Ohly för fin för ett jobb

Bilden är gjord i samarbete med satirtecknarna ”I fablernas land”

Lars Ohly, kommunisten och före detta partiledaren för Vänsterpartiet, har ofta högt tonläge. Framför allt på Twitter, som efter hans avgång blivit hans enda arena för tyckande. 

Mannen som gjort sig ett namn att ha en flexibel inställning till sanningen. Alla minns vi väl hans påstående att han spelat fotboll med Nacka Skoglund eller att han fick sms när muren föll, när det första sms:et någonsin i världen skickades först 1992.  

Han har också haft hög profil i saker som girighet, särskilt om det sker av skattepengar.  

 

Det är lukrativt att vara riksdagsledamot, framför allt om du blev invald före 2014 för då får du riksdagspensionen enligt de gamla reglerna. Det vill säga till du är 65 år. 

Lars Ohly är 59 år gammal i år, han får alltså full inkomstgaranti tills han är pensionär. 

Om han vill.

 

I samband med att han skulle sluta sa han tydligt att han inte tänkte leva på riksdagspensionen. Det är inte rimligt att ha väldigt bra ekonomiska villkor utan att jobba, lät det då. Den 12 september 2014 alltså. 

 

Han har genom hela sin karriär som proffspolitiker ofta och gärna framhållit att han är tjänstledig från SJ som sitt jobb som konduktör. Förmodligen för att sätta bilden att han inte alls tillhör makteliten egentligen, höginkomsttagarna. 

Men gå tillbaka dit har han aldrig haft planer på, givetvis. 

Det är klart att det är svårt att föreställa sig att behöva förnedra sig att klippa folks biljetter på ett tåg när man varit höginkomsttagare och maktelit i decennier, det förstår man. Men lite grann kan man tycka att profilen i frågan innan avgången borde varit något rimligare i så fall. 

 

När han sedan får berätta vilka jobb han kan tänka sig nämner han kulturminister. Som ju skulle innebär ett rejält lönelyft, för statsråden tjänar 127 000. Dubbelt så mycket som en riksdagsledamot. 

 

Men Ohly kan inte tänka sig landshövding.

Till skillnad från kulturminister kommer det jobbet med en schysst kåk. 

 

Men i väntan på det där jobbet som kan öka lönen och ge balla förmåner gör alltså Lars Ohly…….ingenting.

Och det där pratet om att leva på andra visade sig vara lika stor sanningshalt som det där om Nacka och sms:en för han har nu ansökt om att bli försörjd av landets skattebetalare så länge han kan kräma ur 48 000 kronor per månad – det vill säga tills sin 65-årsdag. 

Det handlar om cirka 4 miljoner som ansökningen gäller.

För att göra aboslut ingenting. 

Mata duvor, pilla sig i naveln, vara otrevlig på Twitter. Det är numera Lars Ohlys heltidsjobb. Som du, jag och dessutom landets alla låginkomsttagare får betala. 

 

Men kommunisters vana att säga en sak och göra en annan är på inget sätt nytt. Tidigare granskningar har visat att just V varje granskning är överrepresenterade när det gäller just att leva på andra människors arbete. 

Så Lars Ohly följer egentligen bara partitraditionen.

Ni minns väl Linda Snecker, som i somras valde att återgå till tjänst från sin föräldraledighet lagom till att riksdagen stängde för att kunna pumpa skattebetalarna på sin riksdagslön utan att behöva jobba?

 

Som man brukar säga: vissa är lite mer jämlika. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!