Visions hållhake

Det är omdömeslöst att ta emot ens en present av lobbyorganisationer. Vilket fackförbunden i allra högsta grad är. De lägger enorma pengar varje åt på att opinionsbilda. 

Ändå har vi alltså flera ministrar i regeringen Löfven som tagit emot en av de mest attraktiva sakerna du kan få i landet med världens längsta bostadskö – en lägenhet i centrala Stockholm. 

Margot Wallström tog emot en 89 kvadratmeter stor lägenhet på Sveavägen av Kommunal och sa först upp den när hon blev påkommen. 

”En solklar muta”, sa professorn i Göteborg Dennis Töllborg (som jag faktiskt haft som föreläsare hösten 1994 min första termin på Handelshögskolan)

 

En anmälan mot Wallström om mutbrott är inlämnad kan man läsa på åklagarmyndighetens hemsida

 

Då är inte ens Wallström minister för något område Kommunal solklart har någon fördel av ens, eftersom hon är utrikesminister. 

Ändå är det alltså Wallström det fokuseras på, när hennes korrupta kollega Annika Strandhäll inte bara bor i en lägenhet som ägs av ett fackförbund, i hennes fall Vision. 

Utan hon är dessutom minister för det område Vision organiserar medlemmar inom – socialförsäkringar.

För Visions medlemmar arbetar i offentlig sektor och organiserar akademiker.

Till exempel socionomer. Som i kommunerna administrerar det som Strandhäll i sin roll som socialförsäkringsminister beslutar. 

 

Till exempel utökades tandvårdsreformen nu till fri tandvård upp till 23 års ålder, vilket direkt får en påverkan på tandsköterskornas arbeten. Eller att den bortre gränsen i socialförsäkringen tas bort, som bland annat påverkar anställda på Försäkringskassan. 

Lägenheten Strandhäll bor i sedan 2011 fick hon av Vision när hon tillträdde som ordförande. 

 

Tora Heckscher som citeras är brorsdotter till S-politikern Sten Heckscher och alltså del av samma sosse-adel så många av de ledande socialdemokraterna är, till exempel Margot Wallström och Mona Sahlin, för att nämna några. 

Tittar man på en bytesannons jag hittat för just en fastighet Vision äger på Östermalm,  området där Strandhäll bor med sin familj i sedan snart 5 år, kan man se att lägenheten motsvarande den hon bor i kostar 10 000 kronor per månad. Och man har tydligen besittningsrätt, för det är tydligt att de som bor där kan byta lägenheten. 

 

Att bara behöva betala 10 000 kronor per månad för en lägenhet på över 100 kvadratmeter i den delen av Östermalm är oerhört billigt dessutom, när en köpt lägenhet i de trakterna kostar över 100 000 kronor per kvadrat.

Skulle Strandhäll köpa motsvarande lägenhet handlar det alltså om över 10 miljoner kronor.  

Jag skrev bara in Banérgatan för att få fram en karta över Östermalm. Strandhäll bor inte där. Men vis av erfarenhet efter ohederliga vänsterdebattörer har jag den här gången tagit alla försiktighetsåtgärder.

Jag får nog upprepa igen, någon vänsteraktivist kan ju ha missat bildtexten, att Strandhälls adress alltså INTE ligger på Banérgatan. Jag tog en kartbild bara för att visa området Östermalm, närheten till vattnet, Karlaplan och Djurgården etc. 

Men Strandhäll köpte alltså en villa på Värmdö bara ett år efter att hon och familjen flyttat till Stockholm. Enligt en intervju i Sydsvenskan består familjen av en sambo och två barn. 

 

I tidningen Mitti kunde man 2012 läsa om överlåtelsen av fastigheten, som enligt Lantmäteriet är på 116 kvadratmeter boendeyta. 

Eftersom Strandhäll ännu inte flyttat dit, trots att villan köptes med det ändamålet, kan vi utgå från att familjen använt huset på Värmdö som sommarstuga sedan 2012, när de bott på Östermalm till vardags. Eller snarare fortfarande gör eftersom Strandhäll alltså fortfarande bor i Visions lägenhet på Östermalm. 

 

Enligt Riksdagens bestämmelser måste man ha minst 5 mil till riksdagshuset för att få ersättning för dubbelt boende. Till Värmdö är det 54 minuters resa med bil och 3,5 mils pendling. Massa människor pendlar den sträckan varje dag från Värmdö till sina jobb inne i Stockholm.

 

Man kan alltså inte heller säga att hon dröjt med flytten för att villan ligger särskilt långt bort från jobbet. En timmes pendling är det hundratusentals stockholmare som har. 

På Strandhälls gamla arbetsplats Visions hemsida kan man läsa om deras inställning till politiker som hon är, under avsnittet ”Hallå ministern”. 

”Du och dina arbetsvillkor står i fokus när vi påverkar politker”

 

Och det var ju därför oerhört smart av Vision att låta Strandhäll få bo kvar i lägenheten när hon slutade som ordförande för 18 månader sedan och började jobbet som socialförsäkringsminister. 

För vilken hållhake.

Särskilt när just Vision är en av socialförsäkringsministerns mesta stakeholders. Strandhälls portfölj är ju stora delar av Visions medlemsbas. 

Det är bara säga grattis till Vision. Well played. 

Men nu vill jag se anmälningar om korruption även gällande Strandhäll. 

För i hennes fall är det ännu mer allvarligt. Om Wallströms lägenhet av ett fackförbund långt ifrån portföljen är mutbrott är det inget snack. 

 

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!