Mitt första jobb

Det är mycket prat om löner och jobb just nu.

Det finns två anledningar till det: det är avtalsrörelse, och vi har en flyktingkris. Det senare handlar om att hittills har vårt land inte lyckats få tidigare flyktingar i arbete. Blott 50 % av dem har jobb efter 8 år i Sverige. 

Vi har några av världens högsta ingångslöner, där snittet ligger på 19 000 ungefär men vissa yrken får du så mycket som 23 000 som oerfaren 18-åring, exempelvis snickare. Människor som kommer hit och inte har något utbildning måste få sitt första jobb, att utbilda dem i 10 år som det kommer att krävas, är inget alternativ. Alltså måste vi se till att fler enkla jobb finns, och med enkla menar jag jobb som inte kräver någon lång utbildning. Jobb som du kan utan gymnasiekompetens, antingen direkt eller med en kortare utbildning innan. 

Detta gillar inte LO. För de vill inte ha konkurrens om jobben.

LO är, till skillnad av vad de försöker utge sig för, inte ett allmänintresse som vill Sveriges bästa utan ett särintresse som bara vill skydda sina egna betalande medlemmar.

De bryr sig alltså noll och ingenting om arbetslösa, som inte är medlemmar hos dem. Vilket alltså gäller samtliga flyktingar som kommit hit och alla utlandsfödda och ungdomar som redan idag letar efter jobb. 

Ett enkel jobb med låg lön är där man startar.

Där har alla framgångsrika människor en gång startat. Ett enkel jobb är det första jobbet, inte det sista. Ingångslön är din första lön, inte din slutlön eller ens din andra lön. Ingångslön är din allra första. 

Därför har jag samlat in olika framgångsrika människors berättelser om deras första jobb. Bland dem finns kommunikationschefer, chefredaktörer, doktorand, VD, advokat, riksdagsledamot, entreprenörer, lärare, ledarskribenter

För alla har vi börjat någonstans. Med låg lön, på ett tråkigt enkelt jobb. Extrajobb, sommarjobb, heltidsjobb. Alla jobb betyder något. 

Jag inleder med mig själv: 

“Mitt första jobb var att packa korvbröd på Pååls brödfabrik, jag började kl. 5 på morgonen. Mitt andra jobb var att sälja försäkringar åt Trygg Hansa på kvällar, för 60 kronor per försäkring som enda lön. Mitt första heltidsjobb var som annonssäljare per telefon, jag hade 11 000 i grundlön brutto. Sedan fick jag 2 % av alla annonser upp till budget, och 4 % över budget. Då var jag färdig civilekonom. Det jobbet hade jag i 10 månader innan jag hade tillräckligt med erfarenhet för att få ett roligare”

 

Marcus

“Jag var 13 och mitt första jobb var som fiskodlare hemma i byn. Rensade fisk, förpackade och hjälpte till med gravning och rökning. Första året tjänade jag 42 kronor men lönen växte i takt med att jag kunde jobba bättre och snabbare. Innan dess sköt jag skator och fick 5 kronor per fågel”
 

Jenny

“Plockat rabarber under typ en vecka en sommar (som typ 13-åring för glasspengar), sommarjobbat som brevbärare, jobbat extra på donken, vårdbiträde på ålderdomshem.  Det kan föras till protokollet att jag var världens sämsta brevbärare. De sista på min runda fick posten vid femtiden på eftermiddagen efter att jag kämpat runt med den där svintunga cykeln. Mer än en gång välte jag och fick sortera om all post på trottoaren. Så det där som det jobbet såldes in med (jobba några timmar på förmiddagen och sen jäsa på stranden resten av dagen) drog jag aldrig nån nytta av. Jag har mkt stor respekt för brevbärare sen den där sommaren…”
 

Kirsten

“Första jobbet, 11 år, ledde gotlandsruss med uppspelta, rädda eller uttråkade barn på ryggen runt i Otbergshage, en krona per varv fick vi, mycket motion och trampade tår. Vid 14 år blev det ett uppsving och caféjobb på Landings Hovkonditori i Uppsala, upp klockan sex och ut med alla bakelse och bullar ur ugnar och kylar, liten lön men fina mycket äldre kollegor från bland annat Iran som var lika nya i arbetslivet som jag.
 

Carl

“Mitt första jobb var ett sommarjobb 1969 som mopedbud på Lars Erikssons Färg i Falun. Lönen var 3,25 per timme men den största behållningen var för en nybliven 15-åring att få köra packmoppe. Jobbade 5 veckor och för hälften av lönen köpte jag en begagnad moped. Lyckan var om inte oändlig så i alla fall väldigt stor.”
 

Susanne

“Städade hotellrum och nattklubbslokaler på helger under gymnasieåren. Arbetstid 0430 – tills man blev klar, oftast runt 1300. 30-40 kr i timmen tror jag att det var.”
 

Ivar

“Jobbade på Ica för 40 kr i timmen efter att jag hade hoppat av gymnasiet. Hade inte fyllt 18 ännu så därför var lönen så låg. Bra morot för att studera klart. Allra första jobbet var att dela ut reklam vilket jag började med som 13-åring. Och sedan GP.”
 

Karin

“Arkivarie på neurokirurgen på KS, sommarlovet mellan ettan och tvåan på gymnasiet. Tror att jag tjänade kanske 7000 i månaden. Det var innan journalerna hade digitaliserats, och en stor del av jobbet gick ut på att krypa runt i överläkarens rum och försöka hitta rätt mapp bland de hundratals som låg strödda över hela kontoret. Minns svindeln när jag fick första löneutbetalningen.”
 

Erika

“Pizzeria, 40kr/h”

 

Niss-Jonas

“Plocka kottar, 5 kronor per icakasse svart; lagerarbete 50 kr svart; turistguide 70 kr vitt. Under hela den tiden bodde jag hemma med fri mat, kläder och hyra. Inga barn att försörja. Feriearbeten alltså, inga “riktiga” jobb. Första “riktiga” jobbet var som biträdande forskare m 14tkr/mån”
 

Catharina

“Första jobbet Skogsholms brödfabrik löpande band. 12.13 (exakt) kr i tim. Viss minimal övertidsersättning när man jobbade natt. Typ 25 min matpaus som krävde ut och instämpling. Viktigt att gå på toa innan man stämplade ut för rast för att spara några minuter. Fram o tillbaka till lunchrummet tog säkert 8 min av rasten. Bara kvinnor vid bandet. Alla förmän var just män och for runt i fabriken på sina sparkcyklar. År 1976”
 

Ebba

“Trappstäd hemma i Uppsala, två trappuppgångar en gång i veckan 1500 i månaden”

 

Fabian

Jag jobbade på en liten godisfabrik sommaren 1987, för att spara till en begagnad Zündapp-moped. Timlönen uppgick till 15 kronor (29 kronor i dagens penningvärde) och arbetsuppgifterna handlade bland annat om att vira papper runt strutformade knäck-klubbor”
 

Nicklas

“1983-84. Tidningsutdelare, två områden varje morgon, sex dagar i veckan. Med löpardojorna på tog det drygt två timmar – och så fick man ju alltid läsa tidningarna gratis. Exakt vad jag tjänade har jag glömt, men lönen räckte precis till att betala hyran på 552 kr/mån och nudlar. Och konstigt nog även till öl”
 

Helena

“1996, 15 år, jobbade på restaurangbåt som åkte dagsturer mellan Uppsala och Skokloster. 35 kr i timmen+dricks, 10-50 kr per dag”
 

Jonas

“Mitt första jobb var som städare på ASAB (en sommar). Jag ljög om min ålder (var egentligen 14, skrev att jag var 15). Lönen var 4.750:-/mån. (51 år gammal)”
 

Jacob

“Jag tvättade bilar i London för 35 kr/tim”

 

Agnes

“Vaktade stadshustornet. Ouppvärmt. I april. Marginellt betalt. Ville man kissa fick man ringa på förstärkning minst en timme innan. På kvällen fick man gå upp och mota ner de sista självmordskandidaterna, det här var innan de hade galler. (Jag var 16”.

Anna

“Jag var 13 och diskade på en lägergård. 20 kronor i timmen plus mat och husrum. Det var 1989 och redan då en riktigt låg lön. Men fantastiskt roligt”
 

Stefan

“Under studietiden arbetade jag med städning på loven. Jag jobbade för ett företag i dåvarande Procordiakoncernen som var ett statligt företag. Företaget sålde städning till hemtjänsten i olika kommuner i Stockholmstrakten. Jag städade alltså hos gamla människor. Jag minns inte vad jag tjänade, men jag minns att utbildningen inför uppdraget bestod i ungefär 10 minuters instruktion om hur jag skulle städa, och vad jag skulle tänka på i mötet med brukarna. Sen kördes man bara ut på fältet, men det gick bra”

 

18 kommentarer
 1. Mitt första jobb.
  Jobbade på torvmosse när jag var 16-19.
  Tjänade då för 35-37 år sedan ofattbara 124 kr timmen.
  Tungt och ensamt, men tyst och lugnt.
  Jobbarglädjen och takten sitter i än idag, entreprenör med 12-15 timmarsdagar och hygglig lön.40000 mån. Är nöjd.

 2. Låglönejobb är väl ok om man kan stegvis arbeta upp sig.
  Jag själv är första generationens invandrare (f.d Jugoslavien) och jag hade stora problem i skolan i Sverige. Nytt språk, nytt sätt att lära sig och jag hamnade i fel sällskap.
  På grund av kriget gick jag aldrig ut 6:an och när jag kom till Sverige var jag gammal nog att börja gymnasiet (det var där jag hade problem) Jag sökte ett arbete på en industri och fick det. Jag var nog den som hade lägst lön i hela länet tror jag men jag var glad ändå. Med hårt arbete arbetade jag upp mig på mellanchefsnivå och nu 17 år senare har jag eget företag med 19 anställda. Allt utan att ens gått ut 6an.
  Man behöver inte ha utbildning eller någon kompetens, men man ska kunna, med hårt arbete, nå så långt man själv vill.

  När jag är i Usa och reser ser jag alltid invandrare som packar min mat när jag har handlat. Trevligt, smidigt och jag ger ALLTID rikligt med dricks. Att ha arbete är en tillgång för människan själv och ger en tillfredsställelse att göra något för sina pengar.
  Får de låg lön, och dricks så kan de komma i bra lön i alla fall.

  Men då måste LO bort.

 3. Första anställningen som inte bara avsåg ströuppgifter på golfbanan var på transportavdelningen på ett sjukhus. Det innefattade brevbärning, gå med prover hit och dit, transportera nyss avlidna – s.k. “mors” – till bårhuset och även viss städning. Med en god insats och vilja kunde man effektivisera rätt rejält och öka produktiviteten, men bra betalt var det inte i mitten av 80-talet. Kommer inte ihåg exakta siffror men ett halvårs heltidsarbete betalade i alla fall för ett utbytesår i annat land. Mot slutet av gymnasiet och därefter var det ferieskiftarbete på ett bruk, där lönen kunde gå uppemot 19000 kr/mån för tämligen okvalificerade men förvisso krävande uppgifter. Värnplikten kan man i ersättningshänseende lämna därhän, då det inte ens efter 12 månader gav mer än 120 kr/dag, förvisso skattefritt. Efter juristlinjen på 4,5 år blev det tingstjänstgöring och då var ingångslönen 11200 kr före skatt, vilket även 1996 var att betrakta som ett direkt hån, särskilt ställt i relation till lönen man fick inom industrin för ett arbete som inte krävde någon utbildning utan bara vilja och lite allmän klokskap. Idag ser det emellertid helt annorlunda ut, även om man som alltid fortsätter att sträva framåt, på egna meriter.

 4. Mitt första jobb

  På ett sågverk i Gävle i mitten av 1960-talet. Staplade virke, som kontinuerligt forsade fram efter sågprocessen. Processen var kontinuerlig i 8-timmarsskift. När jag tog paus växte högen, varför jag efter pausen fick “dubbeljobba” för att komma ikapp. Lönen 1,25 kronor i timmen.

 5. Första jobbet var vid 11 års ålder, sålde DN på söndagar. Från 15 års ålder diskade jag på hotell. Tror jag hade 45 kr/timmen. Jobbade på hotellet extra varje helg under gymnasiet till dess jag fyllde 18. Då blev jag för dyr och yngre förmågor fick ta över. Men då hade jag ordnat ett bättre betalt helgjobb som vakt i en sporthall. Första jobbet med fast månadslön var som webbdesigner 95. Kommunalt. 12500 kr/månad. Kändes ganska mycket då.

 6. Mitt första jobb var som reklamutdelare. Tror jag var 11-12 kanske. Jag ich minbror hade halva orten där vi bodde. 10 öre per blad fick man, och ett påslag på 10 öre per år. När man kom upp i 50 öre per blad fick man sparken. Sen sommarjobbade jag som arkiverare på min pappas jobb en månad per sommar, tjänsde 7.000kr. Det var enorma pengar minns jag. Och på gymnasiet helgjobbade jag som demonstratris i matbutiker, tror det var 75kr/h eller något sånt man fick, det var bra. Första “riktiga” jobbet på en webbyrå fick jag när jag var 21, då hade jag 15.000 i ingångslön, ingen ob, och jobbade dygnet runt.

 7. Första “riktiga” extra jobbet var som diskare/plockare på Domus-restaurangen i sta´n, ca. 15 år..16-17 kr/timman, jag var på banken, bad få ut en femkronors-sedel där,
  likt JvA, “min första femma” 🙂

 8. Efter lumpen fick jag jobb som dammsugarförsäljare på Electrolux 1991. Bara betalt när en sugare såldes. var inte den bäste försäljaren men kompenserade detta genom att knacka på många dörrar. Hände faktiskt efter många antal knack att någon öppnade med orden -Jaha du säljer dammsugare vad bra vi behöver en ny

 9. Jag fick min gymnasielærer examen 1997 och hade då också en doktors examen i biologi. Ingångslönen var 13700 i månaden.

 10. Första jobb 1999 heltid som forskningsingenjör inom naturvetenskapligt område. En statlig anställning men inte på universitet/högskola som då gav 15000kr/mån (4års relevanta universitetsstudier) – upplevdes trots allt som ett lyft efter tiden på studiemedel.

 11. Jobbade 1999 för 11500 kr/månaden. Fulltid, åkte 13 mil ToR. Gick ned 4000kr från att stämpla inkl resekostnad.

 12. Jag var 21, och tjänade motsvarande 21000kr/månad för att städa kontor och butiker. Det var oerhört skönt att få ett jobb, kunna försörja sig själv, och spara ihop till min drömresa med kompisen.
  Jag fick en två veckors introduktion, och sedan fick jag jobba självständigt.

 13. Kan man verkligen jämföra politikernas strävan efter sänkta ingångslöner med 11-13åringar som tjänar 3-30kr/h? Personligen tror jag inte att det är optimalt för 11-åringar att lönearbeta (vilket debatten handlar om) och jag hoppas att alla är överens om att 3kr/h inte är ok. Självklart behövs sänkta ingångslöner, men man måste vara realistisk och inse att det kommer att leda till lägre generella löner i yrket. Nu är det snarare Rebecca som jämför äpplen och päron.

 14. Mitt första “riktiga” jobb (feriejobb oräknade) var som tullombud. Året var 1984 och ingångslönen var svindlande 3750 kr (brutto). Omräknat till dagens penningvärde (SCB.se) blir det 8200 kr. Jag hade då två års högskoleutbildning med min in…

 15. mitt första jobb, mjöla och packa tunnbröd i min farmors bagerilinje. 50kr i timmen 05:00 till ca14:00.-15:00.
  sen kan jag tala om att byggnads arbetare inte alls går in på 23000kr i månaden. Utan har en lärlingsstege om minst 4500tim dvs om du har en utbildning sen går du in på en lön som är 55procent av avtalets lägsta lön. Är själv rörmokare och gick in på en lön om 62kr i timmen för 9år sen och då betalade firman bra.. det motsvarar en lön under 11000kr i månaden.. och så ser fortfarande lärlingssystemet ut för oss rörmokare

 16. Mitt stoltaste jobb var (än idag 25 år senare) var som påhugg, diskare i Skandias personalmatsal, Sveavägen, Sth. En dag då jag ersatte en (av två) diskare, kom inte ens ordinarie diskare in. Jag fick frågan om jag kunde diska för två. “Får jag dubbel lön då?”. “Visst!”. I två dagar höll jag ställningen och cashade ut många sköna stålar. På YouTube finns några videor om snabba diskare, men de hanterar bara en sorts saker, t.ex. brickor, som man kan “hälla” ner i backar. Men “på riktigt” krävs att man kan hälla allt…

 17. Mitt första arbete hade jag redan när jag gick i 9-an. Jag hjälpte en bagare som hade sitt bageri bredvid skolan med att packa bröd på morgonen. Jag började kl 5 på morgonen, arbetade till 06:30. Tre dagar i veckan tränade jag mellan 7 – 8 innan jag gick till skolan. Vad fick jag för detta? Gratis bröd till familjen och ett otroligt fint arbetsintyg som var enda anledningen till att jag fick nästa arbete i en livsmedelsaffär. Var jag sur för att jag inte fick någon lön? Nej självklart inte. Jag lärde mig vikten av disciplin, lagarbete och att planera min dag. Lite trött ibland, men så är livet. Fanns inte en arbetsgivare under hela gymnasiet som inte blev imponerad av “hur i hela friden orkade du” och nästa arbete var bättre tider och lön efter uppgiften.

 18. Eftersom lønerna som det jæmførs med inte ær omræknade till dagens penningværde så kan man inte gøra den jæmførelsen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *