Hej Pravda?


Mannen på bilden är Lenin som läser Pravda

160308
Efter att ha pratat med folk och fått mer information och dessutom fått mail från SKL:s presschef har jag valt att sammanfatta i ett nytt inlägg samt ändra vissa formuleringar i detta. 

För er som är lite yngre syftar Pravda på  kommunistiska partiets tidning i Sovjet, som hette Pravda. Och som var en av de två tidningar som tilläts under diktaturen. Pravda har blivit en symbol för den icke oberoende pressen. Media som är helt ofri och helt politiskt styrd. 

Efter 8 år av borgerlig styre i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som framför allt är arbetsgivarorganisationen för alla anställda i landsting och kommuner och de som förhandlar med bland annat Kommunal i årets avtalsrörelse, byttes majoriteten i SKL valet 2014. För styrelsen är politisk och baseras på valet och de resultat som finns i kommunalval och landstingsval. 

Nu har V, S och MP egen majoritet i SKL:s styrelse – 11 mandat mot 9 Alliansen och 1 SD. 

Ordförande är Lena Micko, tidigare kommunalråd och KSO i Linköping. 

Varför bryr jag mig om det här då?

Jo, för att en av landets tidningar ägs av just SKL – Dagens Samhälle, där jag var krönikör 2015. 

Och sin vana trogen blandar socialdemokraterna ihop sitt eget parti med samhället, media etc, så en av de första sakerna de gjorde var att göra en intern utredning om hur ägardirektiven till SKL:s företag skulle kunna ändras.

Den 22 januari tog SKL: styrelse beslut om nya ägardirektiv för SKL företag.  

Arbetsutskottet, som ansvarar för den interna styrningen, beredde ärendet dagen innan. 

Varför jag inte kan läsa någon reservation från de ledamöter som är från Alliansen är en gåta så någon som sitter i SKL:s styrelse får hemskt gärna förklara det. 

Enligt mail från Alliansen (se nästa inlägg) fattades inget formellt beslut, därav avsaknad av reservation. 
 

Nya ägardirektiv är i sig inga konstigheter, det får bolag titt som tätt. De förra för Dagens Samhälle har gällt sedan 2004 och är enligt deras årsredovisning: 

“Dagens samhälle AB bedrivs självständigt utanför SKL:s egen kommunikationsverksamhet har sedan starten 2004 en redaktionellt oberoende ställning”.

Detta vill nu socialdemokraterna ändra på. 

För i de nya ägardirektiven vill de att formuleringen “publicistiskt obunden och självständig ställning” ska stryrkas. Bakom ligger Lena Micko. 

I de nya ägardirektiven föreslogs istället följande skrivning in

“Dagens Samhälle ska på ledande plats driva de frågor som är viktiga för kommuners, landstings och regioners verksamhet.”

“Dagens Samhälle har, inom ramen för för sitt uppdrag en självständig redaktionell ställning”

Ilmar Reeplau var tidigare ordförande i SKL:s styrelse men då hade vänstern inte majoritet. Han var hela tiden otroligt kritisk till att Dagens Samhälle betedde sig som vilka medier som helst, det vill säga oberoende utan kontroll från politiker (läs socialdemokraterna). Och kritiskt till Mats Edman, som drev tidningen som vilken tidning som helst. Fritt och publicistiskt oberoende. 

Så det vankades alltså julafton när sossarna insåg efter valet att de skulle få majoritet.

Nu äntligen skulle de kunna göra något åt Dagens Samhälle och det irriterande att den inte gick att styra enligt partiboken. Vilket de nu gjort verklighet av. 

Som av en slump är Dagens Samhälles ordförande numera Julia Branting. Som varit Reepalus högra hand. 

Sosse som styrelseordförande i tidningen Dagens Samhälle, som jobbat åt största kritikern

 vänstermajoritet i ägarstyrelsen 
=
hej då fri tidning

Givetvis innebär ändringen sossarna vill driva igenom att Dagens Samhälle istället ska styras politiskt. Det går inte att tolka direktiven på något annat sätt, även om man tittar riktigt hårt på bokstäverna. 

Men så här ser socialister på media. Inget nytt under solen

Mats Edman, chefredaktören, lämnade därför idag sin post. Det gör han helt rätt i. Jag skulle inte heller vilja driva vidare en tidning som nu förlorat sitt oberoende och riskerar att bli ännu ett partiorgan för makthungriga sossar. 

Jag fick nyss hans avskedsmail i inboxen, där han avslutar med: 

“Allt detta känner jag stolthet över. Liksom att stå upp för en oberoende och konsekvensneutral journalistik av hög kvalitet” 

En så kallad “avlusta med flaggan i topp” alltså. Jag önskar Mats Edman lycka till. Vi får båda på håll se vart det här tar vägen helt enkelt. 

 
 

10 kommentarer till Hej Pravda?

 1. Va bra, var i valet och kvalet om jag återigen skulle prem på denna dyra tidning, nu slipper jag det, köper heller inte Aftonbladet…

 2. Japp, ytterligare en tidning att stryka från läslistan. S borde fanimej förbjudas. Nu fattas bara att stora porträtt på Löfven ska sättas upp överallt och att vi alla ska tvingas ha ett porträtt på honom i varje rum. Det är så att jag kräks. Vi har definitivt gått över från demokrati till diktatur. Det enda som saknas är dödsstraffen och personkulten, men det kommer väl snart det med.

 3. Faaaaaaaan!

  En av de få tidningar som är faktiskt både intressant och rolig att läsa. Bra artiklar, högt och lågt, seriösa till oseriösa. Kritiskt mot alla partier men även för alla partier.

  Vilken sörja! Fan. Så ledsen att jag vet ej vad jag ska skriva.

 4. Inte särskilt oväntat med tanke på linjen tidningen drivit. Att någon kan tro att statligt ägda medier skulle kunna vara oberoende känns nästan sjukligt i dagens medieklimat.

 5. Vi har förskräcklig media i Sverige. Olika nyanser av blodrött. Och alternativmedia är mer eller mindre forfarande på bloggstadiet, ofta med några oavlönade personer, trots mycket trafik.

  Det går för sakta, det är dags att ni bloggare går ihop till en maktfaktor och sätter press på annonsörer som lyssnar på Afa och expo och inte vågar annonsera.

  Hemligheten är som i all annan business att få in kulor så ni kan göra bra tidningar och även TV. Annars får ni göra som Alex Jones som har fler tittare på sina klipp numer än Fox-news, han kör sina egna produkter, David slår Goliat.

 6. Hej.

  En sorglig nyhet, men väntad. Det är inte länge sedan Edman skulle smutskastas av partianknutna tidigare medarbetare på Dagens Samhälle. Tydligen har man väntat länge på att få till rättning i ledet, som du skriver.

  Edmans avskedsbrev förtjänar större exponering. Vore det kanske en idé att se om någon morgontidning, eller rentav en utländsk tidning vore intresserad? Daily Mail kanske, då man där har direkt erfarenhet av påtryckningar från svensk sida.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 7. Så synd att Herr Edman bara tycker sig känna obehagliga vindar i de tre av honom nämnda länderna, vinden kan nämligen komma från flera håll såsom vindar gör.
  I Sverige har vi en vind från vänster – icke väster – som tränger lång in i samhällskroppen.
  Den vinden säger oss att det finns saker som bara får beskrivas på ett sätt, den säger att vi aktivt skall undertrycka rapporteringen av både händelser och idéer som inte riktigt passar in våra färdiga scheman att beskriva världen, den använder sig av ett orwellskt nyspråk och av en demonisering av människor med epitetsättning som inte står onda diktaturer efter. Den smeker makten när parlamentarismen dör sot-DÖ-den.
  Känner inte Edman till den vinden? När var han ute senast?

 8. Fyller gärna på med partiets slagord :
  ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.”

 9. Hej! Vill bara tillägga att Pravda betyder sanning! Således ett gott exempel på kommunistiskt nyspråk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap