Byggnads tramskampanj

Bilden är gjord av satirtecknarna ”I fablernas land”

Igår formligen tapetserade fackförbundet Byggnads Stockholm, Göteborg och Malmö med en stor kampanj, som kommer rulla från och med nu och flera veckor framöver. 

Skälet?

Det är de sista veckorna på avtalsrörelsen, när kommande års löner och villkor ska förhandlas med arbetsgivarna Sveriges Byggindustrier (BI).

Så då passar Byggnads på med en väl planerad kampanj just när sluttampen på förhandlingarna ska ske. Fiffigt. 

De gick ut i bland annat en artikel i Dagens Opinion, efter att de skickat ut ett pressemeddelande om kampanjen. Den är gjord av Reformklubben, som ofta jobbar med arbetarrörelsen. Den ska enligt uppgift rulla i ”några veckor” och går såväl i dagspress som på utomhustavlor, på bussar, T-banan och via sociala medier.

Kostnaden för detta kan man bara sia om men gissningsvis är kampanjen i storleksordningen minst fem miljoner kronor av medlemmarnas pengar

 

”Ska man driva kampanj behöver man spetsa budskapen också”, sa Byggnads i intervjun. 

 

På Byggnads egen Facebook-sida kan man se bilder på kampanjen, utformad som kvällstidningslöp och med budskapet att företagen vill ”sänka din lön”. 

Ett så kallat ”tillspetsat budskap”. 

Man skulle också kunna kalla det ”fria fabuleringar från fantasifulla fackförbundshjärnor”. 

Avtalsrörelsen handlar alltså varje år om att HÖJA löner. Var Byggnads fått idén om sänkningar är alltså en gåta. 

 

Enda syftet med den här rena smutskastnings-kampanjen är att störa avtalsrörelsen.

Och en kampanj planerar man långt i förväg så det här är inget Byggnads kom på förra veckan utan givet det jag vet om marknadsföring och reklam inleddes kampanjarbetet redan i höstas någon gång. Ledtiderna för att bland annat boka annonstavlor och trycka stora affischer tar lång tid. Uppskattningsvis har de jobbat med kampanjen minst flera månader, kanske ett halvår, från första uppstartsmötet till kampanjstart. 

Som ni kan se hänvisar de dessutom till LO:s snedvridna äpplen-och päronrapport om VD-löner, med sitt påstående att en byggnadsarbetare skulle tjäna 1/54-del av vad en VD tjänar. 

Snittlönen för en byggnadsarbetare i Stockholm är, genom fast lön och rörlig ackordslön 38 000 per månad.

Ungefär som majoriteten av landets alla VD tjänar alltså

Och 10 000 kronor mer än vad en polis tjänar efte 10 år i tjänst, tjänar alltså en byggjobbare som jobbat något enstaka år. 

Ens om man räknar på snittet av vad en VD tjänar inklusive de 50 allra bäst betalda börs-VD:arna kommer man upp i 54 stycken. För medianlönen är 81 000 där. Samma lön som Byggnads ordförande Johan Lindholm själv har

Kampanjen är alltså en ren fabricering med syfte att genom ihopsnickrade egna siffror sätta en bild som inte är sann.

 

Det här med utdelningen då, är det orättvist?

Ett aktiebolag har väldigt många aktier, och därmed också väldigt många aktieägare. För även de stora aktieägarna består ofta av många aktieägare, till exempel pensionsfonder vars uppgift är att se till att de vars pensioner de förvaltar ska få så höga pensioner som möjligt. En bra sak alltså. Att pensionärerna får så mycket i pension som möjligt. 

När man sätter in pengar på banken får man ränta. Eller, det får man om räntan inte är minus som den är idag. Ränta är i alla fall betalningen från banken för att du ”lånar ut” dina pengar till dem. Om du istället köper aktier för pengarna du har får du ingen ränta. Men du kan få utdelning en gång per år, om företaget går bra. 

Utdelningen är alltså betalningen från bolaget för att du lånar ut pengarna till dem istället för till banken. Ett företag kan inte få in pengar om de inte betalar något till de som lånar ut dem. 

Varför skulle någon riskera sina pengar utan ersättning genom att låna ut dem till ett företag när det är säkrare och ger en ränta på banken?

Årets utdelning för några av de största byggbolagen, de noterade, har jag kollat upp. Skanska erbjöd till exempel 6,25 kronor per aktie, NCC bara 3 kronor per aktie medan JM gav sina aktieägare 8,25 kronor per aktie.

Om du då bara äger, säg tio aktier, per företag skulle din utdelning för året alltså vara 62,50 kr + 30 kr + 82,50 kr = 175 kronor. 

Vi har en allt mer aktut bostadsbrist i Sverige. Givetvis går byggföretagen bra. Tack vare det är till exempel arbetslösheten bland byggarbetare i princip obefintlig. 

 

Som ni kan se är de största ägarna i till exempel Skanska, andra företag och fonder. På listan är landets största aktieägare i Skanska hittar vi till exempel det LO-delägda AMF fonder, som förvaltar deras medlemmars pensioner och där LO har representanter i styrelsen, bland annat sitter Tobias Baudin, LO:s andre vice ordförande i den styrelsen. 

Utdelningen i Skanska ger alltså LO:s egna medlemmar högre pensioner. 

En utdelning som alltså årsmötet beslutat, där LO-ägda AMF, alltså har rösträtt. 

Men det låtsas Byggnads inte om, nu när de vill störa förhandlingarna om lönerna genom sin stora kampanj. 

 

Hur är det då med lönerna som Byggnads krävt? Hur höga är de? Apropå detta med lönesänkningar menar jag. 

Sveriges Byggindustrier, som alltså sitter på andra sidan förhandlingsbordet från Byggnads Johan Lindholm, och representerar landets alla byggföretag, räknade lite på Byggnads krav. För allt kostar.

Alla andra avtalsvillkor kommer med en prislapp för en företagare, i form av ökad administration etc. 

Så idag släppte de en rapport, där de pedagogiskt går igenom samtliga lönekrav och avtalsvillkor, omvandlat till faktiska pengar för en företagare. För man betalar inte med procent eller paragrafer i ett avtal, det är faktiska kronor och ören som ska ut. 

Byggnads krav motsvarar ökade kostnader för ett företag på 8 %.

 

SVT Nyheter rapporterade om företagens slutsatser – att kraven kan kräva att mängder med byggföretag med kollektivavtal går under och 30 000 personer blir arbetslösa. 

Det är detta Byggnads menar med ”sänkta löner” – så stora kostnadsökningar att de är beredda att skicka egna medlemmar ut i arbetslöshet. 

 

Det finns ett mycket bra skäl varför facket alltid pratar om de stora jättarna i branschen, som Skanska, NCC etc, och det är för att de vill glömma bort att 24 237 företag har färre än 50 anställda. 

 

Vilka pengar finns det då att tjäna inom byggsektorn?

Som ni kan se på den här bilden har byggföretagen vinstmarginaler på mellan 6 och 7,7 %.

Byggnads krav är alltså större i procent totalt än byggbolagens genomsnittliga vinstmarginaler. 

 

Därför är det mycket roligare att hänvisa till total utdelning för samtliga aktieägare. För den summan är jättestor. Per aktie är den inte alls jättestor. Och kollar man på branschens marginaler är det ännu tristare siffror. Inte i jämförelse med andra branscher, då ligger byggbranschen helt okej. Men jämfört med de päron Byggnads skakat ihop i sin kampanj. 

Byggnads väljer alltså medvetet att köra en jättestor smutskastningskampanj med påhittade siffror för att störa mitt i avtalsrörelsen, bokar kampanjen månader i förväg och bränner miljoner av medlemmarnas pengar. 

Hur reagerar de då när deras motpart tar fram mini-räknaren och släpper en rapport?

”Oseriöst och tramsigt”

”Det är uppenbart att de planerat det här och då undrar jag varför vi ska förhandla överhuvudtaget”

 

”Det tycker inte vår motpart BI, som hellre får 15 minutes of fame i medierna än är med och skapar en byggbransch vi kan vara stolta över”

Säger Byggnads alltså dagen efter de tapetserat staden med hitte-på-budskap för att fula ut företagarna.

Vissa är lite mer jämlika och vissa regler gäller alltså bara andra. 

 

Jag vet inte vad ni tänker på men den här bilden kommer plötsligt in i mitt huvud: 

 

Detta är verkligen inget nytt.

Mäktiga fackförbunden inom LO som själva sitter på miljarder i tillgångar ful-spelar för att få sympati i media. 

Men det är ändå tröttsamt. För vissa går ju på det här. Och har man så mycket pengar som Byggnads har man råd att köpa dyra reklamkampanjer för att skrämma folk med rena lögner och sabotera ”den svenska modell” man utåt säger sig värna. 

För den svenska modellen är det som händer vid förhandlingsbordet, mellan parterna. Inget annat. Att då mitt i avtalsrörelsen köra den här typen av kampanj, planerad i månader, är långt ifrån att ”värna den svenska modellen”. Det är att sabotera den. 

Och med sina krav på 8 %-iga löneökningar som skulle kunna leda till att upp till 30 000 byggnadsarbetare förlorar jobbet för att Byggnads låtsas att de inte kan räkna är det kanske lika bra att strunta i den svenska modellen. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!