Hej Kina

Regeringen vill införa censur av internet och införa IP-spärrar, enligt utredningsdirektiven i den statliga utredningen Shekarabi gav. Det som verkade som blott ett hot verkar nu bli en realitet. Ett av flera exempel på sittande regerings ”flexibla” inställning till statlig toppstyrning. 

Igår flaggade den stora internetleverantören Bahnhof, som gjort sig kända för att just protestera mot inskränkningar av den personliga integriteten, att de fått mail från den statliga utredaren av spelmonopolet. 

 

Utredningen ska reda ut hur spelmonopolet kan skrotas. Vilket är mycket goda nyheter, vi ska inte ha några monopol på privata marknader. Tyvärr är utredningsdirektiven typiskt svenska. Eller, snarare socialdemokratiska. Till exempel syftar de till att se om Socialdemokraterna kan få behålla sitt privilegium de gav sig själva en gång i tiden – de är det enda partiet som av Lotterilagen betraktas som ”allmängiltigt ändamål”. Vilket säger en del om hur synen på S var och på hur S ser på sig själva. 

Via A-lotterier drar de varje in 50 miljoner kronor i ren vinst till sig själva och SSU. Allt A-lotterierna tjänar går till partiet., vilket jag skrev om i somras. 

 

Men det mest allvarliga är alltså avsnittet om kontroll över internet. 

Regeringen vill kunna blockera vissa IP-adresser för samtliga svenska internetanvändare genom att tvinga internetleverantörer, som till exempel Bahnhof, att lägga in spärrar. 

 

Spärrarna ska vara för att stänga de aktörer ute som svenska staten tycker är ”oseriösa”, vilket öppnar för godtycke. Och även för de som inte sökt licens eller sökt och fått avslag. För utredningen öppnar alltså för ett licenssystem, vilket absolut är positivt. Men IP-blockering som sanktioneringsmöjlighet borde inte ens vara en del av direktiven. 

För det är inget annat än censur. Ett redskap i den socialistiska verktygslådan som funnits där mycket länge, tyvärr. Och som fortfarande alltså är högst aktuellt. Det här förslaget ligger helt i linje med hur andra socialister ser på internet. 

Här nedan kan ni se en karta från Feber.se på hur fritt internet är runt om i världen. Sverige är, tack och lov, fortfarande grönt.

Men med ett sådant ingrepp hade vi direkt blivit gula. I fint sällskap med till exempel Ryssland, Turkiet och Libyen. 

 

Lite oväntat är det ändå att Stefan Löfven har samma syn på ett fritt internet som Erdogan men så kommer det bli om utredningens direktiv blir verklighet. 

Förutom censur och en inskränking i människors frihet, vad kan då effekten av ett sådant förslag bli? 

Enligt Livsmedelshandlarna, där spelombuden är organiserade, rapporterar Frankrike som redan infört IP-blockeringar att man nu tappat helt kontrollen över spelmarknaden då en illegal online-marknad uppstått som tar 50-75 % av allt nätspel. För människor visade sig vilja få bestämma själva om sitt surfande och spelkonsumerande. 

 

Så här ser den svenska spelmarknaden ut. Vi har som sagt monopol och Svenska Spel är de enda som får sälja spel i butik. Online via utländska företag har man som sagt fullt tillträde idag, som till alla andra sajter eftersom vi än så länge har ett helt fritt internet. Idag har utländska aktörer en marknadsandel på 17 %.

Svenska Spel lade 2013, trots sitt monopol, 612 miljoner kronor på reklaminköp för att få svensken att spela mer.

 

För det är just det här – vi har ett monopol för att politikerna inte tror att vuxna människor kan hantera vare sig spel eller alkohol. Motiveringen vad gäller spel är spelmissbruk, precis som de försöker använda svenskens kroniskt dåliga ölsinne och risken för alkoholism som argument för att inte bara Systembolaget har monopol utan varför de måste annonsera. 

Men trots risken för missbruk annonserar inte bara monopolet för över en halv mijard varje år. De har även alla möjliga knep och sätt att få fler människor att spela och får spelarna att spela ännu mer. 

Till exempel har de olika räkneverk som sin sajt som ska stressa besökaren att genast hoppa in ett spel, annars missar de just denna jackpot. Nedan ser ni en bild från Bingo, en av de spelformer som har flest spelmissbrukare. Och den formen som är vanligast för kvinnor att missbruka, ihop med Jack Vegas-maskiner (som också är Svenska Spels). 

 

Förutom hela sex olika bingospel kan man till exempel spela triss online, de har en egen app och du kan kanske snart spela Vegas helt online

För Svenska spel ansökte för ett år sedan om tillstånd om att bedriva nätcasino, dit den typen av spel som Vegas räknas. 

Om tillståndet beviljas behöver du inte ens ta dig till någon sunkkrog med påsen full av enkronor och femmor. Utan tappa upp ett glas av bag-in-boxen, sätta dig framför datorn hemma i soffan och börja dra i spaken på maskinen. 

Exakt hur detta motverkar spelmissbruk kan säkert Svenska Spel svara på. Man kan köpa sig ganska bra kommunikationsrådgivare för 612 miljoner om året. 

Uppdatering 160123: Det stod tidigare att Vegas idag går att spela online, vilket var felaktigt och texten uppdaterades med det korrekta att tillstånd sökts. 

Men nu hänger alltså monopolet äntligen löst. 

Dock har sittande regeringspartierna uppvisat den här relativa attityden till censur och statlig styrning tidigare. 

Vem kan till exempel glömma Miljöpartiets kulturprogram, som lanserades av deras arbetsgrupp i höstas? Förslag till kulturpolitik alltså. I rådet satt bland annat socialisterna Stina Oscarsson och Behrang Miri, som numera  jobbar på SVT. Även där har han fått förtroendet att öka styrningen på den statliga television genom bland annat identitetspolitiken. . 

MP kulturgruppen kom bland annat frma till att staten ska bestämma om museérnas verksamhet, all reklam i kollektivtrafiken borde förbjudas och alla kulturinstitutioner tvingas ta in de artister politikerna valt ut som lämpliga och bra. De ville också införa skatt på bredband och bestämma hur avtal mellan artister och skivbolag ser ut. 

 

Detta påminner också om vad ett annat socialistiskt parti tycker om de här frågorna – Feministiskt Initativ, som ju inte på långa vägar kom in i riksdagen senast och nu har backat tillbaka till 2 % i mätningarna. Men i valrörelsen gjorde de bland annat sig kända för att vilja enligt argentisk modell inrätta ett medie”observatorium” som kan bötfälla medier som inte gör som bestämt. Eller åtminstone komma med utlåtanden. 

 

Åsa Romson luftade att hon kunde tänka sig att förbjuda anonyma bloggar, vilket hon efter kraftiga protester fick ta tillbaka. Men bara att hon yttrade den åsikten i en intervju säger något om synen på demokrati, yttrandefrihet och inte minst, ett fritt internet. Eller ofritt internet, som alltså är på väg att bli realitet i Sverige. 

Det är jättebra att vänstern äntligen kan tänka sig att släppa det förkastliga spelmonopolet, som endast finns av schimäranledningen att just de är det enda företaget som skulle kunna jobba förebyggande mot spelmissbruk. Trots att de samtidigt satsar enorma summor just på att få folk att spela mer. Hade de i egenskap av sitt monopol inte annonserat alls hade jag köpt argumenten lättare. 

Men så har också Lotterinspektionen regelbundet kritiska synpunkter av just det skälet, vilket ännu mer visar varför en avveckling av monopolet verkligen behövs. Till exempel levde de inte upp till reklamkraven vid 72 av 121 reklamobjekt enligt ett pressmeddelande från september 2014.
 

Men priset för ett avvecklat dåligt monopol kan under inga omständigheter bli att regeringen begräsnar internet, som i Kina. 

Hela poängen med internet är att det är fritt och ger oss tillgång till hela världen genom ett knapptryck.

Detta ska inte bli en bricka i svensk inrikespolitik, inte ett verktyg i den socialistiska verktygslådan och vi ska inte 2016 utsättas för samma typ av censur som skurkstater som Ryssland, Turkiet och Syrien utsätter sin befolkning för. 

Tack och lov har inte socialisterna majoritet i riksdagen. 

Nu får vi hoppas att en folklig proteststorm får riksdagens övriga partier att reagera och slänga en framtida spelproposition som eventuellt innehåller denna censur-paragraf i den demokratiska papperskorger. 

Jag hoppas att förslaget röner så massiv kritik att det utredningsdirektivet inte ens finns med i det slutgiltiga förslaget om monopolskrotning. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!