Skoj på konferens


Ingen missade Stefan Löfvens spektakel i oktober, i skepnad av konferensen “Sverige Tillsammans”. 

På Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm samlades nästan 800 personer, för att mysa tillsammans med kungen, sånger från Kristina från Duvemåla, gospelkör och en DJ. 

778 personer samlades för att i en TV-sänd heldag prata om flyktingkrisen, konferensen syfte var “nationell samling för flyktingarna”. Veckor innan hade Löfven stått på Medborgarplatsen och pratat gränslös solidaritet på Refugees Welcome, demonstrationen.  Vill ni se ett sammandrag av konferensen kan ni kolla här på SVT play. 

Jag blev nyfiken på vilka som egentligen deltog på den där konferensen och begärde ut deltagarlistan. Jag har laddat upp den längst ner i sin helhet.

Av de 778 som medverkade deltog hela 109 från regeringen inklusive departmenten. Från Arbetsmarknadsdepartementet deltog till exempel 15 personer förutom Ylva Johansson. Medan en enda person skickades från Finansdepartementet. Kulturdepartementet skickade 6 personer förutom minister Bah Kuhnke, Näringsdepartementet deltog med 9 personer men de som verkligen körde “alla ska med” var Regeringskansliet. Hela 46 personer deltog därifrån, förutom Stefan Löfven. 

Från andra partier deltog endast Centern med en person, liksom SD. Och en moderat lokalpolitiker från Täby. Man kan nästan tro att det var en tyst protest att inte gå. Man kan ju hoppas i alla fall, att Alliansen såg det totalt meningslösa. 

Vilka deltog från andra ställen då?

Till exempel var det 49 representanter från företag, men då kom hela 10 från Nasdaq OMX, vilket kändes lite besynnerligt då just börsen kanske inte är det första man tänker på som arbetsgivare för nyanlända.

Arbetarrörelsen kom mangrannt, för hela 24 personer på konferensen kom från framför allt LO och fackförbunden inom LO. Men även SSU, ABF, Hyresgästföreningen och Folkets hus var med. Alla ska med. 

Från LO centralt deltog förutom Thorwaldsson även Tobias Baudin och Sigrid Böe. Kommunal: Anneli Nordström, Birgitta Pettersson och Olle Ingemarsson. IF Metall, Byggnads, HRF, Handels, GS, Fastighets, Musikerförbundet, Målarna, Pappers, Seko och Transport. Förutom Elektrikerna var det alltså full pott från LO.

Intressant, eftersom LO ju inte alls är intresserade av integration eller att bidra till att outbildade nyanlända lättare ska få jobb. De har ägnat tiden efter kvällen då de fick mingla med kungen och säga hur mycket de bryr sig om flyktingar att sprida dynga om alla förslag att minska trösklarna in på arbetsmarknaden. 

 Efter nyår har LO kämpat med näbbar och klor för att slippa bidra till integrationen. Kom gärna hit men jobba inte, har varit devisen från LO sedan 70-talet då de fick veto av Olof Palme och stängde därmed arbetskraftsinvandringen. Uttryckligen för att inte utlänningar skulle komma hit och konkurrera med svenskar. Det finns i de brev som skickades mellan regeringskansliet och LO på 70-talet. 

Och kommunikationsavdelningen har verkligen själva anammat regeringens idé om det här med traineer.

Jag tycker att det är generöst av dem att ge obegåvade en chans att pröva på det här med kommunikation. 

Jag mailade statsrådsberedningen för att få veta hur mycket kalaset gick på.

2,4 miljoner landade prislappen på, och då kostade bara underhållningen 227 000 kronor.

Ironiskt nog handlade konferensen om vikten att jobba ideellt, det var ju det Alice Bah Kunkes pass handlade om till exempel. Men det handlar i och för sig om att andra ska jobba ideellt. 

Programmet har jag sammanfattat eftersom det som ligger på regeringens hemsida har videoklipp från varje moment. 

Räcker det här då? En konferens som regeringen blivit utskällda för bara någon månad efteråt, då de fattade beslut om tillfälliga uppehållstillstånd, ID-kontroller etc. 

Givetvis inte.

2,4 miljoner kronor för att LO ska få sjunga Kumbaya med kungen är inte tillräckligt. Utan de lägger ytterligare 2 miljoner kronor på en rad regionala varianter av Sverige Tillsammans. 

Idag har till exempel Östersund och Länsstyrelsen i Jämtland sin. På fredag är det Faluns tur. Ja, ni ser ju. Den som åker på turnén är Ylva Johanssons statssekreterare Erik NIlsson, som alltså vet vad han ska göra fram till maj. 

Beslutet fattades officiellt den 12 november. Den 24 november, bara 12 dagar senare, stod Åsa Romson och grät på presskonferensen som meddelade att regeringen stramar åt flyktingströmmen genom ID-kontroller etc. 

Jönköpings länsstyrelse fick i uppdrag att för 2 miljoner kronor arrangera alla dessa konferenser. 

Jag har givetvis inget emot att myndigheter har konferenser, det måste man ibland ha. Men mot bakgrund av hur fiasko-stämplad huvudkonferensen blev och hur läget ser ut nu är det märkligt att regeringen framhärdar att genomföra inte en till utan 17 stycken, för nästan lika mycket pengar som den första kostade. 

Jag har kollat runt lite grann på programmen. 

Man kan läsa att konferensen syftar till att “informera om resurser och förutsättningar, statliga ersättningar etc”. 

Jag tänker spontant, att det är 2016.

Varför inte maila ut ett samlingsdokument med all den här informationen? Jag förstår att det är fräsigare att få sitta en hel arbetsdag på konferens men hur effektivt är det? Måste man alltså ha en heldagskonferens för att informera om sådant som lätt kan läggas upp på en hemsida? 
 

Eller som i Jönköping, där pressinformatören på Länsstyrelsen berättar att syftet är att “skapa en god dialog mellan olika myndigheter, kommuner och landsting”

Länsstyrelsens uppdrag är ju, liksom andra offentliga insitutioner, att ha god dialog med andra myndigheter. Om man inte har god dialog när 166 000 flyktingar kommer på ett år har man nog ett problem som inte kan lösas med en heldags halleluja-övning i en konferenslokal tänker jag. Att myndigheter pratar med varandra och samverkar är ju det som får hela Sverige och alla kommuner etc att rulla varje dag. 

I Dalarna skriver man samma sak. Har inga regioner i Sverige bra dialog med myndigheter, är ju den frågan som spontant kommer upp. De myndigheter som medverkar på alla ställen är ju myndigheter som Länsstyrelser, kommuner etc i sitt dagliga jobb måste haft otaliga tidigare kontakter med. 

Här ser ni ett exempel på hur programmet ser ut på dessa regionala konferenser. Programmet är från Uppsala och Gävleborgs konferens den 5 februari 2016. 

Skolverket, Boverket, Migrationsverket, Socialstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Inspektionen för Vård och Omsorg är med på alla regionala konferenser. 

Detta är så typiskt svenskt på något sätt. Och det känns nästan tjurskalligt från regeringens sida. De blev utskällda för sitt Södermalms-jippo, som var en veritabel Kumbaya-övning. Svaret på det blir då att ändå genomföra de planerade 17 konferenserna? 

Information är jätteviktigt, inget snack om det. Det är bland annat därför utvecklingen för alla nya tekniska redskap formligen exploderat och gett oss mängder med ny teknik att använda just för information.

Om nu samma myndigheter är de som deltar på alla konferenser, varför spelar inte de centralt in en informationsfilm var som sedan varje Länsstyrelse får i uppdrag att sprida? Lägg dem på Youtube. Varför sammanställs inte materialet om ersättningsnivåer och hur man söker dem på webben? 

Man hade lätt kunna skippa dessa dyra övningar med hjälp av tekniken. För 2 miljoner kronor är givetvis inte notan, alla människors arbetstid ska också räknas in utanpå detta. Och de som arrangerar själva konferensen. Jag har arrangerat flera konferenser och det är mycket jobb för de som håller i projektet. 

Istället skickar Ylva Johansson ut sin statssekretare Erik Nilsson på en svettig regionalturné som ett eko från tiden innan internet, där diverse lokala företrädare för det officiella Sverige ska få känna sig viktiga tillsammans med varandra och dricka dålig konferenskaffe och äta för många hårda karameller. 

När folk skjuts på asylboenden, 15-åriga pojkar våldtas, kristna flyktingar trakasseras, massiva sexövergrepp sprider sig som vinterkräksjukan i februari runt landets badhus.

När polisen har 5 000 registrerade anmälningar på 4 månader på asylboenden, Norbergs kommun vägrar ta emot en enda flykting till, kommun efter kommun drar i nödbroms för att de inte har socialsekreterare och tvingas släppa iväg barn till vem som helst. Tusentals barn har försvunnit i Sverige, förmodligen till kriminella gäng och sexhandel. SKL flaggar för att vi kommer behöva bygga hundratals skolor bara för att få plats med alla nya barn. Boverket skriver att vi saknar 700 000 bostäder. 

I det läget ordnar regeringen 17 stycken lokala mys-möten som ska “skapa dialog”

15 kommentarer till Skoj på konferens

 1. Bra skrivet
  Tyvärr så kommer nog dumhet och inkompetens inte från vänster utan från väster, västkustens pärla Göteborg. Det är nog många med mig som ångrar sitt senaste val. Man borde införa ångervecka, reklamationsmöjlighet eller möjlighet att bestrida skatteuttaget. Öppna upp era hjärtan och förlåt oss, för snart kan vi bli bortkörda från våra hem och vi behöver politisk asyl.

 2. Hej, var det inte så att man skulle ge de företag som förband sig till att ge ett visst antal nyanlända jobb någon slags skattelättnad/ förmån?
  Jag är så intresserad av hur resultatet blev. Vad exakt innebär förmånerna, hur många fick en anställning/ praktikplats och hur många företag anmälde sig?

  Borde inte detta vara offentliga uppgifter? Varför har vi inte fått höra något om vad vi fick för våra skattemedel som satsades på denna galenskap?

  / C

 3. Hej, återigen en bra artikel, tack !
  Jag har funderat över ett par saker som sades på, och skrevs efter mötet, “Sverige saknar kultur”och “många blekansikten bland deltagarna, hoppas på snar ändring” eller något liknande. Kände mig illa berörd av dessa uttalanden. Hur skulle du vilja kommentera detta ?

 4. Bra inlägg som vanligt.
  Rörande sakfråga så blir jag matt, riktigt golvad och upp på 8 igen.
  Hur kan man precis som du påpekar göra saker/aktiviteter/reformer etc. som bygger på ett önskat tillstånd för att skapa ett tänkt framtida tillstånd.
  Detta tänkta framtida tillstånd skapar agendorna till nästa grupp konferenser . . .
  OCH samtidigt tar verkligheten en helt annan väg på helt andra skäl och orsaker . . .

  “Fröken, FRÖKEN vist har jag beställt isvatten . . men detta . . detta . . det är ju löjligt!”
  . . och orkestern spelar vidare tills isvattnet går upp till stolssitsarna . . .

 5. De andas desperation om allt regeringen tar för sig! Det finns ingen som på allvar tar tag i det enorma problem som invandringen för med sig.
  Befängt att komma med dyra haleluja möten efter all svidande kritik de fått!
  Vansinnet bara fortsätter!!

 6. Det som verkligen slår en när man läser programmet för de kommande 17 mysdagarna är att av denna heldag så är det egentligen bara 2×45 minuter där det faktiskt görs något kreativt. Man kan fråga sig om de som är tänkta att deltaga verkligen behöver tre timmars välkomnande och presentation av div. myndigheter. Borde inte i rimlighetens namn de som blir inbjudna till ett sånt här spektakel vara väl förtrogna med det redan? Annars är det verkligen illa ställt med kravställningen på de som jobbar med dessa frågor. Inte minst hade man väl kunnat ersätta de timmarna med ett informationshäfte och använt tiden till att kavla upp armarna och se till att nyttja evenemanget på bästa sätt?

 7. Sjupartiet har skapat ett kaos och lånar nu upp enorma summor för att dölja sina misstag.
  Räkningen för detta skickar de till våra barn.

 8. “Naivt” eller bara superduperkorkat av regeringen, att inte ens visa handlingskraft nog att AVBRYTA den meningslösa konferenskavalkaden. Det hade varit vettigare att låta alla dessa människor bilda kedja vid gränsen skanderandes “Economic Migrants – Go Home!”

 9. Hej.

  Positivt tänkande, du outtröttliga grävling!

  Låt adeln göra sin Eriksgata, på det att den förvandlas till en Golgatavandring. Tack vare att man åker landet runt glöms inte det landsförrädisk frälsningsmötet i Sportpalast, jag menar Münchenbryggeriet.

  Vi glömmer inte.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 10. Mycket bra! Missade o du togupp den ständigt diskuterade mijlöbelastningen, eller promenerade alla från södermalm? 🙂

 11. Det finns i dagsläget endast en kraft som är emot detta vansinne som med absolut kommer rasera det Sverige vi känner. Alla som inte stödjer detta parti har del i dessa tokigheter.

  Nästa val, utnyttja er demokratiska rättighet, rösta för förändring.

 12. Sverige måste byta regering snarast innan nuvarande kör landet i botten. En gränslös dumhet och inkompetens sprider sig från vänster. Alliansen borde väcka misstroende mot Löven eller enas om en gemensam budget. Vi kan inte vänta till nästa val för då kan det vara försent för landet.

 13. Jag är inte förvånad alls! Dumheterna har bara avlöst varandra sedan länge. Spelar ingen roll vilka som styr! Jag hoppas SD får ensam makt. Inte förrän då kan vi få en sund förändring i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap