Livs vevar igen


Det har ju närmast blivit en följetång av det – Livsmedelsarbetarförbundet. Och hur de beter sig. 

Nu är de ute efter fler små bagerier. Denna gång är det Paus Bagarstuga i Västerhaninge Centrum de bestämt sig för att ge sig på. 

På måndagen den 11 januari kommer Paus Bagarstuga att sättas i blockad.

Och stå med sina neonfärgade reflexvästar och väsa kärring till kunder som vill handla, som de gjorde mot Ingeborgs Bageri i Linköping. 

Blockaden sätts dock av HRF, jag förklarar nedan varför.

Jag har pratat med Rainer Paus och telefonen och han har berättat sin historia för mig både per telefon och via mail.

Bageriet drivs av Rainer Paus och hans fru Maritha sedan 2004 i Västerhaninge Centrum men bolaget har funnits registretat sedan 1988. Rainer kom till Sverige från Tyskland  i slutet på 80-talet med konditorsutbildning för att jobba på sin fabrors bageri och dröm, som han i sin tur startade i slutet på 60-talet. 

De byggde bagarstugan “som om tiden stannat”, som ett timrat hus och personalen har gammeldags klänningar och västar. På den tiden, vid starten 2004, var de 4 personer. Rainer själv stod i fönstret och bakade, som en bagarshow. Så att kunderna kunde se bröden och kakorna produceras. 

De blev utsedda till Årets Företagare 2009.

Ända till 2012 arbetade både Rainer och hans fru i bageriet men då fick hon en kronisk sjukdom och kunde inte jobba längre. Bagarstugan har hållit honom uppe under den svåra tid som hans fru nu varit sjuk. 

Nu hotar LO hans livsverk.

Och vi vet alla vad dessa kan leda till. Ingeborgs Bageri har Livs stämt på 650 000 kronor och de har inga problem att köra små bagerier mot konkurs. 

Jag fick reda på konflikten med Livs genom att någon i mitt FB-flöde delade deras status. Den ser ni nedan. Deras Facebook-grupp hittar ni här. 

För att citera Paus bagerI “Fackföreningar ska inte bestämma. Vi har avtalsfrihet. Det ska vara en ömsesidig överenskommelse”

Bakgrunden till konflikten är följande: 

I mitten av oktober ringde Livs ombudsman för Öst, Maria Karlsson, Rainer och ville informera om kollektivavtal (varför en ombudsman från Linköping ringer och inte en från Stockholm undrar jag men det vet bara Livs).

Den 20 oktober träffades de. Hon hade då med sig ett avtal. Det handlade alltså inte om information utan hon ville redan på första mötet tvinga Rainer att skriva på. 

Rainer Paus har skickat mig bilden på alla handlingar ni kommer kunna se i inlägget. 

Rainer sa att han inte tänkte skriva på något avtal utan ville först läsa in sig på hela kollektivavtalet först så han visste vad han skrev på. Det hade Karlsson inte med sig. Rainer bad då om lite tid för att hinna läsa in sig. 

Efter 14 dagar ringde hon och undrade om han läst klart avtalet. Han svarade då att för tillfället var det inte aktuellt att teckna ett kollektivavtal med Livs eftersom han hade fullt upp med att få det i maj 2015 ombildade bolaget på fötter och teckna avtal kanske de kunde göra lite senare, vad hans förslag. 

Karlsson svarade då att det var otänkbart att skjuta på det. Så i detta läge skulle Livs följa sina vanliga rutiner. Kort därefter blev Rainer kontaktad av Medlingsinstitutets representant Kurt Eriksson. Rainer fick direkt känslan att Erikssons enda uppgift var att bearbeta honom för att skriva på avtalet. Rainer hänvisade då till den lagstadgade avtalsfrihet vi har i det här landet och att han inte skulle skriva på. 

Han sa: “Du vet inte vad du ger dig in på. Livs kommer inte att ge sig”.

Kort tid därefter kom ett varsel från Livs om blockad, riktat mot Rainers gamla företag där han inte har några anställda kvar. Rainer svarade då till Eriksson att det var fel bolag. Livs återkom då direkt med ett varsel mot det nya bolaget, om en blockad den 11 januari. 

Under tiden hade Maria Karlsson från Livs trakasserat Rainers anställda, vi kallar honom/henne E här. Karlsson mailade, sms:ade och ringde E vid upprepade tillfällen i enda syfte att mjölka denne på information om bolaget och de anställda. E tyckte att detta var väldigt obehagligt och bad Karlsson att sluta. Vilket Karlsson inte gjorde. 

Då gick E ur Livs och gick med i Hotell- och Restaurangfacket istället (HRF). 

Den 7 januari fick Rainer post från HRF om förhandlingsframställande att teckna kollektivavtal den 13 januari. Han fick alltså inte ens en fråga utan en kallelse. Rainer svarade att han inte kunde då. 

Som ni själva kan läsa är brevet  ett krav, inte en fråga.

“HRF påkallar härmed förhandling i våra lokaler onsdagen den 13 januari 2015 kl. 13

Trots att vi alltså har avtalsfrihet i det här landet. 

Men jag förstår att Rainer inte kan det datumet.

Det var nämligen förra året. Och då är jag rätt säker på att Rainer gjorde någon annat än satt på HRF:s kontor och pratade med maktfullkomliga fackpampar. 

Deras begäran är alltså dessutom formellt fel och han skulle inte brytt sig om att svara på den alls. 

Den som är ordförande för Stockholmsdistriket för HRF heter Jenny Bengtsson, en person som på Twitter gjort sig känd för sin våldsromantiska retorik och aggressiva beteende mot meningsmotståndare. Hon är själv kommunist så det kan visserligen förklara oförståelsen kring detta med frihet. 

Till saken hör att Rainer också redan tillämpar HRF:s lönesättning och alla regler som tillhör avtalet. Han har försäkringar för sina anställda med FORA. Bolaget omvandlades till aktiebolag 2015.

Alla anställda supporterar honom och ingen förstår varför facket bråkar. 

Och det är just det. 

LO-facken Livs och HRF bråkar inte för att deras medlem (singularis) ska få bättre lön och villkor. De anställda har redan den lön, de villkor och försäkringar avtalet gäller.  

De bråkar för att de vill bråka.

Medlingsinstitutets hemsida kan man läsa om alla konflikter under 2015 som beror på just krav på kollektivavtal.  

Ser ni mönstret?

Av 21 sådana MI-konflikter står Livs bakom 10. Det vill säga 48 %. 

För det var just Livs som drog igång även denna konflikt. När sedan medlemmen fick nog och bytte förbund ringde Livs bara sina polare på HRF och lät dem ta över konflikten.

LO vill tvinga alla företag som inte har kollektivavtal att teckna ett.

För att deras egen makt ökar då. I nästa läge kommer de bearbeta varenda anställd – och ni har ju redan läst vilka metoder de använder – för att bara för att slippa bli trakasserad ger upp och blir medlem. 

Den anställda E begärde ju till och med utträde ur Livs på grund av deras metoder. 

Rainer har helt rätt i att vi har en lagstadgad avtalsfrihet i Sverige. Ingen, varken LO än någon annan, har rätt att tvinga någon att skriva på kollektivavtal. Även om de låtsas som det. Betalar företaget dessutom samma lön och har samma villkor som gällande kollektivavtal har de verkligen inget att komma med. 

Men i fackets värld handlar allt bara om makt.

De tvekar inte att använda alla sina miljardmuskler och kompisar i andra förbund för att resa sig som en armé av Goliats och helt enkelt gå rätt över små strävsamma företagare och krossa dem. Facket har enorma inte bara finansiella muskler utan även tid och personal. De kan häcka utanför ett utvalt företag i åratal om de känner för det. Resurserna är gigantiska. 

De ger sig inte förrän en av två saker inträffat: bolaget går i konkurs. Eller det ger upp och tecknar kollektivavtal. 

Att en konkurs innebär att medlemmen blir arbetslös bryr de sig inte om. Det blir bara ett streck till på väggen på kontoret vid Norra Bantorget i centrala Stockholm. Ett nummer i statistiken. 

Nu vill Rainer sälja bageriet. Han orkar inte med en konflikt utanpå att driva det själv samtidigt som hans livskamrat är kroniskt sjuk och mår dåligt. 

Ska vi stå och se på när LO puttar ännu ett litet fint bageri över stupet?

Jag säger nej. 

Jag uppmanar därför allla att hjälpa till.

Sprid den här texten, skriv om fallet själv eller åk till Västerhaninge Centrum och köp en bakelse. 

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. 

På köpet kan vi formera en moståndsrörelse från maktfullkomliga fackpampar vars livsluft är att tvinga fria människor att göra som facket vill eller skicka dem mot konkurs. 

Nedan ser ni vart ni kan köpa ert företagsfika på framöver. 

Buda en bil till och från företaget och köp bullar, bakelser, semlor eller tårtor till era anställda.

Stöd Paus Bagarstuga i kampen mot facket. 

79 kommentarer till Livs vevar igen

 1. Jag undrar om de har räkmackor på paus?

  I morgon åker jag ut med och käkar lunch på Paus

 2. Om nu alla som är med i facket istället lägger en 500-lapp i månaden i en fond där även arbetsgivaren betalar motsvarande belopp som tvångsavgiften är till facket.

  Detta borde företag som inte vill teckna kollektivavtal kunna ha som en frivillig möjlighet.
  Många seriösa företagare vill ju sina anställdas väl.

  På så sätt skulle arbetare kunna få en guldkantad tillvaro på sin ålderdom istället för att fackets ombudsmän festar upp massor av pengar (typ kommunal)

  Att Svenskt Näringsliv älskar att samarbeta med LO är därför att medlemmar i facket cementerar sina karriärsmöjligheter och även håller nere lönerena.
  Inga duktiga påläggskalvar kommer att kunna kräva högre lön än sina arbetskamrater.
  Enkelt för större företag att slippa förhandla lön med hundratals, kansk tusentals personer.

  Till att börja med borde fackets makt starkt begränsas till att vara ett frivilligt försäkringsbolag.

 3. Känns jäkligt bra att maffiaförbundet Livs drar tillbaka sina fotsoldater…..trots att jag har viss facklig bakgrund så tar jag starkt avstånd från Livs maffiametoder. Tycker riktigt illa om dem!

  “Livs kommer, med start i idag 26 januari, att minska närvaron av blockadvakter utanför Paus Bagarstuga. Den formella blockaden kvarstår för att varje anställd livsmedelsarbetare får det skydd som korrekta kollektivavtal innebär och som garanterar ordning och reda på arbetsplatsen.”

  Detta är inget än rent trams…….finns ingen anställd på Paus Bagarstuga som uttryckt att de behöver Livs för hyfsad lön och rättvisa arbetsförhållanden. Som sagt, detta är rena rama maffiametoder och alla som står för rättvisa och är emot diktaturfasoner hoppas jag tar sig en tur till Paus Bagarstuga och tar sig en rejäl frihetsfika!!!!

 4. I dag gnäller ledarskribenten Olof Abrahamsson i //www.nsd.se och //www.pt.seöver Haningehögerns antifackliga attityd och drev pga detta ärende. Inte minsta självrannsakan och sans. Läs och begrunda. Uvell har rätt (som vanligt). Efter de senaste veckornas fackcirkus borde de tänka efter före.

 5. Det är verkligen sk-t vad Livs håller på med. Vi fick skriva på men fick en väldigt massa trevlig stöttning. Hoppas Stockholmarna stödjer er och att Livs misskrediteras igen för sin brist på empati och otrevliga stil! Mvh, Christina på BAKA stenugnsbageri i Göteborg

 6. Mats, du menar Arbetsgivarföreningen KFO där många stora medlemsföretag har b.la LO som ägare. Du vill alltså att de ska betala LO dubbelt upp?

 7. Gå med i arbetsgivarföreningen. Värt varje öre och med en anställd lite pengar.
  Då är det hela löst
  Cost of doing business
  Vänliga hälsningar

 8. Hej och tack för ditt outtröttliga granskande!

  “Till saken hör att Rainer också redan tillämpar HRF:s lönesättning och alla regler som tillhör avtalet.”

  Hat du sett någonting från bageriet som styrker detta?

  I kommentarsfälten på bageriets facebooksida träder det fram personer som säger sig ha jobbat där för en lön som är mycket lägre än avtalet.

 9. Du skriver “Som ni själva kan läsa är brevet ett krav, inte en fråga (…) Trots att vi alltså har avtalsfrihet i det här landet.” — du bör kolla upp vilka lagar som gäller, ett företag har nämligen skyldighet att förhandla med ett fackförbund i Sverige.

 10. Nu får facket ge sig jag har jobbat för denna arbetsgivare på mitten 1970 talet och detta är den bästa arbetsgivaren jag haft i hela mitt verksamma yrkesliv.
  Ingen skall bli tvingad att tillhöra ett förbund jag har bara dåliga erfarenheter av fackförbund.(maffia metoder)
  Facket är gammalmodigt och bör inte finnas i ett fritt och modernt land.

 11. Facket är likställt med en maffia i mina ögon.
  Fackpampar är likställt med maffialedare, och detta är min åsikt. Punkt.

 12. Jag stöttar detta av hela mitt hjärta. Ni som läst något om maffian i Italien känner igen metoderna. De är exakt samma även om man i Sverige inte använder fysiskt våld. Jag mår fysiskt illa av att vi i ett demokratiskt land tillåter detts.

 13. Georg Carlde:s kommentar vekar intressant “försäkringspaketet” som man blir påtvingad, både som arbetstagare och arbetsgivare. §35 ! Vem är pappa till den ? Vem i hela friden skriver under på det ?

 14. Livs vevar i Göteborg med. Detta lilla bageri har sats i blockad, trots att de har kollektivavtal med hot och restaurang facket. Jag åker dit för att handla imorgon för att stödja : //www.bakastenugnsbageri.se/ Hoppas fler göra samma sak.

  Tack för att du gör det du gör Rebecca!

 15. Jag vet själv hur det är ! Blev själv tvingad att gå med i en arbetsgivarorganisation för att få fortsätta att köra åt Svevia . De var absolut inte svevia som krävde utan facket har nån fullmakt o kan kräva de för att vi skulle bli godkända som underentrepenörer .
  Och vi har alla försäkringar genom Fora o betalar lön över avtal o ingen anställd är medlem i facket .
  Eländigt dåligt tjafs . Dom måste väl ha nått att göra för att få behålla jobben själva ?
  Sven erik

 16. Jag förstår inte varför ni är så kraftig emot kollektivavtal? 93% av sveriges arbetsgivare är med i någon arbetsgivarorganisation och har kollektivavtal, varför ska resterande 7% inte spela på samma villkor som resten av företagen?

 17. Det är oerhört viktigt för Sveriges framtid att vi kan stoppa sådana här maffiafasoner. Alla måste hjälpa till. Handla där och säg vad ni tycker till maffian. Snart tar SD över LO och då är det slut med dylika trakasserier.

 18. Tack för ert engagemang!
  Fascister var ju inte det bästa dåförtiden o nyansskillnaden med dessa fack blir ju hårfin..

 19. Så oerhört viktigt att du skriver om sådant här! Sprids det tillräckligt mycket kanske kanske man kan få slut på det. Upp till kamp !

 20. Fackföreningarna ska företräda sina medlemmar och inte trakassera människor som vill hålla sig utanför detta kriminella nätverk, som faktiskt fackföreningar är idag.
  Georg Carlde tar upp en mycket intressant fråga, NÄMLIGEN TALEFÖRBUDET §35. De är få som vet om att de INTE kan stämma en arbetsgivare för en arbetsskada. Det är desto fler som vet om att det är nästan omöjligt att få en arbetsskada godkänd, och att få ersättning från afa försäkring, som LO är delägare i. § 35 Taleförbudet visar tydligt vad LO är står för…………….

 21. Stödjer helt Paus i detta, facket bedriver översittarfasoner! Hjälper inte medlemmar om de inte varit med länge ochförstör för de små företagen!

 22. Självklart skall ma inte tvingas till avtal som ingen ens efterlyst. Facket skall vara till för medlemmarna och inte främst för sig själva och sina representanter. Medlemmarna kan väla gå ur om de inte företräds på ett bra sätt. Om bagerietkursar pga nitiska representanter så gynnar det ju knappast de medlemmar som jobbar på bageriet och som blir utan jobb!

 23. Intressant men vet man något om det försäkringspaket som företagaren TVINGAS teckna med 3:e person(Fora på uppdrag av AFA) om du kollade av den försäkringslösningen skulle ingen gå med på ett sånt avtal.’

  Se § 35 Taleförbud ett klart otillbehörigt villkor att ej kunna stämma den som orsakar arbetsskada,det finns inte ett land i EU.som har en så inskränkt rätt för den enskilde.
  Observera att staten gynnar det här villkoret som funnits i 40 år.

 24. Jan Jarlbäck: Varför ska man skriva på ett avtal om man inte vill?
  Man kanske av politiska skäl inte vill ha med föreningen att göra.
  Säg att en nazistisk förening helt plötsligt skulle kräva att jag skrev på deras avtal, då jag ju ändå uppfyller deras krav. Ska jag då med hot om blockad tvingas skriva på detta avtal?

 25. Hej Uvell.
  Jag har kommit i kontakt med din blogg och läst en del artiklar.
  Uppskattar ditt krig mot fackföreningarna, men personligen så känns det som att gräva där man står. Du har poänger, men du kommer ingen vart. Att arbeta mot facket känns inte så lite som att veve mot väderkvarnar.

  I andra ord: Idioter finns det överallt. Ja, man kan hitta fel i andras arbete om man letar. Det är väldigt enkelt. I en arbetsroll så fastnar väldigt många människor i en idiotroll där målet helgar alla medel.
  Jag är inte ute efter att du inte ska jaga facket. Det jag vill göra är att ge en bild av en konflikt där facket hade en avgörande roll på ett för alla positivt sätt.
  Tro mig.
  Jag har mina år på nationalekonomiska institutionen bakom mig.
  Har läst min Nozyck. Blev kär i Ayn Rands litteratur under studietiden. Har alltid hela mitt liv hävdat att individen är det slutmålet som ska eftersträvas. Och man ska alltid göra rätt och yada yada.
  Man ska göra saker bra. Det tror jag vi är överens om.

  Det enda orsaken varför den här historien jag sitter med gick bra är pga av Livs facket.
  Jag är ‘mellan 2 jobb nu’ och har tid att berätta den här historien. Det är en uppsägningskonflikt som tog två år.
  Det är ingenting jag vill att du ska berätta för andra, men likt andra som går in i en roll i sin yrkesutövande kan du ge sken av att gå in en roll av att sitta på sanningar där du har rätt.
  Jag kan ge ett perspektiv till den rollen.
  Ring gärna om du vill.
  0700133048
  Mvh
  Martin

 26. Jag håller på er. Stå på er. Jag har lite långt att åka och fika just nu. (Södertälje) Men jag kommer att ta en omväg till er så fort jag är i närheten. Lycka till.

 27. Detta har hänt tidigare och alla var upprörda. Om LO inte begriper att detta är en av anledningarna för att de ständigt tappar medlemmar så är det bara synd om rörelsen. Den blockerar människors arbeten och samtidigt sig själv. Karl Marx roterar i sin grav i London. Så djävla missförstått har han nog aldrig fruktad att nånsin bli!

 28. Detta är ett tydligt exempel på en föråldrad tradition där facket ger sig in i avgöranden som är otidsenliga. Har inte facket fortfarande förstått att kollektivanslutningar och blockad av små näringsidkare inte är ok. Detta liknar mest maffiafasoner och tydligt tecken på maktfullkomlighet.

 29. Jag skäms över svensk fackförening och Livs är en av de värre avdelningarna.
  Dom uppför sig som svin. Att göra allt för att sabotera för ett familjeföretag är så himla lågt.

 30. Grattis till att nedlägga en småföretagare och då med utlänskt påbrå dessutom. Är man dessutom en ombudsman med kommunistisk bakgrund måste väl Löfven statsminister f.d ombudsman och näringsminister Damberg vara säkert mäkta stolta nu. Fy fy ta inte död på de som vill arbeta.

 31. Om den anställde har avtalsenlig lön, villkor och försäkringar borde det väl inte vara något problem att teckna avtal. Är det en principfråga att neka och hellre riskera att företaget går i konkurs? Vad du än tycker har facket laglig rätt att ta till tvångsåtgärder, liksom du har laglig rätt att neka skriva avtal. Men det är ett högt spel och konsekvenserna oerhörda eftersom utgången är ganska självklar. Är det värt det?

 32. Facket har i många fall spelat ut sin roll. Dom borde egentligen inte kunna göra någonting. Ger sig ofta på de företag som gör rätt för sig. Bara för att det är lättare. Tror inte Jenny vågar gexsig in på en pizzeria själv

 33. Underbart mathantverk vi älskar att ta del av när vi besöker släkten ngr ggr/år! Lyset upp ett annars trist 60-talstorg! Härlig personal å gemyrlig stämning! Vidrigt beteende av facket när det inte finns ngt att anmärka på! Ge er på dem som missköter aig å bryter mot lagen istället å låt de skötsamma vara!

 34. Tack för att du orkar! Själv genomlevde jag precis mitt första “hatdrev”. Jag delade Chang Fricks artikel om DN och Kungsträdgården och ställde en fråga om mörkandet av händelserna var riktiga. Det tog inte många timmar innan mängder av mail, sms och kommentarer på mitt inlägg ramlade in. Den snällaste kommentaren lyder: “var lite noggrann med vad för länkar du delar”. Övriga anklagade mig att gå nazisternas ärenden, att jag var rasist och -“där sjönk du i mina ögon, att du av alla läser såna där hatsajter”.

 35. Fackföreningsrörelsen borde ombildas från den Maffia-liknande verksamhet de tidvis bedriver till ett samhällsproduktivt privat försäkringsbolag. Som så har de en viktig samhällsroll att spela och de borde kunna ge den vanlige svensken viktigt stöd och t.ex.bistå denne med:

  – Arbetslöshetsförsäkringar
  – Invalidförsäkringar
  – Pensionsförsäkringar
  – Rättskyddsförsäkringar vid t.ex. avtalstvister
  – Juridisk rådgivning inför anställning, lön, befordringar, förändringar/omorganisationer samt anställnings frivilliga upphörande eller vid avsked

  Blockader och hot gränsar nära till maffia-verksamhet och borde inte ges rättsligt skydd – det är en uppenbar anakronism!

 36. Under all kritik. Är skälv egen och har haft med facket att göra .Rena maffia metoder.
  Önska all lycka till Bagarstugan.

 37. Om man ska prata om kollektivavtal så ska man skriva på för Svenskt näringsliv så får man all hjälp utan någon kostnad i realiteten. Att skriva på ett hängavtal med livs är att ge upp ens rättigheter. Varför näms inte detta i redovisningen?

 38. Det är bedrövligt att åtta års styre av Alliansen inte kunde få stopp på denna bedrövliga maktfullkomlighet. Hur kan sådant här få ske i ett demokratiskt samhälle?

 39. Jag stöder Paus Bageri till ETTHUNDRA PROCENT!
  Hade jag bara varit i Sverige skulle jag genast ta mig ut till Västerhaninge och köpa bröd i deras butik – varje dag och sedan ge till närmsta tiggare, eftersom jag inte äter bröd.
  Men det är det värt med stöd till Paus Bageri!

 40. Maktfullkomlighet från idioter som inte kan använd sunt förnuft . Man skall hjälpa företag och inte stjälpa.

 41. Hej.

  Lika mycket som jag har erfarenhet av maktfullkomliga fack har jag erfarenhet av arbetsgivare som missbrukar och utnyttjar anställda – gärna med benäget stöd av Af och denna myndighets sätt att gödsla med pengar.

  Förslag på granskningsområde analogt fackliga övergrepp som det ovan: småföretagare som ‘handlar på firman’ – alltså momsbedrägeri, roterar praktikanter, kräver gratisjobb i form av ej underskriven provanställning, och hur sanktionerna mot dylikt ser ut. Jämför gärna boten för en arbetsplatsolycka med dödlig utgång, vållad av fusk, slarv o/e kriminalitet från arbetsgivaren, med det belopp Livs/Hrf tar sig oskicket att kräva.

  Du gör ett gediget jobb som granskare och brandfackla men det blir lite enahanda med ‘goda småföretagare’ mot ‘onda fackförbund’; det är inte direkt brist på oseriösa småföretag heller, och dessa är inte sällan med och bidragsmaximerar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 42. En försvårande omständighet är att (m) inte heller vill ta konflikten med facket. Under min sista tid som riksdagsledamot lämnade jag in en kort motion, i vilken jag krävde att företag där varken anställda eller ägare är organiserade skulle undantas från kollektivavtal. Motionen lämnades in i strid mot gruppledarens ( Lars Lindblad) och vice gruppledarens ( nuvarande landshövdingen i Skåne ) uttalade krav att jag borde avstå.
  Det är därför ytterligt angeläget att vi mobiliserar till försvar för de små företagen

 43. Stora delar av den fackliga rörelsen har spelat ut sin roll inom svensk arbetsmarknad. Det krävs att se framåt och inte dra med sig gamla övertygelser in i ett nytt samhälle.

 44. En kort fråga bara. Omfattas inte facken av svensk lagstiftning? Det är inte första gången som det uppmärksammas att man med hot försöker tvinga sig till ett avtal. Om jag som enskild individ skulle agera på samma sätt för att försöka få någon att skriva på ett avtal så, förutom att jag då blottar min egen oförmåga att agera seriöst och trovärdigt så skulle jag förmodligen också bli straffad och dömd för mitt agerande. Oavsett bakgrund och inställning i denna fråga så kvarstår faktum. Omfattas inte facket av svensk lagstiftning? Är det verkligen tillåtet att tvinga någon att skriva på ett avtal?

 45. Måttet år rågat. Visst stödjer jag Paus i detta. Jag planerar naturligtvis att infinna mig på måndag och flera andra dagar.

 46. Jag stöttar er . Facket ska hjälpa de mindre företagen inte stjälpa . Stå på er
  Mvh Leif Liden

 47. Det är groteskt att LO i vår moderna tid kan gå in och agera som en myndighet mot ett litet företag som sköter sina åligganden mot anställda och samhälle enligt alla regler!

 48. Har varit med om samma situation, fy faaan säger jag bara. Det är inget annat en maffiametoder!

 49. Jan Jarlbäck: Att du har svårt att förstå företagets vägran verkar vara ett fackproblem. Förstår du vad avtalsfrihet betyder? Förstår du att det finns människor som inte vill ha med sån maffiaorganisationer alls att göra, av principskäl? Förstår du att det finns anställda som vill förhandla om sina löner själva och på så sätt få ett mycket bättre läge än något fackförbund nånsin har kunnat prestera?

 50. Facklig makt och övermakt vad titeln på en skrift vi gjorde en gång på Företagarförbundet på 80-talet kring just sådant här. Dessutom bör sanktionen vara proportionerlig mot “brottet” och 650 000 tyder på en våldsam insättning i företaget.

 51. Lite långt att åka till Västerhaninge för en bakelse eller en bröd bit men jag skall sprida detta till mycket folk och jag har haft mina dispyter med facket men jobbar nu främst mot en annan form av terror verksamhet veganterror.
  Mycket bra att du ta upp.
  Ofta kommer inte ens detta upp till ytan.

 52. Jag har varit ombudsman i Metall mellan 1973-2001 i Eskilstuna. Jag är pensionerad nu. Vi hade ett par hundra sk hängavtal. Det var ytterst sällan några problem alls, under alla år kan jag bara erinra mig att blockadvarsel framfördes vid ett par tillfällen, inget gick i verkställighet. Jag har lite svårt att förstå företagets vägran att teckna hängavtal, då löner och försäkringar etc redan uppfyller avtalets villkor. Då blir det ju ingen merkostnad för företaget. Jag önskar lite mer upplysningar om sakförhållandena, fakta helt enkelt, och inte värdeladdade ord om “maktfullkomlighet etc” det leder inte frågan närmare sin lösning. MVH Jan

 53. Heja!
  Självklart stöttar vi småföretagare!
  Passa på att granska de yviga fallskärmar som LO’s tjänstemän fått på Gotland. Två års lön för att gå hemma och betald fejkutbildning på fejkföretaget Probana. Det pga övertalighet som det heter officiellt. Den korrekta sanningen är avsked pga inkompetens och missbruk. LO’s låginkomstkämpande medlemmar får vackert betala dessa generösa fallskärmar. Galet!

 54. När får jag en kommentar publicerad? Är kommentarsfältet en ja och vi håller alla med dig-sida eller vill du ha debatt?

 55. Mycket bra Rebecca, på måndag har vi samlat många gamla och nya kunder som kommer finnas på Bagarstugan! Detta får fan inte fortsätta längre!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link