LO-maktelitens verkliga inkomst

Förra veckan släppte LO, som vanligt vid denna tidpunkt på året, sin rapport om löner. Specifikt VD-löner, som de kallar ”makteliten”. 

Jag skrev en artikel om det på SVT Opinion samma dag den kom ut. 

Varje år är det samma sak: de tar de 50 bäst betalda VD:arna i landet, tar både deras kapitalinkomst och lön, och jämför sedan med snittet för en arbetare. Utan kapitalinkomster, för att tjäna pengar på börsen, sälja bostäder etc kan även folk som inte är VD göra. 

Vi har 1 080 000 st företag i Sverige.

99 % av dessa har färre än 250 anställda och dessa företag har alltså ingen av de 50 bäst betalda cheferna i sina företag. Snittet för en VD i Sverige är, inklusive topparna, 80 990 kronor.

En tiondel av dem tjänar bara 34 000 kronor per månad (2013), medianen är drygt 40 000 kronor. 

Men dessa siffror, verklighetens siffror, är inte roliga att prata om. För då framstår LO:s egna chefslöner som ännu mer orimliga. Och företagaren framstår som de är och inte som Joakim von Anka som simmar i en pool med pengar. 

De som tillhör landets allra bäst betalda är utan tvekan LO:s egna chefer. Men i sin egen rapport valde de att inte ta med alla, trots att de bara är 14 stycken. 

 

De förklarar inte varför. Förmodligen för att det finns flera utanför listan som drar upp snittet. 

 

När man läser om fackordförandernas löner brukar det ofta vara just den lön som de får från förbundet. Men i arbetarrörelsen har man sedan lång tid tillbaka en tradition att, eftersom löner är offentliga och dessutom känsliga saker, då deras egna medlemmar inte alls tjänar de enorma summorna, så ger man en lägre lön än man vill och plussar sedan på genom lukrativa styrelseuppdrag. 

Jag har därför ägnat mig åt att ta reda på faktisk lön, genom att ringa Skatteverket. 

Lönenivåerna har jag hittat i den här artikeln i Svenska Dagbladet från februari 2015, där förbunden själva rapporterade in. 

 

Så här ser listan ut på LO:s fackordförandens löner.

Jag har inte fått tag i allas lönenivåer, och fackförbunden som saknas på första listan har kongressbeslut att räkna av styrelsearvoden så där finns ingen skillnad mellan lön och total inkomst. Uppgifterna gäller inkomståret 2014.
 

Som ni kan se skiljer det sig mellan lön och faktisk inkomst.

Allra störst skillnad är det för SEKO:s ordförande, som drar in hela 437 000 kronor extra per år. Alltså en hel, bra inkomst till. Elektrikerna är tvåa och erbjuder 225 000 kronor extra per år i styrelsearvoden etc. Byggnads har extrainkomster på 181 000 kr, Kommunal 180 000 kr, Musikerförbundet på 156 000 kr, Handels 152 000 kr. 

Detta innebär att de får lite andra löner. För man måste ju räkna in alla inkomster.
 

Källa: Skatteverket

Men jag är en nyfiken person.

Så jag ville veta vad nyckelpersoner i hela Arbetarrörelsen tjänar.

För det är så deras makt är uppbyggd – ett mycket tätt nätverk av olika organisationer på samma träd. Här har du förutom SAP och LO samt alla deras förbund även Hyresgästföreningen, ABF, Folkets Hus och parker, Politism, Aftonbladet Ledare, Skiftet, Alliansfritt etc. 

IF Metall har ett investmentbolag sedan måste år, vid namn Metallica. Som består av två olika bolag. 

Ordförande heter Per-Olov Andersson och hans inkomst 2014 var 1 204 100 kr, motsvarande 100 300 kronor per månad

Carin Jämtin, partisekreterare i SAP, tjänade 1 410 100 kronor, eller 117 508 kronor per månad. 

Partikassören i SAP heter Roger Berzell och är en av deras okända makthavare. Han sitter i väldigt många av deras styrelser och tjänar 732 700 kronor, ca 61 000 kronor per månad.

 

Tobias Baudin är förste vice ordförande i LO och tjänar 1 023 800 kronor per år, eller
85 316 kronor. Han tjänar alltså mer än de flesta fackordförandena. Bara Handels, Kommunal och SEKO:s ordförande tjänar mer, och hans egen chef Thorwaldsson. 

 

Ingela Edlund är andre vice ordförande för LO och tjänar 1 003 500 kronor, 83 625 kronor per månad. Hon sitter också i olika styrelser. 

 

Torbjörn Johansson är avtalssekreterare i LO och även han tjänar över en miljon kronor per år, motsvarande 86 016 kronor per månad. 

Ola Pettersson, chefekonom på LO (och bror till Karin Pettersson på Aftonbladet Ledare) har också miljoninkomst och tjänar 89 750 kronor per månad. 

Om vi går vidare till andra nyckelpersoner inom arbetarrörelsen, så tjänar Karin Wanngård, som är finansborgarråd i Stockholm, 1 452 800 kronor eller 121 066 kr per månad. 

Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, tjänar 1 179 700 kronor, motsvarande
98 308 kronor per månad. 

Monika Widman Lundmark heter ABF:s förbundssekreterare och hennes totala inkomst var i detta sammanhang blygsamma 516 400 kronor. MEN, hon blev vald 1 september 2015 och tillträdde inte förrän sent i höstas så den inkomster gällde alltså 2014 och inte i hennes nya roll, som kommer in till Skatteverket först när deklarationen kommit in för 2016 års verksamhetsår så gissningsvis tjänar hon som de övriga pamparna i arbetarrörelsen, någonstans runt 1 miljon kronor per år. 

Calle Nathansson är VD för Folkets hus och parket och hans lön var 1 138 200 kronor, eller
94 850 kronor per månad

De som är eliten i samhället är i allra högsta grad arbetarrörelsens samtliga pampar. 

 

Därför duger det inte att varje år försöka lura media och alla andra med rapporten ”Makteliten”, som med siffror som överhuvud taget inte är representativa för VD i Sverige och urval och som bara syftar till att maximera den politiska effekten, ska utmåla skillnader som är extrema. Men som egentligen inte finns. Det säger nämligen mycket lite om status i löneläget i svenska näringslivet att SEB:s VD tjänar miljoner. Det är bara ett av över en miljon företag. 

 

De väljer de bäst betalda personerna i hela landet, vars löner dessutom baseras på hela världens resultat eftersom bolagen är globala. Sedan lägger de till alla kapitalinkomster. De måste ha med några av sina egna så då gör de ett litet litet urval av sina egna, och inte de bäst betalda, inte sett till faktisk inkomst. 

Och sedan jämförs dessa siffror med MEDIANEN på arbetare. Inte de högst betalda. 

Då kan man få den här roliga bilden. Jag säger rolig för den ska inte betraktas som något annat än av underhållningsvärde. Någon som helst fakta förmedlar den inte. 

 

Men de som ska skämmas allra mest är media, som helt okritiskt som en fågelunge bara låter sig matas med ful-propaganda från S och LO, för de är ju enligt sin egen uppgift ”två grenar på samma träd”. 

Rapport var inte de enda som svalde godiset med pappret på, till exempel hade Expressen, LO:s egensnickrade siffror som nyhet

Nästa år hoppas jag media slutar vara så slappa och granskar materialet själva istället för att bara trycka på send när LO kommer för att mata dem med sina åsikter istället för fakta. 

Eller så får de ringa mig. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!