Blockad pga en krona

Livsmedelsarbetarförbundet visar återigen varför facken har spelat ut sin roll och idag bara bråkar för att få egen makt.  Vi måste politiskt börja begränsa deras makt. 

I går inledde de en ny blockad

Får jag påminna om att av alla konflikter Medlingsinstutet fått in 2015 om just kollektivavtal så står Livs för nästan 50 %? 

Nu är det Baka Stenungsbageri i Göteborg som drabbas.

Igår dök reflexvästar upp framför deras dörr. 

 

Bageriet har funnits med nuvarande ägare och affärsidé sedan 2014. 

Sedan i våras har Livs bråkat med dem om kollektivavtal. Så i december gick de med i arbetsgivarorganisationen Visita och tecknade kollektivavtal med Hotell- och Resturangfacket (HRF). 

Vad gör Livs i det läget?

De genomför ändå en blockad. 

 

Trots att HRF i december alltså gladeligen tecknade avtal med Baka hävdar nu Livs att de och HRF är överens om blockade är rätt och att företaget ska ha Livs avtal.

Varför tecknade då HRF avtalet innan jul om de var överens om att detta var fel?

 

Livs hemsida om konflikten står heller inte en rad om att företaget redan har kollektivavtal. Passande nog. Istället kör de med sin vanliga retorik: 

”……(kollektivavtal) är den enda garantin för att det ska råda schyssta villkor för de anställda inom bagerier. 

”Det är inte rimligt att ett bageri ska försöka konkurra ut andra bagerier i Göteborg genom att erbjuda sämre löner och villkor”

 

Livs låtsas här att bolaget alltså i vanlig ordning att 1) inga bra villkor kan någonsin erbjudas till anställda utan kollektivavtal 2) att HRFs avtal inte finns. 

ELLER så ska vi tolka detta som att Livs alltså kallar HRF:s avtal för skit? 

Varför erbjuder HRF inte sina medlemmar ”schyssta villkor” då?

 

Inte nog med att LO-facket HRF lyckades tvinga företaget att skriva ett kollektivavtal de inte ville skriva på. Nu ska LO-facket Livs bråka för att DE vill ha avtalet och inte kan komma överens med sina polare på HRF. 

Vad handlar det om i pengar?

Enligt Livs själva är skillnaden mellan de två avtalen………

EN krona. 

 

Ägaren själv har inte tagit ut en enda krona i lön på två år. 

Hon bad också Livs om tidsfrist. Men i vanlig ordning vill Livs kriga istället för att komma överens och sa direkt nej till det. 

 

Skälet till varför bageriet tecknade avtal med HRF är att deras bagare också serverar. Omfattningen per dag avgör företaget. Alltså kan HRF:s avtal lika gärna appliceras och de hade som sagt inga som helst invändningar i december när avtalet tecknades. 

Alliansen i Göteborg åkte direkt ut till bageriet för att visa sitt stöd. 

 

Oärlig kommunikation och ohederliga metoder från Livs är tyvärr deras signum.

Att hävda att företag är oschyssta, dumpar löner och tar ut övervinster är standard. Men att de mörkar i sitt eget pressmeddelande på hemsidan att bolaget redan har kollektivavtal med kompisfacket HRF och sedan ändå genomför en blockad är en ny lägstanivå. 

Jag förstår verkligen varför bageriet inte vill ha något som helst med Livs att göra. 

Men jag förstår inte alls varför LO och HRF tycker att ett sådant här skitbeteende, för det är vad det är, är okej. 

Livs bråkar för bråkandets skull.

För att de vill bestämma över alla företag de kan, för att de vill utnyttja sin position för att få mer makt och i förlängningen mer medlemmar. 

För precis som jag skrivit förut – deras enda syfte är att så fort avtalet är påskrivet kräva att få ”informera” om facket på arbetstid i arbetsgivarens lokaler och på så sätt få någon annan att betala sin värvning. Och om de lyckas med det, få dem att starta en lokal fackklubb för att de sedan kan få medarbetarna att på betald arbetstid gå kurser arrangerade av facket.

Alla kurser som är F-märkta får arbetsgivaren betala genom att de anställda får gå på dem med bibehållen lön. 

Om dessa två konflikter de startat i januari bara inte visar att facken inte är intresserade av någon annan än sig själva och sin makt så vet jag inte vad som gör. 

Precis som Ingeborgs och Paus bageri kan ni stödja bageriet. 

Köp frihetsfika.

Stå upp för rättigheterna att få fredas från fackens maffiametoder. 

Här hittar ni bageriet i Göteborg

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!