Kritik är ingen kampanj


Även politiker gör sammanfattningar så här års av det år som gått. 

En av våra mest kritiserade statsråd, Åsa Romson, gör i sin slutsatsen att hon utsätts för en “kampanj”, framför allt i sociala medier. 

Det sa hon i en intervju i tidningen Metro innan jul.

“Jag är medveten om att det finns ett antal som bedrivit ganska hårda kampanjer mot mig”

“Att använda sociala medier enbart för att tala om att särskilt kvinnliga politiker är nollor“

Hon vill alltså hävda att hon inte bara är utsatt för en hetskampanj utan också att skälet är  för att hon är kvinna. 

Före detta riksdagsledamoten Per Garthon, numera mest känd för att han gång på gång åker fast för rattfylleri men varje gång hävdar att han i pur chock av krocken dragit i sig en hel vinare på 15 minuter sittandes i bilen, skrev innan jul att hon och Wallström var utsatta för “hetskampanj”. För att de är kvinnor. 

I en lång okritisk intervju i DN i oktober sa både Romson bror, Lukas Romson och fd språkröret Lotta Hedström att Romson är utsatt för ett drev. Men enligt Hedström handlar det inte bara om att hon är kvinna, utan också för att hon är “farlig”. 

Har Åsa Romson blivit utsatt för en hetskampanj, ett drev främst baserat på att hon är kvinna, att hon är “farlig” för att hon är så kompetent?

Det tänkte jag kolla. 

Åsa Romson blev vald till språkrör den 21 maj 2011. 

Gustaf Fridolin valdes av 95 % av ombuden, Romson av endast 68 %. En tredjedel av ombuden hade redan då alltså inte henne som första val.  

Ett år senare ungefär, i juni 2012, meddelade hon att hon var gravid och skulle få barn strax innan jul. Sedan var hon föräldraledig till sommaren 2013, då Fridolin gick på föräldrarledighet för sitt andra barn. Hennes första period som partiledare när man söker i historiken på Google resulterade inte i särskilt mycket media alls. Framför allt ingen kritisk media. 

Jag kan inte hitta en enda kritik mot henne de där första åren.

Att jämföra med exempelvis Annie Lööf, som så fort hon blev vald i oktober 2011. Alltså samma år som Romson.

​Så samtidigt som Lööf i flera år utsattes för kritik seglade Romson obemärkt förbi.

Lööf fick kritik för allt från att hon var ung och erfaren och nog behövde lite bättre rådgivare till att hon inte visste om Kina var demokrati eller diktatur eller om C verkligen ville tillåta månggifte. Det var först 2013 som Lööf vände opinionen och i valrörelsen vände hon siffrorna från 2,7 % under våren 2014 till valresultatet på över 6 %. 

En annan person som direkt fick kritik var Håkan Juholt.

Han valdes också 2011, den 25 mars.

Kritiken startade direkt, med att han babblade om pensioner i sitt installationstal som han inte förankrat och sedan fick backa. Men också mot att hans sambo varit dömd för bedrägeri mot sin tidigare arbetsgivare, han missade 1-maj demonstrationen för att han var sen och tog dubbla ersättningar för boende. 

Samtidigt som både Julholt och Lööf alltså gång på gång kritiseras glider Romson obemärkt förbi.

Inte en enda kritisk artikel mot henne finns alltså att hitta under den här perioden, 2011-2013. Hon höll också politiskt mest på med att profilera sig inom just miljö och klimat. Det var Fridolin som körde på om skolan. 

När Romson kom tillbaka från föräldraledigheten och det är ett år innan valet började det hända saker. Hon började ta mer plats medialt och i januari 2014 drämde hon till med att kalla Reinfeldt en åsna i riksdagen. 

Sedan börjar denna långa lista på dylika exempel på Åsa Romsons  många tabbar. Slutsatsen är att ju mer aktiv Romson blivit och ju mer utspel hon gjort, desto fler skandaler.

Jag har roat mig med att sammanställa allt jag kommer ihåg och har hittat i en tidslinje. 

En diger lista kan man säga.  

Allt från att hon ville förbjuda anonyma bloggar, anklagar forskare för att jobba på uppdrag av Alliansen och det nu berömda citatet om Medelhavet som nutidens Auschwitz till att allt är de vita männens fel, giftfärgsskandalen och tweeten om Paris-dåden. 

Den sista är också enda gången statsministern sagt ifrån.

Håkan Juholt var också partiledare. Jämför hans lista med Romsons. Det tog Socialdemokraterna ett år bara innan de tvingade bort honom. 

Åsa Romson sitter kvar. 

Trots att MP-väljarna idag har högre förtroende för Jonas Sjöstedt än för henne.

Så nej, Åsa Romson. 

Du är inte alls utsatt för någon typ av kampanj.

I själva verket kritiserades du inte över huvud taget dina första tre år som partiledare. Och det handlar definitivit inte om att du är kvinna. 

Utan den rättfärdiga kritik Romson fått sedan januari 2014 men framför allt sedan den 6 oktober då hon tillträdde som statsråd, är just kritik. Rättvis kritik. Det är egentligen ett under att Romson fortfarande sitter kvar faktiskt, givet hur stor högen med inkompetensbevis är.

För all kritik bygger på något Romson sagt eller gjort. 

Att kvinnor i ledande positioner skyller kritik på att de är kvinna är ett av de mest effektiva sätten för att skjuta hela den feministiska idéen i sank. 

Kön är inte relevant och att gräva en liten könsbivack och gömma sig i när stormen kommer är fegt, fel och kontraproduktivt. 

Ta ansvar. 

Eller mitt favorituttryck:

If you can’t stand the heat, get out of the kitchen. 

32 kommentarer till Kritik är ingen kampanj

 1. På inkompetenslinjen har du glömt att Åsa Romson inte fick tillsätta GD på Naturvårdsverket – en myndighet under hennes eget departement. Just nu minns jag inte vilket annat departement som axlade det ansvaret, men Åsa var inte betrodd. Sen kan jag som parentes tillägga att ministrar brukar besöka alla sina departement, men det har inte Åsa “hunnit med”. Vissa har fått nöja sig med att skaka hand med underhuggare. Så intresserad är hon av sitt ansvarsområde.

 2. Bra skrivet och faktamässigt rätt. Håller helt med dig. Det är ett under att hon faktiskt fått hänga med så länge. Var intressant att läsa. Fortsätt i den stilen .

 3. På presskonferensen den 24 nov säger Romson att beslutet tas för att “hjälpa mina Miljöpartistiska kommunalråd”?
  Är det lagligt att en regering/minister får agera sa att ett särintresse favoriseras?
  Bra sammanställning av Romsons agerande men är hon minister det har ju visat sig att vise statsminister vara bara en titel är det så också med miljöministerposten?
  Är Romson kanske bara regeringens officiella gråterska? Vem är då miljöminister nu när verkligheten, enligt Romson, också infunnit sig hos Mp?

 4. Ref: KRITIK ÄR INGEN KAMPANJ
  Strålande artikel och undersökning!
  Blir förbannad när V och MP använder sig av “stackars svaga kvinna” som argumentation
  Kör hårt!
  Mvh Lasse

 5. Måns Kämpe kanske skulle ge ett par exempel där Romson uppenbarligen bara kritiseras pga sitt kön eller? Du kan mycket väl ha rätt, men om framlagd fakta visa på motsatsen kanske bör du jobba lite på ditt framställande. Hörsägen kommer man inte långt med på nätet om det inte framställs ihop med en söt kattunge.

 6. En gråtande vice statsminister är en skrämmnde syn i tv. Hon utsätter Sverige i fara. Skall hon sätta igång en utredning och gråta om Sverige attakeras av “någon”?

 7. Ur Åsa Romsons mun har det otvivelaktigt hoppat grodor som
  ställer henne i en dålig dager. Men någon kan kanske hitta
  några punkter där hon har utmärkt sig på ett positivt sätt.

 8. Innan senaste valet seglade (mp) och Romson fram på en räkmacka genom stats-TV (52% mp-sympatisörer) och var inkallade som experter i var och varannan morronsoffa. När man nu gnäller över kritik så visar det att (mp) inte är lämpliga att sitta i en regering.

 9. Ett klassiskt sätt att vinna billiga retoriska poänger är att bemöta ett uttalande genom att skärskåda någonting helt annat. På så sätt kan man få vem man vill att låta som att denne svamlar eller ljuger eller nästan vad som helst.

  Därför är det både tragiskt och patetiskt att se dig ta till detta grepp. Ja, Åsa Romson har sagt och gjort det du refererar till, och du har säkert en poäng i att hon inte kritiserats så mycket i medier under ett antal år, men inget av detta har med de uttalanden du egentligen kommenterar att göra. Jag har inte grävt speciellt djupt i den här frågan, men har ändå sett oräkneliga trista exempel på precis det hon med flera syftar på. Det har definitivt bedrivits en kampanj mot henne, på det osmakliga sätt som sånt kan gå till i sociala medier, och den har ofta riktat in sig just på att hon är kvinna. Att detta skulle ha gått dig obemärkt förbi känns antingen osannolikt eller pinsamt. Eller kanske bådadera..?

 10. För alliansen är Romson det bästa som kan hända. Jag hoppas verkligen att hon sitter kvar riktigt länge. Tyvärr satt inte Sahlin kvar för Socialdemokraterna..

 11. Det blir svårt för gamla politikerhundar att lära om sig när reglerna ändras. Kvinnokortet har ju alltid gällt som trumf så länge Romson varit i politiken. Och så plötsligt blir det rena Svarte Petter när hon behöver det som bäst.

  Har man dessutom en lite flack inlärningskurva såsom den Romson begåvats med blir det lätt lite fel ibland.

  Jag kan ju hålla med om att Åsa serverats rätt mycket varma fiskar i flödet. Men stackars Löfvén har det nog inte heller så roligt på Fejan fn.

  Men vad ska han spela för kort? Han är vit, gubbe, hetero och cis. Snacka om usel hand.

  Nej den här given ser det mörkt ut. Inte ens bluffarna funkar. Varken för statsministern eller vice (menbaranärstatministernärhemma) statministern.

  De borde kanske pröva Schack istället… fast nä. Fatta när Åsa får veta att det är damens uppgift att skydda kungen… vilken jävla triggervarning…

  Volontärer på Malmö tågstation. Där hade de nog kunnat funka.
  Vad skulle kunna gå fel?

 12. Till min stora besvikelse (men tyvärr inte helt oväntat) var det inga i medierna som tog upp att <a href=”//genusdebatten.se/asa-romson-polisanmald/” title=”” target=”_blank”>Romson polisanmäldes för hets mot folkgrupp</a> efter sitt Almedalstal. Jag vet att det skedde eftersom jag gjord det, och jag tror jag var långt ifrån den enda. Inte ett knäpp. Man kan ju gissa sig till vad som hänt om en viss partiledare hade uttalat sig nedvärderande om utländska homosexuella svarta unga kvinnor.
  Räcker för den delen med att dra sig till minnes att Veronica Palm polisanmälde Björn Söder för att han twittrat “Fredens religion har visat sitt ansikte” efter attentatet mot Charlie Hebdo. En anmälan baserad på denna enda mening fick valsa runt i media, men hela Romsons misandriska tal genererade inte mycket mer än en krusning på den mediala ankdammen.

 13. Ser man til miljöpartister i regeringen så har Kaplan och Fridolin utsatts för rätt mycket kritik och är män. Alice Bah har efter inledande kritik kommit igen ganska bra och biståndsministern har inte mött någon kritik alls. Båda är kvinnor. Bolund verkar gå under radarn. Svårt se korrelation mellan kön och kritik…

 14. Stort TACK för din energiska granskning! Det är nödvändigt för vårt politiska klimat i Sverige att du fortsätter ditt fantastiska engagemang! -Du är trovärdig i det du redovisar i dina inlägg!!!

 15. Kan du inte göra tv av dina artiklar? Så gedigen och väl grundad research.
  En ny version likt Uppdrag Granskning.
  Fler sådana program behövs. Liksom journalister/ programledare i din anda!
  Du bäst!
  Eva mfl

 16. Hej.

  Tittar vi lite längre bak i tiden så kan man jämföra med hur Palme behandlades. Eller Göran Persson, Anders björk eller Carl Bildt. Särskilt om man drar sig till minnes tidningar och tidskrifter andra än riksmedia.

  Romson är det levande beviset på ‘alla är lika värda’ – när det väl gäller kamp och tävlan så duger inte tårar som enda vapen. ‘Bli bättre, vässa spelet och gå ut i tredje perioden och vinn, för du har inte förlorat förrän du ger upp’ är vad någon i hennes närmaste krets borde tjata in i huvudet på henne.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 17. Annie Lööf och Anna Kinberg Batra har högst förtroende av samtliga partiledare. Varför nämner ingen journalist det för Romson istället för att låta henne komma undan med bortförklaringar som att hon har lågt förtroende för att hon är kvinna? Istället står journalisterna leende och nickar med.

 18. Som vanligt, en fartfylld och faktaspäckad text från eminenta Rebecca W Uvells penna, vilket sorgligen avslöjar den avgrundsdjupa kompetensskillnaden mellan henne och vår vice statsminister, som aldrig upphör att förvåna svenska folket med sin förunderliga oförmåga att avstå från uttalanden som påvisar en förbluffande inkompetens.

  Att Åsa Romson sitter kvar i Stefan Löfvéns regering – med hans uttalade förtroende(!) – kan absolut inte bero på att det saknas unga kvinnor (om det är ett viktigt PK-kriterium för en S-regering), som skulle kunna duga som ersättare även till statsministern vid behov.

 19. Jag förstår inte riktigt, kan alltså inte en inkompetent person bli utsatt för irrelevanta påhopp pga sitt kön? Gör tillräckligt mycket rättmätig kritik automatiskt att allt blir just det? Jag har inte alls ägnat Romson särskillt mycket intresse men trots detta har det flimrat förbi en hel del kommentarer som inte ens med den bästa viljan i världen skulle kunna beskrivas som saklig kritik av saker hon sagt eller gjort. Jag ser det som helt otänkbart att du missat detta, varför enda logiska blir att du helt enkelt resonerar enligt mina första frågor. Detta leder naturligtvis till att det du skriver blir betydligt mindre trovärdigt än om du faktiskt inledde med att “erkänna” att Romson tidvis och i vissa sammanhang utsatts för drevliknande mekanismer som eventuellt kan bero på att hon är kvinna. Sen kunde du skriva resten. För det fungerar ju lika lite åt det hållet, att någon som utsätts för osakliga personpåhopp automatiskt slutar göra fel.

 20. Bra! Jämfört tv-licens som “tvingade bort” några borgliga statsråd med Åsa Romson´s giftfäg och skattesmitning med miljödiesel.

 21. Tack! Mkt bra! Instämmer i att det är skamligt och lågt när kvinnor skyller saklig kritik mot dem på att de jagas för att de är kvinnor…
  Att ha Romson i regeringen är en skymf mot alla de politiker som tar sitt uppdrag på allvar, och inte minst mot oss medborgare och skattebetalare. Alla kan göra fel och begå sk “grodor”. Men för Romson är det ej undantag utan regel.
  Tack- välskrivet, bra och sakligt!
  Din tidslinje över Romsons “grodor” borde vara mer än nog för Mp att finna ett nytt språkrör, och än mer för att Ronson själv ska ta ansvar och lämna sin post!

  Eva Svende’n
  @EvaSvenden

 22. Hej Rebecka,
  tack för dina kommentarer och äntligen nagon som granskar Romson, för nagon större katastrof som vice statsminister har jag aldrig upplevt. Hilsn Björn

 23. Juholt gnällde aldrig på såvitt jag vet, att han blev utsatt för att han var en vit heterosexuell man, men Romson har definitivt gett män som inte gillar kvinnliga politiker vatten på sin kvarn, nämligen genom att framstå som en svag lipsill som inte klarar trycket. Jag kan höra dom i andanom, “typiskt kärringar”, och det var onödigt att göra sina kvinnliga kollegor en sån björntjänst!

 24. …klart hon åker på en räkmacka och står över all form av drev när hela journalistkåren håller henne under armarna.

 25. Äntligen någon som tar upp frågan om kritiken mot Romson på ett faktabaserat sätt, till skillnad från det allmänna tyckandet som förekommer i debatten. Bortsett från det olämpliga i att vifta bort all kritik som “kampanj”, så finns det i det länge perspektivet en fara för kvinnliga politiker i allmänhet och kanske vänsterns i synnerhet. Om kritik bara får riktas mot (vita, heterosexuella) män så kommer föraktet för politiker (och kanske särskilt kvinnliga) att öka från redan alltför höga nivåer. Att vara politiker innebär att vara obekväm. Man kommer att, i vart fall i regeringsställning, behöva fatta beslut som inte alla gillar. För det kommer man att få kritik. Man får mer uppmärksamhet än annars och det gör också att agnarna sållas från vetet. Annie Lööf hanterade kritiken genom att ta den till sig och växa. Åsa Romson (och Wallström) slår ifrån sig och kallar det kampanj. Det säger något om klassen på våra politiker.

 26. För att citera en anonym Miljöpartist, “med sådana partikamrater behövs inga politiska motståndare”.

 27. Att ha en lipsill som vice statsminister, även om titeln är tom på innehåll, är mer än ett svaghetstecken för en regering. Det kan bara vara maktambitioner som håller Romson och hennes parti kvar i regeringen, men trovärdigheten för partiet är noll. En eloge till dig Rebecka som orkat gå igenom hela provkartan på inkompetens hos fru Romson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap