SSU, regeringen och våldsvänstern


Man skulle kunna tro att partiet som aspirerar, och för tillfället innehar regeringsmakten, skulle ha ett ungdomsförbund som är noga med vilka vänner de har.

Men så är det inte.

För SSU har nära och goda relationer med våldsvänstern. Eller, inte bara SSU. Hela arbetarrörelsen, så även S, S-kvinnor, Miljöpartiet, Grön Ungdom, LO och ABF har kopplingar.

Och flera av statsråden har tidigare deltagit i arrangemang. Det handlar främst om RKU – Revolutionär Kommunistisk Ungdom. De är vad de låter – unga som tycker att ta makten med våld är bra och som inte tror på demokrati utan diktatur.

Så här står det på deras hemsida:

“Den socialistiska revolutionen kan innebära en lång process men också en snabb förändring som tar sig både parlamentariska och utomparlamentariska uttryck”

Det finns otaliga exempel på våldsromantiken och den anti-demokratiska inställningen, bland annat från RKU:s tidning Rebell och artikeln “Varför kan man inte rösta fram socialism?”

De tror inte bara på våldet som metoden att ta makten. De tror även på diktatur.

I en artikel på Nyheter 24 nyligen bekräftar också deras ledning att revoultion och våld är metoden de förespråkar. En sann anti-demokratisk organisation alltså.

“Vi anser att det faktiskt är arbetarklassens fulla rätt att med vål ta makten över produktionsmedlem i samhället”

Deras tämligen flexibla syn på rätt och fel, hämtad direkt från Lenins Sovjet eller Hitlers Tyskland, delar de med av en annan organisation, som jag inte sett några etablerade partier ha demonstrationståg med eller försvara – Svenska Motståndsrörelsen. Det vill säga nazisterna i Sverige.

“Ett trejde mål är att vi velat utarbeta ett revolutionärt och progressivt partiprogram”

Meningen skulle kunna vara hämtad från RKU:s hemsida. Istället har jag hittat den på Nordfronts hemsida. Bara att scrolla på den gav mig kalla kårar så vill ni läsa originaltexten från ni googla, jag länkar inte dit. Ligger under partiprogram.

Den 8:e mars uppmärksammade Expressen att RKU var delarrangör för en demonstration i Stockholm, tillsammans med regeringens ungdomsförbund SSU och Grön Ungdom.

De såg inga anledningar till att låta bli att arrangera saker med RKU.

Åsa Romsons och Gustav Fridolins unga gröna kollegor tyckte i sann miljöpartistisk anda att beslutet de fattat att låta dem vara med var problematiskt och de vill inte att de ska vara med men de försvarar beslutet.

Arrangör av demonstrationen i Stockholm var 8:e marskommittén, som även i Göteborg består av RKU men även regeringspartiet Miljöpartiet, S-kvinnor och både Ung Vänster och Vänsterpartiet, som ju sitter i riksdagen. Att V och Ung Vänster inte har problem med kommunister och våldsvänster är intet nytt men det förvånar mig att regeringspartierna inte har det.

Kommunistiska partiet är för övrigt det parti Sven Wolter är medlem i sedan ungdomen och som han bland annat ägnade sig åt att försvara generellt och Stalin i synnerhet i programmet “Min sanning” i SVT för bara något år sedan.

“Folk har inte sett alla Stalins goda sidor”, sa Wolter till programledaren på bästa sändningstid.

På demonstrationen i Stockholm , där banderollerna om revolution och våld vajade sida med sida med den socialdemokratiska rosen, deltog även SSU:s ordförande Philip Botström, som la ut den här glada selfien ihop med Veronica Palm, ordförande för S i Stockholm och Elin Ylvasdotter, som är ordförande för S-studenterna.

Så här fräscht såg det ut 8 mars.

På första bilden kan ni se ordet revolution skymta till höger och på den andra en banderoll med olika kända kommunistiska diktatorer och revoultionärer.

Det finns fler än Botström som gillar revolutionärer.

Till exempel Maria-Elsa Salvo, som sitter i förbundsledningen för SSU Stockholm. Hon har gillat den här bilden på Facebook, där ni bland annat kan se Castro och Hugo Chavez.

Chavez kommunistiska experiment i Venezuela har nu lett till att folk köar för att få köpa toapapper, såväl som mat. Historien upprepar sig. 

Att Salvo gillar Chavez i december 2015, när köerna och armodet breder ut sig i landet tyder bara på att hon antingen inte bryr sig om de människorna, eller har så dålig koll på nyheter att hon inte vet hur läget är.

Att posera framför symboler för en rörelse som har + 100 miljoner lik på sitt samvete,  har inte heller Andrea Nylin något emot.

Hon jobbar på SSU Stockholm som ansvarig för studier. Hon kandiderade även som ordförande för SSU Stockholm.

Alexander Petersson är ordförande för SSU Västerort och är även aktiv i S-studenter. Han tycker kommunistretorik även är kul som formspråk.

Han bekräftar också att en motion SSU la förra året och som låg till grund för rapporten som Annika Strandhäll nyligen släppte om “ekonomisk demokrati” de facto handlar om löntagarfonder. Trots att hennes partikamrat Dagens Samhälle i veckan ägnade sig åt att hävda motsatsen. Intressant tycker jag. Att SSU de facto vill ha tillbaka löntagarfonderna som de var på 80-talet.

Petersson använder själv RKU:s vokabulär, han gillar alltså inte bara formspråket utan även innehållet.

“Revolutionen är nära”

“Lyckan när proletariatets diktatur upprättats”

En “skojig bild” som hyllar bolsjesvikerna och Lenin.

Detta är regeringens ungdomsförbund. 2016. Så historielöst. Så smaklöst.

Och inte minst, så oacceptabelt.

Jag tänker på min kompis  Artur när jag ser det här. Som hotad av Kalasjnikovs som 5-åring flydde från Polen, som låg bakom järnridån och var en lydstat under kommunisterna i Moskva. Hans släktingar försvann där. Eller Klementina och Alice som flydde från Rumänien  undan samma förtryck.

De tycker säkert att små “skojiga” kort  som skämtar med morden på deras släkt och vänner i hammaren och skärans namn är jätteroliga.

Petersson sitter, med sin demokratisyn hämtat från 1800-talet, även i redaktionen för S-studenters tidskrift Libertas.

Tackkort med kommunistsymboler tyckte även Lawen Redar var kul.

Vem är då detta? Jo, hon sitter i riksdagen för Socialdemokraterna och representerar alltså regeringen i riksdagen.

De anhöriga till de 100 miljoner själar som kommunismen tagit historiskt skrattar säkert också. 

Så här mycket respekt för dem och för demokrati har alltså sittande regeringsparti.

Skulle samma personer ta Davidsstjärnan och hakkors och göra samma sak? Nej. För där finns medvetenheten om historien, och respekten.

Någon respekt för de mångdubbelt fler döda i kommunismens namn finns tyvärr inte bland landets kommande ledande socialdemokrater.

Den som gjorde kommunistkorten var Erica Jörgensen och råkar även vara den person som Expressen intervjuade om RKU och arrangemanget med dem.

“Jag ser det inte som ett problem när vi samlas under samma banderoller och budskap som vi kommit överens om tillsammans”

En person som själv gör roliga kommunistkort ger alltså en förväntat svar om hur allvarligt våldsromantik är.

Kom också ihåg att SSU här bekräftar att banderoller med revolution är något de själva står bakom.   

En lämplig följdfråga hade varit det.

&nbnbsp;

Redar var även talare på RKU/SSU- demonstrationen 8 mars. Tillsammans med ännu en riksdagsledamot, Vänsterpartisten Nooshi Dagostar.

Det var absolut inte bara i Stockholm och Göteborg på årets 8 mars som SSU, V och S arrangerade mysfest med revolutionärer. Det gjorde de på ett flertal andra platser.

Var det då något nytt? En engångsföreteelse?

Nix, inte det heller. Socialdemokraterna har länge haft ett etablerat samarbete kring sådana här aktiviteter med RKU.

Jag kommer fortsätta gransningen av partiets kopplingar i ett nytt inlägg.

2015-11-9 i Kristianstad – demonstration kristallnatten. SSU och RKU tillsammans.
21 maj 2015 i Umeå – demonstration mot Nato. RKU och SSU tillsammans. 
8 mars 2015 i Stockholm – demonstration kvinnor. RKU och SSU tillsammans.
9 november 2014 i Umeå – fackeltåg. SSU och RKU tillsammans. 
9 november 2014 i Stockholm – fackeltåg. SSU och RKU tillsammans.
15 maj 2014 i Stockholm – manifestation årsdag Al Nakba. SSU och RKU tillsammans. 
13 sept 2013 i Umeå – manifestation mot USA. SSU och RKU tillsammans.
31 maj 2010 i Uppsala – manifestation pro Gaza. SSU och RKU tillsammans. 
5 maj 2010 i Örebro – demonstration. SSU och RKU tillsammans.
9 nov 2002 i Malmö – demonstration kristallnatten. SSU och RKU tillsammans.
2002-11-9 i Stockholm – demonstration kristallnatten. SSU och RKU tillsammans.

För att nämna några av de många arrangemangen. 

Det finns gott om exempel att välja på för att befästa inställningen hos statsministerns ungdomsförbund vad gäller demokrati.

Ordförande för SSU Södermalm (Front), Dustin Zojaji, går till exempel steget längre än många andra och skrev på Facebook:

“Här har vi banderollen som Front och Norra Real målade tillsammans!”

På bilden står det:

“Vi skjuter vårt tids generaler – VD:arna”

Högt uppsatta inom SSU och SSU Stockholm tycker alltså att skjuta företagsledare är en acceptabel banderoll i ett demonstrationsståg för kvinnor den 8 mars. År 2016.

Ledningen för SSU har sanktionerat det. 

Man tror inte att det är sant. Men det är det.

Och detta vålds- och revolutionskramande går långt in i regeringen.

Det är inte bara deras egna ungdomsförbund som slätar över och öppet accepterar revolutionsromantiker som har samma syn på demokrati och våld som Svenska motståndsrörelsen.

För vilken demokratisyn uppvisar statsråden Kaplan och Fridolin genom att de också talat på arrangemang ihop med Revolutionär Kommunistisk Ungdom?

Den 11 maj 2003 talade Mehmet Kaplan på en exakt sådan tillställning, som ordförande för Muslimska Rådet.

Den 20 mars 2004 talade Gustav Fridolin på samma typ av arrangemang, med RKU och Kommunistiska partiet i allians med SSU och Grön Ungdom.

Det är som om Jan Björklund och Mats Odell talat på en nazist-demonstration två år före  den borgerliga valsegern 2006.

Sett med de glasögonen kanske bilden klarnar något.

En annan person som gillar det här med anti-demokrati och revolution är Stockholms stads arbetsmarknads- och idrottsborgarråd Emilia Bjuggren.

Hon har en blogg, där hon i profilen skriver att hon är, inte socialdemokrat, utan socialist.

På den skrev hon 2008 ett inlägg med raden:

Det finns skäl för revolution

Klockrent med revolution, tycker borgarrådet.

Det är inte vem som helst detta handlar om.

Detta är landets regerings ungdomsförbund som relativiserar våld och som regelbundet och senast i veckan, sitter i knät på ett av de få partier i Sverige som fortfarande bejakar våldet som metod och som uttalat inte tror på demokrati.

En syn de delar med mycket få i samhället. De enda förutom andra delar av våldsvänstern, som tycker så här är paradoxalt nog nazisterna.

RKU får inte längre statsbidrag via MUFCS på grund av att de inte är demokrater. Men trots att de förlorade det redan 2004 har alltså SSU inte sett deras värdegrund som något som helst problem.

För det är värdegrund vi pratar om. Alla människors lika värde. Det tror man inte på om man inte tror på demokrati, på principen “en man/kvinna en röst”. Allmän rösträtt. Det som byggt det välstånd som möjliggjort dessa unga revolutionärer att bo i ett tryggt land och lära sig skriva och läsa så att de kan praktisera den yttrandefrihet de vill ta ifrån andra genom att kräva diktatur.

Hur kan man som socialdemokrat försvara det här? Hur kan man skriva att man vill skjuta företagsledare, 2016? Och hur kan Stefan Löfven acceptera detta?

Jag tycker att vi ska kräva av regeringspartierna att de direkt tar ställning emot kopulerandet mellan sitt ungdomsförbund och våldskommunisterna. 

Någon måtta får det faktiskt vara.

22 kommentarer till SSU, regeringen och våldsvänstern

 1. 1. Lite ofräscht att hänga ut minderåriga med namn och bild
  2. Också besviken på att du bara lyfter fram Sthlm mvh kränkt person som också är radikal men inte från sthlm

 2. Som vanligt,så blir jag förskräckt men inte förvånad över vänsterfalangens historielöshet. Själv har jag varit med länge och arbetat i miljöer, där det funnits folk som varit utsatta för Stalins grymheter. Glömmer aldrig en gammal polack, som bott i den delen av Polen som Stalin annekterade efter pakten med Hitler och hans berättelse om hur hela hans by praktiskt taget utplånades av det röda anhanget, när folk blev uppsparkade och sedan ombordfösta på godsfinkor, mitt i vinternatten. Små barn som dog i armarna på sina mödrar undervägs till Sibirien – folk som sköts ihjäl och dumpades längs järnvägen, m.ao den typ av terror som socialister brukar använda för att sätta skräck i oskyldiga enbart för att visa vem som bestämmer. Den här sortens tragedier under rött styre, finns väl dokumenterade och bevarade för eftervärlden, men att begära att socialister ska ta till sig informationen är för mycket begärt. Man lever helt enkelt vidare i sin tro på ett system som enbart har dragit olycka över den delen av mänskligheten som “välsignats” med den typ av styre som för en hög aningslösa svenska rödromantiker ses som den bäst av världar.

 3. Varför blir jag inte förvånad? Jag har själv gjort lite kul sökningar (dock inte på Google, utan Bing m.fl. eftersom Google tvingas ta bort länkar om någon begär det). Ett tips till alla är att söka på kända journalister, politiker, ministrar m.fl. i vänstern och vid sidan om deras namn skriver ni syndikalisterna, RKU, AFA osv. (en av organisationerna åt gången). Ni kommer att bli mörkrädda när ni med egna ögon får se hur många av dessa kända politiker och journalister är anarkister eller långt ut på vänsterkanten.

  Jag tror personligen inte att det behövs någon våldsam revolution. I stället är den redan pågående mitt framför ögonen utan att någon märker det.
  Min teori är egentligen enkel. Anarkister vill avskaffa samhället, skapa oreda eller anarki om vi så vill kalla det och sedan införa något som närmast liknar de första par åren efter den ryska revolutionen. Nu är detta inget som är så lätt att genomföra anno 2016, men det finns en annan väg att gå och man ska inte idiotförklara vänstern.

  Det man kan göra är att se till att öppna gränserna åt tredje världen och låta dem komma hit på skattebetalarnas bekostnad. Resultatet blir att skattebetalarna inte får valuta för skattekronorna, att myndigheter går på knäna, samhällsfunktioner försämras och upphör att fungera och att otryggheten växer. Nästa steg är ganska drastiska skattehöjningar. Vänta bara! De kommer. Ladorna är redan rätt så tomma.
  Det är här det börjar bli farligt. Normalt brukar medelsvensson sura lite och knyta näven i fickan. När denne plötsligt ska behöva betala 10-15 kr till per hundralapp utan att få trygghet i form av polis och försvar, en fungerande sjukvård och skola, alltmer eftersatt infrastruktur samt allt mindre för de kronor som blir över finns det en överhängande risk för att folk tar saken i egna händer. Det som beskrivits ovan kallas normalt en nattväktarstat, dock med skillnaden här att nattväktarstaten ombesörjer basala funktioner, som rättväsende och försvar samt har låga skattesatser.

  I Sverige modell MP, S, V och FI får inte medborgarna ens en nattväktarstat, men betala rejält får de. Det är det perfekta receptet för att få till ett uppror. Vi kommer inte behöva se Fridolin med en bazooka och tur är väl det (eller är det tur?). Han skulle troligen inte klara att lyfta en eller tåla rekylen späd som han är. Det här kommer i stället medborgarna att ombesörja åt honom och hans anhang.
  Vad vänstern dock missar är att ett uppror lätt kan spåra ur. Det är inte säkert att d

 4. Man blir mörkrädd lindrigt uttryckt. Vilken attityd av ett regeringsparti med anhang som själva är snabba att klistra pejorativa benämningar på oliktänkande. Bor vi i Sverige?

 5. Givetvis fullständigt oacceptabelt vilket varje vettig människa inser. Jag längtar till den dagen då man i Sverige ser på kommunismen och socialismens andra avarter med minst lika stor avsky som nationalsocialismen.

  Vänsterns största framgång är för övrigt att lura världen att nationalsocialismen skulle vara extremhöger och därmed så långt ifrån extremvänster som det är ideologiskt möjligt. Sanningen är att de båda extremerna ligger alldeles intill varandra, som på en klocka. Det mest fascinerande med detta är att folk gått på denna lögn trots att ordet socialism utgör mer än hälften av ordet NationalSOCIALISM.

 6. Hej.

  Som lärare som dagligen brottas med den romantisering och historielöshet/-förfalskning som är legio både bland kollegor och lärarutbildningsinstitutioner applåderar jag.

  Socialism i alla dess former är en skillnad i grad av totalitär stat, inte i art. Socialismen är alltid en fascistisk ideologi i den bemärkelsen att inget skall finnas utanför staten, och inget står över staten. Det gamla slagordet ‘det privata är politiskt’ ger en god hänvisning om socialismens syn på medborgarens relation till staten: undersåte, inte fri individ.

  Skillnader mellan kommunism och socialism, samt nationalsocialism, är akademiska. Endast vilka grupper som skall elimineras, och valet av metod skiljer sig åt.

  Krossa kommunismen!

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 7. Att folk romantiserar kring kommunism tyder på att utbildningen om de politiska ytterkanterna misslyckats. Utöver “Om detta må ni berätta” bör Staffan Skotts “Aldrig mer” bli obligatorisk litteratur i skolan.

 8. Tänk att de ska prata om revolution när de inte ens lever under ett förtryck, möjligtvis har de någon gång fått kvarsittning, eller fått utegångsförbud av föräldrarna när de var unga, väldigt unga. När revolutionsteorierna är överstökade går de hem till mamma och tar en bit mat & fika, får tvättat och kan gå och lägga sig i en varm säng.

 9. Mycket bra researchat och som vanligt, när det gäller revolutionsromantik, lika obegripligt hur det kan accepteras. Jag diskuterade detta nyligen med en anhörig som är revolutionsromantiker, gärna bär Sovjetflaggor e.t.c. Den syn han redovisade, när jag frågade om den avgörande skillnaden mellan Sovjet och Hitlertyskland, var att Stalin ju ville väl men misslyckades medan Hitler uttryckligen ville utrota judarna. Jag tror den utbredda uppfattningen bland vänsterrevolutionärer är att Stalinväldet bara var ett olycksfall i arbetet och att det kommer att bli bättre nästa gång. Faktaresistensen är total när man då frågar om de har ett enda exempel på en kommunistisk revolution som lyckats. Kuba är väl möjligen det som de kan kläcka ur sig vilket säger en del om vad kommunister verkar vara beredda att acceptera bara de får stå framför vajande röda fanor.

 10. Conny

  Det är nog inte så mycket höger och vänster utan mer av auktoritär respektive icke-auktoritär.

  Bland de stora auktoritära riktningarna återfinns kommunism/socialism, fascism (som är lite svårdefinierat), nationalsocialism, allmän religiös konservatism och islam.

  Bland de icke-auktoritära skulle jag vilja placera liberalism och konservatism utan religion, dvs bara hållningen att samhället bör utvecklas evolutionärt enligt beprövad erfarenhet och med viss eftertänksamhet.

  För mig är höger och vänster begrepp som är svåra när man skall betrakta samhällets önskvärda “egenskaper” eftersom det för mig är tämligen egalt om jag blir föremål för värdegrundsfostran av en nazist eller kommunist, det är precis lika illa. Oaktat höger eller vänster.

 11. Verkligen en bra genomgång av SSU och regeringens alla kopplingar till de våldsamma vänstergrupperna.
  Jag kan bidra med en liten filmsnutt från socialistiskt forum, som hölls i Halmstad på hösten 2015.
  Arrangörer var LO och ABF.

  Där talade bland annat Daniel Suhonen, som var förre partiledaren Håkan Juholts talskrivare.
  Nedan är ett citat från Daniel på detta möte (kommer ca 0,54 in i videon):
  “Jag vill ha en politik som bidrar till ett socialistiskt samhällsbygge.
  Och blir det att ta upp Kalasjnikoven och skjuta, då gör vi det. Men innan dess kan vi ju inte vänta i studiecirklar. Utan vi kan väl bygga lite järnvägar, lite bostäder och försvara dom offentliganställda. Och låt oss göra det tillsammans (med revolutionära kommunister). Jag är med i revolutionen om vi gör lite reformism först.”

  <iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/fK9lGwyvLaQ” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

  //www.youtube.com/watch?v=fK9lGwyvLaQ

 12. Socialdemokraterna har länge velat rentvåt den socialistiska revolutionens anda och vad den representerar. Det va inte förrän 2010 då borgarna vann makten för andra valet i rad som socialismen i Sverige fick sig en rejäl törn.

 13. Historielösheten och den sanslöst nonchalanta attityden genetmot demokratin och kommunsimens massmord är så vidrig att man tappar andan.
  Bra grävt!

 14. Sjukt nog finns det en acceptans bland vänstern för våld begånget av deras egna anhängare. Begriper bara inte varför resten av samhället köper det.
  Det är ju också sjukt att man relativiserar brott begångna av kommunisterna och dessutom har normaliserat Vänsterpartiet med sina rötter djupt in i kommunismen.
  Massmördare är massmördare oavsett politisk färg.

 15. Till Uvell: en mycket viktig granskning, kudos till dig. Sorgligt nog blev jag inte förvånad. Var själv med i SSU när jag var ung och dum, och en viktig anledning till att jag lämnade var just för att mina “kamrater” gullade med kommunismen och kommunister. Som svar till Conny: Du har en intressant poäng. Vill av förklarliga skäl inte länka till Nordfront, men det finns iaf en artikel där som handlar om att den nazistiske “skribenten” fick störst andel på vänsterpartiet efter att ha fyllt i en så kallad valkompass inför EU-valet. Om du vill ha källa på mitt påstående får du (på eget ansvar) googla “Nordfront högerextremister”. NationalSOCIALISM, som sagt.

 16. För att föregripa kritik:
  “flydde från Polen, som var en del av Sovjet”
  borde kanske ändras, eftersom Polen endast var medlem av Warszawa-pakten (och en satellitstat kontrollerad av Sovjet), men inte en del av Sovjetunionen.

 17. Bra granskat igen Rebecca, inget nytt egentligen för så här har det sett ut väldigt länge…. Sven Wollter har jag för mig har aldrig besväras

 18. Hej. Nu när du är relativt nära, släpp den stora bomben med betoning på nationalSOCIALISTERNA och SAP och framförallt deras historiska beröringspunkter. Vem är de egentliga Nazisterna och Fascisterna i dagens Sverige? Vad är höger, vad är vänster?

 19. Det finns förstås många vittnesmål om detta, men det här inlägget påminner mig om när jag wallraffade på Socialistiskt Forum 2008, där man inte hymlade om banden mellan V och utomparlamentariska grupperingar.
  Nu är V förvisso inte med i regeringen, men väl i riksdagen.
  Exempel på dessa band i det här inlägget (som givetvis är från 2008 och därmed inte längre purfärskt):
  //dantilert.se/2008/11/16/socialistiskt-forum-del-1/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap