Mitt första jobb

Det är mycket prat om löner och jobb just nu.

Det finns två anledningar till det: det är avtalsrörelse, och vi har en flyktingkris. Det senare handlar om att hittills har vårt land inte lyckats få tidigare flyktingar i arbete. Blott 50 % av dem har jobb efter 8 år i Sverige. 

Vi har några av världens högsta ingångslöner, där snittet ligger på 19 000 ungefär men vissa yrken får du så mycket som 23 000 som oerfaren 18-åring, exempelvis snickare. Människor som kommer hit och inte har något utbildning måste få sitt första jobb, att utbilda dem i 10 år som det kommer att krävas, är inget alternativ. Alltså måste vi se till att fler enkla jobb finns, och med enkla menar jag jobb som inte kräver någon lång utbildning. Jobb som du kan utan gymnasiekompetens, antingen direkt eller med en kortare utbildning innan. 

Detta gillar inte LO. För de vill inte ha konkurrens om jobben.

LO är, till skillnad av vad de försöker utge sig för, inte ett allmänintresse som vill Sveriges bästa utan ett särintresse som bara vill skydda sina egna betalande medlemmar.

De bryr sig alltså noll och ingenting om arbetslösa, som inte är medlemmar hos dem. Vilket alltså gäller samtliga flyktingar som kommit hit och alla utlandsfödda och ungdomar som redan idag letar efter jobb. 

Ett enkel jobb med låg lön är där man startar.

Där har alla framgångsrika människor en gång startat. Ett enkel jobb är det första jobbet, inte det sista. Ingångslön är din första lön, inte din slutlön eller ens din andra lön. Ingångslön är din allra första. 

Därför har jag samlat in olika framgångsrika människors berättelser om deras första jobb. Bland dem finns kommunikationschefer, chefredaktörer, doktorand, VD, advokat, riksdagsledamot, entreprenörer, lärare, ledarskribenter

För alla har vi börjat någonstans. Med låg lön, på ett tråkigt enkelt jobb. Extrajobb, sommarjobb, heltidsjobb. Alla jobb betyder något. 

Jag inleder med mig själv: 

”Mitt första jobb var att packa korvbröd på Pååls brödfabrik, jag började kl. 5 på morgonen. Mitt andra jobb var att sälja försäkringar åt Trygg Hansa på kvällar, för 60 kronor per försäkring som enda lön. Mitt första heltidsjobb var som annonssäljare per telefon, jag hade 11 000 i grundlön brutto. Sedan fick jag 2 % av alla annonser upp till budget, och 4 % över budget. Då var jag färdig civilekonom. Det jobbet hade jag i 10 månader innan jag hade tillräckligt med erfarenhet för att få ett roligare”

 

Marcus

”Jag var 13 och mitt första jobb var som fiskodlare hemma i byn. Rensade fisk, förpackade och hjälpte till med gravning och rökning. Första året tjänade jag 42 kronor men lönen växte i takt med att jag kunde jobba bättre och snabbare. Innan dess sköt jag skator och fick 5 kronor per fågel”
 

Jenny

”Plockat rabarber under typ en vecka en sommar (som typ 13-åring för glasspengar), sommarjobbat som brevbärare, jobbat extra på donken, vårdbiträde på ålderdomshem.  Det kan föras till protokollet att jag var världens sämsta brevbärare. De sista på min runda fick posten vid femtiden på eftermiddagen efter att jag kämpat runt med den där svintunga cykeln. Mer än en gång välte jag och fick sortera om all post på trottoaren. Så det där som det jobbet såldes in med (jobba några timmar på förmiddagen och sen jäsa på stranden resten av dagen) drog jag aldrig nån nytta av. Jag har mkt stor respekt för brevbärare sen den där sommaren…”
 

Kirsten

”Första jobbet, 11 år, ledde gotlandsruss med uppspelta, rädda eller uttråkade barn på ryggen runt i Otbergshage, en krona per varv fick vi, mycket motion och trampade tår. Vid 14 år blev det ett uppsving och caféjobb på Landings Hovkonditori i Uppsala, upp klockan sex och ut med alla bakelse och bullar ur ugnar och kylar, liten lön men fina mycket äldre kollegor från bland annat Iran som var lika nya i arbetslivet som jag.
 

Carl

”Mitt första jobb var ett sommarjobb 1969 som mopedbud på Lars Erikssons Färg i Falun. Lönen var 3,25 per timme men den största behållningen var för en nybliven 15-åring att få köra packmoppe. Jobbade 5 veckor och för hälften av lönen köpte jag en begagnad moped. Lyckan var om inte oändlig så i alla fall väldigt stor.”
 

Susanne

”Städade hotellrum och nattklubbslokaler på helger under gymnasieåren. Arbetstid 0430 – tills man blev klar, oftast runt 1300. 30-40 kr i timmen tror jag att det var.”
 

Ivar

”Jobbade på Ica för 40 kr i timmen efter att jag hade hoppat av gymnasiet. Hade inte fyllt 18 ännu så därför var lönen så låg. Bra morot för att studera klart. Allra första jobbet var att dela ut reklam vilket jag började med som 13-åring. Och sedan GP.”
 

Karin

”Arkivarie på neurokirurgen på KS, sommarlovet mellan ettan och tvåan på gymnasiet. Tror att jag tjänade kanske 7000 i månaden. Det var innan journalerna hade digitaliserats, och en stor del av jobbet gick ut på att krypa runt i överläkarens rum och försöka hitta rätt mapp bland de hundratals som låg strödda över hela kontoret. Minns svindeln när jag fick första löneutbetalningen.”
 

Erika

”Pizzeria, 40kr/h”

 

Niss-Jonas

”Plocka kottar, 5 kronor per icakasse svart; lagerarbete 50 kr svart; turistguide 70 kr vitt. Under hela den tiden bodde jag hemma med fri mat, kläder och hyra. Inga barn att försörja. Feriearbeten alltså, inga ”riktiga” jobb. Första ”riktiga” jobbet var som biträdande forskare m 14tkr/mån”
 

Catharina

”Första jobbet Skogsholms brödfabrik löpande band. 12.13 (exakt) kr i tim. Viss minimal övertidsersättning när man jobbade natt. Typ 25 min matpaus som krävde ut och instämpling. Viktigt att gå på toa innan man stämplade ut för rast för att spara några minuter. Fram o tillbaka till lunchrummet tog säkert 8 min av rasten. Bara kvinnor vid bandet. Alla förmän var just män och for runt i fabriken på sina sparkcyklar. År 1976”
 

Ebba

”Trappstäd hemma i Uppsala, två trappuppgångar en gång i veckan 1500 i månaden”

 

Fabian

Jag jobbade på en liten godisfabrik sommaren 1987, för att spara till en begagnad Zündapp-moped. Timlönen uppgick till 15 kronor (29 kronor i dagens penningvärde) och arbetsuppgifterna handlade bland annat om att vira papper runt strutformade knäck-klubbor”
 

Nicklas

”1983-84. Tidningsutdelare, två områden varje morgon, sex dagar i veckan. Med löpardojorna på tog det drygt två timmar – och så fick man ju alltid läsa tidningarna gratis. Exakt vad jag tjänade har jag glömt, men lönen räckte precis till att betala hyran på 552 kr/mån och nudlar. Och konstigt nog även till öl”
 

Helena

”1996, 15 år, jobbade på restaurangbåt som åkte dagsturer mellan Uppsala och Skokloster. 35 kr i timmen+dricks, 10-50 kr per dag”
 

Jonas

”Mitt första jobb var som städare på ASAB (en sommar). Jag ljög om min ålder (var egentligen 14, skrev att jag var 15). Lönen var 4.750:-/mån. (51 år gammal)”
 

Jacob

”Jag tvättade bilar i London för 35 kr/tim”

 

Agnes

”Vaktade stadshustornet. Ouppvärmt. I april. Marginellt betalt. Ville man kissa fick man ringa på förstärkning minst en timme innan. På kvällen fick man gå upp och mota ner de sista självmordskandidaterna, det här var innan de hade galler. (Jag var 16”.

Anna

”Jag var 13 och diskade på en lägergård. 20 kronor i timmen plus mat och husrum. Det var 1989 och redan då en riktigt låg lön. Men fantastiskt roligt”
 

Stefan

”Under studietiden arbetade jag med städning på loven. Jag jobbade för ett företag i dåvarande Procordiakoncernen som var ett statligt företag. Företaget sålde städning till hemtjänsten i olika kommuner i Stockholmstrakten. Jag städade alltså hos gamla människor. Jag minns inte vad jag tjänade, men jag minns att utbildningen inför uppdraget bestod i ungefär 10 minuters instruktion om hur jag skulle städa, och vad jag skulle tänka på i mötet med brukarna. Sen kördes man bara ut på fältet, men det gick bra”

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!