Kommunalister

Kommunal som kapitalister. Kommunalister. Eller kommunaligister, om man nu vill syfta på hur tillåtet exempelvis förmåner som inte förmånasbeskattas är och langning av vin. 

När nu Kommunals kassör fick ta smällen för Anneli Nordström och avgick nästan direkt har media gått vidare och fokuserar just nu på Margot Wallström. 

Men det finns mer intressanta saker om Anders Bergström, som befäster bilden av fackens pampvälde. 

Bergström tjänade 72 389 kronor per månad som kassör i Kommunal. Tack vare ett generöst avgångsvederlag kommer han under kommande 36 månader kunna kvittera ut 2 miljoner kronor. 

Han hade också helt osannolika 37 uppdrag vid sidan om sin heltidsanställning som kassör. Hur en person hinner med 37 separata uppdrag är mycket svårt att förstå. 

 

Intressant nog kommer dumpen från just Kommunalarbetaren, där Bergström sitter i styrelsen. Jag tyckte att det vore intressant att veta om alla dessa uppdrag betalar sig och ringde därför Skatteverket. 

Enligt 2014 års deklaration tjänade Anders Bergström 1 466 200 kronor det året. Men lönen på 72 389 kronor blir ”bara” 868 668 kronor. Alltså ungefär hälften. 

Anders Bergström tjänade alltså nästan en hel årslön till – 597 532 kronor – totalt på sina sidouppdrag. 

Enligt Ratsit är 19 av dem bolagsengagemang, resten är stiftelser och andra organisationsformer som inte redovisas via Bolagsverket och offentlig information. 

 

Hur mycket Bergström har fått av vilken uppdragsgivare är sekretessbelagt hos Skatteverket men jag har kollat i några årsredovisningar för att lägga pussel. 

Uppdatering 160121:

Till exempel just Kommunalarbetaren. Enligt årsredovisningen från 2014 betalades det såväl ersättningar som pension till styrelsen. Givet att de var 6 personer och VDn med all sannolikhet inte tjänar mer än Bergström som kassör måste det handlar om någonstans runt 100 000 kronor per person och år i ersättning. Plus pension. Sannolikt.

Enligt mail från fd chefredaktör Liv Beckström utbetalades inga arvoden än 5 000 kr per år till anställda på Kommunal inklusive Bergström. Så pengarna kommer alltså inte härifrån. Utan från något av de övriga 36 uppdragen. 

 

AMF Fonder har mer transparens i sin årsredovisning och är öppna med nivån på arvodena till styrelsen.

Bergström inkasserade ytterligare 100 000 där. 

 

Även Aftonbladets styrelse ger sina ledamöter arvode. LO äger 9 % av Aftonbladet, resterande 91 % äger det norska storbolaget Schibstedt. Aftonbladet går bra och genererade 200 miljoner i utdelning till aktieägarna, vilket gav LO 18 miljoner kronor i extra tillskott.

Kapitalism rockar när man får skörda frukterna. 

 

Nu vet vi att Jan Helin hade en årsinkomst på över 7 miljoner förra året men det var garanterat inklusive rörlig ersättning och andra inkomster. Exakt arvode till Bergström som ledamot är oklart men det kan också röra sig om minst 100 000 kronor per år. Att sitta i Aftonbladets styrelse är jämförbart med AMF Fonder vad gäller storlek, omsättning etc. 

 

Ett axplock av Bergströms alla uppdrag alltså men totalt sett har de gett honom ofattbara nästan 900 000 kronor extra varje år. Trots att han alltså suttit i de flesta i egenskap av just kassör i Kommunal. 

Så här gör facken ofta. 

De vill betala sina chefer betydligt högre löner egentligen. Men av just pampskälet i mediadrev ger de dem lägre löner, även om 72 000 kronor per månad innebär den bäst betalda decilen ihela inkomstspannet (10 % högsta lönerna). 

Sedan beviljar de sig själva olika sidouppdrag som ger lukrativa sidoinkomster och vips, har lönen fördubblats.

Ovanpå det kommer sedan fina lägenheter för spottstyvrar och annat. 

Men det finns mer än bevilja sig själv förmåner Bergström och hans fackliga pampkollegor hållit på med i Kommunal. 

Till exempel är Bergström ansvarig för att Kommunal inte bara tjänar pengar på sprit och porr utan också på att medlemmarna skuldsätter sig. 

2012 lanserades Kommunalkortet och bland annat denna reklam skickades hem till Kommunals samtliga 500 000 medlemmar. 

 

Upplösningen är lite dålig på bilden men det står alltså: 

”Du kan uppgradera ditt medlemskort till ett Kommunal MasterCard med betal- och kreditfunktion. Bra för lite större inköp där du kanske vill dela upp betalningen på ett månader eller betala när lönen kommer

Detta kallas ”co-branding” och är något många kreditföretag erbjuder, som Visa, AmEx, Mastercard etc.

Jag har själv jobbat på GE Money Bank (numera Santander) med just co-branding. Affärsidén är enkel: företaget får sitt eget kreditkort till just sina kunder/medlemmar och får samtidigt provision av kreditgivaren.

Det är vanligt att detta kick-back-system är uppbyggt av två delar: en signingbonus (fast summar per nytecknat kort, även kallad ”spiff”)) och sedan dessutom X procent av varje kunds inbetalade avgifter och räntor. 

Nivån på båda bestäms genom förhandling mellan partner och kreditgivaren. Ju bättre kanal du är desto bättre villkor. I Kommunals fall erbjuder man Mastercard, via företaget Entercard, hela sin databas på 500 000 medlemmar. Det borde gett dem rätt bra provision gissningsvis. 

På grund av PUL får inte Entercard själv databasen men kan skicka reklam via Kommunal som administrerar utskicket mot sina egna medlemmar. På det sättet kommer man runt PUL. 

Ju mer Kommunals medlemmar skuldsätter sig och får betala höga räntor, desto bättre för Kommunal alltså som då ökar sina intäkter.

Kommunals medlemmar däremot, får ingen bonus. 

 

2012 rapporterade bland annat Dagens Arbete och DN om kreditkortet, eftersom LO centralt gick ut och gjorde upphandlingen under projektet LO Mervärde. Många av förbunden nappade men inte Transport och Byggnads. 

 

Men Kommunal tycker alltså inte att det är någon grej att de uppmuntrar sina lågavlönade medlemmar att skaffa kreditkort så att de kan tjäna pengar på skulderna de skaffar. 

Anders Bergström intervjuades 2012 i  tidningen Arbetaren om skuldfälla:  

”Nej, vi tror att de själva är mogna att avgöra hur de ska handla”

”Med det här erbjuder vi våra medlemmar större valfrihet”

 

Krog, konferenshotell och andra sidoverksamheter till fackligt arbete räcker alltså inte utan krediter är ytterligare ett ben på den ”intäktsfloran”. 

Hur bra är då villkoren, jämfört med andra kreditkort på marknaden?

En jurist på Konsumenterna bank- och finansbyrå fick kolla på villkoren och tyckte inte de imponerade, varken vad gäller ränta eller avgifter för kontantuttag. Som han tyckte var dyrast han sett. Detta publicerades i Kommunalarbetaren samband med lanseringen av kortet 2012

 

Ändå framhärdade Bergströmn och hävdade att räntan är ”rimlig” och att räntan är ”bättre” än på andra kort medlemmarna kan tänkas ha. 

 

På Entercards hemsida kan man läsa om alla Mastercard som är co-brandade med diverse LO-fack. Den effektiva räntan är 13,72 om man betalar med vanliga faktura, vilket majoriteten av svenskarna fortfarande gör. 

 

Kollar man runt på till exempel en jämförelsesajt för just kreditkort kan man direkt konstatera att en effektiv ränta på 13,72 inte är sämst på marknaden. Men absolut inte är bäst. Dessutom har detta kreditkort inte automatiskt några betalningsfria månader, vilket andra har, och innehavaren tjänar inte heller ihop till någon egen bonus. Vilket man kan göra via ett flertal andra kort, som ICA-kortet, SAS-kortet etc. 

Swedbank har 8,52 % i effektiv ränta på sitt kreditkort, Skandiabanken 11,28 %, Handelsbanken allkort 13 %, Ica-banken 13,47 %  och SEB Mastercard 11,32 %.

Samtliga storbanker har alltså lägre ränta än Kommunals kreditkort

Till och med Santander har lägre, med en effektiv ränta på 13,34 %. Bergströms påstående att räntan är bättre är alltså något han tycker men inte har någon förankring i fakta. 

Kommunal marknadsför kortet på startsidan för sina medlemsförmåner med just att det går att koppla på en kredit. 

Ju fler medlemmar som gör det desto mer pengar till Kommunal. Så kallad incitamentsstruktur. 

 

I Kommunals årsredovisning för 2014 berättar de att två år efter lanseringen så var de 30 000 av deras 500 000 medlemmar som kopplat på krediten och totalt därför gett fackförbundet extra  intäkter på 1 miljon kronor. 

 

De skriver att pengarna går till deras internationella verksamhet.  Och även där hittar vi ordföranden Anneli Nordström, för hon blev vald till ordförande för Europeiska federationen för offentliganställdas förbund. 

Samma år Nordström gav utrikesminister Wallström en lägenhet. Mycket passande. Jag menar, när nu Nordström för bland annat 1 miljon av fackmedlemmarnas redan låga löner ska bedriva ”internationellt arbete” – vad passar bättre än att landets utrikseminister är skyldig dig en tjänst?

 

Skandalerna inom Kommunal kan alltså byggas på med följande: 

Den numera före detta kassören Anders Bergström lyckades innan han blev påkommen med handen i fackpampsburken bygga upp ett eget litet imperium. Av uppdrag.

Med hela 37 sidouppdrag lyckades han med konststycket att nästan fördubbla sin egen lön. 

 + 600 000 kronor alltså, per år. 

Samma person låg bakom lanseringen av Kommunalkortet till kreditkort, som marknadsförs mot medlemmarna både via hemsidan och direktreklam. 

Så att Kommunal ska kunna tjäna pengar på sina medlemmars skulder. 

Ju mer medlemmarna belånar sig och ju sämre betalningsförmåga, desto mer pengar till Kommunal. 

Allra mest pengar tjänar de på de fackmedlemmar som har höga skulder och tar lång tid på sig att betala. Eftersom de får provision på inbetald ränta, bland annat. 

Dessa pengar går direkt till bland annat Anneli Nordströms nya uppdrag. 

Och som grädde på moset lyckades man fixa att utrikesministern, vars portfölj just är internationell verksamhet, står i tacksamhetsskuld. Vilket hon personligen nu när hon är avslöjad förnekar, så de framtida tjänsterna Kommunal investerade i lär nu brinna inne. 

Allt detta från det fackförbundet som hårdast driver linjen mot privata välfärdsföretag och kapitalism. När deras ledning samtidigt förfinat sin egen kapitalism till perfektion. 

Kommunalismen. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!