LO-maktelitens verkliga inkomst


Förra veckan släppte LO, som vanligt vid denna tidpunkt på året, sin rapport om löner. Specifikt VD-löner, som de kallar “makteliten“. 

Jag skrev en artikel om det på SVT Opinion samma dag den kom ut. 

Varje år är det samma sak: de tar de 50 bäst betalda VD:arna i landet, tar både deras kapitalinkomst och lön, och jämför sedan med snittet för en arbetare. Utan kapitalinkomster, för att tjäna pengar på börsen, sälja bostäder etc kan även folk som inte är VD göra. 

Vi har 1 080 000 st företag i Sverige.

99 % av dessa har färre än 250 anställda och dessa företag har alltså ingen av de 50 bäst betalda cheferna i sina företag. Snittet för en VD i Sverige är, inklusive topparna, 80 990 kronor.

En tiondel av dem tjänar bara 34 000 kronor per månad (2013), medianen är drygt 40 000 kronor. 

Men dessa siffror, verklighetens siffror, är inte roliga att prata om. För då framstår LO:s egna chefslöner som ännu mer orimliga. Och företagaren framstår som de är och inte som Joakim von Anka som simmar i en pool med pengar. 

De som tillhör landets allra bäst betalda är utan tvekan LO:s egna chefer. Men i sin egen rapport valde de att inte ta med alla, trots att de bara är 14 stycken. 

De förklarar inte varför. Förmodligen för att det finns flera utanför listan som drar upp snittet. 

När man läser om fackordförandernas löner brukar det ofta vara just den lön som de får från förbundet. Men i arbetarrörelsen har man sedan lång tid tillbaka en tradition att, eftersom löner är offentliga och dessutom känsliga saker, då deras egna medlemmar inte alls tjänar de enorma summorna, så ger man en lägre lön än man vill och plussar sedan på genom lukrativa styrelseuppdrag. 

Jag har därför ägnat mig åt att ta reda på faktisk lön, genom att ringa Skatteverket. 

Lönenivåerna har jag hittat i den här artikeln i Svenska Dagbladet från februari 2015, där förbunden själva rapporterade in. 

Så här ser listan ut på LO:s fackordförandens löner.

Jag har inte fått tag i allas lönenivåer, och fackförbunden som saknas på första listan har kongressbeslut att räkna av styrelsearvoden så där finns ingen skillnad mellan lön och total inkomst. Uppgifterna gäller inkomståret 2014.
 

Som ni kan se skiljer det sig mellan lön och faktisk inkomst.

Allra störst skillnad är det för SEKO:s ordförande, som drar in hela 437 000 kronor extra per år. Alltså en hel, bra inkomst till. Elektrikerna är tvåa och erbjuder 225 000 kronor extra per år i styrelsearvoden etc. Byggnads har extrainkomster på 181 000 kr, Kommunal 180 000 kr, Musikerförbundet på 156 000 kr, Handels 152 000 kr. 

Detta innebär att de får lite andra löner. För man måste ju räkna in alla inkomster.
 

Källa: Skatteverket

Men jag är en nyfiken person.

Så jag ville veta vad nyckelpersoner i hela Arbetarrörelsen tjänar.

För det är så deras makt är uppbyggd – ett mycket tätt nätverk av olika organisationer på samma träd. Här har du förutom SAP och LO samt alla deras förbund även Hyresgästföreningen, ABF, Folkets Hus och parker, Politism, Aftonbladet Ledare, Skiftet, Alliansfritt etc. 

IF Metall har ett investmentbolag sedan måste år, vid namn Metallica. Som består av två olika bolag. 

Ordförande heter Per-Olov Andersson och hans inkomst 2014 var 1 204 100 kr, motsvarande 100 300 kronor per månad

Carin Jämtin, partisekreterare i SAP, tjänade 1 410 100 kronor, eller 117 508 kronor per månad. 

Partikassören i SAP heter Roger Berzell och är en av deras okända makthavare. Han sitter i väldigt många av deras styrelser och tjänar 732 700 kronor, ca 61 000 kronor per månad.

Tobias Baudin är förste vice ordförande i LO och tjänar 1 023 800 kronor per år, eller
85 316 kronor. Han tjänar alltså mer än de flesta fackordförandena. Bara Handels, Kommunal och SEKO:s ordförande tjänar mer, och hans egen chef Thorwaldsson. 

Ingela Edlund är andre vice ordförande för LO och tjänar 1 003 500 kronor, 83 625 kronor per månad. Hon sitter också i olika styrelser. 

Torbjörn Johansson är avtalssekreterare i LO och även han tjänar över en miljon kronor per år, motsvarande 86 016 kronor per månad. 

Ola Pettersson, chefekonom på LO (och bror till Karin Pettersson på Aftonbladet Ledare) har också miljoninkomst och tjänar 89 750 kronor per månad. 

Om vi går vidare till andra nyckelpersoner inom arbetarrörelsen, så tjänar Karin Wanngård, som är finansborgarråd i Stockholm, 1 452 800 kronor eller 121 066 kr per månad. 

Marie Linder, ordförande för Hyresgästföreningen, tjänar 1 179 700 kronor, motsvarande
98 308 kronor per månad. 

Monika Widman Lundmark heter ABF:s förbundssekreterare och hennes totala inkomst var i detta sammanhang blygsamma 516 400 kronor. MEN, hon blev vald 1 september 2015 och tillträdde inte förrän sent i höstas så den inkomster gällde alltså 2014 och inte i hennes nya roll, som kommer in till Skatteverket först när deklarationen kommit in för 2016 års verksamhetsår så gissningsvis tjänar hon som de övriga pamparna i arbetarrörelsen, någonstans runt 1 miljon kronor per år. 

Calle Nathansson är VD för Folkets hus och parket och hans lön var 1 138 200 kronor, eller
94 850 kronor per månad

De som är eliten i samhället är i allra högsta grad arbetarrörelsens samtliga pampar. 

Därför duger det inte att varje år försöka lura media och alla andra med rapporten “Makteliten”, som med siffror som överhuvud taget inte är representativa för VD i Sverige och urval och som bara syftar till att maximera den politiska effekten, ska utmåla skillnader som är extrema. Men som egentligen inte finns. Det säger nämligen mycket lite om status i löneläget i svenska näringslivet att SEB:s VD tjänar miljoner. Det är bara ett av över en miljon företag. 

De väljer de bäst betalda personerna i hela landet, vars löner dessutom baseras på hela världens resultat eftersom bolagen är globala. Sedan lägger de till alla kapitalinkomster. De måste ha med några av sina egna så då gör de ett litet litet urval av sina egna, och inte de bäst betalda, inte sett till faktisk inkomst. 

Och sedan jämförs dessa siffror med MEDIANEN på arbetare. Inte de högst betalda. 

Då kan man få den här roliga bilden. Jag säger rolig för den ska inte betraktas som något annat än av underhållningsvärde. Någon som helst fakta förmedlar den inte. 

Men de som ska skämmas allra mest är media, som helt okritiskt som en fågelunge bara låter sig matas med ful-propaganda från S och LO, för de är ju enligt sin egen uppgift “två grenar på samma träd”. 

Rapport var inte de enda som svalde godiset med pappret på, till exempel hade Expressen, LO:s egensnickrade siffror som nyhet

Nästa år hoppas jag media slutar vara så slappa och granskar materialet själva istället för att bara trycka på send när LO kommer för att mata dem med sina åsikter istället för fakta. 

Eller så får de ringa mig. 

42 kommentarer till LO-maktelitens verkliga inkomst

 1. Mogens.H Andersson:
  Du missar helt och hållet essensen i det här. Jag kan hålla med om att miljonlöner är uppseendeväckande men titta på var pengarna kommer ifrån:
  Företagaren driver sitt företag och tjänar därmed sina pengar själv. Han/hon har tagit risken att starta ett företag (kan vara en väldigt stor risk) och antagligen jobbat oerhört hårt för att driva upp företaget. Det ska han/hon givetvis ha bra betalt för.
  Det är hans/hennes eget företag som drar in pengarna som blir lön åt företagaren. Kanske med hjälp av anställd personal men det är just det som är deras uppgift om man får hårddra det, att dra in pengar till företaget.
  Kan dock nämna att oerhört många av Sveriges företag är enmansföretag som inte har några anställda och som alltså endast tjänar dom pengar dom drar in själva, med avdrag för alla omkostnader.

  Men fackpamparnas löner kommer uteslutande från medlemmarnas fackavgifter. Medlemmar som oftast arbetar ganska hårt för att betala dessa pampars lyxliv.
  Det är det som är det mest uppseendeväckande här. Facket är ett gigantiskt pyramidspel, där dom högst upp tjänar pengarna medan dom längst ner bara betalar. Till skillnad mot företagaren har fackpampen aldrig tagit någon egen ekonomisk risk. Han/hon har med största säkerhet aldrig suttit och gratisjobbat med bokföring och fakturering till långt in på småtimmarna bara för att gå upp tidigt nästa morgon och fortsätta jobba.
  Fackpampen har istället stått på barrikaderna och skrikit om att dom som faktiskt förser hans medlemmar med jobb och därmed en möjlighet att tjäna pengar (så att dom kan betala pampens lön) tjänar mer pengar än vad pampen får från facket för att skrika sig hes.

  Till Rebecca:
  Det är tur att du finns. Du gör ett bra jobb. Du är en riktig journalist, du vet fortfarande att granska fakta och göra bra bakgrundsjobb, till skillnad från många av skribenterna (kan inte ens med att kalla dom journalister) på dagstidningarna.
  Tummen upp!

 2. Jag anser att LO:s lista är en korrekt sammanställning särskilt med tanke på dess syfte.Din artikel har naturligtvis sitt berättigade syfte, men generellt anser jag att VD och LO:s ordförande har för mycket betalt. Det är orimliga löneskillnader hur jag än vrider och vänder på det och det är en stark symbolfråga som knappast går att påverka. Det är ju alltid enklare att få en hög lön särskilt när det är andra som skall betala.

 3. Bra gjort. Tänk om man kunde fått med värdet av den vänskapskorruption som pågår mitt framför ögonen på oss med. Då hade det blivit ännu mer rättvisande. “Fria” resor, hyresrätter i hus i storstäderna på dyra adresser, och jag ser det som rimligt att anta att när mkt oegentligheter kommer fram i media så kan man dra slutsatsen att i en så sluten grupp förekommer mer “korruption av mutkarraktär än vad som kommer fram. Sossar o fackförbund ligger ju ned varandra kors o tvärs. Och det ägs fastigheter i stiftelser osv. Ges bygglov, ändras i detaljplaner o görs undantag även i andra kommuner än kungsbacka där jag ser det så tydligt.

 4. Därmed inte sagt att det är okej att högt uppsatta inom fackförbunden roffar åt sej som om de arbetade i det privata näringslivet (i företag av motsvarande storlek).

 5. 1 080 000 företag är knappast en del av makteliten, och det är ju den jämförelsen som är intressant. Inkomster för folk med hobbyföretag eller enmansföretag eller små familjeföretag har ju väldigt lite med makt att göra. Men det råkade glömmas bort i artikeln. Så då avslöjas uppsåtet och hela artikeln blir lite mindre intressant.

 6. Tack! J har länge påstått detta ofog med “styrelseuppdrag” i S-bolag. Tex Margot Wallström i Postkodlotteriet + ca 35 fler. Borde vara: är du anställd och har styrelseuppdrag så skall arvodet gå till din arbetsgivare!! Nya regler tack!!

 7. Det har varit en förljugenhet i många, många tiotals år. Att inte någon inom media uppmärksammat dett är konstigt—–elller—-kanske det inte är det.

 8. Bra och saklig koll. Ta en titt på Folksam och vad som hände under Tore Anderssons tid från LO till Folksam VD.
  Fritidsombud som fick lämna in, samtliga. Sedan heltidsanställde Ombud och började samarbetet med Swedbank. Årslöner som försäkringsansvarig på en miljon och uppåt.
  Kooperativt ägande? Kolla de som företräder FÖRSÄKRINGSTAGARNA,?

 9. Tack. Det bekräftar vad jag misstänkte.
  Men dina fakta dränks i LO:s propaganda. De vet att “all skit kan säljas med mördande reklam” som bekväma journalister villigt distribuerar.

 10. Ja, så här är det och så har har det alltid varit. Spelar ingen roll vem som styr i vårt land. Fackföreningarna har alltid varit i särställning. Så fort berörda kommer till en “högre position” inom ett fackligt uppdrag – tar girigheten över – alla hjälps åt att övertyga varann om – hur viktiga roller de besitter och vilket högt värde arbetet generar i kronor. Jättebra att det belyses för oss andra – men det hjälper föga. Inget kommer att förändras!

 11. “Rapport var inte de enda som svalde godiset med pappret på”, jag kan rekommendera : “I statens och partiets tjänst svensk public service under 80 år” av Anders Carlgren, från Timbro. Då får man en skrämmande insikt om varför våra mest tongivade media publicerar som de gör.

 12. Vore det inte roligt med en illustration liknande den ovan, men med medianlön-VD:ar till vänster och fackpampar till höger?

 13. Bra artikel. Kan du inte göra en liknande undersökning av Saco och dess 22 förbund, där pratas det inte tycke om vad Saco ordförande eller förbundens ordförande och förtroendevalda tjänar.

 14. Vem är förvånad att “Pravda” TV och radio okritiskt trycker på “sänd” när LO kommer med rapporter? Har sedan länge slutat titta och lyssna på dessa källor. Som vanligt är Du ambitiös och avslöjande. Tack.

 15. Det blir alltmer uppenbart att den grävande journalistiken finns att läsa på nätet medan gammelmedia fungerar som etablissemangets kolportörer av oreflekterade pressmeddelanden.

 16. Är det Sandro Scocco, Arena Idés chefsekonom, har varit med och räknat fram siffrorna?

 17. Detta är mycket intressant o måste ut i alla medier tidningar också. Precis vad vi behöver veta hela svenska folket.. Inte bara en gång som sedan glöms bort
  Bra att någon tar tag i detta hoppas på stor spridning.

 18. Fantastiskt bra info. Hur kan vi nå ut med denna till medborgarna så att de får saklig information och inte propaganda?

 19. Det är medianen för VD som bör användas i din bild eftersom de använder median för arbetaren.
  Alltså två arbetare, inte fyra.
  Eller en halv välbetald tjänsteman, eller varför inte en tredjedels fackpamp, det vore ju en fin bild.

 20. Fy f-n så bra att du river fram hela den socialdemokratiskt strukturen . . . kan man använda metoden klia varandra på ryggen kanske?

 21. Ett stort tack för detta tydliga klargörande av hur fackpamparna lever högt på medlemmarnas avgifter. Skulle gärna vilja dela uppgifterna bland alla mina vänner

 22. Hej.

  Extra kul för oss som harvar runt i systemet med pysselsättning, vuxendagis och andra åtgärder. Vi jobbar på riktigt; något annat alternativ har vi inte väl vi är på arbetsplatsen, för då ringer den ‘snälle’ arbetsgivaren Af och ber om en ny praktikant. Heltid, utan OB, utan några som helst särskilda tillägg, utan LAS, utan semesterdagar efter ålder och erfarenhet, för att få vår sjukersättning, eller annan inkomstersättning motsvarande fyra femtedelar av a-kassans lägsta heltidsersättningsnivå, eller ‘lön’ uppgående till den furstliga summan 13k/månad netto.

  Då kan man ju inbilla sig att diverse fackförbund (snarare ‘f*ck off’-förbund) skulle ta kampen mot stat, myndigheter och kommuner som använder oss istället för att upphandla tjänster, men icke.

  Vilken politisk rörelse kommer att fånga upp oss hundratusentals förbittrade trasproletärer? blir det SD? Blir det islam, då många av oss är invandrare? Eller blir det någon? Fackförbunden och deras politiska hejdukar blir det inte.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare, fn kommunal statare

 23. Fullkomligt lysande redovisning. Vilken research !
  Oerhört viktigt att LO:s ( och S) påståenden granskas ordentligt. Du är outstanding !
  Tack för det

 24. Hej å tack för tydliggörandet. Du behöver verka för medial spridning i alla organ som fört ut LO rapporter. Begär acceptans av objektiv hantering kring ämnet löner.
  Hoppas du orkar följa upp AB dolda löner som ej avräknas avtal. Ex riksdagspersoner

 25. Om skattedeklaraioner är offentliga så borde man kunna se hur mycket moms ett handelsbolag deklarerat och på så sett räkna fram en omsättning.

 26. Tack för bra gräv, du borde verkligen lägga till en “dela” knapp under artiklarna, facebook, twitter osv. Borde inte var några svårigheter.
  Tack igen!

 27. Intressant gräv som vanligt. Detta borde samtliga LO-medlemmar läsa så dom fattar vart fackavgifterna landar. Bedrövligt att gammelmedia sväljer LOs riggade siffror, faktagranskning som dom skryter om, verkar bara vara tomma ord..

 28. Tack för att någon kritiskt granskar valfläsket. Jag tillhör själv VD-kollektivet som inte har de fantasilönerna som LO valt att jämföra med. Jag har varit VD för ett utbildningsföretag där mina medarbetare (c.a. 100 st) låg väl över 35.000:-/mån.
  Tack!!!

 29. Fantastiskt bra jobb du gör med att ta fram relevant fakta och agera motvikt till dessa falsarier och sagor som vi matas med. Jag blir uppriktigt f-b på hur djupt rotat dessa system sitter. Vi kan ju peka finger åt andra länder som är “mer korrupta” än Sverige, men i själva verket borde vi sopa rent framför vår egen port innan.. Bra jobb, jag följer dina inlägg med spänning.

 30. Mycket bra att någon tar fram rätt siffror. Granska gärna LOs motstånd mot att låta outbildade få okvalificerade jobb med motsvarande låg lön. De säger att de inte vill sänka ingångslönerna för befintliga jobb. Men det är ju inte frågan om det!!!

 31. Är det inte anmärkningsvärt när toppsossar väljer att styra extra inkomster till egna handelsbolag, uppenbart för att undvika hög marginalbeskattning?
  Skattemoralen tycks vara högst flexibel när det väl kommer till kritan.
  Det stärker ju misstanken att ingen av dessa egentligen är solidariska sossar i själ och hjärta. Så fort deras karriär är över eller när ingen ser blir dom omedelbart lika de kapitalister de angriper under sin aktiva karriär.

 32. En sak du skulle kunna gräva vidare i är fackpamparnas pensionsavtal, tror det var Vanja Lundby-Vedin som satt i TV-sofforna för några år sen och sa att hon enl. avtal inte fick jobba kvar när hon fyllde 60år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap