Var är sjukvårdsministern?

Jag har tidigare konstaterat att minster Wikström gillar att resa. 

En annan sak han verkar gilla, givet vad resorna gick, är idrott och folkhälsa. Men han är dessutom sjukvårdsminister, vilket är lätt att glömma bort givet hur lite tid han ägnar åt just det området. 

Hans primära fokus och där han lägger majoriteten av sitt engagemang är folkhälsa, därefter idrott. 
 

Som idrottsminister har han till exempel fokuserat en hel del på att kolla på sport. Han har delat ut pris på Blekinge idrottsgala (2016-02-3), besökt fotbollstadio i Chile (2015-12-3), kollat på handikappidrott på OS i Los Angeles (23 juli 2015), kollat på U21 EM-final i Prag (30 juni 2015), kollat på 8-dels final Sverige – Tyskland i Kanada (20 juni 2015), premiären av allsvenskan (2 april 2015), world cup i Åre (11 mars 2015)) och vasaloppet (6 mars 2015).

 Den första debattartikeln han skrev som nytillträdd var inte heller inom sjukvård. Utan att han stoppade försöken med gårdsförsäljning av vin, som han skrev den 12 december. Alltså två månader efter han tillträtt. I januari skrev han om cigaretter och hur han vill förbjuda privata näringsidkare att bestämma själva om sina uteserveringar. I maj skrev han om knark  och även i  november skrev han om knark. I januari i år skrev han om att han vill förbjuda mentholcigaretter

 

Först den 30 september kan jag hitta hans första debattartikel på temat sjukvård, om cancervård. I november skrev han om abort apropå samvetsfrihet. Den 3 december skrev han om undersköterskor och den 9 december om att vården kommer klara flyktingkrisen. Den 6 januari skrev han återigen om cancervård

 

Det här är rätt anmärksningsvärt tycker jag. Att vi har en sjukvårdsminister som intresserar sig så lite för sjukvård att det tar ett år för honom att skriva sin första debattartikel om det. Ett helt år som han istället ägnat åt förbudsromantik, att förbjuda vuxna myndiga personer att använda produkter som är lagliga. 

Kollar man på budgeten för 2016 ser man att kostnaderna för Hälsovård, sjukvård och social omsorg är 69 miljarder. Här räknas inte sjukförsäkringen in. Av dessa är folkhälsa 11 %, med motsvarande 840 miljoner kronor. 

 

Men som ni kan se planerar Wikström att dra ner budgeten för hälso- och sjukvårdspolitik med 1,7 miljarder redan nästa år, eller 5 %. Samtidigt får Folkhälsa 50 miljoner mer, vilket kan verka litet i sammanhanget men det motsvarar en budgetökning på 7 % på ett år. 

Folkhälsomyndigheten är de som verkar dra det vinnande kortet här, för deras budget ökar rejält under kommande tre år – från 370 miljoner till 387 miljoner år 2019. Men sett till Alliansens budget är ökningen ännu större. Jämfört med deras anslag på 347 miljoner har sossarna ökat anslaget med 8 % sedan dess, bara fram till dagens budget. 

 

Wikström är alltså inte särskilt intresserad av sjukvård som vi kan se. Är allt då lugnt inom det området, så han kan lyxa till det med att kolla på fotboll, prata doping, knark och förbjuda vuxna att röka, vilket verkar vara favoritsysselsättningen?

Ni kan själva göra en bedömning, detta var lite av det jag fick fram genom att googla. 

 

Landstingen är de som ansvarar för sjukvården men allt detta visar Wikströms eget fokus och preferenser. 

Han har till exempel ägnat ofantligt mycket tid och energi åt sitt projekt Jämlikhet i sjukvården, vilken man kan läsa på hans sida på regeringen.se. Hela det syftar framför allt till att ”stänga hälsoklyftan mellan inkomstgrupper”, vilket på svenska betyder att eftersom låginkomsstagare röker mer, är mer tjocka, dricker och knarkar mer och sportar mindre ska fokus ligga på att förbjuda alla att göra detta (exklusive träna, som förmodligen är Wikströms nästa projekt att ta tag i statlig styrning av när han är färdig med förbuden). 

Varför han gör det här är han själv rätt tydlig med: han tror inte på individens ansvar. 

”Skillanderna i hälsa kan inte förklaras av individens enskilda val eller preferenser. Jag tro att politiken kan spela en oerhört stor roll för att sluta klyftorna”

 

Han har också sagt att han inte håller med om att människor har ett eget ansvar över sina liv. 

”Vi som politiker har ett ansvar och ta till det vi har till buds”

 

Även om man kunnat gissa det här för länge sedan blir i alla fall jag beklämd över att se en 27-årig minister som inte själv haft ett enda riktigt jobb på allvar säga att han inte tror på individens ansvar. Hur kan man inte tro på individen? Och att denne har ett fritt val? Det Wikström säger rakt ut är ju att allt är strukturer. Inte att de påverkar, utan att de är ALLT. Individer har inget ansvar själva alls över sina liv, och den frihet de har idag kommer alltså Wikström göra vad han kan för att ta ifrån oss. 

Vad gäller utmaningar framöver på sjukvårdsområdet saknas de inte. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap varnade nyligen att vi snart kommer få stora problem i landets kommuner och landsting med undanträngningseffekter, för att den enorma mängden flyktingar tränger ut en massa annan vård. 

Detta flaggade de för redan den 11 november, att vi i december kommer se problem. 

 

Undanträngningseffekter betyder i klartext att hela vården kommer att få systemet som aktumottagningarna har: de mest akuta går först. Detta innebar att människor som idag väntar på vård kommer få vänta ännu längre för att flyktingar har mer aktuta problem och resurserna därför överförs till de delar av vården. 

Detta var skälet till Wikströms debattartikel i december men detta är ingalunga några nyheter. Jag läste om undanträngningseffekter och risken för dem redan tidigt förra året. Men då var Wikström mitt i sitt resande jorden runt och fokus på sport och cigaretter. 

Det är helt klart att Gabriel Wikström fått för stor kostym.

Stefan Löfven skulle ha gett sjukvårdsportföljen till någon som kan området och som faktiskt tycker att det är kul. 

Om han sedan skulle behöva en kille som gillar sport och förbud hade han kunnat anställa Wikström som just det, kan han ha en Framtidsminister som verkar rest till framtiden (eller historien) eftersom man inte sett henne sedan regeringsfotot den 3 oktober 2014, låt gå för det. 

Men sjukvårdsfrågorna är alldeles för viktiga för att larvas bort. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!