Hyresgästföreningen driver fastighetsbolag

Hyresgästföreningen gillar inte att fastighetsföretag tjänar pengar på fastigheter. Samtidigt driver de ett eget fastighetsbolag, som ett kommanditbolag för att slippa insyn. 
 

Bilden är gjord i samarbete med ”I fablernas land”

Hyresgästföreningen (HGF) är som bekant en av landets största lobbyorganisationer som lägger otroligt stora resurser varje år på att opinionsbilda för hyresrätter och emot det mesta annat. 

De gillar inte att fastighetsägare tjänar på bostadsbrist. Eller marknadshyror. Marknad är dåligt etc. Allt detta känner vi till. 
 

Det finn gott om exempel att visa, här är ett exempel från HGF Sollentuna för ett år sedan. 

”Det är lönsamt att vara fastighetsägare

I meningen att det är fel att tjäna pengar på fastigheter alltså. 

 

Det intressanta här är att Hyrsgästföreningen själva tillhör den gruppen. De har ett rätt stort fastighetsbestånd. I deras årsredovisning för 2014 kan man läsa om företaget AB Kvarteret Danmark nr 28 & Co som äger fastigehter i en rad städer, bland annat Stockholm och Malmö. 

Syftet är att tjäna pengar kort och gott. Genom att betala hyra till sig själv sparar man pengar på lokalkostnader, och genom att hyra ut resten till luktrativa marknadshyror. För marknaden för lokaler är en marknad för fastigheter Hyresgästföreningen inte alls har något emot. Märkligt nog är det också den enda marknad i Sverige som fungerar. Det finns ingen lokalbrist i Sverige, eller i Stockholm. Inte världens längsta lokalkö. 

 

För att förstå exakt hur stora HGF är kan man börja kolla på resultaträkningen.

De omsatte nästan 800 miljoner kronor förra året och gjorde 66 miljoner i vinst. 

 

Notera raden ”Hyressättningsavgifter”, och summan 203 miljoner kronor.

Denna enorma summa tjänar HGF genom att varje hyresgäst, även de som inte är medlemmar, via sin hyra tvingas betala en avgift till HGF. Om de inte själva kontaktar hyresvärden och säger upp den. Enligt lag ska nämligen fastighetsägaren förhandla med EN hyresgästförening om hyrorna. Så om det finns boende som är med i HGF är det just HGF som gäller. Faktum är att det inte finns någon annan. Då förhandlar de även för de som inte är medlemmar, och tar alltså betalt för det. 

Men ni som bor i hyresrätt kan alltså maila värden och begära att avgiften tas bort.

Då tappar HGF intäkten för er och kan inte göra något åt det. De kan rent tekniskt säga att just din lägenhet inte ingår i förhandlingen, och då får du förhandla själv. Men personligen skulle jag hellre göra det än att sponsra den här miljardindustrin om jag inte ens är medlem. 

Om man sedan går vidare och kollar på tillgångar och eget kapital har de, som ni kan se, bara 4,8 miljoner i byggnader. För det är inte där fastigheterna ligger, utan de hamnar under ”aktier och andelar i koncernföretag” och ingår i siffran 126 miljoner kronor. De har även 600 miljoner i aktier och andra värdepapper så total summa tillgångar är högre än omsättningen, nästan 1 miljard kronor.

En ofantligt stor summa pengar. 

Då har de 270 miljoner kronor i omsättningstillgångar dessutom, där 44 miljoner är kassa och bank. En likviditet som skulle göra många privata företag avundsjuka. De kan bokstavligen dra ur 44 miljoner ur hatten på två bankdagar. 

 

Förutom skidstugor i Sälen äger HGF byggnader och mark till ett värde av 392 miljoner kronor. 

 

Om man sedan kollar under ”Övriga verksamhetsintäkter” dyker hyresintäkterna upp. De tjänar 32 miljoner kronor per år på det. Det är en rätt bra omsättning för vilket litet fastighetsbolag som helst. Vilket Hyresgästföreningen alltså är. 

 

Resultatet från fastighetsbolaget gav HGF förra året 8 miljoner extra. 

Varför redovisar jag inte då hur deras fastighetsbolag går i detalj?

För att de gömt undan sina fastigheter i ett kommanditbolag, fiffigt nog.

Kommer ni ihåg Kommunals bolag Lyran? Det var ett handelsbolag. Varken HB eller kommanditbolag är nämligen publika så för att få information om dessa måste man få årsredovisningen av ägarna. De går inte att granska offentligt. 

Jag gissar att det finns ett mycket bra skäl till varför Hyresgästföreningen inte vill att någon ska kunna kolla på deras fastighetsbestånd utan vidare. 

 

Eftersom jag till skillnad från journalisterna som gjordet det utmärka grävjobbet kring Lyran inte har tillgång till årsredovisningen via en insiderperson har jag fått vara lite kreativ. Så jag kom på att alla fastigheter måste registreras hos Lantmäteriet. Jag kontaktade dem och fick ut den här listan på namnen på de fastigheter kommanditbolaget äger. 

 

Som ni ser ingick inga adresser så de fick jag av dem på telefonen. 
 

  • Borlänge Urd  9 – Wallingatan 18.
  • Borås Vile 3 – Sparregatan 12 A och B
  • Borås Vile 4 – Allégatan 61
  • Helsingborg Danmark 28 – Hantverkaregatan 28, samt Södergatan 41
  • Malmö Pilstorp 1 – Fersens väg 9, Helmfeldtsgatan 2, Östra Rönneholmsv 19
  • Stockholm Lavetten 14 – Hantverkargatan 80, St Eriksgatan 20
  • Vänersborg Hallby 1:40 – Solgården Gaddesanna 270-274
  • Vänersborg Tuppen 3 – Torparvägen 1 B
  • Karlstad Kniven 13 – Kungsgatan 1 (endast tomträtt)

Den sista, Malmö innerstaden 10:14, är märkligt nog ett parkeringsgarage. Varför Hyresgästföreningen nu måste äga ett sådant. De äger alltså inte marken utan bara själva garaget. 

 

Man får alltså vara lite detektiv i det här jobbet. 

Jag har även kollat på vilka som bor i fastigheterna och vilka företag som hyr där. 

Solgården utanför Vänersborg är till exempel en gård som Föreningen för utvecklingsstörda barn har sin verksamhet i, och den hyrs även ut ibland till konferenser och bröllop. 

Om vi börjar med storstäderna verkar det finnas 3 hyrsrätter i fastigheten på Hantverkargatan. De företag som hyr på St Eriksgatan är bland annat en indisk restaurang, Symaskinshuset och First Hotel Fridhemsplan. Så gissningsvis kommer en hel del av de totala hyresintäkterna just från Stockholm, för här är kvadratmeterpriset inte billigt. 

HGF äger även en till fastighet och här har de ett aktiebolag, Fastighets AB Norrlandsgatan 7. Det är på Norrlandsgatan HGF har sitt eget kontor och även där deras förlag sitter, som ger ut medlemstidningen Hem & Hyra. 

De tjänade 15 miljoner kronor i hyresintäkter på den enda fastigheten. 

De hyr bland annat ut till Apoteket Gripen, Advokatfirman Hörle, Björn Axén, ett fastighetsbolag och kapitalförvaltare. Adressen är en av Stockholms mest centrala, ett stenkast från Stureplan, och inbringar att högt kvadratmeterpris. 

 

Enligt en lokalsajt kostar i snitt en lokal i den gyllene triangeln (Stureplan, Birger Jarlsgatan och Norrlandsgatan) 4 600 kronor per kvadrat och det finns inga tvivel om Hyresgästföreningen tar marknadspris för sina lokaler. 

 

Enligt Hitta.se bor det också 14 personer i huset så det tyder på att det även finns hyresrätter i fastigheten. 

 

För övrigt har även kommanditbolaget som är deras eget fastighetsbolag också adress på Norrlandsgatan 7, där resten av HGF sitter. 

Jag har räknat till 17 hyresrätter i Stockholm. Inget jättebestånd direkt men ändå 17 lägenheter på marknaden som har 500 000 personer i kö. 

 

Om vi går vidare till Malmö finns det 8 personer boende på adresserna för fastigheten Pilstorp 1. Där finns alltså också hyresrätter. 

I Helsingborg finns det 7 lägenheter som är hyresrätter i fastigheten Danmark 28. 

På Allégatan 7 i Borås finns det också 7 hyresrätter i Vile 4 och i Vile 3 huserar bland annat PRO, som också är en del av arbetarrörelsen. 

Vad gäller privata fastighetsägare och lämna till kommunala bostadsköer brukar Hyresgästföreningen ha högt tonläge. Detta exempel är från maj 2013. 

”Allt för många lägenheter hålls undan”

 

Jag blev nyfiken på hur ofta Hyresgästföreningen själva lämnar in lediga hyresrätter i de fastigheter de äger. Jag kontaktade några köer, enligt till exempel Boplats Syd har de aldrig lämnat in en ledig lägenhet. Inte en enda gång. Enligt uppgift inte heller i Stockholm. 

 

Hyresgästföreningen har alltså inga problem att utmåla fastighetsägare till vad som helst i debatten men de är själva fastighetsägare och driver ett fastighetsbolag, som de gömt undan utanför allmän granskning i ett kommanditbolag. 

Varför de inte vill att andra ska ha insyn i fastighetsbeståndet och affärsverksamheten kan bara Hyresgästföreningen svara på. 

Men faktum kvarstår att de själva i allra högsta grad är fastighetsägare och driver verksamheten på en privat marknad, för lokaler. De har inga som helst problem att låta marknaden styra där och tjäna mycket pengar på det. Norrlandsgatan gjorde 7 miljoner i vinst och handelsbolaget 8 miljoner. 

Det är svårt att få tag i omsättningen på ett bolag som inte är publikt men givet att Norrlandsgatans omsättning är 15 miljoner i hyresintäkter och deras totala hyresintäkter var 35 miljoner borde kommanditbolaget omsätta 20 miljoner kronor. 

Det är inga dåliga vinstmarginaler på hyror Hyresgästföreningen har. På Norrlandsgatan är vinstmarginalen 50 %, på det övriga fastighetsbeståndet skulle det i så fall vara 40 %.

Betydligt högre än de fastighetsägare de alltid kritiserar för vinstmarginaler. 

Även om de har få hyresrätter lämnar de heller inte några av dessa till de kommunala köerna när de blir lediga, något de också ägnar avsevärd tid åt att kritisera andra fastighetsbolag för att inte göra. 

Jag förstår att även HGF vill tjäna pengar på den lukrativa fastighetsmarknaden. Men det där stora pekfingret borde de stoppa i fickan igen. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!