Byggnads tramskampanj


Bilden är gjord av satirtecknarna “I fablernas land”

Igår formligen tapetserade fackförbundet Byggnads Stockholm, Göteborg och Malmö med en stor kampanj, som kommer rulla från och med nu och flera veckor framöver. 

Skälet?

Det är de sista veckorna på avtalsrörelsen, när kommande års löner och villkor ska förhandlas med arbetsgivarna Sveriges Byggindustrier (BI).

Så då passar Byggnads på med en väl planerad kampanj just när sluttampen på förhandlingarna ska ske. Fiffigt. 

De gick ut i bland annat en artikel i Dagens Opinion, efter att de skickat ut ett pressemeddelande om kampanjen. Den är gjord av Reformklubben, som ofta jobbar med arbetarrörelsen. Den ska enligt uppgift rulla i “några veckor” och går såväl i dagspress som på utomhustavlor, på bussar, T-banan och via sociala medier.

Kostnaden för detta kan man bara sia om men gissningsvis är kampanjen i storleksordningen minst fem miljoner kronor av medlemmarnas pengar

“Ska man driva kampanj behöver man spetsa budskapen också”, sa Byggnads i intervjun. 

På Byggnads egen Facebook-sida kan man se bilder på kampanjen, utformad som kvällstidningslöp och med budskapet att företagen vill “sänka din lön”. 

Ett så kallat “tillspetsat budskap”. 

Man skulle också kunna kalla det “fria fabuleringar från fantasifulla fackförbundshjärnor”. 

Avtalsrörelsen handlar alltså varje år om att HÖJA löner. Var Byggnads fått idén om sänkningar är alltså en gåta. 

Enda syftet med den här rena smutskastnings-kampanjen är att störa avtalsrörelsen.

Och en kampanj planerar man långt i förväg så det här är inget Byggnads kom på förra veckan utan givet det jag vet om marknadsföring och reklam inleddes kampanjarbetet redan i höstas någon gång. Ledtiderna för att bland annat boka annonstavlor och trycka stora affischer tar lång tid. Uppskattningsvis har de jobbat med kampanjen minst flera månader, kanske ett halvår, från första uppstartsmötet till kampanjstart. 

Som ni kan se hänvisar de dessutom till LO:s snedvridna äpplen-och päronrapport om VD-löner, med sitt påstående att en byggnadsarbetare skulle tjäna 1/54-del av vad en VD tjänar. 

Snittlönen för en byggnadsarbetare i Stockholm är, genom fast lön och rörlig ackordslön 38 000 per månad.

Ungefär som majoriteten av landets alla VD tjänar alltså. 

Och 10 000 kronor mer än vad en polis tjänar efte 10 år i tjänst, tjänar alltså en byggjobbare som jobbat något enstaka år. 

Ens om man räknar på snittet av vad en VD tjänar inklusive de 50 allra bäst betalda börs-VD:arna kommer man upp i 54 stycken. För medianlönen är 81 000 där. Samma lön som Byggnads ordförande Johan Lindholm själv har

Kampanjen är alltså en ren fabricering med syfte att genom ihopsnickrade egna siffror sätta en bild som inte är sann.

Det här med utdelningen då, är det orättvist?

Ett aktiebolag har väldigt många aktier, och därmed också väldigt många aktieägare. För även de stora aktieägarna består ofta av många aktieägare, till exempel pensionsfonder vars uppgift är att se till att de vars pensioner de förvaltar ska få så höga pensioner som möjligt. En bra sak alltså. Att pensionärerna får så mycket i pension som möjligt. 

När man sätter in pengar på banken får man ränta. Eller, det får man om räntan inte är minus som den är idag. Ränta är i alla fall betalningen från banken för att du “lånar ut” dina pengar till dem. Om du istället köper aktier för pengarna du har får du ingen ränta. Men du kan få utdelning en gång per år, om företaget går bra. 

Utdelningen är alltså betalningen från bolaget för att du lånar ut pengarna till dem istället för till banken. Ett företag kan inte få in pengar om de inte betalar något till de som lånar ut dem. 

Varför skulle någon riskera sina pengar utan ersättning genom att låna ut dem till ett företag när det är säkrare och ger en ränta på banken?

Årets utdelning för några av de största byggbolagen, de noterade, har jag kollat upp. Skanska erbjöd till exempel 6,25 kronor per aktie, NCC bara 3 kronor per aktie medan JM gav sina aktieägare 8,25 kronor per aktie.

Om du då bara äger, säg tio aktier, per företag skulle din utdelning för året alltså vara 62,50 kr + 30 kr + 82,50 kr = 175 kronor. 

Vi har en allt mer aktut bostadsbrist i Sverige. Givetvis går byggföretagen bra. Tack vare det är till exempel arbetslösheten bland byggarbetare i princip obefintlig. 

Som ni kan se är de största ägarna i till exempel Skanska, andra företag och fonder. På listan är landets största aktieägare i Skanska hittar vi till exempel det LO-delägda AMF fonder, som förvaltar deras medlemmars pensioner och där LO har representanter i styrelsen, bland annat sitter Tobias Baudin, LO:s andre vice ordförande i den styrelsen. 

Utdelningen i Skanska ger alltså LO:s egna medlemmar högre pensioner. 

En utdelning som alltså årsmötet beslutat, där LO-ägda AMF, alltså har rösträtt. 

Men det låtsas Byggnads inte om, nu när de vill störa förhandlingarna om lönerna genom sin stora kampanj. 

Hur är det då med lönerna som Byggnads krävt? Hur höga är de? Apropå detta med lönesänkningar menar jag. 

Sveriges Byggindustrier, som alltså sitter på andra sidan förhandlingsbordet från Byggnads Johan Lindholm, och representerar landets alla byggföretag, räknade lite på Byggnads krav. För allt kostar.

Alla andra avtalsvillkor kommer med en prislapp för en företagare, i form av ökad administration etc. 

Så idag släppte de en rapport, där de pedagogiskt går igenom samtliga lönekrav och avtalsvillkor, omvandlat till faktiska pengar för en företagare. För man betalar inte med procent eller paragrafer i ett avtal, det är faktiska kronor och ören som ska ut. 

Byggnads krav motsvarar ökade kostnader för ett företag på 8 %.

SVT Nyheter rapporterade om företagens slutsatser – att kraven kan kräva att mängder med byggföretag med kollektivavtal går under och 30 000 personer blir arbetslösa. 

Det är detta Byggnads menar med “sänkta löner” – så stora kostnadsökningar att de är beredda att skicka egna medlemmar ut i arbetslöshet. 

Det finns ett mycket bra skäl varför facket alltid pratar om de stora jättarna i branschen, som Skanska, NCC etc, och det är för att de vill glömma bort att 24 237 företag har färre än 50 anställda. 

Vilka pengar finns det då att tjäna inom byggsektorn?

Som ni kan se på den här bilden har byggföretagen vinstmarginaler på mellan 6 och 7,7 %.

Byggnads krav är alltså större i procent totalt än byggbolagens genomsnittliga vinstmarginaler. 

Därför är det mycket roligare att hänvisa till total utdelning för samtliga aktieägare. För den summan är jättestor. Per aktie är den inte alls jättestor. Och kollar man på branschens marginaler är det ännu tristare siffror. Inte i jämförelse med andra branscher, då ligger byggbranschen helt okej. Men jämfört med de päron Byggnads skakat ihop i sin kampanj. 

Byggnads väljer alltså medvetet att köra en jättestor smutskastningskampanj med påhittade siffror för att störa mitt i avtalsrörelsen, bokar kampanjen månader i förväg och bränner miljoner av medlemmarnas pengar. 

Hur reagerar de då när deras motpart tar fram mini-räknaren och släpper en rapport?

“Oseriöst och tramsigt”

“Det är uppenbart att de planerat det här och då undrar jag varför vi ska förhandla överhuvudtaget”

“Det tycker inte vår motpart BI, som hellre får 15 minutes of fame i medierna än är med och skapar en byggbransch vi kan vara stolta över”

Säger Byggnads alltså dagen efter de tapetserat staden med hitte-på-budskap för att fula ut företagarna.

Vissa är lite mer jämlika och vissa regler gäller alltså bara andra. 

Jag vet inte vad ni tänker på men den här bilden kommer plötsligt in i mitt huvud: 

Detta är verkligen inget nytt.

Mäktiga fackförbunden inom LO som själva sitter på miljarder i tillgångar ful-spelar för att få sympati i media. 

Men det är ändå tröttsamt. För vissa går ju på det här. Och har man så mycket pengar som Byggnads har man råd att köpa dyra reklamkampanjer för att skrämma folk med rena lögner och sabotera “den svenska modell” man utåt säger sig värna. 

För den svenska modellen är det som händer vid förhandlingsbordet, mellan parterna. Inget annat. Att då mitt i avtalsrörelsen köra den här typen av kampanj, planerad i månader, är långt ifrån att “värna den svenska modellen”. Det är att sabotera den. 

Och med sina krav på 8 %-iga löneökningar som skulle kunna leda till att upp till 30 000 byggnadsarbetare förlorar jobbet för att Byggnads låtsas att de inte kan räkna är det kanske lika bra att strunta i den svenska modellen. 

15 kommentarer till Byggnads tramskampanj

 1. Byggnads kräver jämställdhet men förbundstyrelsen har 15 män och ingen kvinna:
  //www.byggnads.se/om-oss/kontakt/forbundsstyrelsen/

  Citat i deras varsel :
  “ör att klara detta måste byggbranschen bli en modern bransch som välkomnar både kvinnor och män, ungdomar och nyanlända.”
  “Byggnads kräver att byggbolagen ska vara med och betala för att stärka utbildningsinsatser redan i skolan, stoppa machokulturen som hämmar branschens utveckling”

 2. Välj valfri upplaga hos: //www.annonsbladet.com/las-veckans-nummer/

  Bläddra fram ett par sidor och läs årets floskeluttalande:

  Kim Söderström, ordförande för Byggnads GävleDala, om kravet inför det nya avtalet. Han säger bland annat att “det är väl någon herre på Östermalm som sätter lunchgroggen i halsen när han får lite mindre i aktieutdelning.”

 3. “Snittlönen för en byggnadsarbetare i Stockholm är, genom fast lön och rörlig ackordslön 38 000 per månad”

  Är du helt hundra på detta? Jag jobbar inom byggbranschen och kan säga att jag är inte ens i närheten av den lönen om jag så jobbade 10h per dag.

 4. Hej, lysande grävning!

  Jag blir dock mörkrädd när du presenterade sittlönen för en byggare. 38 papp i månaden!? Helt vansinnigt, som jämförelse tar det en nyexad civilingenjör 10-15 år att komma upp i den lönen(idag, utfrån fakta på det privata storbolag där jag jobbar, med insyn i lönebilden). Då skall man inte glömma att fem års studier med studielån som lägger sig på minst 4% extra på lönen varje månad. Med de lönerna för byggarna är det inte konstigt att det inte går att bygga billiga bostäder. Jag hoppas konkurrensen från Europa ökar så bygglönerna kommer ner på rimliga nivåer, så bostäder blir billiga att bygga till var och en. Ojdå, svor visst i kyrkan nu, så får man inte säga, tycka vad någon annan skall ha i lön(indirekt deras värde i samhällstrappan) men jag gör det ändå.

  Giovanni P

 5. Jag har haft och göra med byggnads fack förbund många många gånger, Och dem ser inte till någon annans intresse en sitt eget dvs de anställda för att sköta fackliga uppdragen.

  Jag har jobbat inom bygg nu ca 15 år, Vart på diverse arbetsplatser runt om i Sverige och alltid haft någon inom facket som gått runt på arbetsplatserna och “Hotat” de som inte går med att “Om ni inte går med så kommer vi inte hjälpa dig” Med både de ena och det andra.

  Facken kommer aldrig någonsin ha förtroende så länge dem är politiskt bundna till Socialdemokraterna. Så enkelt är det, Dem varken hjälper dig som medlem eller som arbetsgivare.

  Som medlem om du utsätts för riktig orättvisa då det finns sådana platser också i Sverige där orättvisa sker på arbetsplatsen och det är fel, Men då hjälper facken dig verkligen inte.

  Som arbetsgivare när du vänder dig till facken för stöd i 1/10 fall kan du få hjälp med ett ärende om du har tur annars så säger dem så simpelt som “Gör som det står i boken” och pekar på sin löjliga bok.

  Byggnads fack måste demonteras ner helt samtliga styrande måste sparkas och låtas gå samt banden till Socialdemokraterna&LO måste kapas omedelbart.

  Men jag tycker att fackförbund är bra arbetare skall också ha skydd i sådant form men idag hjälper dem inte till för fem öre. Och förstår inte hur folk kan betala 700-900 kr i medlemsavgift till facken så dem kan sitta på sin tron och skratta åt dig som gör de.

  Ge tillbaka fackförbunden till medlemmarna, Det skall vara medlemmarnas trygghet inte Socialdemokraternas kassasko för sin ful propaganda som föres idag.

  Jag har alltid haft bra relation till min arbetsgivare och aldrig blivit orättvist behandlad och fått ökad lön i den mån att jag blivit duktigare och lärt mig mer och mer och tagit mer ansvar.

  Arbetsgivare är inga monster som vill skada dig som anställd i Sverige är vi humana och vi har arbetsgivare till 70% åtminstånde som vill sina anställda väl, Och vill ge dem bra förutsättningar för att lyckas, Som arbetsgivare att vilja att ens anställda är olyckliga och arga på ens arbetsplats lönar sig varken för de anställda eller arbetsgivaren.

 6. Hej.

  Kul att se att man valt att härma hur Aftonbladet och Expressen gör sina löpsedlar. Antar att det är för uppmärksamhet, men jag associerar snarare till bristande seriositet och lögnaktig propaganda.

  Enligt bekanta i byggsvängen pågår informell åsiktsregistrering i princip kontinuerligt numera, komplett med uppmaningar från fackombud om att avslöja vem som har SD-sympatier eller uttalar sådana.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 7. Befolkningen i Sverige verkar inte ha förstått hur mycket vissa facklobister bromsar landets utveckling. Kortsiktiga löneökningar står mot den långsiktiga utvecklingen i hela byggnadsindustrin och resulterar i bl.a. bostadsbristen.
  Det står mot sunt förnuft.

 8. Det enda som stör mig med dina redogörelser är att jag alltid blir så förbannad efter dem 🙂 bra jobbat igen!

 9. Är ingen hejare på aktier. Har aldrig haft några. MEN.
  62,50 kr + 30 kr + 82,50 kr = 175 kronor.
  Man betalar väl dessutom skatt på de 175 kronorna??

 10. Detta borde ju ingå i skolundervisningen!

  Innan man släpps ut på arbetsmarknaden – och ännu hellre innan journalister för ensidiga argument vidare – borde det vara obligatorisk med grundläggande kunskaper i företagsekonomi.

 11. Bra jobbat Rebecca, du slår gång på gång hål på maffians trams! Härlig läsning!

  Felix, om du kritiserar något du inte har läst, ger inte det en liten känsla av att du är ute på liiiiiiiiiiiiiiite tunn is!?

 12. Har idag sett Byggnads annonser i tunnelbanan och känner mig oerhört provocerad av den fula formuleringen. Vem har föreslagit att löntagarnas löner ska sänkas? Är det inte mer än rätt att de som tar risker med sina pengar genom att köpa aktier i ett företag ska få en utdelning? Man önskar att Företagarna hade råd att i en liknande annonskampagn kunde bemöta Byggnads fula påståenden.

 13. Ett fel
  Lönehöjningar på 8% äter inte upp vinstmarginalen helt då kostnadsbasen inte endast består av lön.
  Jag skummade snabbt kan ha missförstått.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap