skola ända fram till bakom en stängd och låst toalettdörr. Jaga dem för att sedan tvinga ut dem på en virtuell skampåle för twittermobben att förlöljliga och kasta brun färg på. 

Det sista citatet tänker jag inte ens kommentera- “att fördöma deras åsikter inte är rätt strategi”.

Jag nöjer mig med att publicera en skärmdump på den första gången jag skrev en artikel på just temat, publicerad i Pettersson egen tidning Aftonbladet, där jag hade en egen kolumn.

Ser ni datumet? För 3,5 år sedan. 

Otaliga är texterna och tweets efter denna första artikel som haft exakt den innebörden.

Vi är ett gäng debattörer som framhärdat. Som duckat komocka efter komocka.

Men eftersom nu Pettersson sett ljuset kan jag rekommendera en bok – Folkhemspopulismen

Den gavs ut 2010 och handlar om exakt det Pettersson idag skriver om, sex år senare. Den tar avstamp i vad SD:s väljare tycker. Boken är skriven av en annan person som hon och hennes gäng jagat med rasiststämpeln – min man Markus Uvell. 

“Finns det verkligen 300 000 rasister i Sverige?

…. Detta är inte en bok om hur SD kan hållas borta från riksdagen. Eller varför man inte borde rösta på partiet. Boken syftar till att försöka förstå fenomenet SD, varfifrån kommer sympatierna…..

“Men en sak är säker: de idéer det representerar kommer att leva vidare och kan mycket väl få starkare stöd framöver.

Om det etablerade Sverige fortsätter att förhålla sig till SD som man gjort hittills är riksen stor att vi bara sett början på den här utvecklingen.” 

Detta skrevs alltså 2010, när SD kommit in i riksdagen med 5,5 % av röster. Vi vet alla att han fick rätt. 

För att ge blott en handfull exempel på resultatet av den ständigt öppna jaktsäsong för bruntsmetande av meningsmotståndare Karin Pettersson varit med att både dra igång och varit jaktledare för blev jag till exempel i valrörelsen av Anna Hellgren uthängd på Expressen Kultur tillsammans med just Markus i maj 2014 som någon som normaliserar SD. 

Vårt brott?

Vi hade “mystwittrat” med Sverigedemokraten Linus Bylund, som då var stabschef åt Jimmie Åkesson. Vi hade “avstått” från att ifrågasätta SD:s politik utan “chitt-chattat” om jakt eller vädret. 

Karin Petterssons pet project Politism, där hon även sitter i styrelsen, är några av de värsta i klassen när det gäller denna gren. Det finns otaliga exempel. Nedan från 16 oktober 2015, jag länkar inte till Politism så ni får googla. 

“Tokhögerns självutnämnda apostlar genererar inte bara retweets och delningar utan fyller också på den högerextrema nätsvansens ideologiska korståg med nytt bränsle

Kawa Zolfagary, pressekreterare på Kommunal men även bloggare på Politism, har varit en annan frontfigur i jaktlaget. Från ett inlägg 21 oktober 2014:

“I media har det länge pågått ett krig mot de som vågat protestera mot rasistiska yttringar. Hanne Kjöller, Sanna Rayman, Ulf Nilsson, Thomas Mattsson, Jasenko Selimovic, PM Nilsson, Markus Uvell och Sara Skyttedal”

“Många av högerns opinionsbildare har gjort det till sin uppgift att om inte öppet heja på SD så åtminstone göra sitt yttersta för att försvaga motståndet

Men nu är alltså Aftonbladet Ledares officiella uppfattning att det är fel att skrika rasist till framför allt SD:s väljare men även i största allmänhet måla ut andra som rasister. Sent ska syndaren vakna, är ett passande ord här för att undvika opassande kraftuttryck. 

But internet never forgets. 

Någon måtta får det vara på ohederligheten och brist på självinsikt. Så hur har verkligheten sett ut, bortanför Karin Petterssons sax? Den vi andra förhållit oss till medan vänstern simmat runt i sitt parallelluniversum? 

Den 18 mars 2013 kallade hon dåvarande migrationsminister Tobias Billström rasist indirekt, genom att kalla det han sa “ren rasism”. 

Vad var det då som var “rent rasistiskt”?

“De allra flesta (red.anm papperslösa) bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda”

Jag förstår att Pettersson reagerade så starkt på detta enorma övertramp. Att generalisera alla svenskar som blonda och blåögda. 

Då hade han redan den 1 februari samma år begått det stora övertrampet att prata om volymer:

“Där kan vi också prata om volymer och volymproblem”

Den här utfulningsstrategin med syfte att döda debatten och kväva alla andra åsikter än sina egna inledde Aftonbladet ledare redan 2010, när SD kom in i riksdagen. Hur har det då sett ut sedan dess? 

Hur har Aftonbladet ledare förhållit sig till den “vänster” Pettersson i dagens krönika lagt ansvaret för gällande att kalla folk rasister? Hur har deras egen moraliska kompass sett ut när denna vänster kallat SDs väljare rasister?

Nedan följer ett urval. En best-of-Aftonbladet-Ledare. 

En demonstration av brunfärgs-bazookan på Schibstedts kontor. 

Den 26 december 2015 kallade Anders Lindberg några av de största borgerliga ledarskribenterna för Apokalypsens ryttare, apropå migrationsfrågan. 

Den 2 december 2015 skrev han “och 2014 stod rasism och feminism på dagordning och vinnare var Sverigedemokraterna respektive Feministiskt Initiativ

Den 9 december 2015 skrev han “Sverigedemokraterna gillar varken att diskutera sin rasistiska ideologi eller sina rötter i nazismen“.

“På nätet pågår ständiga välorganiserade kampanjer mot SVT, Sveriges radio och tidningar för att tysta vissa röster och få igenom en “balanserad” alltså rasistisk, rapportering”

Hej konspirationsteori. 

På Aftonbladets ledarblogg skrev han den 19 oktober 2015:

Det är alltså Sveriges antirasister som skapar rasismen och stödet för SD. Inte till exempel Expressen

Den 22 november 2012 skrev Pettersson själv

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti

Allt detta har vi vetat. Ändå har alla vi som konsekvent beskrivt SD på detta sätt mött ett stort motstånd

“För varje demokratiskt sinnad medborgare, publicist och reporter finns bara en slutsats att dra. SD är inte ett parti som alla andra. De är rasister och ska behandlas därefter”

Den 8 september 2015 skrev hon “Sluta lyssna på rasisterna

Och vem har glömt hennes attack på Dagens Industris politiska redaktör PM Nilsson den 21 oktober 2015?

“PM Nilsson har hittat en lösning – bygg det (red.anm regeringsunderlaget) med stöd av riksdagens rasister”

Lindberg backade upp. PM Nilsson vill “normalisera” SD.

För att han ansåg att näringslivet gör rätt i att prata med alla riksdagspartier inklusive SD. 

Karin Pettersson avslutar sin nya krönika med de nya åsikterna genom att hävda att det är Stefan Löfven som fördömt SD som nyfascister. 

Intressant påstående. Att det skulle vara Löfven som varit initiativtagare eller förvaltare åtminstone av den anklagelsen, som i sak dessutom inte är sann enligt alla experter som finns på fascism. 

För den stämmer inte. 

Den 15 september 2014 skrev hennes underordnade på tidningen om just SD som fascister. 

I samma artikel skrev Lindberg:

“…vi måste prata mer om invandring” har redan börjat höras inom borgerligheten. Det vore förödande om svensk höger rör sig i riktning mot den danska och norska och mjukar upp synen på samarbete med Sverigedemokraterna”

Den 12 september 2014 twittrade han även denna. 

Givetvis måste man välkomna att Aftonbladet Ledare nu verkar ha bestämt sig för att acceptera verkligheten och sluta slåss mot såväl väderkvarnar som att använda tjära och fjädrar istället för konstruktiv debatt. 

Verkligheten att skrika rasister till SD:s väljare inte kommer göra att de röstar på något annat. Att man istället måste betrakta dessa väljare som alla andra väljare. Människor som kan övertygas att rösta på något annat parti. Och att alla de som tycker att man måste lyssna och resonera kring detta inte är rasister eller ens Sverigedemokrater själva. För att förstå SD:s väljare måste man samtidigt förstå SD som parti. 

Men då måste man alltså börja fokusera på egna mottagandet och stänga av sändaren ett tag. 

Tyvärr blir denna 180-graderssväng långt ifrån trovärdig när ansvaret över sin egen makt och del i dagens läge totalt ignoreras. En trist eftersmak av detta är att varje gång etablerad media gör så här, ignorera det egna ansvaret, så alienerar de sina egna läsare. Man bekräftar ofrivilligt de som anser att media inte är rimliga längre. 

Det tog 6 år för Karin Pettersson att inse det vi andra förstått.

Kanske kommer vi om 6 år till få se lite självinsikt?

33 kommentarer till Pinsamt Aftonbladet

 1. Jag älskar den här texten! Äntligen någon som gör upp med tokvänsterns företrädare och påskyndare.

 2. Ojojoj! Årtioendets viktigaste granskning. Är helt betagen av din grävkompetens 🙂 Har alltid tänkt på vänsterns förhållande till SD som den mellan Batman och Jokern i Dark Knight Rises:

  Batman (läs: SD): Then why do you want to kill me?
  Jokern (läs: vänstern): I don’t want to kill you! What would I do without you? Go back to ripping off mob dealers? No, no, NO! No. You… you… complete me.

  Den enda journalisten jag känner till som gjort en värdig kappvändning (dvs. det som du efterfrågar i inledningen) är A-C Marteus som den 12 februari i fjol publicerade ledaren “Det är jag som är åsiktskorridoren.”

 3. Utmärkt genomgång Rebecca, skribenterna på AB läser säkert din blogg men man skulle önska att deras läsare också gjorde det!

 4. Erinrar mig en krönika som Johan Westerholm skrev på sin blogg, ledarsidorna.se , för en tid sen. Han beskrev där ett samtal med Anders Lindberg (AB) i samband med ett partimöte. Lindberg förklarade sin plan för hur SD skulle motas ut ur riksdagen 2014. Genom att systematiskt rasiststämpla partiet ända fram till valdagen. Inför en tydligen tvivlande Westerholm deklarerade han kategoriskt: “Jag vet vad jag gör!” Strategin visade sig inte vara speciellt framgångsrik, om man ska formulera sig försiktigt.

 5. Aftonbladet har tränat på förföljelse av oliktänkande sedan lång tid, kom ihåg förföljelsen, förtalandet ja rena stalkningen av Håkan Juhollt. Glömmer aldrig hur Anders Lindberg försökte göra sig stor genom att visa sig duktigare än kollegorna Lena Mellin, Åsa Lindeborg, Jan Hellin och alla andra galningar som försökte vara värst i förnedringen av Juholt. De har gått i en otäck med effektiv skola. Och det borde uppröra varenda hederlig svensk att Jan Hellin återfinns hos svt/sr. Han försökte med samma elaka dumdryga stil förgöra paret Adelsson/Liljeroths kloka synpunkter med rena idiotanfallet på dom. Så de här mörkmännen/kvinnorna har inte gett slaget förlorat. De är upphovet till att SD överhuvudtaget kom till, och de kommer se till att opinionssiffrorna för SD kommer öka, då de här farliga journalisterna har en egen agenda – att förstöra välfärden i vårt land, att se till att vår gemensamma statskassa töms så snabbt som möjligt, vilket inte torde ta så lång tid med tanke på alla de okontrollerade bidrag som betalas till “nyanlända, gammelanlända, ensamkommande barn, barn alltså som bara behöver säga att deras föräldrar inte finns i livet så betalar staten ut efterlevandepenning. Skulle deras föräldrar återuppstå från döden, går barnen fria och pengarna är borta – för alltid. När Sverige sen blivit det skitland förstörarna önskat kan de själva lämna vårt land och bosätta sig i något semesterparadis. Någon solidaritet med det egna landets medborgare har de inte, därför åsiktskorridor och mörkning av sanningen om folkinvasionen!
  Gunnel

 6. Till er som undrar varför Karin P märkligt nog i är höginkomsttagare. Sanningen är att hon har inget lätt jobb.

  ”Hyckleri är den svåraste och mest enerverande last som någon människa kan ägna sig åt. Det kräver en oupphörlig uppmärksamhet och en sällsynt själslig opartiskhet. Det kan inte som otrohet eller glupskhet praktiseras lite då och då, det är ett heltidsjobb.”
  William Somerset Maugham

 7. underbart avklädande och väl skrivet, en del verkar sakna självinsikt i sin strävan att kasta skit på andra i stället för att verka i verkligheten

 8. Tack för denna intressanta exposé över hur man sätter munkavle på den fria och öppna debatten.
  Ja, den är faktiskt läskig, brunsmetningen. Och effektiv. Jag själv är i grund och botten för invandring, men jag anser att det handlar om hur många och vilka som kommer, samt att vi måste “laga efter läge”, dvs. ta hänsyn till vad våra resurser klarar, både kostnadsmässigt och resursmässigt. Egentlige ganska självklart, va?
  När jag försöker argumentera för denna min åsikt börjar pannor rynkas och R-ordet mumlas….
  Inte törs jag, enkle och vanlige medborgare längre lufta mina åsikter på Facebook, det enda anständiga stället en sådan som jag kan “komma ut” på.
  Alldeles nyss läste jag ett upprop i AB där 47 kändisar skrev under något dåligt artikulerat och infantilt upprop om att Sverige bygger murar. Är detta Trump-smetning månne??
  “Upp flyga orden, tanken stilla står” som skalden sade…

 9. Tack Rebecca, ditt civilkurage är oerhört inspirerande och betyder väldigt mycket för väldigt många 🙂

 10. ABs strategi har i högsta grad varit medveten.
  Läs följande rader hämtade från Ledarsidorna – Vinddraget från dörren.

  ‘Jag vet exakt vad jag gör, historien kommer ge mig rätt.’

  Citatet är ordagrant från Anders Lindberg, ledarredaktör på Aftonbladet. Vi stod precis innanför dörrarna till Aula Magna på Stockholms Universitet. Han sade det till mig vid Socialdemokraternas förtroenderåd 2011 när jag påpekade det tveksamma i att välja en stigmatiserande retorik mot Sverigedemokraterna istället för att angripa dem sakpolitiskt. I sak vet vi nu hur det gick. Sverigedemokraterna har sedan dess växt och blivit Sveriges tredje största parti.”

  //ledarsidorna.se/2016/04/vinddraget-fran-dorren/

 11. Strålande bra skrivet!
  Det är ju sorgligt att du över huvud taget behöver skriva texten, men det är fantastiskt att se att man börjar vända sig om på diverse ledarsidor.
  Hoppas det får genomslag i debatten också.
  Håll för guds skull grytan kokande!

 12. Tack för din belysning av den förödande Svenska vänstern som oavsett vad dom kallar sig är en blåkopia av kommunismen när det gäller att med lögnen som vapen rättfärdiga allt från dödsstraff till eller som i Sverige verbal eller skriftlig “avrättning” av alla som inte delar vänsterns åsikter.
  Det enda som debatteras och publiceras i de “oberoende” medierna är huruvida man är rasist eller “främlingsfientlig” om man läser “hatsajter” eller än värre om man är eller har varit kritisk till vänsterns beskrivning av “verkligheten”.
  Det vi har upplevt och upplever i Sverige är en helt annan bild än vänsterns beskrivning och det är moraliskt destruktivt för alla människor. Denna verklighetsfrämmande bild av vårt land fortsätter dag efter dag och för varje dag som går blir fler och fler människor destruktiva och slutresultatet blir ett land där sammanhållningen och känslan för sin kultur och sitt land är borta. Ett sådant land blir ett land i kaos typ Venezuela.
  När sedan dessa “kappvändare” nu försöker sig på att göra en “pudel” är det ännu mer förödande man fortsätter med nya lögner med utgångspunkten att vi Svenskar inget begriper och inget förstår. Sanningen är att vi som lever i verkligheten både begriper och förstår, vi begriper att om man bor i en 2 rummare med en familj på 4 kan man inte bjuda in 50 personer till både mat och husrum. Vill man göra detta måste man se till att det finns både plats och mat till gästerna. Detta är att ta ansvar och visa respekt för sina gäster det begriper vi “vanliga” människor eller med vänsterns beskrivning av oss, vi “rasister” när vänstern bjuder in till mat och husrum men inte till sig själv utan till min 2,a utan att jag vill eller kan klara detta.
  För mig nu på ålderns höst känns Socialdemokraternas svek mot oss som arbetat och slitit hela våra liv och nu ser resultatet som ett svek som det inte finns ord för att beskriva.
  Kaj Åhlund

 13. Aftonbladet sprider mest näthat i Sverige. Aftonbladets ledar- & kulturredaktioner består av brunröda historierevisionister och är det närmaste en fascistisk dagstidning vi kommer i Sverige.
  Men sporten är åtminstone hyfsat okej.

 14. Du måste få detta publicerat i GP eller Svd.
  Detta måste ut till den större massan.
  Är ju bedrövligt att Aftonbladets medarbetare talar om hur folk skall tänka, och hytter med hot om de inte tänker såsom de tycker är rätt.
  Efter denna granskning har AB som tidning ingen som helst trovärdighet kvar.
  Det finns en politisk fråga som engagerar all svenskar idag, det är den obegränsade invandringen och dess konsekvenser.
  Var man än (jobb, fester, middagar etc etc) är det detta som diskuteras.
  Märkligt att politiker och journalister på AB kan missa detta, ett stort frågetecken.

 15. Tack för ett gediget journalistiskt dagsverke! Så märkligt det känts för Ulf och mig att bli utpekade som främlingsfientliga när vi egentligen bara sagt det som statsministern och inrikesministern flera gånger uttalat sedan i höstas och dristat oss till att i DN försökt förklara varför SD fått så många anhängare. Men tidningen var inte intresserad av analys och kapade glatt i resonemangen. Att vi försökt förstå vad som hänt i det politiska landskapet försökte somliga omvandla till att vi börjat sympatisera med SD. Man blir mörkrädd.

 16. Den värsta rasismen har SD fått uthärda då dom fullkomligt blivit förtalade, hotade, trackaserade och mobbade av övriga partier representerade i Sveriges riksdag. Och även majoriteten av Svenska medier har gjort sig skyldiga till detta och betett sig enastående korkat och elakt.
  Sverige är idag ett land för folket på bara några få år gått från stolthet och trygghet till att känna förtvivlan och oro, och föraktet mot politiker, myndigheter och media har troligtvis aldrig varit större med all rätta!
  Tyvärr är Sverige mångt och mycket förstört och detta kan inte beskyllas SD för då dom aldrig vare sig innehaft någon makt eller ens fått sitta med i samtalen och diskutera frågorna trots att dom är demokratiskt invalda av folket. Inte konstigt att folk ifrågasätter den svenska sk demokratin och politiska makteliten. Detta som pågått är givetvis helt oförlåtligt och man kan aldrig mer känns stolthet att vara svensk mer som man gjorde förr, och omvärlden har rätt när dom alltmer ifrågasätter vad fan Sverige håller på med – man ser inte ens till sitt folks bästa utan försöker leka humanitär stormakt och tar hela världens sociala skyddsnät på sina axlar, förutom dom svältande barnen i Afrika då för dessa bistånd minskas till förmån för lycksökande och kriminella som skall få bidrag och permanent uppehållstillstånd.
  Mitt förtroende för S och Alliansen kommer aldrig återskapas, oförlåtligt!

 17. Ja jisstes så de snor in sig, inte undra på att trovärdigheten för journalister är låg! Jag påpekade detta för mina vänner redan hösten 2014, att man inte slentrianmässigt skulle rasist- och brunstämpla alla som röstade på SD, utan istället fråga sig varför till synes förnuftiga och normala människor ( för ingen kan med allvar hävda att nästan 13 % av den röstande befolkningen är vettvillingar) röstade på SD. Varför var så många bekymrade över invandringsfrågorna, vad var det som hade gått så fel i samhället att så många tyckte att en röst på SD var enda valet? Reaktionen från vänkretsen var så kraftig att jag hädanefter fått tiga still för att inte bli utan vänner, men det har varit svårt att inte ha någon att tala med eller diskutera. Vad jag ville säga var inte att folk skulle rösta på Sd, utan att man skulle analysera varför och därefter ta lärdom och faktiskt lyssna till folkets oro. Den nuvarande omsvängningen under galgen ( migration och integrationskaoset) är faktiskt vämjelig. De ( främst Aftonbladet , Miljöpartiet, Reinfelds skara, DN och Socialdemokraterna ) skulle samfällt resa sig upp och be om ursäkt till alla de som liknats vid rasister och nazister bara för att de velat lyfta de problem en stor invandring för med sig och att man velat diskutera lösningar. Jättebra att du visar på deras hyckleri!

 18. Bara fortsätt jobba som du gör , det finns tydligen hopp för Sverige, jag har börjat läsa jobbannonser i övriga norden, men vill naturligtvis helst stanna i Sverige men jag har 3 barn och vill inte dom ska växa upp i ett så intolerant samhälle där det är helt naturligt att kritisera, inte för ens åsikter utan vilket politiskt parti man stöder. För att inte tala om att vi håller på att gå 100 år tillbaka för kvinnorna i samhället, separata badtider ?. Vad håller på att hända ?

 19. …ja vad skall man säga…från att ha sett henne gråta i tv på bästa sändningstid till att nu göra en fullständigt ovärdig kappvändning…Kan inte annat än älska internet och alla avtryck som lämnas…Uppenbarligen har verkligheten slutligen börjat ta sig ända in till Ledarredaktionen på Aftonbladet…TACK Rebecca för ytterligare ett skarpt inlägg!

 20. Hej.

  Eftersom Kamrat Ogilvy/Lindberg är så glad i att utan självinsikt eller en jota ironi citera Orwells ‘1984’, och dessutom endast slagorden, kanske följande Orwell-citat är på sin plats (Lindberg är närmast rättshaveristiskt noga med att hålla reda vad som skrivs om honom på mer kända bloggar, inte minst i kommentarsfälten):

  “Political or military commentators, like astrologers, can survive almost any mistake, because their more devoted followers do not look to them for an appraisal of the facts but for the stimulation of nationalistic loyalties.” George Orwell, ‘Notes on Nationalism’, först publicerad i Polemic 1945. Hela essän kan hittas på nätet – rekommenderas varmt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 21. En fantastisk genomgång, Rebecca. Svart på vitt allt som tenderar att glömmas från ena dagen till den andra. Du är outtröttlig och enormt värdefull för sanningen.

 22. Vill bara tillägga att den förtvivlan jag upplevt själv och med just ‘alla’ andra i omgivningen inte endast tangerar SDs paradlinje, migrationen, det är just allt i samhället nu. Vi ser en konvergens mot att alldeles för mycket hostar och hackar samtidigt från energi, skola och försvaret med mera, en kraftlös regering och en allians som är … ja herregud. Ett folk förtjänar de politiker de har sägs det, men vad ont har svenska folket gjort för en sådan samling?

 23. Det är ett par damer som skriver för Expressen som gjort offentlig avbön. Dem respekterar jag. Sedan kom det fler av båda könen, som kunde sälla sig till dem som aldrig tappat huvudet då det gäller SDs inträde i riksdagen och marsch uppåt i opinionen.

  Folk som förstår sambandet orsak och konsekvens på ett mer verklighetsnära plan än att stöveltramp från 30-talet än en gång var på uppmarsch.

  SD visste jag knappt vad de var förrän de kom in i riksdagen 2010, men ångestskriken efter detta fick mig att kolla upp vad de hade att säga. Kontentan blev att jag läste på statistiken samt hittade bloggare som serverade än mer, för att inte tala om guldfyndet Tino S. ‘Hat-siterna’ bidrog med artiklar från grannländer som i sin tur pekade in i deras statistik.

  Så … 5,5 år av att jag undrat vad i helvete (ack så många, men inte alla) våra politiker och journalister håller på med. Och än är det inte slut, det är idel omvändelser under galgen från allt för många, och fler torde komma. Med tiden.

  Jag minns under Göran Perssons tid då tobaksskatten höjdes kraftigt. Fikarummet var överens på fem minuter att “nu kommer smugglingen att öka”. Det gjorde den. Så till den milda grad att jag tror man sänkte skatten något.

  Jag tänker inte gå in på den förtvivlan över politikers och vidhängande journalisters okunnighet och sandlådebeteende som jag vadat fram i de senaste åren, hur många som hållit sig fast vid respektive partier med fingernaglarna med “men NU måste de väl ändå fatta!”, för som sagts lite överallt på sistone … man har just annars bara SD att gå till om man inte vill rösta blankt.

 24. Tack! För att du är så modig, uthållig, slagkraftig, vettig, uppkäftig och så himla duktig! Underbart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap