Kommunals nästa ordförande?


Idag avslöjade Aftonbladet att Tobias Baudin vill kandidera som ordförande för Kommunal, LO:s största förbund på 500 000 medlemmar. Det är också LO:s största kvinnodominerande förbund. 

Jag fick höra att han vill vara med i racet för ett par dagar sedan av en källa. 

Samma dag jag fick höra vem som också är intresserad. Nu har personen inte  bekräftat detta ännu så jag får med denna uppgift publicera en liten gnutta salt, framtiden kommer helt enkelt utvisa om det stämmer. 

Men innan jag får in på vem den andra kandidaten är tänkte jag ge en kort bakgrund.

För vad som hände under Kommunal-skandalen vet alla vid detta laget. Men kanske inte varför. Åtminstone min kvalificerade gissning varför. 

LO har precis som kompisarna i Socialdemokraterna en rätt tydlig uppdelning av vänster respektive höger, både mellan fackförbunden och inom dem. Inte på den vanliga politiska skalan utan höger och vänster inom socialdemokratin. 

De fackförbund som står är till vänster i värderingar är de som är i branscher på hemma-marknaden, det vill säga, de konkurrerar egentligen inte internationellt alls. Det är Byggnads, Målarna, Fastighets, SEKO som är de största här. Till höger står de fackförbund som är beroende av export till exempel, där IF Metall är störst. 

Kommunal verkar på en inhemsk marknad men Annelie Nordström har ändå varit okej pragmatisk. Hon har inte stått jättemycket till vänster. 

Skandalen som Aftonbladet avslöjade kom innifrån Kommunal ,det är enda sättet att få tag i alla den information de hade. De hade bland annat tillgång till årsredovisningar från handelsbolaget Lyran, som inte är publika. Och de visste exakt när planet till London lyfte så att Aftonbladet kunde åka med samma plan och smygfotografera hela gruppen. Folk spelar helt enkelt spelet, det politiska spelet. 

Varför läckte då någon allt detta?

För att Nordström skulle få gå och en annan, egen kandidat, skulle kunna ta hennes plats. En mer vänsterinriktad person förmodligen. Arbetarrörelsen gör rätt ofta så här, drevet mot Håkan Juholt var bland annat delvis garanterad orkestrerat av högersossar som ville ha bort honom. 

Tobias Baudin är därför, givet omständigheterna, är mycket bra kandidat. För han är pragmatiskt och mer höger än vänster inom S. 

Hans, enligt mina källor motkandidat, är…….. Veronica Palm. 

Hon fanns inte med på Stefan Löfvens statsrådslista, inte heller blev hon borgarråd i Stockholm när Stockholm stad togs över av röd-grön-rosa röra. Hon är inte Stockholms oppositionslandstingsråd heller, eller fick någon högre position inom partiet centralt. Hon blev inte ens statssekreterare. 

Palm är en av de mest socialistiska socialdemokraterna man kan hitta. 

Hon lämnade riksdagen efter 13 år, i september 2015. Ett år efter valet. Det är svårt att tänka sig att hon inte är besviken att hon inte fått något större uppdrag eller bättre jobb nu när S styr både Stockholm och landet. Jag vet inte skälet men kan bara gissa själv, av bland annat hennes tonläge på Twitter att döma. 

Hon gick tll exempel i de demonstrationståg SSU ordnade med RKU – Revolutionär Kommunistisk Ungdom som vill störta demokratin, införa diktatur och skjuta folk. 

Politiskt står hon alltså så långt vänster man kan komma utan att gå med i Vänsterpartiet. Hon är för “ekonomisk demokrati” som är ett annat namn för det som löntagarfonderna byggde på, det vill säga stjäla folks företag.

Hon vill lägga ner Bromma flygplats, ta bort möjligheten för folk att ta den hyra det kostar för andra hand och hon har tidigare föreslagit att staten ska censurera internet genom att blockera utländska porrsajter

Blir hon ordförande för Kommunal kommer förbundet gå kraftigt åt vänster, något förbunden i 6F verkligen vill så gissningsvis har de ett finger med i spelet här. Palm är dessutom en person som varken är särskilt diplomatisk eller verkar vara en person som heller resonerar och förhandlar än drar till konflikt, alltså tvärtemot de egenskaper som Kommunal skulle behöva. 

Om det nu är sant att Palm vill kandidera.

Den som lever får se, helt enkelt. Vänsterfalangen kommer åtminstone inte ge sig utan strid. 

5 kommentarer till Kommunals nästa ordförande?

 1. finns det nån organisation alls som skulle utvecklas med Palm i ledningen?
  förmodligen har hon inte visat sån kompetens att sossarna vill ha henne VU exempelvis
  hennes utspel på twitter mm har många gånger varit ogenomtänkta för en person med hennes riksdagledamotposition
  hon kan ju leva på sin riksdagspension och skratta varje dag fram till hon fyller 65

 2. AV de senaste opinionsundersökningarna framgår att det är fler SD-are än S bland medlemmarna, så en sverigedemokratisk ordförande ska väl inte helt uteslutas? Hur går det då med bidragen till S? LO är väl partipolitiskt obundet, eller?

 3. Hej.

  @HaWe:
  Att låta lokalföreningarna föreslå och rösta fram egna kandidater i en demokratisk process, istället för att valda (i praktiken utsedda) ombud gör detta skulle medföra att ledningen tappade kontrollen över förbunden.

  Ungefär som om vi fick rösta fram ministrar, hovrättsråd, och liknande: partierna tappar då kontrollen.

  Det här påminner ju faktiskt om både Stig Malms chaufför, Björn Rosengren och Marjasin. Inte undra på att det blir allt mer tunnsått med faktisk kompetens inom LO:s förbund och parti när man leker utrensning á la Stalin.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 4. Hur har de det med interndemokrtatin? Är Baudin o Palm ens medlemmar i Kommunal?
  Eller är det bara en detalj som går att ordna ändå?
  I mina ögon så borde väl medlemmarna vi den representativa vägen ha inflytande på vem som väljs, detta spel att förse varandra med välbetalda uppdrag är ju vämjeligt att skåda, särskilt efter vad redan hänt inom Kommunal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap