Blockad pga en krona

Livsmedelsarbetarförbundet visar återigen varför facken har spelat ut sin roll och idag bara bråkar för att få egen makt.  Vi måste politiskt börja begränsa deras makt. 

I går inledde de en ny blockad

Får jag påminna om att av alla konflikter Medlingsinstutet fått in 2015 om just kollektivavtal så står Livs för nästan 50 %? 

Nu är det Baka Stenungsbageri i Göteborg som drabbas.

Igår dök reflexvästar upp framför deras dörr. 

 

Bageriet har funnits med nuvarande ägare och affärsidé sedan 2014. 

Sedan i våras har Livs bråkat med dem om kollektivavtal. Så i december gick de med i arbetsgivarorganisationen Visita och tecknade kollektivavtal med Hotell- och Resturangfacket (HRF). 

Vad gör Livs i det läget?

De genomför ändå en blockad. 

 

Trots att HRF i december alltså gladeligen tecknade avtal med Baka hävdar nu Livs att de och HRF är överens om blockade är rätt och att företaget ska ha Livs avtal.

Varför tecknade då HRF avtalet innan jul om de var överens om att detta var fel?

 

Livs hemsida om konflikten står heller inte en rad om att företaget redan har kollektivavtal. Passande nog. Istället kör de med sin vanliga retorik: 

“……(kollektivavtal) är den enda garantin för att det ska råda schyssta villkor för de anställda inom bagerier. 

“Det är inte rimligt att ett bageri ska försöka konkurra ut andra bagerier i Göteborg genom att erbjuda sämre löner och villkor”

 

Livs låtsas här att bolaget alltså i vanlig ordning att 1) inga bra villkor kan någonsin erbjudas till anställda utan kollektivavtal 2) att HRFs avtal inte finns. 

ELLER så ska vi tolka detta som att Livs alltså kallar HRF:s avtal för skit? 

Varför erbjuder HRF inte sina medlemmar “schyssta villkor” då?

 

Inte nog med att LO-facket HRF lyckades tvinga företaget att skriva ett kollektivavtal de inte ville skriva på. Nu ska LO-facket Livs bråka för att DE vill ha avtalet och inte kan komma överens med sina polare på HRF. 

Vad handlar det om i pengar?

Enligt Livs själva är skillnaden mellan de två avtalen………

EN krona. 

 

Ägaren själv har inte tagit ut en enda krona i lön på två år. 

Hon bad också Livs om tidsfrist. Men i vanlig ordning vill Livs kriga istället för att komma överens och sa direkt nej till det. 

 

Skälet till varför bageriet tecknade avtal med HRF är att deras bagare också serverar. Omfattningen per dag avgör företaget. Alltså kan HRF:s avtal lika gärna appliceras och de hade som sagt inga som helst invändningar i december när avtalet tecknades. 

Alliansen i Göteborg åkte direkt ut till bageriet för att visa sitt stöd. 

 

Oärlig kommunikation och ohederliga metoder från Livs är tyvärr deras signum.

Att hävda att företag är oschyssta, dumpar löner och tar ut övervinster är standard. Men att de mörkar i sitt eget pressmeddelande på hemsidan att bolaget redan har kollektivavtal med kompisfacket HRF och sedan ändå genomför en blockad är en ny lägstanivå. 

Jag förstår verkligen varför bageriet inte vill ha något som helst med Livs att göra. 

Men jag förstår inte alls varför LO och HRF tycker att ett sådant här skitbeteende, för det är vad det är, är okej. 

Livs bråkar för bråkandets skull.

För att de vill bestämma över alla företag de kan, för att de vill utnyttja sin position för att få mer makt och i förlängningen mer medlemmar. 

För precis som jag skrivit förut – deras enda syfte är att så fort avtalet är påskrivet kräva att få “informera” om facket på arbetstid i arbetsgivarens lokaler och på så sätt få någon annan att betala sin värvning. Och om de lyckas med det, få dem att starta en lokal fackklubb för att de sedan kan få medarbetarna att på betald arbetstid gå kurser arrangerade av facket.

Alla kurser som är F-märkta får arbetsgivaren betala genom att de anställda får gå på dem med bibehållen lön. 

Om dessa två konflikter de startat i januari bara inte visar att facken inte är intresserade av någon annan än sig själva och sin makt så vet jag inte vad som gör. 

Precis som Ingeborgs och Paus bageri kan ni stödja bageriet. 

Köp frihetsfika.

Stå upp för rättigheterna att få fredas från fackens maffiametoder. 

Här hittar ni bageriet i Göteborg

 

11 kommentarer
 1. Föreningsfriheten är grundlagsskyddat i Sverige. Därför var denna blockad olagligt eftersom syftet var att tvinga någon att ingå i en förening.

 2. Det var ett nöje att fika och hånflina maffian i ögonen. En hade t o m mage att ställa sig i vägen för mig. Undertecknad har dock en smått mordisk blick som får de flesta att tänka efter både en och två gånger. Lite typ Zlatan… Tänk om de bara visste att jag är en mycket fredlig person 🙂

 3. OJ!
  Ja dels vilket jä__a sätt
  dels förstod jag inte “reasoning behind” dvs att man skall låta arbetsgivaren stå för utbildning av de lokala fackliga företrädarna . . .
  MEN det borde finnas en gräns för hur liten en arbetsplats kan vara innan man bara har en lokal representant och ingen “klubb”
  Dock dessa båda förbund som kivas har väl samma F-märkning iofs så rörande detta så är ju kivandet fortfarande helt ofattbart…..
  Du som gräver kan du inte kolla ifall dessa olika förbund inom LO tappar medlemmar . . . för faktiskt med en sådan här fackförening skulle jag starkt överväga att bara ha A-kassa . . . och med bara sådana anställda och att följa kollektivavtal rörande löner och förmåner skulle de anställda spara pengar…..

 4. Det är enkelt att köra dit. Sväng av vid Eriksbergs köpcenter (Burger King), rakt fram till Statoil macken (änden av Kolhamnsgatan), vänster över järnvägen. Gott om fria 30 min parkering i området. Även 2 timmar fritt vid Barken Beatrices gata ifall du passar på att luncha i området. Underbart bröd.

 5. Man tar sig för pannan. Vad är det för sorts människor i Livs. De verkar inte leva med samma värderingar som resten av folket. Nu har Livs gjort bort sej totalt, igen.

 6. Precis varit och handlat på Baka Stenungsbageri i Göteborg…..mycket glädjande att så många ville ta en frihetsfika, kön ringlade lång och snart är allt slutsålt. Imorgon blir det åter ett besök för att visa dessa LO-maffiosos vad jag anser om deras smutsiga metoder!

 7. Just hemkommen från Baka Stenungsbageri. Det var en rejäl kö utanför där idag. De lär nig ha en av deras bästa dagar. I princip helt slutsålt. Jag lyckades få med mig en limpa som inte är färdig, utan skall ligga till imorgon. 🙂

 8. VERKAR SOM OM DET ÄR FRITT ATT ANSLUTA SIG ELLER INTE OCH FÅR INTE BESTRAFFAS ENLIGT EUROPAKONVENTIONEN SOM ÄR SVENSK LAG ENLIGT ARTIKELN NEDAN FRÅN 2009.
  VERKAR SOM FACKEN I MÅNGA FALL INTE HAR JURIDIKEN PÅ SIN SIDA NÄR DE BLOCKERAR OCH SKICKAR UT “BOJSEN” I REFLEXVÄSTAR ATT STÖRA VERKSAMHETERNA I MÖNSTERFÖRETAG.

  ARTIKEL I SVD 2009
  Facket måste betala olaglig blockad

  ARBETSMARKNAD När byggfirman HGS vägrade skriva på ett kollektivavtal ­försattes företaget i blockad av fackförbundet Byggnads. En dom i Europadom­stolen visade att blockaden ­var olaglig

  ..//..
  Europadomstolen har slagit fast att om man som i Sverige väljer att delegera makten över arbetsmarknaden från staten till privata parter, det vill säga fack och arbetsgivare, måste dessa parter även ta ansvar för sina egna övertramp.

  Därför stämmer i dag Linköpingsföretagaren Henrik Gustavsson fackförbundet Byggnads. Hans byggfirma HGS tvingades i konkurs på grund av en olaglig blockad.

  Blockaden syftade till att driva igenom ett kollektivavtal som stred mot Europakonventionen, som är svensk lag.
  ..//..
  Anledningen till blockaden var att Byggnads krävde ett kollektivavtal med så kallade granskningsavgifter. Dessa innebar att en och halv procent av de anställdas löner skulle skickas till Byggnads varje månad. Det ville varken Henrik Gustavsson eller de tre anställda gå med på. De anställda var inte med i Byggnads och hade bättre villkor än vad kollektivavtalet krävde.

  Det fanns inga garantier för att granskningsavgifterna inte gick till politisk verksamhet. Dessutom medgav Byggnads att man inte ens utförde den lönegranskning som pengarna sades gå till.
  ..//..
  En del skräms med, och andra hoppas på, att domar från Europadomstolen ska undergräva denna kärna i den svenska modellen. De är fel ute. Till skillnad från EU:s domstol i Luxemburg ägnar sig Europadomstolen i Strasbourg uteslutande åt att värna Europakonventionen. Det är från denna synpunkt fullt tillåtet för staten att på det sätt som sker i Sverige delegera makt över arbetsmarknaden till privata parter. Däremot ger Europakonventionen ett minimiskydd för mänskliga rättigheter och sätter gränser för hur man får behandla enskilda människor och företag.

  En grundläggande spelregel är föreningsfriheten. Den innebär att alla har rätt att bilda och ansluta sig till föreningar och att dessa föreningar har rätt att verka fritt. Men den innebär också att ingen ska tvingas tillhöra eller stödja en förening eller straffas om man väljer att stå utanfö

 9. Har varit på Paus i Västerhaninge nu och stödfikar. Proppfullt och gott. Att livs kör maffialiknande metoder ala Hoffa är inte rätt..avskaffa facken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *