Aftonbladets adresshyckleri


Minns ni oktober, när jag skrev ett inlägg om Aftonbladet Ledares Karin Pettersson och hennes höga lön? 

I det inlägget la jag även ut hennes och Jan Helins gatunamn till de köpta och ägda bostäder de har, i Petterssons fall en bostadsrätt vid Hornstull på Söder och i Helins fall en villa i det dyraste området i Bromma – Ålsten. 

Syftet var att visa att de bor i dyra bostäder då Pettersson kolumn inlägget var ett svar på försökte i vanlig ordning utmåla näringslivet som personer som bor i slott med tjänare. Jag gick igenom lönerna för fler journalister på Aftonbladet men där valde jag bort att ta med boende för att det helt enkelt inte var relevant för vinkeln. 

Såväl Petterssons som Helins adresser ligger i öppna källor på internet. Där valde jag som sagt bort adress helt och hållet, jag skulle aldrig publicera folks adresser. Gatunamn räcker fint, men bara om det tillför den journalistiska vinkeln något. Allt enligt pressetiken

Det blev ett jäkla liv rent ut sagt. 

För du bråkar inte med journalistkåren ostraffat. Så inte bara Aftonbladet inklusive chefredaktör Helin fick frispel, även DN Ledare och andra journalistkollegor ryckte ut. 

Först hittade Aftonbladet på att jag skrivit ut hela adresser. Vilket jag aldrig gjort. Jag har publicerat namnet på gatan och bostadsområdet. 

Sedan byggde de drevet kring denna lögn och lyckades piska upp halva Twitter-vänstern och deras trollsvans. Resumé hakade på. Givetvis. Ett mycket ohederligt sätt att debattera men det fungerar ju. Twitter-vänstern behöver nämligen inga anledningar, en lögn är nästan bättre att hetsa kring. 

Jan Helin hade den goda smaken att i den podcast han och Tomas Mattsson driver i egenskap av chefredaktörer ägna ett långt inlägg åt ren smutskastning, utan att jag fick bemöta kritiken vare sig där eller någon annanstans. Pressetik när den fungerar som bäst. 

Ordagrant sa han: 

( I podcasten “Mattsson Helin” avsnitt 133, ca 35 minuter in i avsnittet)
 
Jag vill tillägga att Rebecca Weidmo Uvell publicerar min adress, i den meningen gatan jag bor på och en kartbild med pluppar på en rad. Och någonstans där går även mitt topplock. Vad i hela friden gör Rebecca Weidmo Uvell när hon lånar hela uttrycket från Avpixlat och trollvärlden och sedan ska spela upprörd när man betraktar henne som ett troll? Så där beter man sig inte. Jag tycker att det är ett jävla sätt kort sagt för en respekterad, som försöker vara respekterad, jag har svårt med respekten om jag ska vara ärlig. Man beter sig inte på det här sättet. Man håller inte på, hon vet vilka problem det här är, hon ska se min twitterfeed tycker jag som omedelbart fyllls av de här idioterna från den här undervegetationerna som hotar mig, som hotar mina ungar, som slänger iväg ut bilder.

Allt det där startar hennes den här och det borde hon veta om om hon vill bli tagen på allvar i den här debatten. Man uttrycker sig inte så, man beter sig inte så. Jag har full respekt för att hon vill kritisera och ta upp Karins lön eller min lön även om jag inte kan tillskrivas vad som publiceras på Aftonbladet ledarsida även om jag tar ansvar för det så får man fullt ut argumentera på det sättet. Det är inga konstigheter. Men gränsen går – och nu använder jag en svordom – ta mig fan vid att man håller på och lägger ut debattörers adresser. Och sedan håller hon på i ett patetiskt försvar i ”att jag skrev aldrig ut numret”. Vi fattar väl signalen. Och jag tycker faktiskt inte att man gör så där. Hon beblandar sig med – vad ska jag säga – någon blåbrun röra när hon beter sig på det där sättet. Så jag tycker att det är pretty fucking far from okej. Sedan kan jag hålla med om att det är dumt ordval att kalla någon asshole eller rövhål. Det är inte ett bra språkbruk, absolut. Men det kommer ur en affekt som jag själv kan känna vid när man beter man på det sättet hon gjorde.” 

Som ni kan se vidhåller alltså Helin att det var en adress, när det var gatunamnet som jag la ut. 

Han kallar mig troll, kör guilt by association med Avpixlat, att jag umgås (beblanda betyder nämligen umgås) med en blåbrun röra. Och han försvarar Swedins tweet att kalla mig rövhål med att han skrev det i affekt.

Anyting goes, Aftonbladet-style. 

Hanne Kjöller, ledarskribent på DN, gick till direkt attack dagen jag la ut blogginlägget. Även hon med det påhittade “adress”.

Aftonbladet Ledares Anders Lindberg hävdade att de aldrig publicerar vart folk bor. 

Karin Pettersson skrev i ett sms till Resumé att jag hade “hängt ut var journalister bor” och hänvisar till hotbilder. 

Daniel Swedin, också ledarskribent på Aftonbladet ledare, är inte lika verbal som de andra utan sammanfattade med att kalla mig “rövhål”. 

Varför påminner jag då er om detta?

För att Aftonbladet i veckan publicerat inte bara gatunamn till makthavare. Utan även skrivit ut exakt adress. 

Detta episka hyckleri som visar bara att allt är tillåtet för vänstern. Det är tillåtet att först ljuga ihop en historia som man sedan piskar upp drev på. Och sedan omedelbart göra exakt samma sak själv, fast värre. 

 I en artikel den 15 januari skriver Aftonbladet ut Annelie Nordströms adress.

En av landets största makthavare som ordförande för det största fackförbundet i landet med 500 000 medlemmar. En person, som inte minst mot bakgrund av det stora maktmissbruk granskningen rullade ut, absolut kan ha en hotbild. Men här är det inte “avpixlatfasoner” att publicera inte bara gatunamnet utan komplett adress alltså. 

Här gäller andra regler. Som ni kan se.

Men Aftonbladet nöjer sig inte med att outa Nordströms adress. De upprepar dessutom i en artikel den 19 januari att Nordström bor i exakt samma hus som Metropol Palais. Om nu någon missat första gången var hon bodde. 

I samma artikel som Aftonbladet hänger ut Nordström skriver de också ut Anders Bergströms gatunamn – Drottninggatan. 

Det är det här som gör mig så förbannad. Och många andra också. 

Att vänstern på allvar och utan att skämmas tycker att olika regler gäller dem. 

De kritiserar inte bara utan de hittar på själva. Helt utan att skämmas. Sedan piskar de upp en twittermobb, som media hakar på. Allt fortfarande byggd på rena lögner. 

Men sedan har de inga som helst problem att agera exakt så själva. 

Nästa känga vill jag rikta till media. Det var journalister som startade drevet. Och använder otroligt hård retorik. Att man aboslut inte ska skriva ut var folk bor, att de själva aldrig skulle göra det och Jan Helin gick så långt som att i sin podd hävda att jag är ett troll, umgås med nazister och är likadan som Avpixlat. 

Men när det gäller att sälja lösnummer har Jan Helin inga som helst problem med att publicera inte bara gatunamn som jag gjorde, utan tvekar inte en sekund att publicera folks kompletta adresser.

Ut med det bara. Allt för klick och lösnummer. 

Här skjuter traditionell media sig i foten. Folk tappar helt förtroendet för etablerad media när de gör så här. Och det är inte bra för någon. Förstår ni inte att DET är den stora skadan här? 

Ska folk sluta att i allt högre grad läsa och lita på “alternativ media” måste media på allvar se vad som skadar deras förtroende. Sådant här är i allra högsta grad en del av det. Media kan inte bete sig så här. Som skolbarn på en skolgård där de tar sig friheter inga andra får ta utan ett av dem storslaget orkestrerat allmänt fördömande. En virtuell skampåle de skapar själva för att få tyst på folk de ogillar. 

Jag är inte konspirationsteoretiker och tycker illa om den rörelsen som tror att media är i maskopi med judar/SD-motståndare/feminister etc. Det är fel och dåligt för demokratin. Men Twitterdrev kan få tyst på motståndare. Det vet även journalister. Den duktiga ledarskribenten på Svenska Dagbladet, Per Gudmundsson, fick nog av lögnerna och drevet på Twitter där vänsterjournalister i allra högsta grad är delaktiga, och raderade sitt konto nyligen. 

Jag ägnade dagar åt att försvara mitt blogginlägg i oktober.

Jag hade inte fel då och jag har inte fel nu. Den som hade fel hela tiden var Aftonbladet. Och de journalister, som Hanne Kjöller och Daniel Swedin, som hällde bensin på drevbrasan. 

Så här får jag väl tacka Aftonbladet ändå för att ni nu bevisat min poäng. 

Nästa gång ni tänkt ha hög svansföring i pressetik och vill kasta motståndare under bussen i påhittade twitterdrev, glöm inte att leva som ni lär. 

Eller för att citera Jan Helin själv: pretty far from okey

22 kommentarer till Aftonbladets adresshyckleri

 1. Tur att nån på nätet har ryggrad och sinne för korrekthet!
  Men som du skriver tar aftonbladet hem ännu en pyrrhusseger!

 2. Jag har själv blivit uthängd av Ab o Expressens kompisar researchgruppen och deras vänsterextremister till hantlangare. 400 personer fick sina persondata utlämnade i Bisnode-Seppuku media caset, där kända AFA typer är inblandade. Min adress har två ggr, polisanmälda,fått “reklam” i form av klistermärken från Revoltionära fronten och AFAs skit på brevlådan, i akt och mening att visa att de vet var jag bor! Dessa typer samarbetar Ex o AB med utan att gräva i deras skitiga bakgrund.

 3. Hyckleriet från vänster tar aldrig slut..och det enda Aftonbladet med viss tvekan duger till är att rensa fisk på.

 4. Kort kommentar: Jag beundrar dig så mycket, önskar att jag själv höll på med denna nyttiga analys och isärplockning av en sedan länge förstoppad Sverige.

 5. Jag kan tänka mig att Hedin, Swedin, Kjöller, etc är förbannade på det som skrivs på den här bloggen. Här presenteras ju kritik mot makthavare med underbyggda fakta och ett noggrant genomarbetat och redovisat material. Det är precis det som ovan nämnda personer m fl INTE ägnar sig åt. I deras alster står för det mesta att finna saker som svepande formuleringar, ad hominem argument och förvrängande av fakta.
  Möjligen tror man i sin grandiosa högfärd att de flesta av oss “troll” (läs massinvandringskritiker) är halvimbecilla typer som genom ihärdig propaganda och användande av nyspråk ska tystas. Man hoppas på att även de bloggande “rövhålen” och deras läsare ska försvinna i lika hög takt Kommunals medlemmar hoppar av.
  Deras förhoppningar är dömda att komma på skam. Raden av pampar som gjort horribla felbedömningar av framtiden är lång.
  Ta Inez Uusmanns berömda “Surfande på internet är en fluga som snart blåser förbi”.

 6. Egentligen är detta ingen nyhet, alla sunt tänkande individer har väl för länge sedan insett att vänstern gått i en intellektuell och moralisk konkurs. Det blir dock lite tragikomisk att se hur Helin & Co så flagrant visar vilka hycklare och lögnare de är!

 7. Det tar mindre än en minut att slå upp Jan Helins adress på Ratsit, för dem som vill ha den.

  Tycker ändå att du klivit över en fin gräns, Rebecca. Även PM Aftonbladet hycklar, eftersom de gör samma sak, så tycker jag du kunnat vara klyftigare i detta fall. Aftonbladets egen nivå är för låg. Du är bättre än så.

 8. Tänk att orden tryter så snabbt i dessa språkarbetares verktygslådor. Då återstår tydligen endast att ta till den förhatliga trollvärldens förmenta språkbruk:
  “Rövhål”!
  Torftigt, övermåttan torftigt!

 9. Hej.

  Förstår inte Helin et consortes upprördhet. Det har väl aldrig varit svårt att få tag i någons hemadress, internet eller ej?

  Pikant att just trollfabriker som Aftonbladet och DN är indignerade, men så är det när man inbillar sig att man är ett frälse i kraft av sin egen förträfflighet: det du väljer att göra mot andra ger du andra lov att göra mot dig.

  När man som Aftonbladet dessutom har kopplingar till politiska extremister och organiserade våldsverkare som Researchgruppen, Seppuku Media, AFA och EXPO, så tja, det är inte utan att Aftonbladet allt mer påminner om Der Stürmer.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare
  PS Jag tror du skrämmer upp sådana som Helin, för du tvingar fram insikten att han och hans gelikar beter sig som slödder utan heder; bra gjort av dig. DS

 10. Kasta sten i glashus var det, ja… Åter igen stort tack till dig som orkar granska och bemöta denna idioti och dubbelmoral som exempelvis Helin uppvisar. Fortsätt så! Du gör ett fantastiskt jobb.

 11. Dom är så korkade. Adresser finns på Ratsit men att bli avslöjade som hycklare gör dom rasande. Helin har gett dubbelmoralen ett ansikte.

 12. Underbart! Vad härligt att se hur du hudflänger pk-maffian i slaskpressen. Alla vet att de har sin egen tolkning av vad som är rätt och fel. Denna tolkning kan variera över tid, men är alltid ett vapen för att höja klickfrekvensen. I sanning ett intressant sätt att anpassa sig till den så förhatliga marknaden.

  Etik? Moral? Ointressant. Tjäna pengar? Mycket intressant.

  Tack för ditt fantastiska grävande. Det ger hopp om framtiden, trots allt.

  En önskedröm: Titta lite på Mikael Wiehes affärer.

 13. Hej Rebecca
  Jag måste bara säga att du skriver fantastiskt bra, och träffsäkert. Läser alltid din blogg.
  Keep up the good work

  Vänligen Mikael

 14. Någon som är förvånad ? Dubbla måttstockar är mer regel än undantag idag. Har själv funderat på varför Kommunalgranskningen kom precis efter att en viss Helin sagt upp sig alt blivit ombedd att sluta. LO äger väl en bit av Aftonbladet och det luktar därför möjligen lite payback. Men vad vet jag……

 15. Var det inte en lämplig tidpunkt för Jan Helin att lämna Aftonbladet för SVT.
  han visste ju att det pågick en granskning av kommunal. Han var väl rädd om jobbet?

  Varför fick inte toppgarnityret gå nu? Det är ju ändå en valberedning som skall jobba fram till stämman.
  Det kan ju finnas mycket intressanta noteringar i Norströms skrivbordslådor? Vad tror DU?

 16. Rätt lustigt när en snabb googling ger att Jan Helin är född 1967 (källa: Wikipedia)
  Birthday.se ger sedan ut hans adress samt att det på samma adress bor en kvinna, 49 år gammal plus 2 st barn, 19 resp 17 år….
  Höna av en fjäder…javisst…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap