Mumbo Jumbo på arbetstid


Bilden är gjord av satirtecknaren “I fablernas land” 

Den här veckan har landets fackförbund verkligen mycket att göra på sina kommunikationsavdelningar. 

Inte nog med att Livs som vanligt startar bråk med strävsamma företagare.

Nu har dessuom Kommunal fått tvätta fack-pamps-byken offentligt.

Och Unionen avslöjades för tre dagar sedan betala 21 miljoner för bland annat pseudovetenskapen Kommunikologi. 

Kommunikologi startades i Norge och är ett hitte-på-ämne som säger sig kombinera olika vetenskapliga områden som psykologi, neurovetenskap etc med kommunikation och….träning. 

Kommunikologi kallas “metadisciplin” för att det inte är ett vetenskapsområde. Istället kallas det “ett kunskapsområde som utforskar andra discpliner och områden, till exempel pedagogik, hälsa, terapi etc”. Bland annat har kursdeltagarna fått krypa omkring på golvet. 

“Jag är övertygad om att om jag mår bra som människa så påverkar det mitt beslutsfattande till det bättre” försvarar kanslichefen Helena Brandt-Gonzales på Unionen kurserna med. 

En så kallad öppen dörr att sparka in.

Givetvis fattar lyckliga friska människor bättre beslut och kommunicerar trevligare och bättre än olyckliga. 

Jag har försökt ta reda på vad kommunikologi är för något och bland annat hittat en film på Youtube som taggats med sökord “kommunikologi” och som visar “rytmisk rörelseträning”.

För bakgrunden till kommunikologi är föreställningen att visa rörelser ska kunna stimulera vissa särskilda aktiviteter hjärnan har, exempelvis beslutsfattande. Och så kopplar man specifika rörelser till just detta. 

En fin film i sin genre tycker jag. 

Jag har givetvis inte gått Unionens kurs. Men kvinnan i filmen håller just på med övningar på golvet så jag kan ändå gissa ungefär vad det handlar om, givet att personen som lagt upp videon alltså sysslar själv med just kommunikologi och taggat videon med det. 

Det finns även skolor som använder det här. Grundaren av kommunikologi påstår att “de blir smartare”

Det finns ett problem med det uttalandet från Fleiner.

Det är inte sant.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att dessa rörelser påverkar olika delar av hjärnan. 

Den verkliga forskningen säger nämligen det. 

ATT röra sig är bra för inlärningen, det vet man sedan länge. Det är bland annat därför barn har gymnastik på schemat. Men att man skulle bli bättre på beslutsfattande eller matte för att man ligger på golvet och gungar med höfterna på ett särskilt sätt är alltså hitte-på.

En annan bloggare har också försökt leta efter just bevisen för sådana påståenden om kommunikologi och funnit ingenting faktiskt. 

“Döm av min förvåning då jag vid sökning i olika databaser inte hittar en enda vetenskaplig artikel publicerad kring kommunikologi. Metoden eller läran är inte definierad, utvärderad eller på andra sätt genomlyst som det anstår något som påstås kunna bidra till stora förändringar i så många sammanhang”

Men om det bara vore Unionens medlemmar som fått betala är det ju en sak. Förbundet har dessutom en och annan kula att bränna då de är landets rikaste förbund med nästan 17 miljarder i tillgångar. De har mer pengar än hela Svenskt Näringsliv. 

Problemet är dock att de även låter landets företagare betala. 

I ett internt dokument som jag fått ta del av framgår det nämligen klart och tydligt att det inte bara är Unionens anställda som fått gå dessa mumbo-jumbo-kurser. 

Utan de har även F-märkt dem för att alla landets förtroendevalda för Unionen som finns på arbetsplatser runt om i landet ska få gå dem på betald arbetstid. Och det är inget litet antal det handlar om. 

30 000 personer på 65 000 arbetsplatser erbjuds bland annat kommunikologi på betald arbetstid.  

På Unionens hemsida kan man läsa om vad F-märkning betyder – gå kurs som Unionen ger på betald arbetstid.

Allt regleras i Förtroendemannalagen från 1974 – en gåva till LO från den Palmeledda socialdemokratiska regeringen som betalning för alla det tiotals miljoner per år de ger i kontanter till partiet. Av medlemmarnas pengar. 

Nedan ser ni en bild från dokumentet. Den här kursen ingår alltså i Unionens grundutbud för förtroendevalda.

Alla 30 000 har rätt att gå den på arbetstid och alltså skicka notan till landets företag. 

Längst ner har jag laddat upp dokumentet i sin helhet.

Någonstans här måste man säga stopp tycker jag. 

Nej, det här var inte tanken med lagen.

Att företagen ska betala för pseudo-vetenskaplig hippiesmörja.

Om facken vill att deras förtroendevalda lär sig det här – knock yourselves out. Men det får fackförbunden betala själva. Det ska inte landets företagare tvingas betala. 

Nedan ser ni lagen. 

Det finns mycket orimligheter med lagen i sig som borde göras om och förtydligas. Inte minst mot bakgrund av detta.

Men detta är INTE fackligt arbete. 

När jag sökte lite mer kring kommunikologi dök den här boken upp på Bokbörsen till salu. “Nästan som nyskick” vilket antyder att ägaren inte direkt uppslukades av “Kulramar i kommunikation”. Ingen så kallad “show stopper” alltså. 

Beskrivningen om boken är: “Vi har hämtat bilder från sagor”. 

Dessa sagor har alltså Unionen köpt in sedan 2010.

Den förra kanslichefen Nils-Åke Carlsson fick sparken. Det var han om köpte in kurserna från första början och fick kritik för det. Den som tog över är Hanna Brandt-Gonzales, samma person som intervjuades i SVT för tre dagar sedan och hävdade att kommunikologi fungerar. 

När Unionen denna vecka fått frågor om vad exakt dessa kurser kostat vill de inte uppge summan. 

“Vi utbildar fortfarande i kommunikologi internt” säger Brandt-Gonzales.

Vilket man också kan läsa om på deras hemsida. 

Kul att de tycker krypa runt på golvet fungerar. Det kan de ju fortsätta med om medlemmarna tycker att det är vettigt. 

Men den här typen av trams får fackförbunden själva finansiera. 

Det är verkligen dags att politiker och media ifrågasätter rimligheten att dessa är F-märkta och därmed skyddas av Förtroendemannalagen. 

Landets företag ska aboslut inte tvingas betala för de här hippietrollkonsterna. 

10 kommentarer till Mumbo Jumbo på arbetstid

 1. Tråkig historia och både förvånande och beklämmande att det alltid finns så många som vill anamma enkla beskrivningar av komplexa förhållanden. Den gamla sanningenom att det som låter för bra för att vara sant oftast också är det borde få varningsklockorna att ringa. Om man verkligen skulle bli smartare och mer framgångsrik genom att utföra vissa enklare rörelser såskulle företrädarna för kommunikologin inte vara rädda för forskningen, tvärtom.
  Jag är medlem i Unionen och det är riktigt bekymmersamt tycker jag att förbundet kastar pengar i sjön på detta sätt. Det skadar ekonomin, det skadar trovärdigheten och man missar målet med utbildningen. Samtidigt ifrågasätts också, helt korrekt i detta fall, förtroendemannalagens tillämpning. Jag hade förväntat mig bättre förstånd än så.
  Jag får dock inte uppfattningen att någon handlat uppsåtligt bedrägligt. Företrädarna för kommunikologin är säkert övertygade om dess förträfflighet. Unionens upphandlare har nog handlat i god tro och det behövs en hel del innan man vill inse att man slängt tiotals millioner i sjön. Men jag hoppas verkligen att man med det snaraste slutar lägga pengar på ren rappakalja.
  Kejsaren är naken!

 2. Hej.

  Min första tanke var komiskt nog: “Va f*n, är det redan sjuttiotal igen?”

  Det här kallades för taktilterapi förra gången spiritisterna (eller ‘new age’ eller ‘alternativ medicin’ eller ‘kiropraktik’ eller ‘homeopati’ eller…) hade ett uppsving.

  Personligen är jag positivt inställd till en fri marknad, så länge säljaren inte ljuger för kunden bör det vara tillåtet att sälja sådant som böcker om rent nonsens och flum, kranvatten på flaska, cancerogena stimulantia, och så vidare. Caveat emptor, och rösta med plånboken!

  Eller: en dåre och dess pengar går snabbt skilda vägar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 3. Nu har du givit oss till Livs några schyssta inlägg om LO fackens agerande,
  men nu går du väl för hårt fram när du drar in Kommunal. Som “tar fajten” dom vill ju bara visa hur svårt det är att få fria arbetskläder för sina medlemmar. Andra mansdominerade fack får arbetskläder via sina avtal men inte Kommunals medlemmar, dom får ju tydligen inte ens “blockadväst” av sitt eget fack trots att man “demonstrerar” på krogen, som förhoppningsvis har kollektivavtal?
  I dagens media brus gäller det att nå fram å därför blir ju namnet på verksamheten viktigt, namnet bör ange huvudsaklig verksamhet. Där måste man ju säga att Kommunal lyckats, det är ju lätt att inta för mycket vin, man blir på Lyran, speciellt när någon annan betalar, döljer man sedan supandet i ett HB kan man ju hoppas på skydd från insyn.

 4. Helt otroligt att människor som skall vara förebilder för andra, ägnar sig åt sådant trams. Måste vara en duktig säljare av tramset mot svaga personer i Unionens ledning. Spenderar andras pengar går bra, men det är något som (S) människor är duktiga på, inte minst har det uppdagats i dagarna, men har förekommit i massor av år!

 5. Tja, kryper de runt på golvet så är ju hjärnan och arslet på samma nivå 🙂
  Det är ju rent otroligt att medlemmars pengar ska satsas på dylikt trams.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap