Aftonbladets adresshyckleri

Minns ni oktober, när jag skrev ett inlägg om Aftonbladet Ledares Karin Pettersson och hennes höga lön? 

I det inlägget la jag även ut hennes och Jan Helins gatunamn till de köpta och ägda bostäder de har, i Petterssons fall en bostadsrätt vid Hornstull på Söder och i Helins fall en villa i det dyraste området i Bromma – Ålsten. 

Syftet var att visa att de bor i dyra bostäder då Pettersson kolumn inlägget var ett svar på försökte i vanlig ordning utmåla näringslivet som personer som bor i slott med tjänare. Jag gick igenom lönerna för fler journalister på Aftonbladet men där valde jag bort att ta med boende för att det helt enkelt inte var relevant för vinkeln. 

Såväl Petterssons som Helins adresser ligger i öppna källor på internet. Där valde jag som sagt bort adress helt och hållet, jag skulle aldrig publicera folks adresser. Gatunamn räcker fint, men bara om det tillför den journalistiska vinkeln något. Allt enligt pressetiken

Det blev ett jäkla liv rent ut sagt. 

För du bråkar inte med journalistkåren ostraffat. Så inte bara Aftonbladet inklusive chefredaktör Helin fick frispel, även DN Ledare och andra journalistkollegor ryckte ut. 

Först hittade Aftonbladet på att jag skrivit ut hela adresser. Vilket jag aldrig gjort. Jag har publicerat namnet på gatan och bostadsområdet. 

Sedan byggde de drevet kring denna lögn och lyckades piska upp halva Twitter-vänstern och deras trollsvans. Resumé hakade på. Givetvis. Ett mycket ohederligt sätt att debattera men det fungerar ju. Twitter-vänstern behöver nämligen inga anledningar, en lögn är nästan bättre att hetsa kring. 

 

Jan Helin hade den goda smaken att i den podcast han och Tomas Mattsson driver i egenskap av chefredaktörer ägna ett långt inlägg åt ren smutskastning, utan att jag fick bemöta kritiken vare sig där eller någon annanstans. Pressetik när den fungerar som bäst. 

Ordagrant sa han: 

( I podcasten ”Mattsson Helin” avsnitt 133, ca 35 minuter in i avsnittet)
 
Jag vill tillägga att Rebecca Weidmo Uvell publicerar min adress, i den meningen gatan jag bor på och en kartbild med pluppar på en rad. Och någonstans där går även mitt topplock. Vad i hela friden gör Rebecca Weidmo Uvell när hon lånar hela uttrycket från Avpixlat och trollvärlden och sedan ska spela upprörd när man betraktar henne som ett troll? Så där beter man sig inte. Jag tycker att det är ett jävla sätt kort sagt för en respekterad, som försöker vara respekterad, jag har svårt med respekten om jag ska vara ärlig. Man beter sig inte på det här sättet. Man håller inte på, hon vet vilka problem det här är, hon ska se min twitterfeed tycker jag som omedelbart fyllls av de här idioterna från den här undervegetationerna som hotar mig, som hotar mina ungar, som slänger iväg ut bilder.

Allt det där startar hennes den här och det borde hon veta om om hon vill bli tagen på allvar i den här debatten. Man uttrycker sig inte så, man beter sig inte så. Jag har full respekt för att hon vill kritisera och ta upp Karins lön eller min lön även om jag inte kan tillskrivas vad som publiceras på Aftonbladet ledarsida även om jag tar ansvar för det så får man fullt ut argumentera på det sättet. Det är inga konstigheter. Men gränsen går – och nu använder jag en svordom – ta mig fan vid att man håller på och lägger ut debattörers adresser. Och sedan håller hon på i ett patetiskt försvar i ”att jag skrev aldrig ut numret”. Vi fattar väl signalen. Och jag tycker faktiskt inte att man gör så där. Hon beblandar sig med – vad ska jag säga – någon blåbrun röra när hon beter sig på det där sättet. Så jag tycker att det är pretty fucking far from okej. Sedan kan jag hålla med om att det är dumt ordval att kalla någon asshole eller rövhål. Det är inte ett bra språkbruk, absolut. Men det kommer ur en affekt som jag själv kan känna vid när man beter man på det sättet hon gjorde.” 

Som ni kan se vidhåller alltså Helin att det var en adress, när det var gatunamnet som jag la ut. 

Han kallar mig troll, kör guilt by association med Avpixlat, att jag umgås (beblanda betyder nämligen umgås) med en blåbrun röra. Och han försvarar Swedins tweet att kalla mig rövhål med att han skrev det i affekt.

Anyting goes, Aftonbladet-style. 

Hanne Kjöller, ledarskribent på DN, gick till direkt attack dagen jag la ut blogginlägget. Även hon med det påhittade ”adress”.

 

Aftonbladet Ledares Anders Lindberg hävdade att de aldrig publicerar vart folk bor. 

 

Karin Pettersson skrev i ett sms till Resumé att jag hade ”hängt ut var journalister bor” och hänvisar till hotbilder. 

 

Daniel Swedin, också ledarskribent på Aftonbladet ledare, är inte lika verbal som de andra utan sammanfattade med att kalla mig ”rövhål”. 

 

Varför påminner jag då er om detta?

För att Aftonbladet i veckan publicerat inte bara gatunamn till makthavare. Utan även skrivit ut exakt adress. 

Detta episka hyckleri som visar bara att allt är tillåtet för vänstern. Det är tillåtet att först ljuga ihop en historia som man sedan piskar upp drev på. Och sedan omedelbart göra exakt samma sak själv, fast värre. 

 I en artikel den 15 januari skriver Aftonbladet ut Annelie Nordströms adress.

En av landets största makthavare som ordförande för det största fackförbundet i landet med 500 000 medlemmar. En person, som inte minst mot bakgrund av det stora maktmissbruk granskningen rullade ut, absolut kan ha en hotbild. Men här är det inte ”avpixlatfasoner” att publicera inte bara gatunamnet utan komplett adress alltså. 

Här gäller andra regler. Som ni kan se.

 

Men Aftonbladet nöjer sig inte med att outa Nordströms adress. De upprepar dessutom i en artikel den 19 januari att Nordström bor i exakt samma hus som Metropol Palais. Om nu någon missat första gången var hon bodde. 

 

I samma artikel som Aftonbladet hänger ut Nordström skriver de också ut Anders Bergströms gatunamn – Drottninggatan. 

 

Det är det här som gör mig så förbannad. Och många andra också. 

Att vänstern på allvar och utan att skämmas tycker att olika regler gäller dem. 

De kritiserar inte bara utan de hittar på själva. Helt utan att skämmas. Sedan piskar de upp en twittermobb, som media hakar på. Allt fortfarande byggd på rena lögner. 

Men sedan har de inga som helst problem att agera exakt så själva. 

Nästa känga vill jag rikta till media. Det var journalister som startade drevet. Och använder otroligt hård retorik. Att man aboslut inte ska skriva ut var folk bor, att de själva aldrig skulle göra det och Jan Helin gick så långt som att i sin podd hävda att jag är ett troll, umgås med nazister och är likadan som Avpixlat. 

Men när det gäller att sälja lösnummer har Jan Helin inga som helst problem med att publicera inte bara gatunamn som jag gjorde, utan tvekar inte en sekund att publicera folks kompletta adresser.

Ut med det bara. Allt för klick och lösnummer. 

Här skjuter traditionell media sig i foten. Folk tappar helt förtroendet för etablerad media när de gör så här. Och det är inte bra för någon. Förstår ni inte att DET är den stora skadan här? 

Ska folk sluta att i allt högre grad läsa och lita på ”alternativ media” måste media på allvar se vad som skadar deras förtroende. Sådant här är i allra högsta grad en del av det. Media kan inte bete sig så här. Som skolbarn på en skolgård där de tar sig friheter inga andra får ta utan ett av dem storslaget orkestrerat allmänt fördömande. En virtuell skampåle de skapar själva för att få tyst på folk de ogillar. 

Jag är inte konspirationsteoretiker och tycker illa om den rörelsen som tror att media är i maskopi med judar/SD-motståndare/feminister etc. Det är fel och dåligt för demokratin. Men Twitterdrev kan få tyst på motståndare. Det vet även journalister. Den duktiga ledarskribenten på Svenska Dagbladet, Per Gudmundsson, fick nog av lögnerna och drevet på Twitter där vänsterjournalister i allra högsta grad är delaktiga, och raderade sitt konto nyligen. 

Jag ägnade dagar åt att försvara mitt blogginlägg i oktober.

Jag hade inte fel då och jag har inte fel nu. Den som hade fel hela tiden var Aftonbladet. Och de journalister, som Hanne Kjöller och Daniel Swedin, som hällde bensin på drevbrasan. 

Så här får jag väl tacka Aftonbladet ändå för att ni nu bevisat min poäng. 

Nästa gång ni tänkt ha hög svansföring i pressetik och vill kasta motståndare under bussen i påhittade twitterdrev, glöm inte att leva som ni lär. 

Eller för att citera Jan Helin själv: pretty far from okey

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!