GW Reser


Wikström har förutom att vilja förbjuda allt som är kul, ägnat sig i mycket hög grad åt en enda sak: resa. 

Nej, GW syftar inte på Leif GW. Utan på Gabriel Wikström. Vår folkhälso- och idrottsminister. Han är även sjukvårdsminister. 

Men det är lätt att glömma bort det där med sjukvården, för Wikström är mest intresserad av idrott och “folkhälsa”- ett annat ord för att förbjuda allt som är kul. 

Något annat Wikström hellre sysslar med än sjukvård är att resa. Om ni undrar varför vi inte hör så jättemycket från Wikström mer än när det handlar om att förbjuda folk att ta en fredagscigarett på en uteservering eller att mentholcigaretter ska bort är det för att han inte hemma. 

Jag gick igenom alla hans pressmeddelanden sedan han tillträdde och hittade en massa stämplar i Wikströms pass sedan den 3 oktober då regeringen tillträdde. 

För att illustrera det mer överskådligt gjorde jag två bilder. 

Han har rest utomlands 13 gånger  på de 16 månader han varit statsråd.

Då har det hunnit vara jul två gånger dessutom, en tid då inte ens statsråd jobbar om det inte är kris. 

Han inledde sin turné runt världen redan den 23 november 2014, bara 7 veckor efter att han tillträtt som minister. Då åkte han till Indien i 4 dagar. 

Det var den enda resa han gjorde den första hösten faktiskt, till skillnad från kollegan Kaplan till exempel som hann köra 4 stycken. Men 2015 tog det fart och den 17-18 mars reste han till Schweiz och Genève. 

En månad senare åkte han till Kina, den 20-23 april, för att sälja in svensk sjukvård. 

Den 18-26 maj var han återigen i Genève.

En månad var han hemma, för att sedan återvända till Luxemburg. 

Direkt därifrån nästan åkte han till Kanada för “att heja på fotbollslaget”, bland annat.  

Den 20 juli var han i Paris och pratade sitt favoritämne – förbjuda saker. 

Sedan drog han till Los Angeles i Kalifornien för att kolla på mer sport. 

Den 7 september drog han vidare till Sydkorea. 

Samma månad reste han tillbaka till Luxemburg, den 24-25 september. 

Den 11 oktober var det dags för ny långresa, då till Australien. Även denna gång för att sälja svensk sjukvård. 

November är inget undantag, utan även då reste han. Till Berlin. 

Knappt har han hunnit landa från Berlin innan han satte sig på planet till andra sidan jorden – Chile den 23-25 november. Även där passade han på att kolla på idrottsstadion. 

Det tål att upprepas men vi har alltså en stor flyktingkris, som pågått hela 2015 och som i allra högsta grad rör sjukvårdsområdet. Många som kommer hit är inte vaccinerade, de är sjuka, traumatiserade etc. Vi har dessutom hört den ena larmrapporten efter den andra om vårdkris. 

I det läget väljer Wikström att resa 12 gånger under 2015.

Jag förstår att man som minister måste vara med på vissa internationella möten, aboslut. Men olika typer av säljresor? Kolla på sport? Och varför ska vi bygga välfärdsavtal med Chile? Kolla på sport får man göra om inte plikten kallar någon annanstans. Och det gör den för Wikström,  

När hanvarit hemma har inte heller sysslat med så mycket sjukvård, vilket helt klart inte är hans favoritportfölj. Han har istället ägnat sig åt det han gillar allra bäst: förbjuda saker. Allt som är kul. 

Mer om det i nästa inlägg då detta börjar bli  lite långt. 

Slutsatsen är väl egentligen enkel: flyga är kul.

Hålla på med sjukvård är däremot lika kul som att dra ut en visdomstand. 

7 kommentarer till GW Reser

 1. Att GW är utanför Sverige ska vi önska så mycket som möjligt. Då gör han förhoppningsvis mindre skada i Sverige.

  Om någon tycker att GW:s resor är slöseri med skattepengar, då föreslår jag att vi lägger ned Livsmedelsverket. Det skulle spara en ansenlig mängd pengar och som bonus kommer Sveriges befolkning blir friskare när de slutar följa Livsmedelsverkets kostråd och det sparar ännu mer pengar.

 2. Mycket av det GW gjort hade kunnat göras av högre tjänstemän på departementet. Sedan kanske jag inte håller med om det där med visdomstanden. Det beror helt och hållet på hur uppfinningsrik man är. Det finns mycket att göra i sjukvården, men å andra sidan är det väl så att pengarna inte finns inom GW:s område, utan allt går väl till Migrationsverket… Inte undra på att karln väljer att se sig omkring. Han är väl deprimerad och behöver ha lite kul?

 3. Dags att vi kastar ut korrupta politiska “hawks”. Precis som de kommer göra i USA nu. Ser ni styrkan i det som händer woldwide just nu…

 4. Ja, man tar sig för pannan och önskar ett riktigt snabbt regimskifte i bananmonarkin – eller Sverige kanske egentligen är en resebyrå, typ “Högtflygande Planer”?

  Hr Reinfeldts flitiga spaningsflygande över vårt arma land vill man ju helst glömma, men tropiska och veneriska sjukdomar, multiresistenta bakterier, TBC, HIV och trasiga tänder, som följer med den aldrig sinande strömmen av nyanlända sociala turister, kan ingen vettig människa bortse ifrån.

  Svaga grupper, som gamla, sjuka och barn i den inhemska befolkningen riskerar att drabbas oåterkalleligt av den politiskt korrekta “naiviteten”. Det är sannerligen skamligt.

 5. “Slutsatsen är väl egentligen enkel: flyga är kul.

  Hålla på med sjukvård är däremot lika kul som att dra ut en visdomstand. “

  Är det inte mer som Johan Westerholm (Ledarsidorna.se) sagt? “sitt still i båten” =låtsas att allt är bra. Verkar vara en modern ledarstil att vänta med insats till absolut sista sekunden i hopp att nåt annat avleder.

 6. Vi som debatterar hans inställning till Sveriges repressiva narkotikapolitik är sedan länge medvetna om att han är en galjonsfigur åt nykterhetsrörelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap