Hej Kina


Regeringen vill införa censur av internet och införa IP-spärrar, enligt utredningsdirektiven i den statliga utredningen Shekarabi gav. Det som verkade som blott ett hot verkar nu bli en realitet. Ett av flera exempel på sittande regerings “flexibla” inställning till statlig toppstyrning. 

Igår flaggade den stora internetleverantören Bahnhof, som gjort sig kända för att just protestera mot inskränkningar av den personliga integriteten, att de fått mail från den statliga utredaren av spelmonopolet. 

Utredningen ska reda ut hur spelmonopolet kan skrotas. Vilket är mycket goda nyheter, vi ska inte ha några monopol på privata marknader. Tyvärr är utredningsdirektiven typiskt svenska. Eller, snarare socialdemokratiska. Till exempel syftar de till att se om Socialdemokraterna kan få behålla sitt privilegium de gav sig själva en gång i tiden – de är det enda partiet som av Lotterilagen betraktas som “allmängiltigt ändamål”. Vilket säger en del om hur synen på S var och på hur S ser på sig själva. 

Via A-lotterier drar de varje in 50 miljoner kronor i ren vinst till sig själva och SSU. Allt A-lotterierna tjänar går till partiet., vilket jag skrev om i somras. 

Men det mest allvarliga är alltså avsnittet om kontroll över internet. 

Regeringen vill kunna blockera vissa IP-adresser för samtliga svenska internetanvändare genom att tvinga internetleverantörer, som till exempel Bahnhof, att lägga in spärrar. 

Spärrarna ska vara för att stänga de aktörer ute som svenska staten tycker är “oseriösa”, vilket öppnar för godtycke. Och även för de som inte sökt licens eller sökt och fått avslag. För utredningen öppnar alltså för ett licenssystem, vilket absolut är positivt. Men IP-blockering som sanktioneringsmöjlighet borde inte ens vara en del av direktiven. 

För det är inget annat än censur. Ett redskap i den socialistiska verktygslådan som funnits där mycket länge, tyvärr. Och som fortfarande alltså är högst aktuellt. Det här förslaget ligger helt i linje med hur andra socialister ser på internet. 

Här nedan kan ni se en karta från Feber.se på hur fritt internet är runt om i världen. Sverige är, tack och lov, fortfarande grönt.

Men med ett sådant ingrepp hade vi direkt blivit gula. I fint sällskap med till exempel Ryssland, Turkiet och Libyen. 

Lite oväntat är det ändå att Stefan Löfven har samma syn på ett fritt internet som Erdogan men så kommer det bli om utredningens direktiv blir verklighet. 

Förutom censur och en inskränking i människors frihet, vad kan då effekten av ett sådant förslag bli? 

Enligt Livsmedelshandlarna, där spelombuden är organiserade, rapporterar Frankrike som redan infört IP-blockeringar att man nu tappat helt kontrollen över spelmarknaden då en illegal online-marknad uppstått som tar 50-75 % av allt nätspel. För människor visade sig vilja få bestämma själva om sitt surfande och spelkonsumerande. 

Så här ser den svenska spelmarknaden ut. Vi har som sagt monopol och Svenska Spel är de enda som får sälja spel i butik. Online via utländska företag har man som sagt fullt tillträde idag, som till alla andra sajter eftersom vi än så länge har ett helt fritt internet. Idag har utländska aktörer en marknadsandel på 17 %.

Svenska Spel lade 2013, trots sitt monopol, 612 miljoner kronor på reklaminköp för att få svensken att spela mer.

För det är just det här – vi har ett monopol för att politikerna inte tror att vuxna människor kan hantera vare sig spel eller alkohol. Motiveringen vad gäller spel är spelmissbruk, precis som de försöker använda svenskens kroniskt dåliga ölsinne och risken för alkoholism som argument för att inte bara Systembolaget har monopol utan varför de måste annonsera. 

Men trots risken för missbruk annonserar inte bara monopolet för över en halv mijard varje år. De har även alla möjliga knep och sätt att få fler människor att spela och får spelarna att spela ännu mer. 

Till exempel har de olika räkneverk som sin sajt som ska stressa besökaren att genast hoppa in ett spel, annars missar de just denna jackpot. Nedan ser ni en bild från Bingo, en av de spelformer som har flest spelmissbrukare. Och den formen som är vanligast för kvinnor att missbruka, ihop med Jack Vegas-maskiner (som också är Svenska Spels). 

Förutom hela sex olika bingospel kan man till exempel spela triss online, de har en egen app och du kan kanske snart spela Vegas helt online

För Svenska spel ansökte för ett år sedan om tillstånd om att bedriva nätcasino, dit den typen av spel som Vegas räknas. 

Om tillståndet beviljas behöver du inte ens ta dig till någon sunkkrog med påsen full av enkronor och femmor. Utan tappa upp ett glas av bag-in-boxen, sätta dig framför datorn hemma i soffan och börja dra i spaken på maskinen. 

Exakt hur detta motverkar spelmissbruk kan säkert Svenska Spel svara på. Man kan köpa sig ganska bra kommunikationsrådgivare för 612 miljoner om året. 

Uppdatering 160123: Det stod tidigare att Vegas idag går att spela online, vilket var felaktigt och texten uppdaterades med det korrekta att tillstånd sökts. 

Men nu hänger alltså monopolet äntligen löst. 

Dock har sittande regeringspartierna uppvisat den här relativa attityden till censur och statlig styrning tidigare. 

Vem kan till exempel glömma Miljöpartiets kulturprogram, som lanserades av deras arbetsgrupp i höstas? Förslag till kulturpolitik alltså. I rådet satt bland annat socialisterna Stina Oscarsson och Behrang Miri, som numera  jobbar på SVT. Även där har han fått förtroendet att öka styrningen på den statliga television genom bland annat identitetspolitiken. . 

MP kulturgruppen kom bland annat frma till att staten ska bestämma om museérnas verksamhet, all reklam i kollektivtrafiken borde förbjudas och alla kulturinstitutioner tvingas ta in de artister politikerna valt ut som lämpliga och bra. De ville också införa skatt på bredband och bestämma hur avtal mellan artister och skivbolag ser ut. 

Detta påminner också om vad ett annat socialistiskt parti tycker om de här frågorna – Feministiskt Initativ, som ju inte på långa vägar kom in i riksdagen senast och nu har backat tillbaka till 2 % i mätningarna. Men i valrörelsen gjorde de bland annat sig kända för att vilja enligt argentisk modell inrätta ett medie”observatorium” som kan bötfälla medier som inte gör som bestämt. Eller åtminstone komma med utlåtanden. 

Åsa Romson luftade att hon kunde tänka sig att förbjuda anonyma bloggar, vilket hon efter kraftiga protester fick ta tillbaka. Men bara att hon yttrade den åsikten i en intervju säger något om synen på demokrati, yttrandefrihet och inte minst, ett fritt internet. Eller ofritt internet, som alltså är på väg att bli realitet i Sverige. 

Det är jättebra att vänstern äntligen kan tänka sig att släppa det förkastliga spelmonopolet, som endast finns av schimäranledningen att just de är det enda företaget som skulle kunna jobba förebyggande mot spelmissbruk. Trots att de samtidigt satsar enorma summor just på att få folk att spela mer. Hade de i egenskap av sitt monopol inte annonserat alls hade jag köpt argumenten lättare. 

Men så har också Lotterinspektionen regelbundet kritiska synpunkter av just det skälet, vilket ännu mer visar varför en avveckling av monopolet verkligen behövs. Till exempel levde de inte upp till reklamkraven vid 72 av 121 reklamobjekt enligt ett pressmeddelande från september 2014.
 

Men priset för ett avvecklat dåligt monopol kan under inga omständigheter bli att regeringen begräsnar internet, som i Kina. 

Hela poängen med internet är att det är fritt och ger oss tillgång till hela världen genom ett knapptryck.

Detta ska inte bli en bricka i svensk inrikespolitik, inte ett verktyg i den socialistiska verktygslådan och vi ska inte 2016 utsättas för samma typ av censur som skurkstater som Ryssland, Turkiet och Syrien utsätter sin befolkning för. 

Tack och lov har inte socialisterna majoritet i riksdagen. 

Nu får vi hoppas att en folklig proteststorm får riksdagens övriga partier att reagera och slänga en framtida spelproposition som eventuellt innehåller denna censur-paragraf i den demokratiska papperskorger. 

Jag hoppas att förslaget röner så massiv kritik att det utredningsdirektivet inte ens finns med i det slutgiltiga förslaget om monopolskrotning. 

10 kommentarer till Hej Kina

 1. Tack för ditt grävande, jag gillar starkt att du alltid backar upp vad du skriver med fakta!
  Dessutom en suverän Borgarbrackor pod med Johan westerholm, måste lyssnas på!

 2. Det vi ser nu är början på slutet för Sossarna, då försöker de med allt. S kommer snart rasa under 20% precis som Johan Westerholm, ledarsidorna prognostiserat. Titta på vad Johan har skrivit senaste åren i många olika ämnen, han är rena Nostradamus eller Edgar Cayce. Han får inte bara rätt i sak han prickar in stora skeden rätt i tid också.

 3. Man börjar lite lätt med spelsajter och anpassar lagstiftningen för att kunna censurera. Därefter hittar man på argument som att sajter med dissidenter är kriminella eller farliga och censurerar dessa. Sedan är det inte långt till blockering av sajter med opassande ord eller innehåll. Voila, vi har en diktatur… Eller så kanske vi redan har den. Undrar vad som händer med alla dem som är meningsmotståndare? Omskolning i bildningscentren? Det här är ju så uppenbart att det handlar om att befolkningen ska indoktrineras och rättas i ledet. När vänstern håller på att tappa greppet tar man till alla medel och där har vi beviset på att man inte skyr några medel. Vad som är förvånande är att Alliansen inte reagerar, allt i syfte att hålla SD ute i kylan.
  Det är nog många fler än jag som kommer att använda sig av VPN och satellitinternet. Vänj er, för detta är framtiden.

 4. Dom kan ju alltid försöka..
  Detta påminner om sossen (M-B Theorin, nu i EU..) som ville ha parabolförbud, så att vi oskyldiga oförstörda svenskar skulle slippa se “otäcka utländska TV-program”.
  Undrar förresten hur ett sådant förbud skulle kunna upprätthållas idag med fasaderna i berikade områden tapetserade med paraboler för “hemlandsTV”?

  Delar tyvärr inte din uppfattning om möjligheten att få igenom detta förslag.
  Alltför många reagerar med ett “har man inget att dölja så.”
  70-30 på att det går igenom….

 5. Själv spelar jag på V75 varje vecka. Kan säga så här: förlorar ATG spelmonopolet dör förmodligen “travsporten” långsamt ut. Eller åtminstone 75% av den. Och med det omkring 30.000 jobb samt alla skatteintäkter som branschen omsätter. Varför. Spelbranschen är knappast rumsren. Länkar till en artikel hur det kan se ut när amerikanska spelbolag försöker samarbeta med ATG.

  Östersundsgate:
  Läs gärna: Kan berätta att det bara är en del i denna historia med utländska spelombud.

  //www.sharps.se/forums/trav-galopp/21614-ostersundsgate/

  Tycker oftast inte att det är en bra idé med privatiserad kapitalism, såsom när näringlivet tycker att man skall privatisera vården, skolan med mera men samtidigt vurmar för socialiserad städhjälp för övre medelklassen.
  Kan dock vara en bra idé med begränsningar i det här fallet, likt begränsningarna inom alkoholförsäljning. Man vill ju inte öppna dammluckorna inom dessa områden p.g.a mygel och svarta pengar som alltid drar åt sig diverse brottssyndikat. Hur det ser ut med övrigt lotteri o spel vet jag icke.

  För övrigt räknar jag med ett utdraget och dåligt beslut då mupp-vänster-regeringen saknar adekvat myndighetskompetens och beslutsförmåga.

 6. Socialdemokratins våta dröm, att styra över folks liv och leverne.
  Vad blir nästa steg om de får igenom förslaget att blockera specifika IP-adresser?
  Spärra kritiska och ifrågasättande bloggar och tidningar?

 7. Jag förstår inte varför regeringen vill införa ip-spärrar? Du brukar skriva så tydligt: X vill förbjuda Y för då tjänar Z mer pengar som X kan stoppa i sina bottenlösa fickor.

 8. Hej.

  Med tanke på att de allt mer nya moderaterna, tillsammans med sina stödhjul, inte på något sätt verkar vara intresserade att avveckla statens monopol eller socialdemokratins privilegium skall man nog inte hoppas för mycket på dessa.

  Problemet är ju att vi svenskar numera i allt högre utsträckning själva letar nyheter, information och fakta, diskuterar med varandra utanför av staten sanktionerade forum, samt själva vill avgöra hur den skärv av lönen vi får behålla spenderas. Och trots åtta års regeringsinnehav verkar intet ha hänt annat än att vi nu har ett parti som borde heta socialmoderaterna, lett av AKB-hubboten.

  Spel baserade på tur är för övrigt att betrakta som i bästa fall ett dyrt nöje, men oftast en extra skatt på okunskap.

  En statlig spelinspektion kan bara fungera när staten själv saknar intresse av att driva spel.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare
  PS Att statens kasinon används till pengatvätt av organiserad brottslighet är ju också pikant. DS

 9. Tack för att du ständigt bevakar våra makthavare. Rätt ska dock vara rätt, och Vegas går inte att spela online. Svenska Spel har inget tillstånd för nätcasino, även om de har lämnat in en ansökan om det. Keep it up

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap