Ofräscha metoder


Sedan jag engageradse mig i konfliken Livs startat mot Paus Bagarstuga i Vänsterhaninge har deras Facebook-flöde fyllts av otrevliga, hatiska kommentarer av folk som propagerar för facket och deras metoder. 

Även min officiella sida har haft många sådana, samtliga raderade och användaren spärrade. Allt från vanlig fack-propaganda i saklig ton till rena otrevligheter. 

Idag blev Paus Bagarstugas officiella Facebook-sida hackad. 

Även FB-gruppen Rädda Paus Bagarstuga har utsatts för hatkampanjer och hackningsförsök. 

När Livs hade blockad mot Ingeborgs Bageri i Linköping ringde folk från okända nummer. 

Ingen tror att det är Hans-Olof Nilsson eller Gerald Lindberg som ringer eller hackar sidor, de som är ledningen för Livs. Inte minst för att jag via fältstudier kan konstatera att IT-mognaden inom sociala medier inte minst inte är så ofantligt stor just hos fackförbundet Livs centralt. Men det är med stor sannolikhet folk som är fackligt aktiva och engagerade. Samma personer som spammat både mitt och deras flöde. 

Det är knappast en slump att deras sida går ner en dag efter att mot-kampanjen mot deras blockad och metoder startat. 

Vem eller vilka som ligger bakom kommer vi nog aldrig få veta. 

Varför har då Livs dragit igång konflikten? 

De påstår i sitt pressmeddelande följande: 

“….för att de anställda ska garanteras schyssta villkor”

“Det är orimligt att företag ska öka sina egna vinster genom att inte betala ut rätt löner”

I en intervju med lokaltidningen Mitti sa Gerald Lindberg: 

“Vi kommer aldrig någonsin acceptera att lönerna dumpas”

Detta är deras standardsvar på när de vevar igång konflikter. 

Har de då presenterat några bevis för att lönerna är oschyssta, att Paus dumpar lönerna, att de anställda har dåliga villkor?

Nej.

Det behövs aldrig. Och media ställer aldrig följdfrågor. Till exempel: har du bevis för att lönerna dumpats?

För att inte ha kollektivavtal innebär ingalunda att villkoren är skit. Det är något facket hittat på. Man kan ha lika bra eller bättre villkor utan avtalet. 

Rainer Paus har samma lönenivåer som kollektivavtalet och samma försäkringar som det innebär, genom att han tecknat försäkringspaket för sina anställda via Fora. 

Livs kräver kollektivavtal av en enda anledning: för att få mer makt. 

För alla som skrivit på ett sådant måste låta facken komma och “informera” på arbetsplatsen om sin verksamhet. Det vill säga, värva medlemmar på betald arbetstid i företagets egna lokaler. 

Ju fler medlemmar desto mer pengar för Livs. Och ju mer makt får de. 

Det handlar inte om de anställda. I detta och många fall har de anställda exakt de villkor som avtalet erbjuder. Det handlar om fackets makt och pengar. 

När de sedan värvat de anställda som medlemmar till facket vill de att de startar en lokal fackklubb och när det är gjort har de anställda via MBL rätt att ha fackmöten på betald arbetstid, går kurser facket ordnar på betald arbetstid och när det är valrörelse använder LO-facken detta för att bedriva valkampanj åt Socialdemokraterna. På betald arbetstid. 

Fortsätt kampanjen mot fackets oschyssta metoder. 

Stöd Paus Bagarstuga. Handla blockad-fika!

20 kommentarer till Ofräscha metoder

 1. Eftersom jag ändå är sugen på att ta en tur till kungliga huvudstaden ska jag nog ta en sväng förbi och ta en fika.

 2. Livs sjunker lägre och lägre. Det finns många tomtar inom vänsterrörelsen som har ett intresse av denna typ av sabotage mot hemsidor.

  Fortsätt att kämpa för den lilla och svaga. ( Det brukar ju vara vänsersidans område att hjälpa de svaga men det är bara när det gagnar deras verksamhet)

 3. @Marcus Det är borta vid Sannegårdshamnen som de tre bagarna arbetar. Intressant att Livs tycker att H&R har oschyssta avtal!? Detta är inget annat än interntpolitiskt “käbbel” (som en viss svetsare skulle ha uttryckt sig….).

 4. Ursäkta min okunnighet men vad innebär en blockad? Stoppar de kunder som vill komma in och handla eller vad gör dem?

 5. Hej,
  Jag önskar er framgång i att stå emot!
  Här i Göteborg finns ett annat bageri som utsätts för samma sak. Jag skall gå dit idag och handla.
  Vänligen,
  Rolf

 6. Bra och intressant bevakning!
  Problemet för facket är väl, om jag får gissa, att man inte vill eller kan släppa igenom undantag från principen om kollektivavtal. Om facket skulle erkänna att det går att uppnå samma sak på frivillig väg, skulle troligen fler företag gå samma väg och möjligen försvaga den svenska modellen.
  Facket, och då särskilt LO-facken, måste lära sig att hantera den nya värld vi lever i. Ett uppvaknande innebär att erkänna att alla motparter inte är storföretag, ett annat att de auktoritära svar de ger idag (“du ska ha avtal för vi säger det”), måste ersättas av mer auktoritativa svar (“du behöver ha ett avtal därför att 1,2,3 och det ger nyttan X). Fortsätter man med samma metoder kommer man fortsätta blöda medlemmar och på lång sikt skjuter de sig själva i foten.

 7. Alltså Hur F*n kan man tillåta dessa maffiafasoner i ett demokratiskt samhälle? Det är nästan så att man vill ta våldet till deras eget bastion!

 8. Rena maffian! Låt dem inte vinna denna gång! De lyckades knäcka Ingeborgs Bageri, jag hoppas verkligen de går bet denna gång.

 9. Det är faktiskt upprörande att fackföreningar i Sverige år 2016 använder sådana metoder. Om det gällde gamla “öst” på 70-talet, så skulle jag inte vara förvånad. Men att facket använder rena maffiametoder fortfarande är fasansfullt. De gör detta enbart för att berika sig själva, utan någon som helst tanke på vad det får för konsekvenser för anställda eller företagare. Fega, ryggradslösa pampar är vad de är.

 10. bra jobbat!
  med tanke på hur det nu florerar “informationer” om att de anställda hotats till tystanad/inte vågar säga “som det är”, dvs att dom i verklighet har enligt spridningen usla vilkor,lägre lön än KAV, ingen eller mycket lägre OB osv vore det intressant och se hur debatten blir efter att någon av dem kanske kan bistå med att göra en lönespec. offentlig.

 11. Om jag bodde där skulle jag mer än gärna gå dit och handla. Men nu bor jag alltför långt därifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap