Fack-granskaren


Jag tänkte inleda denna bloggpost med att citera min antagonist Anders Lindberg: man ska inte tro allt man läser i tidningen. 

Idag publicerade nämligen Aftonbladet Debatt en artikel som signerades av två synes helt vanliga tjejer – en butiksanställd och en städare. 

De ville uttrycka sitt missnöje med idén att Sverige behöver lägre lägstalöner, något som bland annat OECD konstaterat.

Vi har helt enkelt alldeles för höga hinder IN till arbetsmarknaden. Från arbetslöshet och/eller studier och till jobb. 

Anledningen till att jag har versaler på ordet IN är för att artikelförfattarna inte riktigt hängt med i skillnaden mellan sänka lägstalöner och sänka löner generellt. De tror att alla vi som påtalar ingångslönerna som ett problem vill knacka på ders dörr, riva lite i deras löneavi och eventuellt toppa med ett rått skratt innan vi går igen. 

Men My och Erika kan vara helt lugna – debatten handlar alltså inte om deras löner. Utan om lägstalönerna. De som människor som inte inte har ett jobb alltså får. 

Vi tar det igen: sänkta ingångslöner är alltså sänkta ingångslöner.
 

De man får som ingång, första jobbet. Sänkta LÖNER är något annat. Det är något företag och fack kan komma överens om för att till exempel rädda ett företag undan konkurs. En tillfällig lösning. Ingågna avtal gäller. 

Artikeln är alltså skriven av My Sternberg och Erika Haraldsson, som presenteras som helt vanliga butiksbiträde respektive städare i faktarutan till artikeln. 

Är då dessa kvinnor bara helt vanliga arbetare som knutit näven i fickan och så här i juletid kände att nu kör vi en debattartikel?

Givetvis inte. 

De har båda digra CV:n från……arbetarrörelsen. Men detta är inget Aftonbladet tycker att du som läsare ska känna till. Tur nog finns Google. Eftersom allt som står i tidningen alltså inte är sant. 

Vi kan börja med My Sternberg.

Hon är 24 år och pluggar, alltså jobbar hon bara extra i butik. Och hon är aktiv i LO-facket Handels. 
 

Under valrörelsen jobbade hon åt Handelsanställdas förbund som telemarketer. På en dag hade Stockholm där Sternberg jobbade ringt 3 500 peronser och fick tårta, vilket tidningen Handelsnytt rapporterade om.

Sternberg har även haft sommarjobb på LO centralt. I somras var hon anställd av LO Stockholm att under 5 veckor åka runt och informera sommarjobbare om facket. 

Som ni kan se i listan nedan gjorde även den andra artikelförfattaren  Erika Haraldsson detta i somras. Jag antar att hon kanske tog tjänstledigt då?

Räcker detta?

Nix, Sternberg var även en av de utvalda att 2015 gå Arenas försök till Stureakademin – Arenaakademin. I presentationen kan man läsa att My alltså läser till akademikeryrket personalvetare och även är en del av Ung Vänsterns fackliga utskott. 

Stenberg skriver också på Politism, och specifikt den delen som är tydliga PR-texter köpta av LO. För det sponsrade innehållet som ni ser nedan är köpt av just LO. Och hennes texter handlar om…..minimilöner. Det är alltså hennes uppdrag på Politism. Att skriva just sådana texter som hon nu fått publicerad på Aftonbladet Debatt, men då som “vanliga arbetare”.
 

Erika Haraldsson skriver också på Politism och som av en slump även hon på den sida som LO betalar för att PR-artiklar ska upprepa mantrat att sänkta ingångslöner är 1) dåligt 2) sprida myten om att det är samma sak som sänkta LÖNER. 

Men Haraldsson har fler strängar på sin lyra. 

Den 14 augusti 2011 fanns hon till exempel med i en artikel i tidningen Fastighetsfolk där hon pratar om ett annat extrajobb – som försäkringsinformatör för Folksam försäkringar på uppdrag av just Handels. 

I november i år var hon Fastighets representant på LO:s Ungdomsforum.  Och som jag sa skrev längre upp jobbade hon alltså åt LO Stockholm under sommaren 2014, det vill säga valrörelsen. 

Nu när vi konstaterat att My och Erika inte alls är vanliga arbetare utan en del av LO och deras debattartikel alltså ska betraktas som lika sponsrad av LO som de “artiklar” de publicerar på Politism är kan få bena lite mer i innehållet. 

Till exempel det här påståendet: att de efter hyra och busskort är betald har 2 000 kronor kvar. 

Om vi då kollar på vad just städare och butiksanställda tjänar i Sverige kan man hitta den statistiken på bland annat Medlingsinstitutets hemsida. 

Jag vet inte exakt vilket avtal de omfattas om men eftersom vi vet att de är 24 respektive 25 år (se faktarutorna ovan) vet vi att Haraldsson som jobbar inom Fastighets åtminstone inte tjänar lägre än 21 090 kronor per månad. 

Och Sternberg förmodligen tjänar 21 949 kronor per månad. Avtalen nedan är 2014 års nivåer dessutom. 

Efter skatt har alltså My Sternberg på en heltidslön ungeför 15 500 kronor. Erika Haraldsson ca 14 700 kronor. 

Om de efter busskort och hyra har 2 000 kronor kvar har de alltså hyror på cirka 12 000 kronor var, givet att ett busskort kostar ca 1000 kronor per månad. 

Var utanför Uppsala kostar hyran 12 000 kronor för en etta? Eller hyr hon ett stort hus själv? Det finns alltså anledning att kraftigt ifrågasätta uppgiften att de båda har 2 000 kronor kvar när hyra och busskort är betalda. 

Om det inte är så att dessa kvinnor inte jobbar heltid. Vilket inte nämns någonstans i artikeln. Vi vet däremot att My Sternberg knappast jobbar heltid då hon ju pluggar heltid till HR-specialist på Universitetet och med all sannolikhet åtminstone delvis försörjer sig via studiemedel. 

Men 21 000 kronor per månad är alltså någon typ av lågvattenmärke när det kommer till inkomst, om man ska tro artikelförfattaren. 

Återigen handlar sänkta ingångslöner inte om att sänka just deras löner. Utan ingångslönerna. 

Jag undrar stilla vad en förskollärare med 4 års utbildning tycker om den inställningen? Att en outbildad städare respektive butiksbiträde redan vid 24-25 års åldern tjänar 21 000 – 22 000 när de efter 10 års erfarenhet och hundratusentals kronor i studielån tjänar 24 000 kr?

Och dessutom har mage att klaga. 

Eller en polis, som har en svår uttagning och sedan 2 års studier först, tycker om detta när de efter nästan 10 års tjänst tjänar 3 000 kronor mer än tjej som viker och säljer kläder gör? Poliser som jobbar nätter, julaftnar och midsommar, som har jour och tar hand om skärvorna av livets baksida på heltid. 

Slutligen klämmer artikelförfattarna till med orättvisan i att vissa av de som tycker ingångslönerna är för höga tjänar “för mycket” själva. Exempelvis Carola Lemne, VD för Svenskt Näringsliv. 

Att Jan Helin, som ytterst är deras egen chef någonstans eftersom han är chefredaktör för Aftonbladet som äger Politism till 50 % där de skriver, tjänar betydligt mer verkar i sammanhanget irrelevant. För Jan Helin tjänar alltså 625 000 kronor per månad.

Kontentan av allt detta är följande: det är avtalsrörelse nu. Det innebär att LO och arbetsgivarna, som representeras av Svenskt Näringsliv, ska komma överens om nya löneavtal som ska gälla framöver. Vissa 1 år, men de flesta flera år. 

Som denna artikelgenomgång redan visat är alltså LO redan väldigt aktiva i sin opinionsbildning inför avtalsrörelsen.

Så ser ni en nyhet eller debattinlägg eller något annat av någon “okänd person”, kan ni vara rätt säkra på att bakom allt står någon fackligt aktiv som på  indirekt eller direkt uppdrag av LO placerat inlägget där. 

Tro inte på allt ni läser i tidningen. 

29 kommentarer till Fack-granskaren

 1. Enligt Ratsit har dessutom åtminstone My Stenberg sambo. Bidrar han INTE ALLS till gemensamma utgifter som hyra, el och mat?? Bara undrar.

 2. Gott Nytt År till dig Rebecca.
  Tack för dina lysande insatser 2015.
  Ser fram emot mer grävande nästa år.
  Tack

 3. Intressant och upplysande artikel som vanligt. Men, och nu tänker jag upprepa mig igen, jag vet inte om jag har gjort det här tidigare men jag har gjort det på åtskilliga andra ställen: när man skriver om offentliga personer som använder man deras efternamn, använder man enbart deras förnamn så uppfattar jag artikeln som mindre seriös. Efternamn ger respekt och tyngd på ett sätt som förnamn aldrig kan ge. Jag tänker fortsätta att tjata om detta för jag tycker det är viktigt.

 4. Jag är inte förvånad över LO:s tilltag – det hör liksom till deras metod att använda flera kanaler.

  Problemet i Sverige är, i vart fall delvis, att LO skapat en arbetsmarknad där man inte betalar för arbetet vad det är värt, utan vad facket anser vara en lagom nivå (oavsett din egen produktivitet). Även om det har sina poänger leder det nu till att utestänga arbetskraft som inte är produktiv nog. I välfärdsstaten hanteras det med bidrag och socialförsäkringar, men vad händer när andelen lågproduktiva blir så stor att de äter upp alla intäkter? Det har LO inget svar på

 5. Jag älskar dig! Eller framför allt dina föräldrar som fostrat dig! Eller det samhälle som fått dig att tänka kritiskt! Å det som fått dig till att uttrycka dig så begåvat! Din familj borde vara mycket stolta idag. Mvh N

 6. Mycket bra skrivet! Det är anmärkningsvärt att LO får och ostraffat gömmer sig bakom en falsk fasad av betalda vilseledande skribenter. Kommunistfasoner och då lever vi i en massmedial diktatur om deras berättelse skall vara den absoluta sanningen!!! Tack men nej tack till dessa verklighetsfrånvända sagofigurer!!! Gott Slut!

 7. Ett bra sätt att få folk i arbete är att ta bort skatten för småföretagare.
  Det fins 10 tusentals enmansföretagare som sliter häcken av sig och sällan eller aldrig kan ta semester. Sjukskrivning och föräldraledighet är att glömma.
  Om de anställer en person, med eller utan bidrag, så skall arbetsgivare få motsvarande sänkning av sin skatt mot vad den de asnställer betalar. Upp till sin egen beräknade skatt. Lägger man 7500 i skatt så kan man anställa nästan två person er för den summan de kommer betala. De som av någon anledning har någon form av bidrag för att anställas kan därmed slippa detta förnedrande och erhåller då lön och betalar skatt som vanlig anställd.

 8. Tack för ditt grävjobb. Alltid lika intressant. En stor tröst och glädje i en annars tröstlös medie värld.

 9. Hej.

  Den som förespråkar låga löner får gärna tala om hur den gör för att ha råd med att exempelvis hjälpa sitt barn ta körkort. Eller betala ner sina lån. Eller en hel del annat. Pröva gärna att arbeta heltid för 12k-14k netto, och försörja en familj på detta. Särskilt utan möjlighet att göra avdrag och skatteplanera.

  Om skribenterna från fackförbund och näringsliv var allvarligt menande i sitt debatterande efter ett både ekonomiskt sunt och moraliskt rättvist löne- och skattesystem skulle samtliga skatteavdrag avskaffas, såväl som samtliga subventioner av anställningar och branscher. Men allt jag ser från bägge håll är kattrakande särintressen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 10. När det gäller ingångslön så är det dock i realiteten en fråga om en möjligt generell lönesänkning. Har man bytt jobb några gånger så har man också lärt sig att den viktigaste löneförhandlingen är den första. Kommer man in för lågt är det svårt att komma ikapp. Även med god löneutvekling så får man lägre lön än om man hade kommit in på en högre lön.

  Ett problem kring löner i Sverige tror jag är hemlighetsmakeriet kring vad man tjänar. Det man vet är vad alla höginkomsttagare tjänar men ofta inte sina kollegor. Alla tror att alla andra tjänar mer… En ökad öppenhet kanske skulle kunna påvisa orättvisor bättre än att försöka med sådana här trix.
  Håller också med tidigare inlägg om att man ska tala “lågkostnadsjobb” där kostnaden att ha en anställd är låg, inte nödvändigt att löntagare ska stå för sänkningen. Alla som inte klarar sig på sin inkomst dyker upp som en kostnad någon annan stans. Ta den kostnaden direkt vid löneutbetalningen är mest effektivt.

  Dock, medel och median löner i Sverige är inte så höga. Någonstans finns det ändå de som drar ner snittet… I någon kommun såg jag att medianlönen låg på 16000:-, lägsta jag hittade och rejält lågt… Så trots allt, någonstans i artikeln finns en poäng…

 11. Nu är väl inte Aftonbladet en tidning som någon vettig person läser för att få information. Allt som står där är helt enkelt skräp, man får vara bra dum för att tro på det.

 12. Sänkte man ingångslönerna till 15.000/mån och tog bort arb. givaravg och införde en låg socialförs. avg. upp till 24 års ålder skulle arbetslöheren vara borta bland ungdomar i ett nafs.
  LO är en dinosaurie som lever som om det vore på 60-talet. Nu är vi 3 milj. fler i landet…

 13. Jättebra att du gräver i detta. Det är rent bedrägeri och vilseledande information. Ännu värre är att det är medveten desinformation från det fackliga hållet. Att Aftonbladets ledarskribent ligger bakom detta är inte förvånande.

 14. Dom sista (5) blogginläggen drar du verkligen ner byxorna på LO.

  Ja även din “årskrönika” kan räknas för det är ju fel, enligt sossenormen, att parias som inte stöder rörelsesfären tjänar pengar, på arbete.

  Lycka till under 2016!

 15. Den bistra sanningen är att om vi vill få in immigranter på arbetsmarknaden i lika stor omfattning som infödda så handlar det inte om att sänka lönen 2-3000 kr utan om löner som är på 2-3000 kr. Självklart innebär det också att bidragen måste ner beydligt under denna nivå. Tänk er in i konsekvenserna av detta? Vill ni ha ett sådant samhälle? Har ni någon annan lösning som inte innebär att svenskar ska lägga 50-40-30% av sitt arbete på att försörja immigranter?

 16. Det finnes ett ord för det begreppet och är Astroturfing.
  “Astroturfing är det praxis att maskera sponsor i ett meddelande eller organisation (t.ex. politiska, reklam, religiös eller PR) för att göra det verkar som om det kommer från och stöds av gräsrotsnivå deltagare (s). Det är en praxis syftar till att ge uttalanden eller organisationer trovärdighet genom att undanhålla information om källan finansiella anslutning. Termen Astroturfing härrör från AstroTurf, ett varumärke av syntetisk mattor utformad för att likna naturliga gräs, som en ordlek på ordet “gräsrötterna”. Innebörden bakom användningen av termen är att det inte finns några “riktiga” eller “naturliga” gräsrotsnivå, utan snarare “falska” eller “konstgjorda” stöd, även om vissa Astroturfing agenter försvara praxis (se Motivering nedan).

  På Internet, astroturfers använda programvara för att dölja sin identitet. Ibland en individ verkar genom många personas för att ge intryck av ett brett stöd för sina klienters agenda. [1] [2] Vissa studier tyder Astroturfing kan förändra offentliga synpunkter och skapa tillräckligt med tvivel att hämma åtgärder. “
  Källa: Engelska Wikipedia, —> en.wikipedia.org/wiki/Astroturfing

 17. Kul att du tar upp detta…..jag har som fackligt aktiv inklusive löneförhandlare osv drivit frågan om att det skall finnas en lönetrappa och inte en löneplatå . . . tyvärr så har, vilket inte så många förstått, lönerna nivellerats för flertalet inom industri och liknande dvs ettt icke nivåhöjande löneutrymme har använts på fel sätt . . . nu är vi vid vägs ände där många inte riktigt få lön för mödan medan andra politiskt tillsatta etc. har det bra! Antingen på en lön eller på mångabäckar, och inte alltid, små.

 18. Eftersom arbetsgivaren betalar 30% utöver lönen i sk. arbetsgivaravgifter och vi har en moms på 25% allt utöver den redovisade lönen på lönebeskedet finns det stora möjligheter för regeringen att minska kostnaderna utan att sänka lönen. Låt helt enkelt folk behålla mer av sina egna pengar.

 19. Vet du vad som gör mig så ledsen, frustrerad och rent ut förbannad när jag läser denna historia. Det är inte pengarna, kronor hit eller kronor dit. Det är sättet som LO i egenskap av maktfaktor i samhället missbrukar sin ställning genom att medvetet vilseleda läsarna. Varför, är det okunskap, maktbegär eller…..
  Jag är kvinna, 55+, snart avverkat ett helt yrkesliv. Jobbat som anställd, egenföretagare och delägare i AB med flera anställda. Oavsett vad min roll varit genom åren så har jag alltid burit med mig den värdegrund jag fått med mig från min barndom och uppväxt.
  Jag har fått lära mig att arbeta och göra rätt för mig, att inte klaga och gnälla, att vara ärlig, att visa ödmjukhet och respekt, men jag har också fått lära mig att stå upp för mina värderingar, att inte låta mig hunsas.
  Jag har själv bittert fått uppleva hur en facklig ombudsman tog ifrån mig allt det det jag trott på. Jag trodde facket stod för rättvisa, solidaritet och omtanke, men tvingades snabbt konstatera att det enda som existerade var ett enormt maktbegär. Ett maktbegär som översvallade allt och i den jakten tycktes alla medel vara tillåtna. Det kändes som jag levt på en lögn i hela mitt liv.
  Jag har ägnat många nätter åt att grubbla över detta. Varför måste den som redan har makten i sin hand ta till ett fulspel för att försöka behålla den?
  Nu står vi inför en viktig valrörelse och plötsligt så har de sedan tidigare “tomma ladorna” blivit välfyllda, i alla fall om vi ska tro vår finansminister. LO hakar på och försöker med vilseledande information få oss alla att tro att det finns krafter i samhället som vill försämra för de som redan har det knapert. Jag kommenterar inte kronor och ören, det är upp till avtalsparterna att komma överens, men när avtalsrörelsen inleds med att delar av makteliten falskspelar i syfte att sprida en felaktig bild av det läge vi har, då måste vi reagera och framförallt agera.

 20. Då jag har en dotter som jobbar extra i en COOP-butik så är min åsikt att de tjänar för mycket för ett jobb som tar en vecka att lära sig. Dessutom ofta till högre löner än vad som anges här(OB m.m.). Troligen skulle det finnas utrymme för fler enkla jobb i en butik med lägre (ingångs)löner. Packa kunders kassar, hålla upp dörrar(jämför greeters i Nordamerika), städa bättre, plocka bort gamla varor i hyllorna o.s.v. Det är väl där det finns en niche för våra migranter. Men till lägre löner. Sen tror ju jag att även om man lär sig jobbet i en COOP-butik på en vecka, så platsar helt enkelt inte de flesta migranter ens i en butik på alla positioner. Exempelvis posten för de butiker som har sådan service. Språket är ett annat problem, som försvinner över tid förstås. Kulturella skillnader kanske inte försvinner? Hantering av fläskkött, inställningen till det motsatta könet? Frågan är väl hur mycket lägre ingångslönen måste vara för att uppväga de problem som uppstår? Frågan är också hur mycket lägre ingångslöner påverkar alla löner i handelsbranschen på sikt? Nedåt tror jag, vilket i stort är vad som behövs om liknande lågkompetensbranscher på sikt skall kunna sysselsätta fler. Lågbetalda serviceyrken är den enda chansen att sysselsätta en del av de som kommer hit, men långtifrån alla. Några industrijobb av enkel karaktär kommer aldrig att uppstå i Sverige.

 21. Äsch – Anders Lindberg – haha – vilket stolpskott.

  I en ledare i veckan kopplade han ihop en mycket känd ekonom med SD.
  Hade där svårt att räkna pepparkakor, men fick en lektion av nämnde ekonom hur man räknar pepparkakor.
  Måhända hade han tullat på Virtanens numera kända vinflaska.

 22. Dessa ung vänster klottrar ned städernas city med allehanda extremistiskt skit. Påhittat klasshat, för HAT är vänsterns livsserum

 23. Den gode Herr Lindkvist slår in öppna dörrar.

  Enligt “Medieakademins förtroendebarometer 2015” utförd av SIFO så har endast 16% mycket/ganska stort förtroende för Aftonbladet.

 24. Ganska vanlig “journalistik” faktiskt. Finns värre fall. Kommer ihåg serien “Kluvet land” avsnitt “Ingen är vän med en fattig av Mona Masri” som sändes i Sveriges Radio P1 maj 2012. Googla gärna på den ni som inte vet. Verkar som många inom media (!) inte känner till hur lätt det är att kartlägga folk via nätet idag. Kan vilken liten hemmaskutt som helst med tillgång till internet göra. Således är det häpnadsväckande/skrattretande korkat göra så här. Men vem är förvånad……

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap